ΧΑ: «Red alert» για τις Τραπεζικές μετοχές

Aπώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος διακύμασης. Απώλειες υψηλότερες του 4% για ΔΕΗ, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank. Kέρδη κατέγραψαν Folli, Τιτάνας, Tέρνα Ενεργειακή.Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Την ώρα που οι Διεθνείς Αγορές έχουν επαναπαυθεί κοντά σε ιστορικά, ή πολυετή, υψηλά, "απολαμβάνοντας" τις "ντόπες" που τους χορηγούν με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας οι Κεντρικές Τράπεζες και οι διεθνείς δείκτες, πλην Τραπεζών, έχουν καλύψει το σύνολο των απωλειών από το Βρετανικό δημοψήφισμα, το Χ.Α. αναλώνεται σε μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα κίνηση λίγων μονάδων, έστω και αν κατά την σημερινή συνεδρίαση οι πωλητές έδειξαν περισσότερο "έτοιμοι και βελτιωμένοι".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης (η ημερήσια πορεία του στο πρώτο διάγραμμα) έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις "κοντής" ημερήσιας διακύμανσης με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 559,81 μονάδες (26/7) και υψηλό τις 572,28 μονάδες (20/7) και όλοι διερωτώνται αν η διαφαινόμενη αδυναμία είναι μία ακόμα στημένη παγίδα για τους "short", ή αυτοί που, κατά ριπάς, συνεχίζουν να πιέζουν τις Τραπεζικές μετοχές, γνωρίζουν τι έρχεται και λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Σε κάθε προσπάθεια και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "το μεγάλο ζητούμενο για την βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών (-5,88%), είναι ένα τουλάχιστον κλείσιμο υψηλότερα των 757 μονάδων. Για την επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση των 665 μονάδων".

Στην δεύτερη περίπτωση, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 649 - 647 και 620 - 610 μονάδες.
Το "daily stop" στο "short" στις 761 μονάδες.

Για τους traders που συνεχίζουν να ασχολούνται με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές πλησιάζουν σε επίπεδα "red alert", καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα ενεργοποιηθούν, ή ήδη ενεργοποιήθηκαν, επιθετικές κινήσεις "stop loss" ανεβάζοντας στροφές στην πτωτική τάση και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους λίγους αγοραστές που θα πρέπει να απορροφήσουν την πλεονάζουσα προσφορά.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, χρειάζεται υψηλή ετοιμότητα, αν διασπαστούν καθοδικά τα 1,66 ευρώ για την Alpha Bank (-4,60%), τα 0,178 ευρώ για την Εθνική (-5,82%), τα 0,497 ευρώ για την Eurobank (-7,17%) και τα 0,135 ευρώ για την Πειραιώς (-8,16%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το αποτέλεσμα των 'τεστ κοπώσεως' των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα κρίνει το χρόνο εξόφλησης των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών( CoCos), που έχει εκδώσει η Εθνική Τρ. και έχει καλύψει στο σύνολό τους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Με τις Τραπεζικές μετοχές υπό πίεση και τον ΟΤΕ (-3,11%), ενώ έφθασε να υποχωρεί έως και 4,66%) να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, οι λίγοι αγοραστές βγήκαν προς "ανεύρεση εναλλακτικών", όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως τις προτελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι σχετικά περισσότεροι πωλητές.

"Το Χρηματιστήριο διατηρείται στα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε μετά το 'Brexit' και προσπαθεί να βρει κατεύθυνση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος. Την Παρασκευή αναμένονται τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων, για το αν θα εφαρμοστεί το "bail-in", ή θα συνεχιστεί η πολιτική των Κρατικών επιχορηγήσεων.

Αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, θα εκληφθούν ως άσχημα νέα για τις Ελληνικές Τράπεζες, που δεν έχουν ξεπεράσει τον σκόπελο της αυτοχρηματοδότησης.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά Ξένοι, με αποτέλεσμα οι τοπικές εταιρικές ειδήσεις να μην έχουν μεγάλη επίδραση. Ακούσαμε για την ενεργοποίηση του πακέτου Junker, για την αποκρατικοποίηση εταιρειών, για την ανάθεση έργων από αποκρατικοποιούμενες εταιρείες και άλλα πολλά. Ενώ στα παραπάνω έχουν εμπλοκή Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, δεν είδαμε θετική επίπτωση στις τιμές τους.

