Όπως και στη ρουλέτα, έτσι και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το 14 ήταν κόκκινο και έτσι το αξιοθαύμαστο ρεκόρ έμεινε στις 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, που δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση δίνοντας κλείσιμο υψηλότερα από αυτό της 26/6/2015 (797,52 μονάδες) και να απεγκλωβιστεί από "τα δεσμά των κεφαλαιακών ελέγχων".
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες 13 ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης άθροιζε κέρδη 18,7% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, στο ίδιο διάστημα, κέρδη 40,91%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ήταν καθαρά πτωτική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο δείκτης των Τραπεζών (-2,55%), λόγω προηγούμενης υπεραπόδοσης υπέστη και τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Στα θετικά της συνεδρίασης ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από σημαντικά χαμηλότερο τζίρο (τον χαμηλότερο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων), όπως και το γεγονός ότι το μόνιμο "κόκκινο" των δεικτών δεν εμπόδισε αξιοπρόσεκτο αριθμό τίτλων από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να συνεχίσουν την "ανηφορική τους πορεία", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική εικόνα να δίνει σημαντική "υπεροπλία" στις μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι αυτών με αρνητικό.
Στα αρνητικά, η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα που επέδειξε ο μη Τραπεζικός 25αρης, όπου ελάχιστοι τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και ακόμα λιγότεροι με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας και πιο συγκεκριμένα μόνο ο ΟΛΠ (+1,89%).
Αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 14,72 ευρώ (+3,30%). Η σημερινή κίνηση επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα της ζώνης αντίστασης στα 14,60 - 14,75 ευρώ, ανοδική διαφυγή από την οποία μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 15,5 - 15,7 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 14,05 και η αμέσως επόμενη στα 13,70 - 13,60 ευρώ.
Κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων για όλες τις σειρές των Ελληνικών Κρατικών τίτλων.
Επιστρέφοντας στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μία διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί "εντός προγράμματος", αν αυτή δεν επεκταθεί χαμηλότερα των 760 - 755 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 728 - 714 μονάδων, προκειμένου να κλείσει το υφιστάμενο "gap" μεταξύ 718,11 και 714 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση παραμένει "ζωντανό" το σενάριο για κίνηση προς τις 855 και 895 - 900 μονάδες.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πάντα σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, "επιτρέπεται" ένα "pullback" μέχρι τις 2020 - 2015 και σε ακραία φάση μέχρι τις 1900 μονάδες, προκειμένου να κλείσει το τεχνικό "χάσμα" στις 1920,75 - 1907,26 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση, το επόμενο ανοδικό κύμα, μπορεί να φέρει τον εν λόγω δείκτη προς τις 2200, ή ακόμα και προς τις 2400 μονάδες.
Για όλα τα παραπάνω, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς η Αγορά θα γνωρίζει να μηνύματα από την Σύνοδο του "G7", τον "χρησμό" της DBRS για την Ελληνική Οικονομία, την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου και την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI), τα δύο τελευταία την Δευτέρα 15 τρέχοντος.
Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
"Η σημερινή συνεδρίαση είχε στραμμένο το βλέμμα της στο Μπάρι (G7), προσδοκώντας κάποιο θετικό άκουσμα για το Ελληνικό χρέος, ενώ προσδοκίες εκτρέφονται για αναδιάταξη των τίτλων που συμμετέχουν στον MSCI. Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραπεζικό δείκτη καθώς προσέγγισε την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1080 -1094 μονάδων που όπως, κατ’ επανάληψη, έχουμε τονίσει, η υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί ποσοτική, ή έστω χρονική διόρθωση, φαντάζει μάλλον απίθανη.
Πρόκειται για το τελευταίο 'προπύργιο' των πωλητών – πριν από την τοπική κορυφή των 1237 μονάδων - και θα δώσουν 'τον υπέρ πάντων αγώνα', προκειμένου να καθυστερήσουν την προσέγγισή της, ή ακόμα και να αναγκάσουν τον δείκτη σε οπισθοχώρηση προς την πλησιέστερη αξιόλογη στήριξη, που παραμένει εκείνη των 980 μονάδων. Εξέλιξη που, από τεχνική άποψη, θα ήταν όχι μόνο πιθανή αλλά ίσως και επιβεβλημένη, ώστε να ανεφοδιαστεί σε 'καύσιμα' προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία του. Από την άλλη πάλι, αν η ειδησεογραφία από την συνάντηση των 'G7' στο Μπάρι είναι τέτοια και δώσει στον δείκτη την απαιτούμενη ώθηση για την υπέρβασή της, θα εφιστούσαμε την προσοχή στο ενδεχόμενο 'ψευδούς' διάσπασή της. Σε αυτήν την περίπτωση, για να αποφευχθούν οι εγκλωβισμοί, θα πρέπει το 'stop long', για
τους πολύ βραχυπρόθεσμους, να ανέλθει στις 1080 - 1094 μονάδες και για τους πιο υπομονετικούς στις 980 -957 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
"Μπορεί να είμαστε 'followers' της Αγοράς, παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια ρευστότητα δεν κάνει κακό, μιας και η πιθανότητες να βρούμε καλύτερες τιμές είναι μεγάλη. Ακόμα και αν κάνουμε λάθος, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε την Αγορά σε μία δεύτερη φάση της. Από την άλλη ένα κοντινό 'stop" είναι ακόμα μία λύση, ή κάποιο 'short' για αντιστάθμιση στον FTSE25 ακόμα μία. Το πιο πιθανό είναι στο κλείσιμο της άλλης εβδομάδας, ακόμα και αν το Χ.Α. κάνει μία γρήγορη διόρθωση, να κλείσει κοντά στα υψηλά της, μιας και μία τέτοια τάση θέλει τον χρόνο της" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Από εκεί και πέρα, όλες οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, είχαν σαν κύρια πηγή το Μπάρι της Ιταλίας.
