ΧΑ: «Παρασκευή και 13» στο ταμπλό

«Γρουσούζικη» η συνεδρίαση, θετικό ότι κρατήθηκαν οι 650 μονάδες. Οι τράπεζες στο επίκεντρο των πιέσεων, σε ποια επίπεδα κινδυνεύει η long τάση. Βαρίδι ΑΔΜΗΕ για τη ΔΕΗ που κατέγραψε απώλειες 3,7%.

ΧΑ: «Παρασκευή και 13» στο ταμπλό

"Παρασκευή και 13", για το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, έστω και αν οι προλήψεις δεν ήταν αυτές που έφταιξαν για την, σημερινή, κακή εικόνα της Αγοράς.

Από την άλλη, όσοι ασχολούνται με τις δεισιδαιμονίες, ασφαλώς και δεν έχουν τις πλέον καλύτερες εκτιμήσεις για την σημερινή ημέρα.

Έτσι, ο κώδικας του Χαμουραμπί, που γράφτηκε στη Μεσοποταμία, περίπου το 1686 π.Χ., παραλείπει τον αριθμό 13 και αυτό υποδηλώνει ότι η πρόληψη υπήρχε πολύ πριν τη Χριστιανική εποχή.

Σύμφωνα με τα Καθολικά πιστεύω, ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου.

Άλλοι μελετητές εκτιμούν πως ο μύθος για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη Μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας, σε συνεννόηση με τον Βασιλιά Φίλιππο Δ' της Γαλλίας, αποφασίζει να εκδώσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών και οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Στην Αμερική και την Αγγλία, επέλεγαν την Παρασκευή προκειμένου να απαγχονίσουν τους θανατοποινίτες, με αποτέλεσμα να αποκαλείται συχνά η Παρασκευή και ως "Ημέρα του Κρεμασμένου".

Στις 13 Οκτωβρίου του 1972 ήταν η "μαύρη Παρασκευή" για το Χρηματιστήριο του Βερολίνου.

Επίσης στις 13 Ιανουαρίου του 2012, ημέρα Παρασκευή, σημειώνεται η τραγωδία στο κρουαζιερόπλοιο "Costa Concordia", ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, με 32 νεκρούς.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό μπορεί να ήταν και σημαντικά χειρότερη, για μία Αγορά που εδώ και πολλούς μήνες έχει συνηθίσει να ανεβαίνει με προσδοκίες και να πέφτει με ειδήσεις που επαναφέρουν τους ενεργούς παίκτες στην "σκληρή πραγματικότητα".

Αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η συνάντηση στο χθεσινό EwG όχι μόνο δεν έβγαλε τις ειδήσεις που περίμενε η Αγορά, αλλά ούτε καν έγινε γνωστή η πιθανή ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, διαπιστώνοντας "απουσία προόδου", σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Σόιμπλε για το Ελληνικό πρόγραμμα με, ή χωρίς το ΔΝΤ, τα πράγματα δυσκολεύουν εντυπωσιακά και πολύ δύσκολα το Χ.Α. θα βρει στηρίγματα προκειμένου να μην υποχωρήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα αν δείξει σημάδια επιδείνωσης το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Β. Σόιμπλε (σε συνέντευξή του στη "Süddeutsche Zeitung"), δήλωσε πως "αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μείνει εκτός Ελληνικού προγράμματος, τότε αυτό τερματίζεται και ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα (μνημόνιο), με τον ESM στη θέση του Ταμείου". Κατά τον Σόιμπλε, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, "θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά".

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι με τις παραπάνω εξελίξεις, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος ήταν ο κύριος εκφραστής των πιέσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -3,9% του Τραπεζικού δείκτη.

Άμεση ήταν η αντίδραση και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού Κρατικού 10ετους να φθάνει μία ανάσα από το επίπεδο - σηματωρό (7%).

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "Η Τράπεζα της Ελλάδος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας δευτερογενούς Αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εξετάσει άμεσα τις υποβληθείσες αιτήσεις από τις εν δυνάμει εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων", ξεκαθαρίζει η ΤτΕ στην έκθεση για την επισκόπηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Στόχος είναι η έγκαιρη χορήγηση άδειας σε αυτές που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας με βάση το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αρχίσει άμεσα η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των Τραπεζών.

