ΧΑ: Συνεχίζεται η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη

Με μικρά βήματα και χαμηλό όγκο συναλλαγών η εγχώρια αγορά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Σε επιμέρους μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές μέχρι να δοθεί σήμα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

ΧΑ: Συνεχίζεται η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έδειξε να συμμερίζεται την επιφυλακτικότητα των Διεθνών Αγορών που έφεραν οι δηλώσεις Donald Trump και συνέχισε ανοδικά, χωρίς να χρειαστεί περισσότερα λεφτά, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του στα ΜΜΕ, από τον περασμένο Ιούλιο, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είπε αυτά που περίμεναν οι Αγορές, με τους διεθνείς αναλυτές να ισχυρίζονται πως ο νέος Πλανητάρχης δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες όσον αφορά την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει.

Οι μετοχές των Αμερικανικών Φαρμακευτικών εταιρειών βρέθηκαν υπό πίεση, η οποία μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη, καθώς ο Trump δήλωσε ότι θα τις αναγκάσει να υποβάλουν προσφορές για τις προμήθειές τους στο Αμερικανικό Δημόσιο. Ανησυχία επικρατεί και για τον συνοριακό φόρο.

Μέσα σε αυτό το διεθνές κλίμα κινήθηκε σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές και σήμερα, να κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ήταν και η μερική επιστροφή ενδιαφέροντος στον Τραπεζικό κλάδο, κίνηση που πιθανότατα υποβοηθήθηκε και από την είδηση σύμφωνα με την οποία "η ΕΚΤ μείωσε κατά 4,2 δισ. ευρώ το όριο χρήσης του ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες, στα 46,5 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος", αλλά και το γεγονός ότι το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και τους περισσότερους από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αρκετά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση μακριά από τα υψηλά ημέρας, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η μετοχή της Alpha Bank, καθώς έδωσε ακόμα μία μάχη προκειμένου να πετύχει τιμή υψηλότερη από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ., (2,00), αναρριχόμενη μέχρι τα 2,04 ευρώ (+2%), πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και το υψηλότερο κλείσιμο στην μετά του Βρετανικού δημοψηφίσματος εποχή, όμως στο τέλος "έμεινε από δυνάμεις" και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Ο τίτλος παραμένει "long", όσο επιτυγχάνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,87 ευρώ, ενώ η επόμενη, ισχυρή, αντίσταση εντοπίζεται στα 2,23 ευρώ.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη (+0,49%), οι 912 - 913 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 965. Οι 853 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και ημερήσιο "stop", με επόμενη στήριξη στις 830 μονάδες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "οι αγοραστές δείχνουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πορείας του Γενικού Δείκτη και απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή - θετική είδηση, που θα τους επιτρέψει να 'σαλπίσουν γενική επίθεση'. Από την άλλη, οι πωλητές δεν φαίνονται αποφασισμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Περιμένουν και εκείνοι τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματα προκειμένου να κάνουν περισσότερο 'αισθητή' την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ".

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι 'δεν του τράβηξα το αυτί'. Ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση. Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, πολύ λίγα είναι ακόμα στο τραπέζι και οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν και κλείσουμε γρήγορα. Συζητήσαμε τα μέτρα στο χρέος και πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "Η συνεδρίαση του EwG θεωρείται σημαντική, παρότι δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Εκτιμάται ότι θα γίνει καταγραφή της κατάστασης, η οποία θα δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσο το σενάριο της Ελληνικής υπαναχώρησης στο θέμα των πρόσθετων προληπτικών μέτρων μπορεί να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες της αξιολόγησης".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "στην τελική ευθεία, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές, εισέρχεται -τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο- το σχέδιο αγοράς των ομολόγων EFSF που έχουν οι Ελληνικές Τράπεζες από τον ESM, στο πλαίσιο της δέσμης των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι από τις 18 έως και τις 20 Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με αντικείμενο συζήτησης την έγκριση της μεταφοράς των ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ στον ESM. Με βάση τους υπολογισμούς των Τραπεζών, η ζημία που θα υποστεί το Τραπεζικό Σύστημα, καθώς τα ομόλογα θα αγορασθούν σε "mark to market" τιμή και όχι στη λογιστική αξία, εκτιμάται στην περιοχή των 650 - 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνικό Δημόσιο είναι έτοιμο να πληρώσει άμεσα στα τέσσερα Πιστωτικά Ιδρύματα το 50%, δηλαδή 325 - 350 εκατ. ευρώ. Η ανταλλαγή θα ξεκινήσει, εφόσον όλα στο δίπολο Κυβέρνησης - Τρόικας εξελιχθούν ομαλά, στις αρχές Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί, τμηματικά, έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η εγχώρια Αγορά περιμένει ένα θετικό νέο από το σημερινό EuroWorking Group για να κινηθεί υψηλότερα βελτιώνοντας, παράλληλα, τις ημερήσιες συναλλαγές.
Από την άλλη, οι περισσότερο συντηρητικοί περιμένουν να δουν αν τα όποια νέα μέτρα πάρει η Κυβέρνηση θα είναι και πάλι, μέσω αύξησης φόρων και όχι περικοπών.