"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους", αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος. "Εάν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στις Αγορές τον Ιούλιο, ή τον Σεπτέμβριο, δηλώνουν Υψηλόβαθμα Κυβερνητικά Στελέχη στην Αθήνα", προσθέτει το δημοσίευμα.
Την ελπίδα του πως στις 22 Μαΐου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε από τη Σύνοδο των "G7" στο Μπάρι της Ιταλίας, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters, ωστόσο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ιδίου και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το πακέτο ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και πως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια στο ζήτημα αυτό. Τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, κάτι που χαρακτήρισε επιτακτικό.
"Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις Αγορές πολύ νωρίτερα από το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης, το Καλοκαίρι του 2018", υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ESM, Christophe Frankel, σε συνέδριο στο Δουβλίνο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα.
"Το ΔΝΤ θέλει τώρα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος. Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους δεν χρειάζεται να μετρηθούν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο, ή να εφαρμοστούν πριν τη λήξη του προγράμματος. Οι υποσχέσεις όμως πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρεια, που πηγαίνει πολύ πέρα των μέτρων που προσφέρθηκαν νωρίτερα. Πρέπει να έχουν αριθμούς για το ποια είναι τα πιθανά μέτρα, να δείξουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πραγματικά συνεπάγονται αλλαγή παιχνιδιού σε ότι αφορά το χρέος. Το να περιμένουμε το 2018 για να δούμε τα μεγέθη όπως θέλει η Γερμανία, δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι απαιτείται ελάφρυνση χρέους" διαμηνύει αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, είναι εμφανής η σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των Ξένων χαρτοφυλακίων καθώς μειώθηκε το "country risk" μετά την προκαταρτική συμφωνία Κυβέρνησης – Δανειστών. Η επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI, φέρνει, επίσης, εισροές σε συγκεκριμένες μετοχές, ενώ και η μείωση των αποδόσεων στα εταιρικά ομόλογα αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, το μόνιμο "κόκκινο" των βασικών δεικτών, δεν "ενόχλησε" τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Έτσι, επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Κορρές (+9,9%) και Ελινόιλ (+4,17%), πέντε συνεχόμενες ανοδικές οι ΚΛΜ (+7,1%), Γαλαξίδι (+0,83%), Μουζάκης (+8,94%, αλλά με εμφανώς περισσότερη προσφορά), Ευρ. Πίστη (+2,24%) και Ιασώ (+2,28%) και "καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων οι Attica Bank (+10,14%) και Σελόντα (+1,8%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μοτοδυναμική (+3,97%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι MIG (+1,61%), Νηρέας (+5,2%) και ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+4,88%), ενώ το Πλαίσιο (+0,25%) συμπλήρωσε 14 ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες 15 συενδριάσεις.
Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 4,66%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών άθροισε κέρδη 5,34%.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 22,6% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 24,89%.
To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Απόστολος Μάνθος
"Η ανοδική 'δραπέτευση' του Γενικού Δείκτη πάνω από το όριο βραχυχρόνιας αντίστασης των 760 μονάδων έφερε νέες 'αναγκαστικές' εισροές 'σπρώχνοντας' αρκετούς ενεργούς επενδυτές να επανατοποθετηθούν, κυνηγώντας το διαγραμματικό κομμάτι των 45 μονάδων, ή ποσοστιαία +6% έως την επόμενη αντίσταση των 805 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Η κίνηση αυτή έδωσε βίαιη παράταση στο σενάριο ενεργοποίησης μιας υγιούς "εξαέρωσης", ανεβάζοντας ακόμα πιο πολύ τους διάφορους τεχνικούς ταλαντωτές προς το ταβάνι της "overbought" κατάστασης.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της αγοραστικής υπερθέρμανσης είναι η ένδειξη, που λαμβάνει ο πολύ αργός Δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI ) στο εβδομαδιαίο "Heikin Ashi" διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, καθώς έχει πλέον προσεγγίσει επίπεδα, που είχε να γράψει εδώ και σχεδόν 1500 συνεδριάσεις. Στατιστικά μπορεί η ένδειξη αυτή να δείχνει μια κοντινή καθοδική εκτόνωση, αλλά μεσομακροπρόθεσμα σημαίνει και την αλλαγή σελίδας στη υπάρχουσα τάση από καθοδική σε ανοδική, ανεβάζοντας για το επόμενο 8μηνο τον πήχη προς το διορθωτικό 50% Fibonacci Retracement της μεγάλης πτώσης (1380 με 420 μονάδες), στις 900 με 910 μονάδες.