To τρίτο τρίμηνο του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφώθηκε σε 107,6 δισ. ευρώ, ήτοι 45,2%, σε σύνολο 238 δισ. ευρώ δανείων.

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν. "Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις, είτε όχι" κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.

"Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στη 'Süddeutsche Zeitung' αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ. Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση η ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η Γερμανική Βουλή, προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της", διευκρίνισε στο Κυβερνητικό briefing ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Καϊταντζίδη, "επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έστειλαν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, εγείροντας θέμα μη μεταβίβασης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σε εταιρεία συμμετοχών με στόχο την ιδιωτικοποίηση, εξέλιξη που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που προωθεί η Κυβέρνηση. Οι Τράπεζες στην επιστολή τους, που αποκάλυψε η 'Καθημερινή', υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ μεταβιβάζει κάτι χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κάτι που επηρεάζει την οικονομική της θέση, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποπληρώσει τα δάνειά της".

Εννοείται ότι η εν λόγω εξέλιξη έτυχε ιδιαίτερα αρνητικής υποδοχής από την Αγορά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, έστω και αν αρκετοί αναλυτές δήλωσαν ότι ήταν κάτι απόλυτα αναμενόμενο, ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,86 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,7% και στο χαμηλό ημέρας.

Προσοχή χρειάζεται το επίπεδο των 2,83 ευρώ, καθώς εκεί εντοπίζεται στο "stop" στο ημερήσιο "long" και από εκεί και χαμηλότερα θα πυκνώσουν οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι τελευταίες εξελίξεις από το EwG, αλλά και οι δηλώσεις Σόιμπλε που ακολούθησαν, αλλάζουν επί τα χείρω τα τρέχοντα δεδομένα και επειδή η άνοδος που έχει προηγηθεί στο Χ.Α. δεν βασιζόταν σε "ισχυρά χέρια", αλλά, καθαρά, σε εγχώρια χαρτοφυλάκια, μπαίνει τεράστιο ερωτηματικό για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και για την περαιτέρω χρηματιστηριακή συμπεριφορά τίτλων, που μέχρι χθες έδιναν το "παρών" στην λίστα των ημερήσιων, θετικών, πρωταγωνιστών, εκτός και αν υπάρξουν άμεσες πολιτικές εξελίξεις, κάτι που δεν διαφαίνεται.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και για όσους, ελάχιστους, επιμένουν στο ημερήσιο trading, για τις τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, τα κλεισίματα που ακυρώνουν την ημερήσια "long" τάση είναι τα εξής:

Alpha Bank <1,87 ευρώ, Εθνική <0,251 ευρώ, Eurobank <0,651 ευρώ και Πειραιώς <0,211 ευρώ.

Μένοντας στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου και Τέρνα Ενεργειακή διασώθηκαν με μηδενική ημερήσια μεταβολή, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι έκλεισαν στο "κόκκινο", έστω και αν κάποιοι από αυτούς αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, "είδε" την πρώτη αρνητική συνεδρίαση μέσα στο 2017 η Cenergy (-0,61%), έδειξαν να επιμένουν οι αγοραστές στο Ιασώ (+0,72%) και στην Τεχν. Ολυμπιακή (+0,95%), ενώ δεύτερη μέρα "ξεφουσκώματος" σημειώθηκε στην Frigoglass (-13,79%), έστω και αν κάποιοι φρόντισαν να μαζέψουν την προσφορά στις σημερινές χαμηλότερες τιμές.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και επισκιάζονται από την συνεχιζόμενη κινητικότητα των αγοραστών στα Πλ. Θράκης (+4,12%) που και σήμερα επιβεβαίωσε ότι είναι τίτλος "παντός καιρού" (!)

Η μετοχή συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 116 μηνών (!). Τεχνικά, η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 2,48 ευρώ, σηματοδοτεί το ξεκίνημα του νέου ανοδικού κύματος.