"Το Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα πολύ στενό εύρος διαπραγμάτευσης και σε ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Βασικός λόγος για την αναποφασιστικότητα παραμένει η έλλειψη εξελίξεων στο θέμα της αξιολόγησης. Επίσης η συνήθης αντίσταση στην επίλυση των 'κόκκινων' δανείων, αλλά και σε καθετί που έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της Οικονομίας" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Πρόβλημα που επιδεινώνεται αποτελούν τα ανείσπρακτα του Δημοσίου που πλησιάζουν τα 95 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι περίπου το 1/3 του χρέους μας και πάνω από 10 χρόνια τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή του. Ποιος ο λόγος λοιπόν να βάζουμε νέους φόρους και εισφορές αφού δεν εισπράττουμε τους παλιούς;
Χρηματιστηριακά τώρα, το "January Effect" που βιώνουμε και το οποίο είναι η θετική ψυχολογική αντίδραση της Αγοράς επ' ευκαιρία του νέου έτους, λήγει σύντομα και θα χρειαστούν χειροπιαστά νέα για να οδηγηθούν οι τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, ή έστω να διατηρηθούν στα σημερινά.

Η Αγορά περιμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2017 και θα σηματοδοτήσει θετικά γεγονότα, όσον αφορά την χρηματοδότηση των Τραπεζών και συνεπακόλουθα της Οικονομίας. Όμως περιμένει και ενδείξεις ότι η επιχειρηματικότητα θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς και αυτό έχει μπει σε αμφισβήτηση τελευταία.

"Οι συνετοί επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το 'January Effect' για να δημιουργήσουν μια κάποια ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους και να κάνουν τις αναδιαρθρώσεις που επιθυμούν" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, θα πρέπει να τύχει υποσημείωσης ότι μειώθηκε ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ή σημειώθηκε εμφανής απόσυρση των αγοραστών, όπως στην περίπτωση της Frigoglass (-2,68%), όπου οι τελευταίες δημοπρασίες έγιναν στην τιμή των 0,134 ευρώ (-10,07%).

Όμως δεν έλειψαν οι τίτλοι που έδειξαν ότι επιμένουν ανοδικά, όπως η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+5,88%). Η μετοχή προσεγγίζει τα υψηλά 25 μηνών, με την επόμενη, θεωρητικά ισχυρή, αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,11 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει "δει" ακόμα αρνητική συνεδρίαση, μέσα στο 2017, η Cenergy (+3,02%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ (+2,20%), ενώ δείχνει ότι θέλει να 20αρήσει ο ΟΛΘ (+3%), έστω και αν σήμερα οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,338 ευρώ (κλείσιμο 18/11) η Χαλκόρ (+2,5%) που ελέγχει το 25% της Cenergy, συνεχίζουν ανοδικά, με διαλείμματα οι MIG (+0,63%) και J&P Άβαξ (+2,95%), ενώ δείχνει να επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,85 ευρώ (κλείσιμο 13/12) η Τεχν. Ολυμπιακή (+5%), αλλά με εμφανώς χαμηλές συναλλαγές.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζει ο Σφακιανάκης (+19,82%), με συνολικό όγκο και για τις πέντε συνεδριάσεις μόλις 1025 τεμ., ενώ προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε στην Χαϊδεμένος (+17,2%), από τα νεότερα ιστορικά χαμηλά.

