Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Πτωτικό ξεκίνημα στην αγορά, με τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup να σηματοδοτούν εξελίξεις. Σηματωρός οι τραπεζικές μετοχές, μετά και την άνοδο σχεδόν 22% την προηγούμενη εβδομάδα. Τα μηνύματα από τεχνική ανάλυση και παράγωγα.

Σήμερα... κληρώνει, καταρχήν. Και βλέπουμε άμεσα στη συνέχεια, καθώς ακολουθούν συνεχόμενα εμπόδια/παγίδες ή ευκαιρίες.

Με απόδοση 21,97% σε διάστημα εβδομάδας και πολλαπλάσια από τα τελευταία χαμηλά του, ο τραπεζικός κλάδος θα αποτελέσει από σήμερα κιόλας τον σηματωρό της αγοράς. Και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν από το «κλείσιμο» και μετά της Παρασκευής αλλά και με αφορμή τις φερόμενες αιτιάσεις του ΔΝΤ, ο κλάδος θα βρεθεί από τις πρώτες εντολές σε δοκιμασία.

Ούτως ή άλλως, η σημερινή συνεδρίαση προοιωνιζόταν «κρησάρα» λόγω της μέγγενης «μεταναστευτικού» και «αξιολόγησης», με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να θυμίζει από χθες και τις ημερομηνίες-κλειδιά λόγω Fitch, FTSE κ.λπ.

Στην περιοχή των σημαντικών αντιστάσεών τους οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη στις 552,84 μονάδες, με τον FT 25 στις 149,93 και τον τραπεζικό στις 37,81 μονάδες, το ανοδικό 7άρι θα δοκιμαστεί και θα φανεί (μάλλον) αύριο εάν μπορεί να μην ακυρωθεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά της αγοράς.

Η προσέγγιση πολύ σημαντικών/ισχυρών τεχνικών περιοχών σε συνδυασμό με τις υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, την κρισιμότητα των στιγμών αλλά και την εικόνα του τραπεζικού κλάδου, δημιουργεί την εκτίμηση πως η τάση θα κριθεί από την επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων που έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα. Θεωρώντας ως περιοχή αναφοράς και στήριξη τις 520-510 μονάδες, συνεκτιμώντας τη δυσκολία άμεσης υπέρβασης των 560 μονάδων, δικαιολογούνται ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση-κλείδωμα υπεραξιών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως το παιχνίδι θα κριθεί από το κατά πόσον θα απορροφηθούν οι όποιες πιέσεις ασκηθούν στην αρχή της συνεδρίασης, προφανώς από τη διάθεση προεξόφλησης των αποτελεσμάτων (εάν υπάρξουν) της Συνόδου και για αύριο από τα όποια συμπεράσματα (εάν υπάρξουν) του Eurogroup.

Υπό την ασφυκτική πίεση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κίνδυνο εγκλωβισμού ακόμη και 200.000 ανθρώπων μέχρι το Πάσχα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Απίστευτες, πρωτόγνωρες εξελίξεις που αδιαμφισβήτητα θα αφήσουν τα ίχνη τους βαθιά (ή και πολύ βαθύτερα) στη χώρα.

Μηχανισμός προεξόφλησης το Χ.Α. και μάλιστα σε μία... ρηχή αγορά, έφθασε σε δύο φάσεις έως την περιοχή των 550-560 μονάδων, σε μία προσπάθεια απεγκλωβισμού από το ιστορικό ελάχιστο των 420,82 και των 471 μονάδων (απ' όπου και ο τελευταίος σχηματισμός αντίδρασης).

Μέχρις εδώ καλά, ήταν αρκετή η προεξόφληση της επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, της δρομολόγησης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο να καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος των υπεραξιών. Σημαντική «ανάσα» και για αρκετά blue chips, που είτε είχαν επιστρέψει, είτε επέστρεφαν προς τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου του 2012.

