Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφονται στο ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στις διεθνείς αγορές αλλά και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους παραμένη στραμμένη η προσοχή. «Κλειδί» οι κινήσεις των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο.

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό των ξένων αγορών και των εξελίξεων στο εσωτερικό κρίνεται (και) η βραχυπρόθεσμη τάση για το ΧΑ.  

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός βραχύβιου κύκλου εκτόνωσης της ανόδου που είχε φέρει τη Wall Street σε διαδοχικά "υψηλά", με ζητούμενη μία πιθανή προσαρμογή του S&P 500 σε λίγο χαμηλότερες τιμές, μέχρι να δοθούν εκ νέου αφορμές για συνέχιση της αντίδρασης και ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν η Wall Street συνεχίσει σε σχηματισμό W, θα πρέπει να αναμένουμε χαμηλότερες τιμές και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικότερα στη Φρανκφούρτη, προτού διαφανεί εάν οι αγορές μπορεί να συνεχίσουν υψηλότερα στη λογική ενός January Effect.  Θα φανεί, θα κριθεί σήμερα ή τη Δευτέρα, ανάλογα με τα μηνύματα που θα στείλει η Wall Street, ο S&P 500.

Στα καθ' ημάς, ακόμη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και κίνηση στο πλαγιοανοδικό κανάλι από τις 645/650 προς τις 680 μονάδες. Με προσεκτικά, διστακτικά βήματα, οι 7 στις 8 ανοδικές συνεδριάσεις για την αρχή του 2017, με ενθαρρυντική εξέλιξη την καταγραφή "νέας κορυφής 14 μηνών" για τον Γενικό Δείκτη, αλλά... οι συναλλαγές και ο τζίρος παραμένουν σε μη επαρκή επίπεδα, τα νεότερα από το μέτωπο της αξιολόγησης είναι αμφίσημα, οι traders στην πλειονότητά τους επιφυλακτικοί, δεν αναλαμβάνουν μεγαλύτερη έκθεση στην προοπτική πειστικής υπέρβασης των 680 μονάδων.

Μέσα από τη διαπραγμάτευση περνά η νέα άνοδος, σημειώνει ορθώς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος εύλογα εστιάζει στον κλάδο-κλειδί (κυρίως λόγω βάρους στάθμισης) των τραπεζών, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από αυτό το μέτωπο.

Πλήρης η ειδησεογραφία του Euro2day.gr για τη νέα θέση Σόιμπλε αναφορικά με το ΔΝΤ, για το... μπουκέτο εκθέσεων που ετοιμάζει το ΔΝΤ, για τις επισημάνσεις Μοσκοβισί, αλλά και για το ότι ακόμη δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Προφανώς λόγω και της ιστορικής σημασίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει να συνεκτιμώνται με όλες τις άλλες παραμέτρους και δη την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να πιάνει μεν χθες τις 910 μονάδες -στόχος/προηγούμενο υψηλό-, αλλά να κλείνει αισθητά χαμηλότερα στις 890, με ουρά και... υποψίες για δοκιμασία χαμηλότερων επιπέδων.

Στον κλάδο έχουν ενεργοποιηθεί και πάλι πωλήσεις σε όλα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξέλιξη που θα πρέπει να προσμετρηθεί ειδικά από τους βραχυπρόθεσμους. Ενα κλείδωμα μέρους κερδοφόρας θέσης, καθώς ο ΔΤΡ μετρά κέρδη 6,42% από την αρχή του έτους, είναι μία φυσιολογική κίνηση. Μένει να φανεί ο συσχετισμός πωλήσεων-αγορών και εάν θα επιβεβαιωθεί η δοκιμασία χαμηλότερων τιμών για τον ΔΤΡ, καταρχήν δε, οι 880 μονάδες.

Τεχνικά η διακύμανση του FTSE25 χθες θα πρέπει να μας καθιστά πολύ προσεκτικούς σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι 1.798 είναι σημαντική αντίσταση, οι 1.774 κρίσιμη κοντινή στήριξη και οι 1.762 και 1.752 οι χαμηλότερες, με την τελευταία να αποτελεί και το stop μας σε long θέσεις.

Μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση διεθνώς, κατ' επέκταση στο ΧΑ, το stock picking και η μερική κατοχύρωση θέσεων δείχνει να είναι η πιο σώφρων τακτική. Και σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο δοκιμασίας των πρώτων στηρίξεών μας σήμερα.

Επιστρέφοντας στις ξένες αγορές, σε κρίσιμο -τεχνικά- σημείο κινείται ο DAX: Κοντινή αντίσταση οι 11.587 αλλά και κύρια στήριξη οι 10.480 μονάδες. Σε επίσης σημείο-καμπή ο S&P 500, ας προσεχθεί σήμερα το κλείσιμό του. Αντίσταση στις 2.267-2.270, αλλά και στήριξη στις 2.257 και 2.249.

Πιθανότατα σήμερα, με τα "κλεισίματα" του DAX και του S&P 500, να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση για την επόμενη εβδομάδα. Θυμίζοντας πως την επόμενη Παρασκευή είναι η πρώτη λήξη απλής σειρά συμβολαίων (επί του δείκτη) για το 2017, ημέρα που θα ορκισθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνεπώς σε ετοιμότητα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v