Και η σημερινή, ήταν ακόμα μία συνεδρίαση που δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα στις τεχνικές ενδείξεις, έστω και αν η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας προβλημάτισε αρκετούς αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι 665 μονάδες ήταν ο ελάχιστος στόχος μας. Μια κατοχύρωση του εν λόγω επιπέδου μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 675 - 682. Πρώτη στήριξη στις 656 μονάδες και το "stop" στις 649.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,11%), αυτός έχει αντίσταση στις 1797 και 1805 μονάδες και κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της ανοδικής προσπάθειας. Κοντινή στήριξη το 1769 και κύρια το 1760 ενώ το "stop" μας μένει στις 1752 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, διαφαίνεται, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από την αντίσταση των 660 μονάδων" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η Αγορά κινείται από τις προσδοκίες ότι οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με Σαπέν και Μοσκοβισί και οι υποχωρήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σε αφορολόγητο και κόφτη, θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και δρομολόγηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον επόμενο μήνα.

Η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group είναι κρίσιμη, γιατί θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις των Θεσμών και αν αποφασιστεί η ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα θα είναι ένα θετικό σημάδι για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, από την μία οι συντηρητικοί επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, από την άλλη οι βραχυπρόθεσμοι παίρνουν θέση και με αυξημένο ρίσκο προσπαθούν να προβλέψουν τις εξελίξεις αυτές. Η μη αύξηση του τζίρου δείχνει την επιφυλακτικότητα και τις περιορισμένες εισροές, ενώ στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων η αύξηση της κινητικότητας σε περισσότερες μετοχές απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

Τα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 660 μονάδες, έχουν ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 700 μονάδων, με την σημαντική αντίσταση, όμως, στις 725 μονάδες.

Η δυναμική του Τραπεζικού δείκτη που δεν έχει ακόμη καλύψει το "gap" στις 986,1 μονάδες από το "Brexit", θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα μπορέσει η Αγορά να αναμετρηθεί με τις αντιστάσεις αυτές.

Η μετοχή της ΕΤΕ και ΠΕΙΡ έχουν καλύψει το αντίστοιχο "gap" ενώ της ΑΛΦΑ είναι στο 2,23 και της ΕΥΡΩΒ στο 0,855.

Αν διαφανεί όμως ότι παραμένει το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών χωρίς συγκλίσεις, οι 635 μονάδες θα είναι η πρώτη περιοχή στήριξης με αλλαγή της ανοδικής βραχυπρόθεσμης τάσης αν διασπαστεί.

"Με ενδιαφέρον αναμένονται στις ΗΠΑ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Την Παρασκευή ανακοινώνουν οι Bank of America, JP Morgan ενώ την επόμενη Τρίτη η IBM, Morgan Stanley. Την επόμενη Δευτέρα θα είναι κλειστές οι Αγορές στις ΗΠΑ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Kospi (+0,58%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Nikkei (-1,19%).

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η αποδυνάμωση του Δολαρίου, σπρώχνει ψηλότερα Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό (δείχνει να επιστρέφει ψηλότερα των $1200).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το Ιαπωνικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε ετήσιους όρους τον Νοέμβριο κατά 28%, σε 1,416 τρισ. γεν, προ εποχικών προσαρμογών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεόνασμα για τον μήνα Νοέμβριο από το 2007 και μετά, αν και ήταν ελαφρώς μικρότερο από τα 1,464 τρισ. που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ιταλική Τράπεζα "UBI Banca" γνωστοποίησε πως ενέκρινε τη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά των διασωθέντων Τραπεζών "Banca Marche", "Banca Etruria" και "Carichieti" προς 1 ευρώ. Η "UBI", που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ιταλίας, ανέφερε πως η προσφορά προβλέπει πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν σε μικτά «κόκκινα» δάνεια. Η "UBI" θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 400 εκατ. ευρώ.

