Εσωτερικές vs εξωτερικές εξελίξεις. Με σημαντική διόρθωση στο ΧΑ όχι μόνο χάθηκαν όλα τα κέρδη του 2018, αλλά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα και των 800 μονάδων.
Σε μία ημέρα, που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -με αιχμή τη Φρανκφούρτη- όχι μόνο καλύφθηκαν οι αρχικές απώλειες, απόρροια των εκλογών στην Ιταλία, αλλά στο κλείσιμο σημειώθηκαν υψηλές αποδόσεις στην Αθήνα, το χρηματιστήριο δινόταν... βορά στις ορέξεις των short, με πολλαπλασιαστικές συνέπειες κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Με 55,3 εκατ. ευρώ η... εξαέρωση από τον τραπεζικό μέχρι την πλειονότητα των κλάδων, με μόνη 1 από τις 25 μετοχές του δείκτη (Grivalia) να διασώζεται και με την αναλογία ανοδικών/πτωτικών στο 16/89, η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν σκέτη απογοήτευση για τους long.
Kυρίως εγγενείς οι λόγοι και οι αφορμές, τους επισημαίναμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας (περαιτέρω όξυνση της έντασης με την Τουρκία), για να προκύψει στη διάρκεια της ημέρας και η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017.
Μείγμα αρνητικών εξελίξεων και ειδήσεων στάθηκε αφορμή για ένα γερό άδειασμα, από αυτά που όταν αργότερα το βράδυ βλέπεις το ανοδικό «γύρισμα» στη Wall Street, διερωτάσαι τι είδους παγίδα στήνεται, για «αρκούδες» ή για «ταύρους».
Εχοντας ως γνώμονα το σύνολο των συναλλαγών και του τζίρου, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία παγίδα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φέρει ισχυρή ανοδική αντίδραση, διόρθωση στην τελευταία υποχώρηση από τη σημαντική περιοχή των 840-850 μονάδων.
Ωστόσο οι λόγοι που έφεραν το χθεσινό... άδειασμα, η τουρκική προκλητικότητα (πρωτοφανής NAVTEX, «βαφτίζουν» το Καστελόριζο τουρκικό, ομηρεία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών), όχι μόνο υφίστανται αλλά οξύνονται αντί να αμβλύνονται, με εύλογο το ερώτημα, μέχρι πού...; Επίσης εύλογο εάν όλη αυτή η κλιμάκωση θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να έχει συνέπειες στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, στην οποία τόσο πολύ προσβλέπει φέτος η χώρα μας. Και τα μηνύματα από την ΕΛΣΤΑΤ; Είμαι σίγουρος πως προβληματίζουν τους καθ' ύλην αρμόδιους, οι οποίοι θα διαπιστώνουν και με... αριθμούς πως η φοροδοτική δυνατότητα έχει ξεπεράσει τα όριά της.
Αυτοί οι λόγοι, αλλά όχι μόνον, κρατούν επιφυλακτικούς αρκετούς ισχυρούς ξένους παίκτες, οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν αρχίσει να μειώνουν μέρος των θέσεών τους από τις αρχές Φεβρουαρίου, με κύριες αυτές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Τότε, βέβαια, και για το μεγαλύτερο διάστημα του Φεβρουαρίου, μπορεί να... πουλούσαν ΧΑ μετρώντας κέρδη. Κάτι που από τη χθεσινή συνεδρίαση, όπως την ανέλυσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, «γυρνούν» σε ζημίες.
Συνεπώς το ΧΑ έχει περιέλθει σε κομβική θέση και ή σήμερα-αύριο δίνει μία ισχυρή αντίδραση, ακολουθώντας τα ξένα χρηματιστήρια, ή μας βάζει σε ακόμη μεγαλύτερους μπελάδες.
Tεχνικά για τον ΓΔ φαίνεται ήδη η σημαντική περιοχή στήριξης των 780-785 μονάδων, όπου και η τελευταία ελπίδα των long για να σωθεί η παρτίδα, με προβληματική την εικόνα και του τραπεζικού αλλά και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Στις 794,51 μονάδες ο ΓΔ, και η ευκολία με την οποία χάθηκαν και οι 798 μονάδες προβλημάτισαν πολλούς ψύχραιμους παίκτες και αναλυτές. Για αυτό και ο εν μέρει δραματικός τόνος γραφής, πως ή σήμερα-αύριο το ΧΑ βγάζει αντίδραση ή, σε αντίθετη περίπτωση, η συνέχεια θα προοιωνίζεται ακόμη πιο δυσοίωνη για τους long.
Για αυτό, με τη συνδρομή της Wall Street και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, θα λέγαμε πως το ΧΑ χρειάζεται ένα «άνοιγμα» με ανοδικό χάσμα, τόσο απλά.