Στην περιοχή των 149,93 μονάδων ο FT 25, με ενδοσυνεδριακό υψηλό την Παρασκευή στις 152,90 μονάδες, πολύ κοντά δηλαδή σε ένα πλέγμα αντιστάσεων και σημαντικών τιμών που εκτείνονται από τις 153 έως τις 162 μονάδες.

Θα θέλαμε πολύ να υπερασπιστούμε το σενάριο της άμεσης συνέχισης της κίνησης με υπέρβαση των 153 και πορεία σε πρώτο χρόνο προς τις 165 μονάδες. Πλην όμως, η δραματικότητα αυτής της συγκυρίας, η σημαντική υπεραπόδοση των περισσότερων μετοχών-σηματωρών μάς υποχρεώνει καταρχήν να διαφυλάξουμε τα νώτα μας, τα όποια κεκτημένα, και εάν συντρέξουν λόγοι, επανερχόμαστε.

Αγεφύρωτο το χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε, έγραφαν χθες οι Financial Times, για D-day για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες κάνει λόγο από το πρωί η Μαρίνα Μάνη, αποτυπώνοντας εύγλωττα την κατάσταση και βάζοντας στα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό της τακτικής Συνόδου της 17ης Μαρτίου.

Έμπειρος παράγων δεν θεωρούσε απίθανο το ενδεχόμενο μετάθεσης της λήψης οριστικών αποφάσεων στις 17/3, καθώς όπως υποστηρίζει, θα έχει μεσολαβήσει η κρίσιμη 10/3, οπότε και θα φανούν οι προθέσεις της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, κυρίως όμως η Άνγκελα Μέρκελ θα γνωρίζει το αποτέλεσμα των πολύ κρίσιμων εκλογών της 13ης/3 (ειδικά στη Βάδη). Ας έχουμε στα υπόψη κι αυτή την πιθανότητα, δηλαδή να μη ληφθούν οριστικές, πρακτικές και υλοποιήσιμες αποφάσεις στη σημερινή Σύνοδο και να μετακυλισθούν για την 17η του μήνα.

Εδώ που είμαστε θα πρέπει -πλέον- να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, ακόμη και για τα πιο ακραία ενδεχόμενα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το Χρηματιστήριο.

Στο σχόλιό μας του Σαββάτου, για το ράλι ανακούφισης και τα περιθώρια, εστιάσαμε στην απόδοση του Γ.Δ., του FT 25 και αναλυτικά των 25 μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στη διάρκεια της 7ήμερης αντίδρασης. Από τα χαμηλά της κίνησης μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής, καταγράφοντας μία προς μία την απόδοση που σε ορισμένες περιπτώσεις «έβγαζε μάτια».

Δεδομένου ότι σε αυτή την 7ήμερη κίνηση οι υψηλότερες αποδόσεις σημειώθηκαν για τις τραπεζικές μετοχές, στον κλάδο και σε Alpha Bank, Eurobank αλλά και Εθνική, Πειραιώς, θα εστιάσουμε από την πρώτη κιόλας εντολή.

Στα του κλάδου, αλλά για όχι άμεσα, το αίτημα της ΕΕΤ για τα κόκκινα δάνεια, όπως κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει (από τις 6/3) ότι είναι έτοιμη η Πράξη Διοικητή της ΤτΕ για το πλαίσιο που θα διέπει τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, στο ΧΠΑ η εικόνα της Παρασκευής παρέπεμπε σε μείωση των ανοιχτών θέσεων για τον Μάρτιο (σε 10.830 ΣΜΕ του FT 25) και υποτίμηση/discount 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ωστόσο, η εικόνα της Παρασκευής έχει... αλλοιωθεί αρκετά μέχρι τώρα, λίγο πριν από το «άνοιγμα» της συνεδρίασης.

Στα υπόψη η συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών ενόψει ΕΚΤ (10/3) και του Χ.Α. λόγω Fitch (11/3).

Άντε και καλή δύναμη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v