Κέρδη σχεδόν 0,5% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, που κινείται κοντά στις 555 μονάδες, αντιστρέφοντας τις πρωινές απώλειες έως 2%.
Αιχμή της ανόδου, ο τίτλος του ΟΤΕ που καταγράφει κέρδη άνω του 5%, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται και ο τίτλος της Πειραιώς.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο. Συνεχίζουν πτωτικά Alpha, Εθνική και Eurobank.
Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:
Ανατροπή στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς την αρχική ανοδική εικόνα έχει διαδεχθεί η διόρθωση για την πλειονότητα των δεικτών και μετοχών.
Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η μερική κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών, ενώ συνεκτιμώντας τη σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής των 550 μονάδων, το ανοδικό 6άρι θα πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Έως τις 556,92 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (λίγο πριν από τις 11:00), με την «τοπική κορυφή» να αποδεικνύεται... δυσπρόσιτη, συνάμα αποτελώντας το έναυσμα για την κάθοδο προς τις 540 μονάδες. Στηρίξεις για τον Γ.Δ. έχουν διαμορφωθεί σε διάφορα χαμηλότερα επίπεδα που φτάνουν έως τις 510 μονάδες, χωρίς να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.
Στην αγορά, η ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων εξαρχής υπολογιζόταν ως κύριος στόχος, ως σημείο αναφοράς, που μόνο με μία θεαματική θετική είδηση/εξέλιξη θα μπορούσε να διασπασθεί (με επόμενο στόχο προς τις 570-580 μονάδες).
Προσώρας κάποιος τέτοιος λόγος δεν συντρέχει, ενώ συνεκτιμώντας πως χθες τερματίστηκε το ανοδικό 5άρι στην Ευρώπη, τα δεδομένα ότι σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις 6 προηγούμενες ανοδικές ημέρες κερδήθηκε σημαντικό έδαφος αλλά και το ότι η «κρίσιμη Δευτέρα» είναι μπροστά μας, εξηγούν την υποχώρηση της αγοράς κάτω και από τις 540 μονάδες.
Επίσης να συνεκτιμηθεί πως -μέχρι τώρα- η οπισθοχώρηση σημειώνεται με συναλλαγές/τζίρο χαμηλότερους του μέσου όρου εβδομάδας, ενώ το «αρνητικό γύρισμα» για τον ΔΤΡ πραγματοποιείται με αναλογικά λιγότερες συναλλαγές απ' ό,τι στην τελευταία αντίδραση.
Απώλειες 6,33% για τον ΔΤΡ, που ωστόσο «μετρά» απόδοση 34,4% σε διάστημα εβδομάδας, απώλειες 2,02% για τον Γ.Δ., που όμως κρατά κέρδη 11,59% στο ίδιο διάστημα.
Λόγω της υπεραπόδοσης των τελευταίων ημερών, η μεγαλύτερη πίεση/υποχώρηση καταγράφεται για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Αναλυτικότερα για την Alpha Bank, που υποχωρεί έως 6,45%, τα κέρδη είναι 23,40% σε εβδομαδιαία μέτρηση, για την Εθνική, που χάνει 7,59%, η απόδοση είναι 32,37%, για τη Eurobank, που υποχωρεί 7,65%, η απόδοση είναι 60,84%, ενώ για την Πειραιώς, που διορθώνει 1,72%, η απόδοση είναι 39,02% πάντα σε διάστημα εβδομάδας.
Ωστόσο, κόντρα στη γενικότερη φυσιολογική υποχώρηση της αγοράς πηγαίνουν ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η Viohalco, η ΕΧΑΕ και η Αεροπορία Αιγαίου.
Αφήνουμε τελευταία τη μετοχή της ΑΡΑΙΓ γιατί είναι η δεύτερη μετά την Jumbo που κινείται εκθετικά, πλησιάζοντας μάλιστα την «υψηλή τιμή 52 εβδομάδων». Συγκεκριμένα η μετοχή κυμαίνεται στα 7,50-7,65 ευρώ, με τα 7,78 ευρώ να αποτελούν την «κορυφή» από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου 2015. Ενδεχόμενη πειστική διάσπαση και των 7,78 ευρώ δημιουργεί διάγραμμα ανάλογο με αυτό της Jumbo, όταν ξεπέρασε το αντίστοιχο «υψηλό 52 εβδομάδων» για να συνεχίσει έως τα 11,78 ευρώ στη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου, δηλαδή πριν από δύο ημέρες.
Τεχνικά Jumbo και ΑΡΑΙΓ, εάν μάλιστα υπερβεί πειστικά τα 7,78 ευρώ, είναι -από την τεχνική πλευρά- τα δύο πιο επιθετικά χαρτιά του FT 25 εδώ και εβδομάδες.
Στο ΧΠΑ οι αρχικά μέτριες θέσεις έδωσαν τη θέση τους σε περισσότερα Συμβόλαια, που γρήγορα «άνοιξαν» με υποτίμηση έως 2,05% χαμηλότερα. Το discount για περίπου 1.920 ΣΜΕ του FT 25 μετά την αδυναμία υπέρβασης των 155 μονάδων θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένο. Διαδοχικά στηρίξεις διαμορφώνονται χαμηλότερα έως τις 143 και τις 140 μονάδες.
Στα 45 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές και στα 27 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 12:25.