Πάνω από τη μέχρι πρότινος αντίσταση των 2075 μονάδων "αναπνέει" ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης "καίγοντας", πιθανότατα, τα τελευταία αποθέματα των βραχυχρόνιων ανοδικών "καυσίμων". Σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα ενδεχόμενο "pullback" της Αγοράς είναι οι 2025 μονάδες, όπου αναμένεται να δηλώσουν εν νέου το παρόν τους οι “Bulls”.
Στη διαγραμματική "στρατόσφαιρα" έχει φτάσει, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Τραπεζικός δείκτης, αφήνοντας πίσω με σχεδόν "εκκωφαντικό" τρόπο τα όποια προβλήματα ταλανίζουν ακόμα και σήμερα τα Τραπεζικά Ιδρύματα.
Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, ενώ η σοβαρότερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1120 μονάδες, οι ανάλογες στηρίξεις στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών έχουν ήδη τοποθετηθεί πάνω στο ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.
- Μάνος Χατζηδάκης
"Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και από αυτόν τον κανόνα δεν μπορούν να εξαιρεθούν και οι Χρηματιστηριακές Αγορές" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Το "κοντέρ" της Ελληνικής Αγοράς σταμάτησε στις 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ένα ρεκόρ το οποίο είχε να δει το ΧΑ από τον καιρό της δραχμής και της οδού Σοφοκλέους (Μάιος 1997). Σε αυτό το κρεσέντο ανόδου η Ελληνική Αγορά είδε την απόδοση του Δείκτη αναφοράς να κερδίζει σχεδόν 19%.
Το ράλι ήταν "πλούσιο" για όλους αλλά πλουσιότερο για όσες μετοχές ήταν στην "μαύρη λίστα" των επενδυτών: Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες και η ΔΕΗ εμφάνισαν αποδόσεις από 30% έως 50%. Ήταν το ράλι των πιο "μισητών χαρτιών" της Αγοράς, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι η ψυχολογία αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο στα Χρηματιστήρια, κόντρα σε ότι μέχρι πρότινος συνιστούσε αρνητική δημοσιότητα.
Κινητήριος δύναμη της Αγοράς ήταν η γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, η φημολογία γύρω από την συζήτηση για το χρέος και η προσδοκία αναχρηματοδότησης της Ελληνικής τριετίας από τις Αγορές μέσα στο Καλοκαίρι.
Επί του παρόντος, η ολοκλήρωση των 100 εκκρεμοτήτων που αφορούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συμφωνίας έρχονται στο προσκήνιο, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή.
Θετικά ακούσματα υπήρξαν και από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου (ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, Σαράντης) τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων (συμμετοχή Ξένων), τις Αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) αλλά και από τον Τραπεζικό κλάδο όπου δηλώσεις στελεχών δείχνουν ένα πιο ήπιο α’ τρίμηνο στην τελική γραμμή.
Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υπερτιμήσεις έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά, όχι μόνο σε ημερήσιο επίπεδο αλλά και σε εβδομαδιαία διαγράμματα καθώς οι ταλαντωτές ξεπέρασαν πλέον και την ζώνη των 80 μονάδων με όριο το 100. Εικόνα ανοδικής υπερβολής δείχνει σε ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα και ο MACD.
Την τελευταία φορά που οι δείκτες παρουσίαζαν παρόμοια εικόνα ήταν τον Ιανουάριο του 2007 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν πάνω από τις 4.500 μονάδες.
Η ανοδική τάση έδειξε σημάδια κόπωσης την Παρασκευή σε τζίρο και πρόσημο, που πιθανόν να αποτελούν την αρχή μιας διόρθωσης. Για τα δεδομένα της ανόδου που έχει προηγηθεί οι 740 μονάδες εμφανίζονται ως ένα ισορροπημένο επίπεδο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της διόρθωσης. Το αν θα υπάρχει συνέχεια θα κριθεί από την δομή και τους τζίρους που θα συνοδεύσουν την καθοδική κίνηση.