Η Ιταλία είχε διασώσει τις τρεις Τράπεζες από τη χρεοκοπία τον Νοέμβριο του 2015, ενώ στη συνέχεια δυσκολεύτηκε να βρει αγοραστή, καθώς οι προσφορές από private equities θεωρήθηκαν υπερβολικά χαμηλές.

Αφότου η "Banca Monte dei Paschi di Siena" απέτυχε να συγκεντρώσει κεφάλαια από την Αγορά, η προσοχή στρέφεται τώρα στην "UniCredit", η οποία ζητά από τους επενδυτές, στήριξη για μια προσφορά δικαιωμάτων ύψους 13 δισ. ευρώ –σχεδόν όσο είναι και η χρηματιστηριακή της αξία- προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια ανάκαμψης που έχει καταστρώσει ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier. Από τους μετόχους της Τράπεζας, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στη Ρώμη, θα ζητηθεί επίσης να εγκρίνουν τη μετατροπή κάθε 10 μετοχών σε μια νέα μετοχή, αφότου η αξία της μετοχής της "UniCredit" έκανε βουτιά άνω του 45% το περασμένο έτος.

Το Γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το 2016, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, έναντι αύξησης 1,8% που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε ετών.

Καθώς η BoE ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει νέες εκτιμήσεις σε τρεις εβδομάδες, τις πρώτες της για το 2017, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι "τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία συνάδουν με κάποια περαιτέρω αναβάθμιση".

Στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά και κατά 3,2% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2015.

Οι επιδόσεις ήταν πολύ πιο ισχυρές απ’ ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal, που είχαν εκτιμήσει άνοδο 0,5% στον μήνα και 1,8% στο έτος.

Εν τω μεταξύ οι Φορείς χάραξης νομισματική πολιτικής της Ευρωζώνης αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να περιορίσουν τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, εν μέρει λόγω ανησυχιών πως θα δυσκολεύονται να βρουν περιουσιακά στοιχεία για να αγοράζουν, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Ο περιορισμός του προγράμματος "QE" σε αγορές αξίας 60 δισ. από 80 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο, αντανακλά ανησυχίες ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να "στραγγίξει" την Αγορά Κυβερνητικού χρέους από ρευστότητα, αν συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό.

"Οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των Κρατών της Ευρωζώνης είναι γενικά σταθερές το 2017, αντανακλώντας την πιθανότατα σταθερής αλλά υποτονικής ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, τη γενικότερα ουδέτερη δημοσιονομική στάση και τη μέτρια υποχώρηση του χρέους", σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s.
Ωστόσο, το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο σε ορισμένες Χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Η Moody’s αναφέρει πως "σε πολλές Χώρες της Ευρωζώνης έχει αναδυθεί ένα μεγάλο εύρος πολιτικών κομμάτων, τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά, που αμφισβητούν τις κατεστημένες πολιτικές.

Ο εκλογικός κύκλος του 2017 σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και ενδεχομένως Ιταλία, θα αποκαλύψει την έκταση της στήριξης προς αυτά τα κόμματα και κινήματα.

Όπως έχουν τα πράγματα, σημειώνει η Moody’s, "η πιθανότητα περαιτέρω αποχωρήσεων από την ΕΕ, ή την Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλή. Όμως τα απρόσμενα εκλογικά κέρδη αντιευρωπαϊκών κομμάτων, ή άλλα απρόβλεπτα γεγονότα που ο οίκος θεωρεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα εξόδων, θα απαιτήσουν επανεκτίμηση του ρίσκου".

Κατά μέσο όρο, η Moody’s αναμένει η Ευρωζώνη να αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2017 και 2018, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να διαφέρουν από Χώρα σε Χώρα. Η ανάπτυξη του Εμπορίου εκτός Ευρωζώνης πιθανότατα θα παραμείνει αδύναμη, ενώ το αυξανόμενο αίσθημα προστατευτισμού σε πολλές Ανεπτυγμένες Οικονομίες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, πιθανότατα θα δημιουργήσει περαιτέρω πτωτικές πιέσεις στους όγκους του εμπορίου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά με ρυθμό μικρότερο από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, στις 247.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση στις 255.000.

