Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 570 μονάδων. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Εθνική Τράπεζα, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ. Με θετικό πρόσημο Coca Cola, Αlpha, Πειραιώς. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, προκειμένου η μικτή αξία συναλλαγών να ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ, όμως αυτό δεν εμποδίζει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, εκμεταλλευόμενος και τη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, που δείχνουν διάθεση να αυξήσουν τα πρωινά τους κέρδη.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι ο Δείκτης δοκίμασε και «μπάσιμο» στη δύσκολη ζώνη 571-580, έχοντας ως πρώτη κορυφή τις 572,28 μονάδες (+1,51%), για να γυρίσει οριακά χαμηλότερα, προσπαθώντας να μετρήσει τις «διαθέσεις» των λίγων αγοραστών και των ακόμα λιγότερων πωλητών, που είναι και αυτοί που επιτρέπουν τις «δοκιμαστικές πτήσεις» του Δείκτη σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Για να επιτευχθεί η παράταση της ανοδικής αντίδρασης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση παρατηρείται γενικότερη κινητοποίηση, με σαφώς χαμηλές συναλλαγές και στον υπόλοιπο μη τραπεζικό 25άρη, θετικό δείγμα για τη συνέχεια, για μία αγορά που πρέπει να σταματήσει να κινείται «μονόπαντα».

Έτσι, λίγο μετά τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης, ελάχιστοι είναι οι δεικτοβαρείς τίτλοι που δεν μετέχουν στην ανοδική προσπάθεια και πιο συγκεκριμένα οι Grivalia, Follie Follie Group και ΟΠΑΠ, όμως και οι τρεις τίτλοι σημειώνουν οριακές απώλειες, άρα η μέχρι στιγμής εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν οι ΟΛΠ (+3,77%), Motor Oil (+3,27%) και Eurobank (+3,29%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχωρίζει η μάχη αποτιμήσεων μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων (1,136 δισ.) και Motor Oil (1,121 δισ.), ενώ «σφήνα» στο ενδιαφέρον πιο μακροπρόθεσμων παικτών δείχνει να μπαίνει ο ΟΛΠ, ο τίτλος του οποίου με ελάχιστη προσφορά δείχνει να κερδίζει τη μάχη με το ψυχολογικό όριο των 13 ευρώ.

Ζητούμενο για τη συνέχεια και αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από τους εν δυνάμει πωλητές που συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, είναι το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 571 μονάδων, κάτι που θα βάλει σε σοβαρό προβληματισμό όσους διατηρούν «απαισιόδοξες» θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v