Σε υψηλά 116 μηνών η Πλαστικά Θράκης

Τεχνικά, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση έφερε τις πρώτες ανησυχίες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,04%) χάθηκαν συνεχόμενες στηρίξεις στις 1774, 1762 και 1752 μονάδες και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 1745 - 1740 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, για τον οποίο οι ενεργοί παίκτες μερίμνησαν να μην "δει", σήμερα, νούμερα χαμηλότερα των 650 μονάδων, αν χαθεί η ζώνη 650 - 649, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 639 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 610 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία εβδομάδα διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, "χαρίζοντας" απώλειες 1,3% για τον Γενικό Δείκτη και 1,67% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 1,25% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,27%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Οι εναλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, μετά και τη φυγή της Τράπεζας Κύπρου, έχει δημιουργήσει 'αυξημένη ευαισθησία' στις αυξομειώσεις των Τραπεζών, καθώς η μετοχή της Alpha Bank έχει περάσει στη πρώτη θέση σε βαρύτητα, 'καθαιρώντας' στη δεύτερη θέση τη Coca Cola HBC, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς έχουν ανέλθει στη 3η και 4η θέση αντίστοιχα αφήνοντας πίσω τις προηγούμενες 'ήρεμες δυνάμεις' των: ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το φαινόμενο αυτό έχει σπρώξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών, στις 670 μονάδες, δίχως όμως να πείσει για τη συνέχεια της κίνησης μιας που τα "καύσιμα", που έρχονταν από το συνολικό τζίρο των συναλλαγών δεν ξεπερνούσαν τα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι τα "alerts" στα τερματικά των ενεργών επενδυτών, μετά τη διάσπαση της ζώνης των 660 με 650 μονάδων, δεν μπόρεσαν να δώσουν τις αναδιαρθρώσεις που άρμοζαν για να σπρώξουν τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια σε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον διαφυγής προς την περιοχή των 700 μονάδων.

Ζητούμενο για τη δύναμη των “Buyers” είναι η διατήρηση του επιπέδου των 650 με 645 μονάδων στο ενδεχόμενο "pullback" της Αγοράς. Διαγραμματικό στοιχείο, που θα μπορούσε με το κατάλληλο τζίρο να επαναφέρει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά προς τα υψηλά του προπερασμένου Οκτωβρίου στις 730 μονάδες περίπου.

Ο δε δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, εδώ και μέρες επιδίδεται, μετά την ανοδική διάσπαση των 1740 μονάδων, σε αλληλοκαλυπτόμενα "candlesticks" αναμονής, δίχως να έχει τη τεχνική φόρα που αρμόζει για να μπορέσει να αποδράσει άνω των 1800 μονάδων, βάζοντας ως μετέπειτα στόχο την άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού στις 1835 μονάδες περίπου.

Καθοδική καταστρατήγηση της περιοχής στήριξης των 1740 με 1725 μονάδων θα επιφέρει βραχυχρόνια αλλαγή στη τάση.

Οκτώ συνεδριάσεις πάει να συμπληρώσει ο Τραπεζικός Δείκτης πάνω από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 855 μονάδων, αποτυπώνοντας όμως ανοδική αδυναμία πλησίον της προηγούμενης τοπικής κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στις 912 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 855 μονάδων θα φέρει τον Τραπεζικό δείκτη σε επαφή με τις 825 μονάδες.

Αντιθέτως και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η "αρπαγή" των 920 μονάδων με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα βάλει τα διαγραμματικά θεμέλια για την πολύ σημαντική περιοχή αντίστασης των 1000 μονάδων.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον αλλά με επιφυλακτικά θετική διάθεση ξεκίνησε το 2017, καθώς τα βασικά οικονομικά και πολιτικά μέτωπα παραμένουν ακόμα ανοικτά" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η συνάντηση των κλιμακίων των οικονομικών Υπουργείων της Ευρωζώνης δεν έβγαλε είδηση, ούτε ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της αξιολόγησης να μετατίθεται για τον Φεβρουάριο.