Το κόστος των εισαγόμενων Αγαθών αυξήθηκε στο τέλος του 2016 στις ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες. Για το σύνολο του έτους, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από την Άνοιξη του 2012 και βάζει τέλος σε σχεδόν περίπου δυόμισι χρόνια αρνητικού πληθωρισμού εισαγωγών.

"Η Παγκόσμια Οικονομία βρίσκεται σε πορεία επιτάχυνσης φέτος, με την Ινδία να είναι η μόνη Χώρα που δίνει σημάδια επικείμενης επιβράδυνσης", σύμφωνα με κορυφαίους δείκτες που έδωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ.
Ο δείκτης του ερευνητικού σώματος για τη μελλοντική δραστηριότητα έδωσε ισχυρές ενδείξεις επιτάχυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες Ανεπτυγμένες Οικονομίες, καθώς και σε μεγάλες Αναπτυσσόμενες Οικονομίες όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

"Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την αξιολόγηση 'ΑΑΑ' των ΗΠΑ", δήλωσε σε δηλώσεις που έκανε σε ετήσιο συνέδριο στο Λονδίνο, ο Εντ Πάρκερ, επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων της Fitch.

"Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από όταν η Standard & Poor's υποβάθμισε την Αμερικανική Οικονομία από 'ΑΑΑ' σε 'ΑΑ' και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει το 2017", επεσήμανε σήμερα ο Moritz Kraemer υψηλόβαθμο στέλεχος του Οίκου αξιολόγησης μιλώντας στο CNBC, τονίζοντας ότι "η μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου δεν έχει κάνει και πολλά για να εξαλείψει τις ανησυχίες και προσθέτοντας ότι "η τρέχουσα χάραξη πολιτικής είναι πολύ αβέβαιη".

"Η S&P ανησυχεί ότι μια διεύρυνση του ελλείμματος θα προκύψει από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και πιθανότατα ένα μεγαλύτερο χρέος", εξήγησε ο ειδικός.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μικρή αποκλιμάκωση στα ποσοστά ανεργίας τον Οκτώβριο, με αύξηση όμως του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού και αύξηση των ποσοστών στην ηλικιακή ομάδα 55 - 64 καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2016 ανήλθε σε 23,0% έναντι 24,5% τον Οκτώβριο του 2015 και 23,1% τον Σεπτέμβριο του 2016.

"Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι", δήλωσε ο Τζέρι Ράις για τις συζητήσεις που διεξάγονται για το Ελληνικό πρόγραμμα αλλά όπως είπε δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι "τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις αναφορικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για την έκθεση του άρθρου 4, που θα περιλαμβάνει την ανάλυση για το χρέος αλλά και μια έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων'.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ερώτηση γιατί καθυστερεί η συγκεκριμένη διαδικασία (αναμένονταν να δημοσιοποιηθεί ήδη από το Δεκέμβριο). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η έκθεση για το χρέος θα είναι αναλυτική και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πακέτο εκθέσεων, ενώ είπε ότι "υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την Ελληνική Πλευρά".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 661,43 μονάδες (-0,29%), όμως μετά τις 11.15 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 670,21 (+1,03%). Ξεμένοντας από δυνάμεις, στις 17.00 βρέθηκε στις 667,2 (+0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 665,21 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Ο τζίρος, οριακά αυξημένος έφθασε τα 31,6 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΤΕ). Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, απασχόλησαν το 60% βτης συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ έξι τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Με οριακά θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.998 συμβόλαια).

Στα 7.452 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.763, 1.218 για τον Ιανουάριο και 545 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.779) κινήθηκε μεταξύ 1.770 και 1.800 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με discount 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank, 5.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.239), Πειραιώς (13.982), Εθνική (9.779), MIG (1.202), ΟΠΑΠ (178), ΔΕΗ (672), Alpha Bank (3.033), Μυτιληναίος (124), ΟΤΕ (116), Viohalco (317).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (20.504.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (7.787.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.343.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v