ΧΑ: Κινήσεις «προετοιμασίας» για τις τραπεζικές μετοχές

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα Δευτέρα και Τρίτη χωρίς τις τέσσερις τράπεζες σε διαπραγμάτευση. Η στάση των ξένων, τα «μαξιλάρια» και πόσο «παίζει» το σενάριο για year end rally. Οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο και τα στατιστικά.

Λείπουν οι τράπεζες, "χορεύουν" τα blue chips, σημειώναμε σε σχόλιο μας την Παρασκευή επιχειρώντας να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Στις 649,79 μονάδες εν τέλει ο Γενικός Δείκτης, στις 192,21 ο FT25 με τον Δείκτη Τραπεζών να υποχωρεί σε νέο ιστορικό ελάχιστο (56,89 μον.) συνέπεια της νέας διόρθωσης της μετοχής της Εθνικής κατά 16,49% στα 0,081 ευρώ. Στην διάρκεια της συνεδρίασης της ίδιας ημέρας η μετοχή... πρόλαβε να διορθώσει έως το νέο ιστορικό ελάχιστο των 0,078 του ευρώ που αντιστοιχούν σε αποτίμηση 286,19 εκατ. ευρώ (!).

Ειδικών συνθηκών η προηγούμενη εβδομάδα σε μία ούτως ή άλλων ειδικών συνθηκών διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του συστημικού τραπεζικού συστήματος, εγχείρημα που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική εκπρόσωπο στέφθηκε από επιτυχία.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το νέο τοπίο στον τραπεζικό κλάδο, με το ΧΑ να "μετρά" την Δευτέρα την τελευταία συνεδρίαση για τον Νοέμβριο, ενός μήνα "τραυματικού" για τα όσα διαδραματίστηκαν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο (στο μείον 80% οι απώλειες μηνός, στο 94% από την αρχή του έτους). Μήνας, που θα κλείσει εν τέλει με απώλειες για τον ΓΔ (στο μείον 10,67% μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής) με ζητούμενο για την πλειονότητα παικτών και επενδυτών να συντηρήσουν τις κερδοφόρες θέσεις τους (από τα blue chips) και να μειώσουν -όσο γίνεται- τον συνολικό λογαριασμό για το μήνα.

Προετοιμάζοντας τον Δεκέμβριο, με το ΧΑ να έχει λόγους να ακολουθήσει τις ξένες αγορές στο year end rally, με ενδεικτική την εκ νέου υπέρβαση των 11.280 μονάδων για τον DAX στην Φρανκφούρτη και τις 2.080 μον. για τον S&P 500 στην Wall Street.

Το εύλογο ερώτημα για την πλειονότητα (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών είναι εάν και πως θα προλάβουν να συγχρονισθούν με τις ξένες αγορές, δεδομένου ότι θα εκκρεμεί η είσοδος των «νέων τραπεζικών μετοχών» με την στάθμιση των ανακεφαλαιοποιημένων ομίλων βαρύτερη. Ενδεικτικά σημειώνεται, πως από βαρύτητα/στάθμιση των 4 συστημικών ομίλων (στη συνεδρίαση της Πέμπτης 26/11) μόλις 3%-4% θα επαυξηθεί σε σχεδόν 30% στη τελική μορφή της.

Για αυτό κύριο μέλημα των ισχυρών χεριών είναι, λογικά, η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ούτως ώστε η πίεση των τραπεζών να μην πιέσει την αγορά χαμηλότερα των 605-600 μονάδων. Κοινή εκτίμηση είναι πως όλα αυτά έχουν συνεκτιμηθεί και προβλεφθεί ώστε η προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα και ομαλή -όσο γίνεται- να είναι και χωρίς ακραίες πιέσεις και μεταβολές.

Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης οι τράπεζες συγκέντρωσαν τα απαραίτητα κεφάλαια και η μοναδική- πλέον- εκκρεμότητα για τον κλάδο είναι η δημόσια προσφορά μετοχών για τους ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα από την Εθνική Τράπεζα (ξεκινά τη Δευτέρα). Το ΧΑ έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί, να οργανωθούν άμυνες, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θυμίζοντας ότι Δευτέρα και Τρίτη εκτός ταμπλό θα βρίσκονται και οι 4 μετοχές του κλάδου, και σταδιακά από την Τετάρτη θα επανέλθουν στο ταμπλό. 

Στο διάστημα 3-9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αμκ της Attica Bank, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου οι μετοχές της Alpha Bank και Eurobank που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται μετά και την τριήμερη παύση λόγω του reverse split.

Ερώτημα μένει από την Πειραιώς εάν στην επανέναρξη διαπραγμάτευσης θα συμμετάσχουν και οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου. Επιπλέον την Δευτέρα θα γίνει η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI με τη ΔΕΗ να εισέρχεται στον Global Index αλλά και τις Πειραιώς, Eurobank με νεότερη ανακοίνωση (στις 24/11) να παραμένουν τελικά στην σύνθεση στον δείκτη. Επιπρόσθετα για τις "νέες τράπεζες" να συνεκτιμηθεί η θετική προσέγγιση της S&P για τις Alpha Bank και Eurobank.

Είναι προφανές, πως τα ισχυρά χέρια που κάλυψαν τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών ούτε μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι ούτε για να χάσουν τοποθετήθηκαν, αλλά προφανώς ούτε και για να... χαριστούν εύκολες, προβλέψιμες υπεραξίες. Για αυτό προσοχή...

Ωστόσο με όλο αυτό το πλέγμα προνοιών και ασφαλιστικών δικλείδων φαίνεται να διευκολύνεται η συμμετοχή των παικτών και στις μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς και τα blue chips. Αλλωστε είναι αυτά, που μέσα στο 2015 αποφέρουν υπεραξίες (μικρότερες ή μεγαλύτερες ) στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, στους μετόχους και στους χρηματιστές.

Με την προσοχή των παικτών και των επενδυτών στα blue chips η συνέχεια προοιωνίζεται ανάλογη, καθώς την Δευτέρα ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μηνου (κυρίως όμως του τρίτου τριμήνου, λόγω capital controls), το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ που λόγω των τελευταίων εξελίξεων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη είναι η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ και η συνέντευξη Ντράγκι (σε μία περίοδο, όπου πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για κίνηση από την Fed).

Εάν συνεκτιμηθεί, πως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 στη Βουλή τότε από την αρχή του κιόλας ο τελευταίος μήνας του χρόνου αναμένεται να είναι μεστός ειδήσεων και εξελίξεων.

Οι αποτιμήσεις των blue chips

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 649,79 μονάδες με πτώση 1,37%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 2,24% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 2,18%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι: Ακίνητης Περιουσίας (+3,88%), Ταξίδια- Αναψυχή (+3,66%) και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (+2,32%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-39,82%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-6,29%) και Ασφάλειες (-4,60%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΓΕ Δημητρίου (28,57%), AXON Συμμετοχών (19,23%), Yalco (18,54%), Trastor (15,45%), Interteck (14,62%), Προοδευτική (14,49%), Δρομέας (13,48%), Πλαστικά Κρήτης (13,21%), Frigoglass (11,46%) και Νηρεύς (10,53%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εθνική Τράπεζα (-63,84%), Μπουτάρης (-49,12%), Τράπεζα Πειραιώς (-33,33%), ΚΡΕΚΑ (-32,79%), Βαρβαρέσος (-30,77%), ΣΙΔΜΑ (-29,82%), Revoil (-23.40%), Alpha Grissin (-20%), AΘΗΝΑ (-20%) και Euromedica (-19,39%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v