Με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να ξαναβρίσκουν τον θετικό τους βηματισμό και τον τζίρο να παραμένει σε απολύτως προβληματικά επίπεδα, έστω και αν η καθαρή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε σε σχέση με χθες, οι ελάχιστοι αγοραστές στο Χ.Α. δείχνουν να "ανιχνεύουν" υψηλότερες αποτιμήσεις, σε επίπεδα Δείκτη, βάζοντας σε δοκιμασία τις ανοχές των εν δυνάμει πωλητών.
Έτσι, στην σημερινή συνεδρίαση με τη διευρυμένη κινητικότητα στο ταμπλώ του FTSE25, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πέτυχε το υψηλότερο κλείσιμο μετά τις 23/6 (617,69 μονάδες), δηλαδή το υψηλότερο κλείσιμο μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει και ψηλότερα, πάντα υπό το "άγρυπνο βλέμμα" των εν δυνάμει πωλητών, που ίσως αφήνουν τις αποτιμήσεις να "γεμίσουν" περισσότερο, πριν ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το δεύτερο μισό της συνεδρίασης διεξήχθη υπό την "σκιά" των διοικητικών εξελίξεων στην Τρ. Πειραιώς (-1,23%), μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία ο Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε στο διοικητικό συμβούλιο την απόφασή του να αποχωρήσει, μετά από 25 χρόνια ως πρόεδρος της Τράπεζας.
Επιστρέφοντας στον τζίρο, που παραμένει το κύριο πρόβλημα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αξίζει αναφοράς ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο χρειάστηκαν 14 λεπτά συνεδρίασης, το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο 2,1 εκατ., ενώ χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, προκειμένου η μικτή αξία συναλλαγών να ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ.
Το τελικό φίνις των συναλλαγών, οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις που σημειώθηκαν σε Πειραιώς και Alpha Bank (-2,22%), με τον δεύτερο τίτλο να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας.
Με αυτά τα δεδομένα και όσο δεν υπάρχει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή, όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, δεν αναμένεται και κάτι διαφορετικό στις "συνήθειες" των ενεργών παικτών που "αποφασίζουν" για το τελικό πρόσημο του Δείκτη, στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης και πολύ περισσότερο μέσω των τελικών δημοπρασιών.
Από εκεί και πέρα θα ήταν λάθος να μην επισημανθεί η σημερινή, σημαντική από πλευράς ενδιαφέροντος, μεταφορά κεφαλαίων και εκτός του Τραπεζικού 25αρη, κάτι που αύξησε τις πιθανότητες περαιτέρω ανοδικής κίνησης, πάντα αν το επιτρέψουν οι Διεθνείς Αγορές και οι εν δυνάμει πωλητές.
Η επιφυλακτική στάση που συνεχίζουν να τηρούν οι πωλητές, δίνει το δικαίωμα στους αγοραστές να σπρώξουν τις αποτιμήσεις σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα, βάζοντας, για τον Γενικό Δείκτη σαν στόχο τις 571 - 580 μονάδες, αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 560 μονάδων.
Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι ο Δείκτης δοκίμασε στην δύσκολη ζώνη 571 - 580 έχοντας σαν κορυφή τις 572,28 μονάδες (+1,51%) για να γυρίσει οριακά χαμηλότερα, επιβεβαιώνοντας τα "υψοφοβικά σύνδρομα" υψηλότερα των 571 μονάδων, καθώς από τους σημαντικά Δεικτοβαρείς τίτλους ο ΟΤΕ (-1,73%) δεν έδωσε τις απαιτούμενες βοήθειες.
Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχ. Καϊταντζίδη "σε διαζύγιο οδηγούνται ο ΔΕΣΦΑ με την Αζέρικη Socar, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, εμμένει στην απόφασή της να τροποποιήσει με νόμο τον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ".
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 14.00 με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τζακ Λιού (που έχει ξεκινήσει διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα), στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Η Ελλάδα κατέβαλε σήμερα 1,54 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει και δεδουλευμένων τόκων. Η Ελλάδα κατέβαλε συνολικά 2,64 δισ. ευρώ για το ομόλογο της ΕΚΤ και άλλους Κρατικούς τίτλους που διακρατούσαν άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης" δήλωσαν Κυβερνητικές πηγές στο Reuters.
Διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν πως, έστω και με τόσο χαμηλούς τζίρους, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς το άνω εύρος της ζώνης 571 - 580, ενώ οι περισσότερο συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι το επιβαρυνόμενο Ευρωπαϊκό περιβάλλον γρήγορα θα βάλει "stop" στο Παγκόσμιο ράλι των μετοχών, με αποτέλεσμα να προσγειωθούν απότομα και ανώμαλα.
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του FTSE25 και αφήνοντας την μικτή εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τρεις μετοχές ξεχώρισαν από τον μη Τραπεζικό 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+4,42% στο πρώτο διάγραμμα η πορεία της μετοχής από την αρχή του χρόνου), Motor Oil (+4,19%) και ΟΛΠ (+3,46%).
Με "φουριόζους" αγοραστές ξεκίνησε την συνεδρίαση ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, στον απόηχο του χθεσινού "πακέτου" των 6579472 τεμ. στα 3,40 ευρώ και χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, "τράβηξε" και την Motor Oil (στο δεύτερο διάγραμμα η πορεία της μετοχής από την αρχή τους έτους) σε ένα άτυπο ανταγωνισμό αποτιμήσεων.
Στην περίπτωση των Ελ. Πετρελαίων (κεφαλαιοποίηση 1,155 δισ ευρώ), τα 3,81 ευρώ είναι η κύρια αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να δώσει το 4,20. Τα 3,50 ευρώ, είναι η πρώτη σημαντική στήριξη.
Για την περίπτωση της Motor Oil (κεφαλαιοποίηση 1,130 δισ ευρώ), η ανοδική διάσπαση του 9,96 μας δίνει κίνηση με επόμενο στόχο τα 10,45 ευρώ, σε πρώτη φάση και τα 11,00 ευρώ σε δεύτερη. Τα 9,88 ευρώ γίνονται κοντινή στήριξη, με τα 9,50 κύρια και τα 9,30 "stop" στο "long".
Αφήνοντας την "μάχη των Διυλιστηρίων" άλλος ένας τίτλος που αξίζει αναφοράς είναι αυτός του ΟΛΠ, ο οποίος βασανιστικά αργά, δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ και σε υψηλά 28 συνεδριάσεων (υψηλότερο κλείσιμο στα 13,57 ευρώ, στις 9/6).
Για τον τίτλο του Λιμένος Πειραιώς (στο τρίτο διάγραμμα η πορεία της μετοχής από την αρχή του έτους), αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 13,10 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 13,80 και 14,16 ευρώ. Από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί σημαντικά περισσότερες συναλλαγές, βάζοντας σαν επόμενο στόχο την ζώνη 16,50 - 17,00 ευρώ.
Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, θετικό ότι παραμένει υψηλότερα των 560 μονάδων, αρνητικό ότι πρόσθεσε ένα ακόμα πισωγύρισμα μόλις ήλθε σε επαφή με το κάτω άκρο της δύσκολης ζώνης 571 - 580. Το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα αναιρείται με κλεισίματα χαμηλότερα των 520 μονάδων, ενώ το "daily" με κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,45%) οι 1497 μονάδες είναι το "stop" στο "long". Οι 1.547 μονάδες δείχνουν σαν πρώτη αντίσταση και οι 1.580 σαν κύρια, που αλλάζουν και την μεσοπρόθεσμη τάση.
Η πορεία των ξένων αγορών
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,97%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,29%).
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερες για τον Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, μεγάλη πτώση σημείωσε τον Ιούλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, έδειξαν μια πολύ μεγαλύτερη πτώση της τάξης των 1,8 ποσοστιαίων μονάδων, στις -7,6 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών.
Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η άνοδος των τιμών παραγωγού στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, όμως σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 2,2%. Τα στοιχεία αυτά ήταν λίγο καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση 0,2% σε μηνιαία και πτώση 2,4% σε ετήσια βάση.
"Το Πανευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των προβληματικών Τραπεζών τίθεται σε δοκιμασία καθώς 'ξετυλίγεται το κουβάρι' των 'κόκκινων' δανείων των Ιταλικών Τραπεζών", σύμφωνα με τη Moody's. Η παρατεταμένη διαδικασία λήψης απόφασης για την εξυγίανση των περίπου προβληματικών δανείων ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ, που επιβαρύνουν το Ιταλικό Τραπεζικό Σύστημα, ίσως αντανακλά τις διαφορετικές ερμηνείες της BRRD (Οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών), που δίνουν η Ιταλική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη Moody's.
