Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοιτά» τις 600 μονάδες το Χρηματιστήριο

Δυναμική ανοδική αντίδραση για το ΧΑ, με το σύνολο των blue chips στο «πράσινο» και τις τράπεζες στη θέση του οδηγού. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με κέρδη σχεδόν 5%. Ανοδος άνω του 2% και για Coca Cola, ΔΕΗ. Βοήθειες και από το θετικό κλίμα στις αγορές.

Ανοδικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη νέα "τοπική κορυφή" των 593,30 μονάδων ενισχύεται το ΧΑ.

Με σημαντική ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου, με καλό ρυθμό πράξεων και με θετικό πρόσημο για τις 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη, το ΧΑ κινείται σε "νέα υψηλά" της μετα-Brexit περιόδου, με στόχο πλέον τις 617 μονάδες της 23ης Ιουνίου.

Με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, οι long ώθησαν δείκτες και μετοχές υψηλότερα.

Από νωρίς ανακάμπτει το Brent προς τα 52$/βαρέλι, ενισχύεται ελαφρώς ο χρυσός (στα 1.262$/ουγγιά), ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά -και πάλι- πάνω από τις 10.600 μονάδες. Αν και σχετικά νωρίς, τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε άνοδο-επαναφορά του S&P προς τις 2.135 μονάδες.

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές και πάλι ανοδικό, οι long παίκτες έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να επανακτήσουν τις χθεσινές απώλειες. Το ενδιαφέρον είναι πως η επανεργοποίηση των αγοραστών πραγματοποιείται μέχρι πριν λίγο (*) με συναλλαγές/τζίρους μεγαλύτερους της χθεσινής συνεδρίασης. Εμφανώς ταχύτερος ο ρυθμός/ροή συναλλαγών απ' ό,τι χθες στο ίδιο διάστημα, με τους long να ωθούν το ΧΑ σε νέα "τοπική κορυφή" στα πρώτα 15', στη συνέχεια να επιβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμη στήριξη και να συνεχίζουν προς τις 594 μονάδες.

Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί τρεις τοπικές κορυφές, στις 591-590-591 μονάδες, θεωρώντας ως ζητούμενο την υπέρβαση των 592 μονάδων (ως αντίστασης).

Με τη βοήθεια των ξένων αγορών, το ΧΑ κινείται σε ανοδικό ρυθμό, με αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρους στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε θετικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί, όπου και επικεντρώνεται το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών. Ενδεικτικό το ότι το 68% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων, με την Alpha Bank να κερδίζει τη... μερίδα του λέοντος.

Σε αναμονή (και) της μεθαυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρείται η προεξόφληση της στάσης του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στο ΧΑ συνεκτιμώνται και επιμέρους παράμετροι (λ.χ. οι εξελίξεις στον ΟΤΕ με αφορμή την προοπτική απόκτησης του 5% από την Deutsche Telekom).

Στα 7,90-8 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, με τους traders να... ανιχνεύουν την τιμή της μεταβίβασης, στα 7,54-7,66 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ και στα 2,85-2,93 ευρώ της ΔΕΗ. Ενθαρρυντική ένδειξη πως και στις τρεις μετοχές σημειώνεται ικανοποιητική κινητικότητα.

Επίσης είναι ενδεικτικό πως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, στις 23 από τις 25 μετοχές του δείκτη κυριαρχούσαν οι long ενώ σε δυο, ΓΕΚΤέρνα και Lamda Development, η τιμή παρέμενε σταθερή.

Υπεραπόδοση και για τις τέσσερις συστημικές μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση. "Πατά" τις 700 μονάδες -και πάλι- ο ΔΤΡ, με τον κλάδο να "βλέπει" πέραν των 720 μονάδων, συνεκτιμώντας τη λήξη της τριπλής σειράς στα Παράγωγα την Παρασκευή.

Ενθαρρυντική η εικόνα όλων των δεικτοβαρών μετοχών -που διαμορφώνουν την τάση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης- καθώς από την Coca Cola και τις FF Group, TITAN και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. αλλά και Jumbo, Motor Oil, οι long έχουν τον πρώτο λόγο.

Στις 11:40 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 22,4 εκατ. μετοχών (σχεδόν 9 εκατ. μετοχές στην Εθνική) και τζίρος πάνω από 12,6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v