Γιατί «κοιτά» υψηλότερα το ΧΑ

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα, με διόρθωση για τις τράπεζες και άνοδο για τον ΟΤΕ. Το ράλι στις διεθνείς αγορές, τα ιστορικά υψηλά στη Wall αλλά και τα πονταρίσματα προεξόφλησης συνηγορούν σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης.

Γιατί «κοιτά» υψηλότερα το ΧΑ

Με το... δεξί ο Μάρτιος, με οδηγό την... ιπτάμενη Wall Street, σε ιστορικό υψηλό ο FTSE 100 στο Λονδίνο, άλμα στη Φρανκφούρτη και τραπεζικό comeback στο ΧΑ. 

Η διεθνής παράμετρος, απαραίτητη για τη συντήρηση της long τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο στην καλύτερή της συγκυρία, η παράμετρος της αξιολόγησης σύμφωνα με τον Γενς Σπαν επίσης ευνοϊκή, με αποτέλεσμα την αντίδραση προεξόφλησης των τελευταίων συνεδριάσεων που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 655 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 να ακολουθεί. 

Ανθρωπος του Σόιμπλε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος εκτίμησε χθες βράδυ ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη, για να προσθέσει ότι απομένει να κάνει ακόμη κάτι λίγο.

Με αυτή την εκτίμηση και με το έντονο παρασκήνιο σε Φρανκφούρτη-Βερολίνο να θέλει Ντράγκι-Μέρκελ να αναζητούν κοινό τόπο για το QE, οι long έχουν κάθε λόγο να μην αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία του ανοδικού momentum στα ξένα χρηματιστήρια. 

Το γεγονός πως η χθεσινή αντίδραση πραγματοποιήθηκε με μοχλό τον κλάδο-κλειδί, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, με ισχυρά χέρια να συνεχίζουν να τοποθετούνται (από τα χαμηλά της Πέμπτης-Παρασκευής) ενισχύει την τάση προς τις 660 και 670 μονάδες.

Για τραπεζική επαναφορά έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον κλάδο να πρωτοστατεί στην τελευταία ανοδική κίνηση και με υψηλό τζίρο να φτάνει μέχρι τις 815, για να κλείσει τελικά στις 808 μονάδες. Στον Εκηβόλο σημειώναμε τις τεχνικές τιμές που θα πρέπει να επιτευχθούν, ούτως ώστε να είναι πειστική η κίνηση του ΔΤΡ, που σημειωτέον έχει ξεκινήσει από σχεδόν 100 μονάδες χαμηλότερα, αποδίδοντας ήδη σημαντικές υπεραξίες σε όσους τοποθετήθηκαν έγκαιρα. Ομως η διεθνής παράμετρος, η διαδικασία της αξιολόγησης είναι υπέρ των long, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 822 μονάδων για τον ΔΤΡ -όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης- να ανεβάζει σε άλλο επίπεδο τον κλάδο, συνακόλουθα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. 

Η διάχυση του ενδιαφέροντος, της ρευστότητας σε αρκετές μετοχές του FTSE25 λειτουργεί επίσης υπέρ των αγοραστών καθώς ισχυρά χέρια τοποθετούνται, ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές/εισηγμένες όπως είναι η Coca Cola, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.α., ενώ τις τελευταίες ημέρες επανακάμπτουν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ. 

Ετσι για τον FTSE25 κοντινότερη στήριξη είναι στις 1.742 μονάδες, αλλά ζητούμενο είναι η πειστική προσέγγιση των 1.772 μονάδων -σημαντικής αντίστασης για τον μεγάλο δείκτη. 



Για τον ΔΤΡ ισχύει λίγο-πολύ ό,τι έχει περιγραφεί από χθες (στον Εκηβόλο), με τις 822 μονάδες σημείο καμπής. 

Κινητικότητα για τις περισσότερες μετοχές του δείκτη, αλλά τελευταία και για όλο και περισσότερες από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία καθώς, όπως σημειώνουμε από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν επανενεργοποιηθεί ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και ιδιώτες επενδυτές με σημαντικές θέσεις σε μετοχές αυτών των κατηγοριών. Το αποτέλεσμα εμφανές καθημερινά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις λιγότερο προβεβλημένες επενδυτικές επιλογές. 

Σημαντική εξέλιξη εάν ο ΟΠΑΠ προχωρήσει με το κλείσιμο της αξιολόγησης στην έκδοση ομολογιακού, όπως από χθες αναφέρει το Εuro2day.gr, για 100-200 εκατ. ευρώ. Ενθαρρυντικό από μόνο του ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς θα σχετίζεται με την πεποίθηση των insiders πως η διαπραγμάτευση είναι σε διέξοδο και την προοπτική να προχωρήσουν σε ανάλογες εκδόσεις και άλλες εισηγμένες (και μη), που έχουν στο τελικό στάδιο "φακέλους έκδοσης εταιρικών ομολόγων". 

Προοπτική πολύ σημαντική και ικανή να προσδώσει άλλον αέρα (και) στη χρηματιστηριακή/επενδυτική κοινότητα. Αυτά εάν και εφόσον... Για αυτό προσώρας περιοριζόμαστε στο intraday, στο ενδεχόμενο προσπάθειας υπέρβασης των 822 μονάδων για τον ΔΤΡ και τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης των blue chips.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v