Σε υποβάθμιση των προοπτικών του Τραπεζικού Συστήματος της Βρετανίας σε "αρνητικές" από "σταθερές" προχώρησε η Moody's, εκτιμώντας πως η αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με τους μελλοντικούς εμπορικούς κανόνες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, θα οδηγήσει σε ισχνότερα πιστωτικά θεμελιώδη για τις Τράπεζες της Χώρας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε σήμερα πως "δεν έχει σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται απότομη επιβράδυνση της Βρετανικής Οικονομίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αν και περίπου το ένα τρίτο των Επιχειρήσεων σκοπεύουν να περιορίσουν τις προσλήψεις και τις επενδύσεις". Σύμφωνα με την BoE, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση της αβεβαιότητας στις Επιχειρήσεις, όμως λίγες ενδείξεις για μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς
"Σε προσπάθεια ανοδικής κίνησης, ελέω πωλητών, βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με βασικό χαρακτηριστικό την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και σημεία αναφοράς τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την κίνηση των Ξένων Αγορών" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Η τελευταία θα εξαρτηθεί από την ομιλία Draghi (όχι τόσο από την απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, καθώς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί), σε συνδυασμό όμως και με την απόφαση της FED για τα επιτόκια και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών την προσεχή εβδομάδα (27 και 29/7 αντίστοιχα), μαζί βέβαια με τη συνέχεια των αποτελεσμάτων του β΄3μήνου στο εξωτερικό.
Η άνοδος του γεωπολιτικού θερμόμετρου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Γείτονα Χώρα, δεν φάνηκε να αποτυπώνεται σε δείκτες και τιμές μετοχών, καθώς η Wall Street ορμώμενη, κυρίως από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα, συνέχισε να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι επενδυτές δε διατηρούν την επιφυλακτικότητα σχετικά με τις αρνητικές Ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Άλλωστε είναι πολύ νωρίς για την αποτίμηση σημαντικών γεγονότων, των οποίων οι προεκτάσεις και οι συνέπειες δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα ούτε σε οικονομικό, αλλά ούτε και σε πολιτικό επίπεδο.
Στο εσωτερικό, η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις Αποκρατικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΑΔΜΗΕ, αξιοποίηση 14 Ακινήτων) έχοντας ως απώτερο στόχο τη συμφωνία με τους Θεσμούς που θα οδηγήσει στη δεύτερη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ., τη στιγμή όμως που οι συνθήκες επένδυσης για τη Socar στη ΔΕΣΦΑ ενδέχεται να τροποποιηθούν αρνητικά με τροπολογία που προωθεί ο Υπουργός Ενέργειας.
Παράλληλα, η αποδοχή χαλάρωσης των "capital controls" στην πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ από τους Θεσμούς, σε συνδυασμό με τα τελευταία στοιχεία χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών (μείωση της χρηματοδότησης στα €87,2 δισ. τον Ιούνιο από €95,7 δισ. το Μάιο) παρουσιάζουν εικόνα βελτίωσης της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία όμως μένει να επιβεβαιωθεί το τελευταίο 3μηνο του έτους, λόγω σημαντικών πληρωμών των φορολογούμενων.
Από τεχνικής πλευράς και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, η αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη οριοθετείται στις 571 μονάδες και η στήριξη στις 550 μονάδες.
Η εικόνα στο Χρηματιστήριο
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 572,28 μονάδες (+1,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 569,73 (+1,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 569,74 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,06%.
Ο τζίρος έφθασε τα 41,3 εκατ. από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ). Ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Grivalia δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Viohalco, EEE, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τιτάν.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.
Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Κύπρου (+4,08%), όγδοη συνεχόμενη ανοδική, με ελάχιστες συναλλαγές, για την Sato (+19,23%), ενώ με "ανοιχτές" εντολές αγορών προσπάθησε να αντιδράσει από τις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Flexopack (+6,31%).
Ικανοποιητική, μόνο από πλευράς αναλογίας, η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές (στις πρώτες 11 οι συναλλαγές είναι αστείες) έναντι 30 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.
Oι κινήσεις στα παράγωγα
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μείωση στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.131 συμβόλαια).
Στα 4.481 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.128, 1.815 για τον Αύγουστο και 313 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.532,25) κινήθηκε μεταξύ 1.526,75 και 1.552 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.136), Eurobank (7.202), Πειραιώς (13.155), Εθνική (13.481), MIG (3.373), ΟΤΕ (460), ΔΕΗ (399), Ελ. Πετρέλαια (125), ΟΠΑΠ (285), Motor Oil (101).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.329.776 τεμ.) και Eurobank (12.340.898 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.