Ενδιαφέρουσα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα από πλευράς προγραμματισμένων οικονομικών γεγονότων. Την Δευτέρα 15/5 αναμένεται η ανακοίνωση για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley, οι οποίες θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 31ης Μαΐου, με πολύ πιθανή την προσθήκη της Motor Oil στην σύνθεση του δείκτη. Στις 12 το μεσημέρι της ίδια ημέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Την Πέμπτη λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της Νίκας (38,3 νέες για κάθε 1 παλιά).
"Στο τέλος της εβδομάδας (19/5) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η Eurobank, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,72%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,7%).
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με ήπιες διαθέσεις διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μια συνετή και ουδέτερη νομισματική πολιτική, διατηρώντας σταθερή την ρευστότητα. "Η Κίνα θα ενισχύσει επίσης τον εποπτικό της μηχανισμό για να περιορίσει τους κινδύνους στο σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα", ανέφερε σε έκθεση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, κατά 0,6% αυξήθηκε η Γερμανική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε τριμηνιαία βάση. Το ποσοστό αυτό ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,7%, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε απροσδόκητα τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Η παραγωγή στην Περιοχή υποχώρησε 0,1% από τον προηγούμενο μήνα, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για άνοδο 0,3%. Παράλληλα η πτώση του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε σε 0,1% από 0,3%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε 1,9% και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για ανάπτυξη 2,3%. Στο Μπλοκ των 28 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στον μήνα και σημείωσε άνοδο 2,4% στο έτος.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές καταναλωτή ανέκαμψαν τον Απρίλιο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2%, μετά από πτώση 0,3% το Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, αρκετά πάνω από το 1,7% που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια βάση.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 0,6%. Σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις ήταν κατά 4,5% υψηλότερες. Εν τω μεταξύ, η μέτρηση του Μαρτίου αναθεωρήθηκε υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 0,1% αντί για πτώση 0,2%.
Υψηλότερα διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτική μέτρηση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 97,7 μονάδες, από 97 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Σε μια ισχυρή ώθηση προς μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαίου, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, κατέληξαν σήμερα οι συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του 'G7' των Υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας". Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ παράγοντες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι όλες οι Εμπλεκόμενες Πλευρές έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με τους ίδιους, "στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις 'κόκκινες γραμμές' του Βερολίνου. Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους".
Ανάλογα των προβλέψεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα α' τριμήνου του ΟΤΕ η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 11,1 ευρώ και τη σύσταση "buy". Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα αντιστάθμισαν την αδυναμία σε Αλβανία και στο κομμάτι της Κινητής στη Ρουμανία. Όπως αναφέρει, τα έσοδα της εγχώριας Σταθερής Τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 3,5%, από 2,4% το δ' τρίμηνο του 2016. Η Eurobank Equities τονίζει ότι ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 30%, σε σχέση με Ευρωπαϊκές Τηλεπικοινωνιακές Εταιρείες σε όρους EV/EBITDA.
Στα 13 από, 12,2 ευρώ πριν, ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Σαράντης η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, ενώ διατηρεί τη σύσταση "accumulate" μετά και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ισχυρά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι ξεπέρασαν τις προβλέψεις της κατά 4% στα έσοδα και κατά 9,5% στα καθαρά κέρδη, υποδηλώνοντας ότι οι τάσεις είναι ισχυρότερες από ότι είχε προβλέψει η εταιρεία. Η IBG προχωρά σε αύξηση των προβλέψεων για τα έσοδα και τα κέρδη στο σύνολο του 2017 για την εισηγμένη, κατά 2%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 786,77 μονάδες (-1,3%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 790,32 (-0,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 789,13 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,01%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 73,6 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΟΕΛ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 34,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Grivalia και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Τιτάν.
Ικανοποιητική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
---ΧΠΑ
Διεκόπη το ανοδικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.759 συμβόλαια).
Στα 6.054 συμβόλαια του δείκτη (από 6.208 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.466, 1.092 για τον Μάιο, 373 για τον Ιούνιο και 1 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.098,5) κινήθηκε μεταξύ 2.089,5 και 2.113 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (300.000 Εθνική, 16.322 Μυτιληναίος, 22.100 Alpha Bank, 7.100 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.769), Πειραιώς (38.936), Εθνική (23.120), MIG (5.042), Alpha Bank (3.098), ΔΕΗ (548), ΟΤΕ (874), Μυτιληναίο (548), ΟΠΑΠ (261), Viohalco (230), Ελ. Πετρέλαια (275), Intralot (285), ΟΛΠ (104), Τέρνα Ενεργειακή (168).
Ας σημειωθούν τα 60 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,40 ευρώ.
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (17.016), MIG (72.599), Eurobank (48.850), Εθνική (70.958) και Πειραιώς (212.025).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (11.420.166 τεμ.) και Eurobank (4.152.888 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.