Οι Έλληνες κάνουν ότι διακοπές τους επιτρέπουν τα περιορισμένα οικονομικά τους και θα επανέλθουν μετά τα "μπάνια του λαού". Το διεθνές κεφάλαιο συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνηση, λόγω της εξαιρετικά αυξημένης γεωπολιτικής αναταραχής στον Κόσμο και το Φθινόπωρο, μετά από ένα καλό τουριστικό Καλοκαίρι, θα μπορούσε να κάνει πάλι την Ελλάδα προορισμό για κεφάλαια που βρίσκονται σε κίνηση.

Φθάνει να θέλουμε επενδυτές και όχι χασοσκόπους. "Οι επενδυτές επιδιώκουν σταθερότητα και αποδόσεις. Όποιος δεν επιδιώκει αυτά, έχει σκοπό να χάσει γρήγορα τα χρήματά του, σε αντίθεση με τον κερδοσκόπο που έχει σκοπό να βγάλει γρήγορα χρήματα" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση βάρυνε το κλίμα σε ψυχολογία και τεχνική εικόνα, ενώ μετά τις 15.43, όταν ενεργοποιήθηκαν επιθετικότερες κινήσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ, με την Alpha Bank να δίνει πρώτη το σήμα γενικότερης υποχώρησης, οι ελάχιστοι αγοραστές συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους στο "τμήμα οπισθοφυλακής" των 561 μονάδων, όπου και δόθηκαν αποφασιστικές μάχες.

Τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι τελικές δημοπρασίες, που ανέσυραν, ελαφρώς, τον Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, προσφέροντας ένα οριακό "μαξιλάρι" υψηλότερα των 561 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένουν σημαντικά τα άκρα 571 - 585 και 561 - 550 μονάδες. Ανοδική διαφυγή συνοδευόμενη από την απαραίτητη αύξηση του τζίρου, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 617 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι θέμα αν θα αντέξει η στήριξη των 520 μονάδων. Το "stop" μας στο "long" είναι οι 549 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,01%), χτύπησαν τα "intraday stop" με την καθοδική διάσπαση των 1510 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1492 μονάδες (daily position stop). Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, ανοίγει η "καταπακτή" για "pull back" προς τις 1452 και 1422 μονάδες.

 

Η πορεία της μετοχής του Σαράντη το 2016

Οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 1532 - 1538 και 1541 μονάδες, που κατοχύρωση θα δώσει το έναυσμα για ανοδική κίνηση στο 1566, αν μη τι άλλο.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισε το +6% για την Σαράντης, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου. Σε περίπτωση συνέχισης της "βόρειας" κίνησης, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 9,10 και 9,78 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με "τσιμπημένες" συναλλαγές για τον Πετρόπουλο (+4,18%, η πορεία της μετοχής το 2016 στο τρίτο διάγραμμα), ο οποίος αν συνεχίσει με τις ίδιες διαθέσεις, μπορεί να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η πορεία των ξένων αγορών

Μικτές οι διαθέσεις στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις της BoJ. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+0,66%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,13%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ήπια πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Μικρά κέρδη για το Ευρώ, απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο.

"Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες ύψους περίπου 7 τρισ. γεν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο οικονομικής τόνωσης ύψους άνω των 28 τρισ. γεν", σύμφωνα με δυο πηγές που επικαλείται το Reuters. "Το συνολικό πακέτο, που θα εγκριθεί από τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε την ερχόμενη Τρίτη, περιλαμβάνει επίσης πρόγραμμα δημοσιονομικού δανείου και επενδύσεων ύψους 6 τρισ. γεν, με στόχο να τονωθούν οι δαπάνες του Ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα με την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής 'maglev", ανέφεραν οι πηγές.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα των "stress tests" βρίσκονται στα γραφεία των διοικήσεων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και απομένουν οι τελευταίες "προσαρμογές" για την ανακοίνωσή τους το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου στις 23.00 ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο όσο πλησιάζει η ώρα των αποτελεσμάτων τόσο αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρύψει το πρόβλημα "κάτω από το χαλί".

