Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 590 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης. Με αυξημένο τζίρο η ανοδική κίνηση, κέρδη καταγράφουν τα περισσότερα blue chips. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές αλλά και οι ΔΕΗ, Coca Cola. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Συντηρείται η ανοδική τάση σε Ευρώπη και σε ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να "φλερτάρει" την περιοχή των 600 μονάδων.

Σε ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street παραπέμπουν τα futures στη Νέα Υόρκη, με ενδεικτική την... προβολή του S&P 500 στις 2.135 μονάδες. Κάτι που δικαιολογεί το ανοδικό τέμπο (και) στις ευρωπαϊκές αγορές, με ενδεικτική την επαναφορά του DAX πάνω από τις 10.600 μονάδες.

Σε ανάλογο κλίμα και το ΧΑ, με ενεργότερη σήμερα τη συμμετοχή των traders, γεγονός που αποτυπώνεται σε αυξημένη συναλλακτικότητα και τζίρο καθώς λίγο πριν τις 14:30 τα μεγέθη είχαν υπερβεί τα συνολικά της χθεσινής συνεδρίασης.

Σταθερά σε θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης, με ανοδικό χάσμα (από τις 589,19 μονάδες) και κίνηση έως τις 595,84 μονάδες, που αποτελεί "νέα τοπική υψηλή τιμή" από τη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου μέχρι σήμερα.

Στις τράπεζες το επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού, με το 60% του αυξημένου τζίρου στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών και την Alpha Bank να έχει σχεδόν το 1/3 από τα 27 εκατ. ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια (*).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κλάδος-σηματωρός των τραπεζών είναι αυτός που σε κάθε κίνηση της αγοράς (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) υπεραποδίδει (ή υποαποδίδει), με τον ΔΤΡ σήμερα να ενισχύεται 2,79% έναντι 1,35% του ΓΔ και 1,84% του FTE25.

Πέραν των τραπεζών, κινητικότητα σημειώνεται και στον κλάδο της ενέργειας, με τη ΔΕΗ κατά 2,46% υψηλότερα στα 2,91 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο. Σε αναμονή του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι αυτοί που ενεργούν τις τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της Επιχείρησης, με αποτέλεσμα να καταγράφει απόδοση 8,58% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Αξιοσημείωτη κινητικότητα και σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και εισηγμένων-σηματωρών και blue chips με ενδεικτική την περίπτωση των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, FF Group, Viohalco, ενώ τη διαφορά κάνει σήμερα η δεικτοβαρής Coca Cola.

Στα 20,50 ευρώ (2,04%) με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η μετοχή, συμβάλλοντας στην ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης τάσης και διαμορφώνοντας τον FTSE25 στις 1.580 μονάδες (κάτι που παραπέμπει στη λήξη της τριπλής σειράς στα Παράγωγα την Παρασκευή).

Στα 4,93-5,05 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 7,54-7,85 ευρώ της ΜΕΤΚΑ, με συνολικό τζίρο που ξεπερνά το 1,6 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο επικεφαλής του ομίλου σε εκδήλωση της Ενωσης Θεσμικών σημείωνε πως "όλα τα λεφτά" είναι η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τεχνικά, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, ο ΓΔ έχει ως στήριξη (ημερήσια) τις 590 και χαμηλότερα τις 578 μονάδες (αναθεωρημένη σε σχέση με την προηγούμενη "μέτρηση").

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν (και) συναλλακτικά MIG, Sarantis, MLS, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΥΑΘ, Fourlis.

Στις 56/37 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

(*) Στις 14:50 είχαν αλλάξει χέρια 27 εκατ. ευρώ με 45,5 εκατ. μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v