Η νέα καθυστέρηση ήταν αναμενόμενο να φέρει ρευστοποιήσεις, ανακόπτοντας ένα σερί θετικών διακυμάνσεων που είχε παρατηρηθεί από το ξεκίνημα του 2017.

Στις πρώτες δύο εβδομάδες της χρονιάς ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους μετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα πέρυσι, καθώς και ποιοτικές περιπτώσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν προϋποθέσεις να κινηθούν αυξητικά στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Οι τζίροι ωστόσο ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί, γεγονός που δείχνει ότι το θετικό ξεκίνημα ήταν περισσότερο αποτέλεσμα "εσωτερικών κινήσεων".

Η μη ύπαρξη νέων στην παρούσα φάση δεν είναι καλός οιωνός για την Αγορά. Ο ορίζοντας παραμένει ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα των όσων έχουν τιμολογηθεί στις μετοχές, με αποτέλεσμα η κόπωση των τιμών να έρχεται γρηγορότερα. Ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο τόνο στην Αγορά, θα αργήσουν να δημοσιευθούν δεδομένου ότι φέτος οι εισηγμένες εταιρείες έχουν ένα επιπλέον μήνα (τέλος Απριλίου) στην διάθεση τους, για να δημοσιεύσουν τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις τους, ενώ και η υποχρεωτική σύνταξη του ετήσιου δελτίου για την κοινωνική ευθύνη αποτελεί ένα επιπλέον λόγο καθυστέρησης.

Επομένως, η εσωστρέφεια μετά από ένα διάλλειμα μερικών εβδομάδων, φαίνεται να επιστρέφει αφού οι εσωτερικοί καταλύτες θα παραμείνουν, στην καλύτερη περίπτωση, σε αδράνεια τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

Τεχνικά οι 670 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας των "αλκυονίδων ημερών" του Χ.Α., επίπεδο το οποίο έφερε το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών. Παρά την έντονη πτώση της Παρασκευής οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι, τα περιθώρια ωστόσο έχουν στενέψει αφού πλέον η ζώνη τιμών μεταξύ 638 και 622 μονάδων αποτελεί το οχυρό στήριξης των αγοραστών. Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα βάλει την Αγορά σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι.

Από την άλλη πλευρά η δυναμική της ανόδου έδειξε ακόμα και στις ανοδικές συνεδριάσεις να έχει περιορισθεί αισθητά, καθώς τα ενδοσυνεδριακά υψηλά δεν διατηρήθηκαν στα κλεισίματα, σημαντική ένδειξη της υποχώρησης που ακολούθησε.

Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα δείχνει κορεσμό της ανόδου, η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι σε αρχικό στάδιο και ενδεχομένως μια γρήγορη κίνηση των ταλαντωτών στην υποτιμημένη ζώνη ωθώντας τον Δείκτη προς τα "δουλεμένα" επίπεδα της συσσώρευσης των 630 μονάδων, να αποτελούσε το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ημερολόγιο αρχίζει να γεμίζει με γεγονότα τα οποία θα έχουν τις προβολές τους στις Αγορές. Στην Αμερική η αυλαία των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου έχει ανοίξει και συνεχίζεται την προσεχή εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Morgan Stanley (17/1), Goldman Sachs, Citigroup (18/1), IBM (19/1) και General Electric (20/1), ενώ την Δευτέρα η Αμερικανική Αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω Εθνικής αργίας (Luther King).

Ωστόσο το κυριότερο γεγονός στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η επίσημη ανάληψη της Προεδρίας την Παρασκευή από τον Donald Trump, ο οποίος θα απευθύνει το πρώτο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό Λαό ως Πρόεδρος.

"Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη σειρά Παραγώγων για το 2017, ενώ την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η πρώτη, για φέτος, πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον S&P. Ο οίκος αξιολόγησης έχει την Ελλάδα στο 'Β-' με σταθερή προοπτική από τις 22 Ιανουαρίου του 2016" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,80) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,79%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων (μεταξύ άλλων Bank of America, JP Morgan και Wells Fargo) και μάκρο.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης έχει αργία, ενώ αργότερα αναμένεται η αξιολόγηση της Ιταλίας από την DBRS.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, μικρές απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο Πετρέλαιο, "ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να υλοποιήσει πλήρως τον στόχο που έχει για μείωση της παραγωγής, παρά το ότι η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως μείωσε την παραγωγή της περισσότερο απ’ όσο είχε δεσμευτεί", δήλωσαν στελέχη του Καρτέλ, σημειώνοντας πάντως πως μια συμμόρφωση κατά 80% θα ήταν καλή και μια συμμόρφωση κατά 50% αποδεκτή.

"Η Σαουδική Αραβία θα εξετάσει σε λίγους μήνες το αν θα ανανεώσει τη δέσμευσή της για μειώσεις στην παραγωγή Αργού, ενώ έχει ήδη ελαττώσει την παραγωγή Πετρελαίου περισσότερο από τα επίπεδα που είχε βάλει στόχο", υποστήριξε ο Υπουργός Ενέργειας, Khalid Al-Falih.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα Κινεζικά Πιστωτικά Ιδρύματα εξέδωσαν νέα δάνεια αξίας 1,04 τρισ. γουάν ($149,9 δισ.) το Δεκέμβριο, από 794,6 δισ. γουάν τον Νοέμβριο, γνωστοποίησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Το σύνολο ξεπέρασε κατά πολύ τη μέση πρόβλεψη για 676 δισ. γουάν. "Το άλμα ήταν απροσδόκητο, δεδομένου ότι οι Τράπεζες, συνήθως, δίνουν λιγότερα δάνεια στο τέλος του έτους", τόνισαν διεθνείς αναλυτές.

Η Κίνα θα επενδύσει 1,2 τρισ. γουάν (περίπου $170 δισ.) σε Υποδομές πληροφορικής την επόμενη τριετία, με στόχο την ανάπτυξη της Νέας Οικονομίας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 7,7% το 2016 και οι εισαγωγές κατά 5,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ετήσια πτώση των εξαγωγών και την χειρότερη από το 2009. Τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 6,1%, ποσοστό υψηλότερο του αναμενόμενου, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,1%, σε ετήσια βάση. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα $40,82 δισ. τον Δεκέμβριο του 2016, από $44,61 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος", έκρινε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του στη "Süddeutsche Zeitung". Ακόμη ο Σόιμπλε είπε ότι "προβλέψεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του, υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει φέτος το 3%, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα χαμηλά επιτόκια".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου κινήθηκαν 0,6% υψηλότερα. Υψηλότερα αναθεωρήθηκε η μέτρηση του Νοεμβρίου, δείχνοντας άνοδο 0,2% αντί για 0,1% προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,7%.

Οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν 4,1% υψηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. Για το σύνολο του 2016, καταγράφηκε άνοδος 3,3%, μετά από ετήσια άνοδο 2,3% το 2015.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού, αυξήθηκε κατά 0,3% τον τελευταίο μήνα του 2016. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 1,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, διαμορφώθηκε στις 98,1 μονάδες τον Ιανουάριο από 98,2 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 98,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 650 μονάδες (-2,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 651,79 (-2,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 651,7 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,03%.

Ο χαμηλός τζίρος στα 38,8 εκατ. από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank απέσπασαν το 56,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, όλοι πλην των Lamda Development, Μέτκα, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα, δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με έντονες πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, οι οποίες συνοδεύτηκαν με μικρή ενίσχυση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.332 συμβόλαια).

Στα 6.675 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.975, 1.727 για τον Ιανουάριο και 248 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.742,25) κινήθηκε μεταξύ 1.739,5 και 1.779 μονάδων και διατήρησε το discount 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.234), Πειραιώς (13.710), Εθνική (13.217), MIG (3.313), ΟΠΑΠ (319), ΔΕΗ (434), Alpha Bank (2.805), Μυτιληναίος (215), ΟΤΕ (419), Jumbo (210), Ελλάκτωρα (105).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (20.604.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (7.787.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.343.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v