Η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιταχύνει το πρόγραμμα περικοπής κόστους ώστε να αντισταθμιστεί το δυσκολότερο οικονομικό κλίμα και μια πιθανή πτώση στη ζήτηση πίστεως που ενδέχεται να προκαλέσει η ψήφος της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεγαλύτερη Τράπεζα Λιανικής της Βρετανίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της για εξοικονόμηση επιπλέον 400 εκατ. Στερλινών μέχρι το τέλος του 2017 μέσω της περικοπής επιπλέον 3.000 θέσεων εργασίας και του κλεισίματος επιπλέον 200 υποκαταστημάτων, προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη της και του μερισματικού της προφίλ έναντι των χαμηλότερων επιτοκίων.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στο 104,6 από 104,4 τον Ιούνιο και έναντι του 103,7 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 0,39 έναντι του 0,22 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 0,17 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης κλίματος στη Βιομηχανία βελτιώθηκε στο -2,4 από -2,8 και στις Υπηρεσίες στο 11,1 από 10,9.

Αντιθέτως, επιδεινώθηκε το καταναλωτικό κλίμα, με τον δείκτη να υποχωρεί στο -7,9 τον Ιούλιο από -7,2 τον προηγούμενο μήνα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουλίου αυξήθηκε στις 266.000 από το χαμηλό τριών μηνών των 252.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 260.000.

Τι σχολιάζουν οι χρηματιστές

"Η εβδομάδα που διανύουμε δεν είχε την ένταση & τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις, άλλων εποχών, τόσο στο χρηματιστηριακό όσο και στο πολιτικό επίπεδο" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 561 & 572 μονάδων, με χαμηλούς όγκους. Αντίστοιχα και ο Δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ταλαντεύεται μεταξύ των 1500 & 1550 μονάδων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται μεταξύ 665 & 770 μονάδων, αναμένοντας τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που αν και δεν αφορούν τις Ελληνικές Τράπεζες, στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν παύουν να τις επηρεάζουν έμμεσα & καταλυτικά. Τυχόν διάσπαση του ανωτέρω εύρους τιμών θα δώσει ισχυρή κίνηση προ της διασπασμένη πλευρά.

Δεν θα πρέπει να μείνει ασχολίαστη, όμως, η αυτονόμηση (για άλλη μια φορά) της Ελληνικής Χρηματαγοράς από τις Διεθνείς Αγορές, που παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, παρά το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα του "BREXIT", κυρίως λόγω των συνεχών "QE" από τις Κεντρικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τα συνεχιζόμενα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας όπως, η υψηλή Φορολόγηση, η υψηλή Ανεργία, η έλλειψη Χρηματοδότησης από το Τραπεζικό Σύστημα & κυρίως, η κατάσταση του Δημόσιου Τομέα αλλά και οι πτωχεύσεις μεγάλων Επιχειρηματικών Ομίλων.

Εκτιμάται ότι οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Κρατικού μηχανισμού, ή αντιστρόφως τον βαθμό εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας Ιδιωτών και Επιχειρήσεων, μέσα στο επόμενο 3μηνο.

Σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων, η ενεργοποίηση του αυτόματου "κόφτη" θα ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αυξάνοντας την ανησυχία των επενδυτών.

Αν και κάποια μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια μικρή βελτίωση μεγεθών, όπως η μείωση της Ανεργίας, η αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση του πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, για να εξάγουμε αντικειμενικά συμπεράσματα θα πρέπει να τα αναλύουμε περαιτέρω.

Η βελτίωση της καταγεγραμμένης απασχόλησης, αναλύοντας τα στοιχεία της "ΕΡΓΑΝΗ", δείχνει ότι το 52% των απασχολουμένων αφορά μερική ή ωρομίσθια απασχόληση, τάση μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ωρομίσθιο & αντικατάσταση υψηλόμισθων με χαμηλόμισθους νεοεισερχόμενους.

Αντίστοιχα η αύξηση των καταθέσεων θα πρέπει να μετρηθεί Οκτώβριο & Δεκέμβριο, όταν από τους Τραπεζικούς λογαριασμούς θα έχουν απομυζηθεί αρκετά δισ ευρώ σε φορολογικές υποχρεώσεις. Οι προσπάθειες των Τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων & η "χαλάρωση" των "capital controls" για "νέο χρήμα" δεν εκτιμάται ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ως αναφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης μάλλον ως αστείο μπορεί να εκληφθεί, όταν οι υποχρεώσεις προς Ιδιώτες ανέρχεται σε περίπου 7 δισ και το πρόγραμμα το Δημοσίων επενδύσεων υπολείπεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Όμως το ποιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο 2ος κύκλος πτωχεύσεων μεγάλων Επιχειρήσεων, με υψηλή συμμετοχή στην Ελληνική οικονομία, με κορωνίδα αυτών τα S/Μ Μαρινόπουλος. Τυχόν αποτυχία του σχεδίου διάσωσης, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικές αρνητικές παρενέργειες και περαιτέρω μεγέθυνση υφιστάμενων προβλημάτων.

