Με μικρά κέρδη (πλην Λονδίνου που σημειώνει οριακές απώλειες) κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, που δείχνουν να ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά, σε ιδιαίτερα στενό εύρος κινείται ο Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου.Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Δείκτη να έχει διανύσει την «εντυπωσιακή» απόσταση δύο μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 568,48 μονάδες (-0,10%) και μέχρι στιγμής υψηλό τις 570,41 μονάδες (+0,22%).
Καμία διαφοροποίηση στη γνωστή επιφυλακτική εικόνα του τραπεζικού ταμπλό, με τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές να «ταλαιπωρούνται» πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, εναλλάσσοντας πρόσημα και το όποιο ενδιαφέρον να έχει περιοριστεί σε ελάχιστους τίτλους του μη τραπεζικού 25άρη και ακόμα λιγότερους σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν Πετρόπουλος (+3,13%) και Σαράντης (+3,37%).
Στο 1,5 προς 1 οι μέχρι στιγμής ανοδικές μετοχές έναντι αυτών με αρνητικό πρόσημο, ενώ σχετικά «τσιμπημένος» φαίνεται ο τζίρος, όμως αυτή την εικόνα σχετικής ενίσχυσης έχουν «βοηθήσει» και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα, η συμπλήρωση των πρώτων 60 λεπτών συνεδρίασης βρήκε τη μικτή αξία συναλλαγών στα 7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα» (ΟΤΕ, Grivalia Properties).
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και η κινητικότητα που εμφανίζεται στα μη τραπεζικά blue chips είναι απόλυτα επιλεκτική, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ακολουθούν τα «χαρτιά» που δίνουν κίνηση.
Ελάχιστα πριν τις 11:30, με μηδενικές συναλλαγές παράμενε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ με τριψήφιο όγκο συναλλαγών παρέμεναν οι Coca Cola HBC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Τιτάν και Lamda Development.
Πλην των ΟΛΠ (+1,46%, με το «bid» σημαντικά χαμηλότερα), Ελληνικών Πετρελαίων (+1,05%), ΜΕΤΚΑ (+1,93%) και ΟΤΕ (-1,22%), δεν υπάρχει άλλος τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης που να σημειώνει ποσοστιαία μεταβολή μεγαλύτερη της μονάδας, ακόμα μία σημαντική ένδειξη της καχεξίας και της στάσης αναμονής που συνεχίζει να τηρεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Συναλλακτικά τραγική η εικόνα στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά στα συμβόλαια του δείκτη, με τον Αύγουστο να έχει διακινήσει 58 συμβόλαια και τον Σεπτέμβριο να παραμένει, κυριολεκτικά, με μηδενικές συναλλαγές.
Εννοείται ότι ζητούμενο για τη συνέχεια παραμένει η συναλλακτική αφύπνιση και η ανάληψη «πρωτοβουλιών» από τους λίγους ενεργούς παίκτες.