Χρηματιστήριο: Νέα «βουτιά» ως 10% στις τράπεζες

Μικρή η ζημία για τον Γενικό Δείκτη παρά τις βαριές απώλειες που καταγράφουν και σήμερα οι μετοχές των τραπεζών. Σε δοκιμασία εκ νέου οι 640 μονάδες. Στην ΕΤΕ οι μεγαλύτερες πιέσεις. «Αντίβαρα» από ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Μυτιληναίο. Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα στη ροή των τιμών.

Αντιμέτωπο με τις 640 μονάδες το ΧΑ. Με μικρές διακυμάνσεις συνεχίζεται η συνεδρίαση για τους κυριότερους βασικούς δείκτες πλην τραπεζικού, καθώς οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων δεν λένε να κοπάσουν.

Ωστόσο, η ζημία για τον Γενικό Δείκτη είναι μικρή (-0,06%) και 0,27% για τον FT 25, παρά το ότι ο Δείκτης Τραπεζών υποχωρούσε πάνω από 9% πριν λίγο.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε και το τεχνικό πρόβλημα, που για σχεδόν ένα 10λεπτο δημιούργησε νωρίτερα εμπλοκή στην ροή ορθών στοιχείων/δεδομένων από τα κεντρικά του Χρηματιστηρίου προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες (στους κεντρικούς υπολογιστές/υποδοχή). Τόσο η εμφάνιση του προβλήματος όσο η επίλυση του (στις 15.10΄) και η επαναφορά της ροής σε κανονικό ρυθμό γνωστοποιήθηκε μέσω των τερματικών και των πλατφορμών συναλλαγών.

Εμφανής η προσπάθεια συντήρησης της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 640 μονάδων, με την εν λόγω περιοχή να δοκιμάζεται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και προσώρας να αντέχει. Θυμίζουμε πως νωρίτερα ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 642,13 μονάδες, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση είχε διορθώσει μέχρι τις 640,19 μονάδες. Εως τις 643,48 μονάδες είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα και μέχρι τις 641,52 μονάδες την Τρίτη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτή την προσπάθεια στην προεξόφληση του ενδεχόμενου πιέσεων με την εισαγωγή των "νέων τραπεζικών μετοχών" από τη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης- Πέμπτης. Ομως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν βασικές παράμετροι, κυρίως αυτών που αφορούν στη βαρύτητα/στάθμισης του τραπεζικού κλάδου από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Συνεπώς ζητούμενο παραμένει η δημιουργία γραμμής άμυνας ενόψει της επόμενης εβδομάδας, με την περιοχή των 640 μονάδων να θεωρείται πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Πρακτικά για το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 605/610 μονάδες και της πιθανής ανοδικής αντίδρασης προς τις 710/715 μονάδες στη συνέχεια.

Σε νέα χαμηλά νωρίτερα ο ΔΤΡ, συγκεκριμένα στις 63 μονάδες με διψήφιο ποσοστό απωλειών για τη μετοχή της ΕΤΕ, υψηλό και για τις Alpha Bank, Eurobank, με την Πειραιώς να σταθεροποιείται προ ολίγου στο 0,011 του ευρώ.

Στην ΕΤΕ οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται, με τον Ομιλο να πηγαίνει τη Δευτέρα σε "ανοιχτή διαδικασία εγγραφών" και για τους Ελληνες ιδιώτες μικροεπενδυτές. Αλλη τράπεζα η ΕΤΕ όταν πουλήσει τη Finans, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, μία προοπτική που έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της.

Στα στοιχεία που θα πρέπει να συνεκτιμώνται, η μείωση των καταθέσεων κατά 600 εκατ. ευρώ, στα 121,08 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο, αλλά και η μείωση της πιστωτικής επέκτασης με αρνητικές ροές προς επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Προφανής η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος και μέσω αυτού η σε εύλογο χρόνο επαναχρηματοδότηση των επαγγελματιών και της πραγματικής οικονομίας. Ειδάλλως, μετά και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση θα περιοριστούμε στην παραδοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης πως με τις α.μ.κ. υποστηρίζονται οι τράπεζες αλλά όχι οι επιχειρήσεις, η πραγματική οικονομία.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με ελεγχόμενες πωλήσεις στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, με αγοραστές στον ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή του ΟΤΕ σημαντικό είναι να κρατήσει σήμερα, σε κλείσιμο, τα 9,30 ευρώ. Για τη ΔΕΗ, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να... γράψει μπροστά το 5 (νωρίτερα συναλλαγές έγιναν έως τα 5,04 ευρώ).

Από τις 25 μετοχές του δείκτη για τις 9 σημειώνεται θετικό πρόσημο, μία έχει σταθεροποιηθεί και για τις υπόλοιπες (πλην τραπεζών) η προσφορά και οι απώλειες θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες. Πρακτικά δεν ακυρώνεται η τεχνική εικόνα καμίας μετοχής-σηματωρού, blue chip του FT 25, με μόνο... ερώτημά μας τον ΟΠΑΠ.

Στα 4,17 ευρώ η μετοχή της Lamda Development, στα 18,60 του FF Group, στα 7,97 της Grivalia, στα 6,70 της Αεροπορίας Αιγαίου (που μετά τη 13η Νοεμβρίου επηρεάζεται λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο), στα 11,29 της ΜΟΗ, στα 8,03 της ΜΕΤΚΑ, στα 4,23 του Μυτιληναίου, στα 9,78 της Jumbo και στα 6,39 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Από τον FT Mid Cap ξεχώριζαν ο Fourlis με 7,41%, η Frigoglass με 2,05%, τα Σωληνουργεία με 3,35%, η MIG με 1,49%, τα Πλαστικά Θράκης με 0,72% κ.α.

Στις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 130 και πλέον εκατ. μετοχές, με περισσότερες από 50 εκατ. στην Εθνική.

Στα μόλις 12,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 23% στις τράπεζες και 19% σε ταξίδια-αναψυχή, 11% στα οικιακά αγαθά, 11% στην κοινή ωφέλεια και 9% στις τηλεπικοινωνίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v