Επιχείρηση επαναφοράς στην ομαλότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, προσπάθειες εξισορρόπησης στις 640 μονάδες στο ΧΑ.
Με... πενταροδεκάρες η μικρή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, σταθερά εστιασμένες τις κινήσεις των παικτών στις τράπεζες και περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε 4-6 blue chips.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανής είναι η προσπάθεια να αμβλυνθούν οι όποιες ανησυχίες προκλήθηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σε μία συγκυρία που το κλίμα είναι βαρύ λόγω της 13ης Νοεμβρίου.
Με λιγοστές στοχευμένες κινήσεις/αγορές, οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και αλλού ενισχύονται ελαφρώς με ενδεικτικό το 0,39% του DAX στις 10.957, με το 0,34% του CAC 40 στις 4.836, με το 0,39% του δείκτη Euronext 100 στις 942 μονάδες. Ανάλογες τάσεις εξισορρόπησης και στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ στο 1,06-1,068 δολάρια.
Στο ΧΑ μέτριες οι συναλλαγές, πολύ χαμηλός ο τζίρος, με το 43% να έχει αλλάξει χέρια στις τραπεζικές μετοχές και συγκριτικά σε ικανοποιητικά επίπεδα στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και Κύπρου, Jumbo, Motor Oil, Intralot, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΕΤΚΑ, Coca Cola HBC, Μυτιληναίου κ.α.
Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, λόγω νέων ρευστοποιήσεων στη μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Το πρόβλημα παραμένει στην ΕΤΕ, καθώς οι πωλήσεις συνεχίζονται μέχρι το 0,124 του ευρώ, με ένα ιδιότυπο arbitrage μετοχής - ADR (στο NYSE) και ενόψει της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης, του reverse split που θα ακολουθήσει και της επανόδου με νέα τιμή (και άλλη βαρύτητα/στάθμιση).
Απώλειες έως 10% για τον Δείκτη Τραπεζών στα επίπεδα των 75 μονάδων, αλλά με την περιορισμένη βαρύτητα/στάθμιση του ΔΤΡ να μην επηρεάζει ανάλογα τη διακύμανση των FT 25 και ΓΔ.
Εως τις 643,67 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε ακόμη μία προσπάθεια επιβεβαίωσης της σημαντικής περιοχής των 640 μονάδων, με τον ΓΔ να "δοκιμάζεται" στην εν λόγω περιοχή από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Χαμηλότερα έως τις 190 μονάδες ο FT 25, με την εν λόγω περιοχή να θεωρείται εξίσου σημαντική από την τεχνική πλευρά για όσους παρακολουθούν με γνώμονα και την "τεχνική ανάλυση" την αγορά.
Χαμηλός ο τζίρος, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο συνεδριάσεων αλλά και της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι που θεωρείται θετικό καθώς παραπέμπει σε λίγες ρευστοποιήσεις στα blue chips και ελεγχόμενη προσφορά στις τράπεζες. Συγκριτικά αυξημένος στη μετοχή της Εθνικής, δευτερευόντως στις άλλες τρεις συστημικές ενόψει και της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, προβληματική διαμορφώνεται η εικόνα για μη τραπεζικές μετοχές/εισηγμένες, με σημαντικότερη την κλίση του ΟΠΑΠ. Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, ο Οργανισμός ξεκινά νομικές ενέργειες για το πρόσθετο τέλος, με τη μετοχή να "πληρώνει" με σημαντική διόρθωση από τα "τελευταία υψηλά" των 8,76 ευρώ στη συνεδρίαση της Τρίτης 27ης Οκτωβρίου.
Στα 6,24 ευρώ η χαμηλή τιμή σήμερα -προσώρας-, με την στήλη να σημειώνει από τη Δευτέρα τον κίνδυνο "επιστροφής" της μετοχής στα επίπεδα της Δευτέρας 3 Αυγούστου.
Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ. Για τον ΟΤΕ, οι πωλητές έφτασαν μέχρι τα 9,26 ευρώ, για τη ΔΕΗ έως τα 5,19 ευρώ. Και στις δύο οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δεν φαίνεται να κινδυνεύουν.
Πάντως χρηματιστηριακοί παράγοντες περιμένουν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές λόγω της επικείμενης "ανοιχτής εγγραφής" στην α.μ.κ. της ΕΤΕ, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
Με απώλειες στα 4,34 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, έως τα 8,08 ευρώ της ΜΕΤΚΑ, με τον όμιλο να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου.
Στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων, που πραμένουν στο επίκεντρο, στη μετοχή του Φουρλή πραγματοποιούνται αγορές στα 2,37-2,45 ευρώ.
Λίγο πριν τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια 46-47 εκατ. μετοχές (στην ΕΤΕ περί τα 17,7 εκατ. ), με τζίρο 4,4 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το μ.ο. των 6 εκατ. ευρώ (των τελευταίων 7 συνεδριάσεων).