Εως την περιοχή των 650 μονάδων διορθώνει το ΧΑ, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε και την αβεβαιότητα για τη στάση του ΔΝΤ. Υποχώρηση του ΧΑ προς το σημείο εκκίνησης της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης (από τις 645 έως τις 670 μονάδες), εν μέσω ανάλογων τάσεων σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.
Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η οπισθοχώρηση των αγορών μετά τα αλλεπάλληλα "υψηλά" σε Wall Street, City και την άνοδο σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο.
Για τη Wall Street, αφορμή στάθηκε η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, για την Ευρώπη, και οι ανησυχίες για το "ιταλικό πρόβλημα". Η επικείμενη αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας από τον (καναδικό) οίκο DBRS δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και πιθανόν να οδηγήσει σε αναδίπλωση τους long.
Αλλωστε τόσο προς το τέλος του 2016, όσο στο ξεκίνημα του 2017 ήταν αυτοί που αποκόμισαν υπεραξίες, με τους short να έχουν πλέον λόγους για να κινηθούν εκμεταλλευόμενοι τις όποιες αφορμές θα παρουσιάζονται.
Στο ΧΑ, οι τελευταίες... προειδοποιήσεις Σόιμπλε περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), απομακρύνοντας πλέον -κατά πάσα βεβαιότητα- το ενδεχόμενο μίας ουσιαστικής λύσης στο πρώτο ορόσημο (του 2017), δηλαδή στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
H συζήτηση που ανοίγει συμπεριλαμβάνοντας το φόβητρο ενός νέου -τέταρτου- μνημονίου προφανώς διευκολύνει τους short παίκτες.
Προσώρας η έκταση της διόρθωσης δεν ξεπερνά τα όρια της επιτρεπόμενης και αναμενόμενης προσαρμογής μετά το τελευταίο 7 στις 8 ανοδικές συνεδριάσεις, με σημείο αναφοράς τις 650/649 και 645 μονάδες.
Ενθαρρυντικό το ότι μέχρι νωρίτερα τόσο ο ρυθμός συναλλαγών (πωλήσεις-αγορές) όσο οι συναλλαγές και ο τζίρος παρέπεμπαν σε ελεγχόμενη υποχώρηση της αγοράς.
Στο κόκκινο όλοι οι βασικοί και κλαδικοί δείκτες με τον FTSE 25 προς τις 1.745 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 859, τον Δ.Τηλεπικοινωνιών προς τις 2.455 μονάδες, ενώ έως 1,50% υποχωρούν οι δείκτες τροφίμων, πετρελαίου- φυσικού αερίου κ.α.
Στο κόκκινο οι 24 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες, με τις τραπεζικές να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά. Στο 6,42% μέχρι και χθες ο ΔΤΡ ήταν και είναι ο δείκτης/κλάδος που υφίσταται την πίεση των ρευστοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας εντολές και συνεχίζονταν μέχρι νωρίτερα.
Ωστόσο, όπως σημειώναμε και στο τελευταίο σχόλιό μας, η διάθεση πώλησης δεν περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό κλάδο καθώς κέρδη στο ξεκίνημα του 2017 είχε η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Κάτι που σήμερα αποτυπώνεται με πωλήσεις -περισσότερες ή λιγότερες- και στις 21 μη τραπεζικές του 25άρη.
Με ποσοστό διόρθωσης μικρότερο του 1% οι μετοχές των Coca Cola, Lamda Development, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, FF Group.
Στις 14:40 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν σε αξία τα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του τζίρου των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.