Τέλος θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνο ο Τουρισμός δεν μπορεί να συντηρήσει μία ολόκληρη Χώρα και μάλιστα με τα προβλήματα που του προξενεί το φορολογικό πλαίσιο. Τυχόν προβλήματα των Ανταγωνιστών μας δεν θα διατηρηθούν για πάντα και ούτε μπορούν να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι παράγοντες του Τουρισμού αν και μιλούν για υψηλές πληρότητες φέτος, θίγουν το πρόβλημα των μειωμένων εσόδων και προειδοποιούν για αρνητικές εξελίξεις το 2017.

Σε μία Χώρα που η Βιομηχανική παραγωγή συνεχώς φθίνει, το "Brain Drain" (διαρροή εγκεφάλων) συνεχίζεται αμείωτο και ο Παραγωγικός Ιστός της σκέφτεται πως θα φοροδιαφύγει, ή δεν θα παράγει για να επιβιώσει, εξαιτίας του φορολογικού συστήματος και της γραφειοκρατίας, οι Ξένοι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση.

Ως αναφορά τις Ιδιωτικοποιήσεις της Δημόσιας περιουσίας, οι διαχρονικές πολιτικές δεκαετιών, οδήγησαν σε λάθος timing, για λάθος λόγους & με λάθος τρόπους, αποφέροντας πολύ χαμηλότερα τιμήματα από αντίστοιχες Ιδιωτικοποιήσεις του εξωτερικού.

Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω οι ομολογιακές Αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν το 10ετές Ελληνικό ομόλογο πάνω από 8% και το 5ετές πάνω από 9,50%, επίπεδα που αντανακλούν ακόμα την δυσπιστία των επενδυτών για τα συμβαίνοντα στη Ελληνική Οικονομία, ακόμα και μετά το κλείσιμο της Α΄ αξιολόγησης.

Η επερχόμενη Β΄ Αξιολόγηση, μέσα στον Σεπτέμβριο, δημιουργεί ακόμα μια εστία ανησυχίας για τους επενδυτές.
Εκτιμάται ότι η τήρηση του υφιστάμενου προγράμματος και των στόχων του, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας (χωρίς αιφνιδιασμούς) και η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την Β' αξιολόγηση, θα δώσει τη δυνατότητα στην Αγορά να σταθεροποιηθεί βραχυχρόνια και να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Απώτερος στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων του προγράμματος, με κύριο άξονα ένα νέο φορολογικό σύστημα & την τελική επίλυση του Χρέους.

"Παρόλα αυτά θα πρέπει οι επενδυτές να διατηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι ασάφειες στο οικονομικό σύστημα. Πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην επιλογή των τίτλων και γρήγοροι, λειτουργώντας με στρατηγικές "Stop Loss" & "Profit Taking", γιατί η Αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι (News Driven), κατευθυνόμενη από τα νέα της εσωτερικής & εξωτερικής επικαιρότητας" τονίζει ο Head Corporate Officer & Μέλος Δ.Σ. της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, σημειώνοντας διπλή προσκρουση στις παρυφές των 571 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 570,41, +0,22%), όμως μετά τις 11.37 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 561,15 (-1,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 561,18 (-1,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 562,84 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,11%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, έφθασε τα 39,3 εκατ. από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ).

Η μετοχή της Alpha Bank απασχόλησε το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΟΤΕ. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" οι ΕΧΑΕ, Μέτκα και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Folli Follie Group και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, όμως για 14 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.512 συμβόλαια).

Στα 4.063 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.042, 838 για τον Αύγουστο και 204 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.497,25) κινήθηκε μεταξύ 1.495 και 1.535,5 μονάδων, κλείνοντας με υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.634), Eurobank (7.182), Πειραιώς (19.248), Εθνική (31.904), MIG (2.405), ΔΕΗ (737), ΟΤΕ (343), ΟΠΑΠ (321), Μυτιληναίο (298).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (16.675.741 τεμ.). Πειραιώς (24.896.008 τεμ.), Alpha Bank (10.899.099 τεμ.) και Eurobank (8.396.961 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v