Με οριακές απώλειες και σταθερά σε στενό εύρος η διακύμανση του ΧΑ.
Ανοδικό "γύρισμα" του Δείκτη Τραπεζών μετά τις 14.50 με αιχμή την αντίδραση της Eurobank (14,29%) και με 7,69% της Alpha Bank.
Πρόσκαιρη η... τραπεζική αναλαμπή στο ΧΑ, την ίδια ώρα που στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι κύριοι κλάδοι εξακολουθούν να "ταλαιπωρούνται" από κύματα ρευστοποιήσεων, απόρροια των ανησυχιών για την τρομοκρατία αν και στη Φρανκφούρτη τις αρνητικές εντυπώσεις διασκεδάζει η απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο.
Στο ΧΑ κινούνται περισσότερο στον ρυθμό της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης (ολοκληρώνεται με την Εθνική, που την Δευτέρα απευθύνεται και στους έλληνες ιδιώτες μικροεπενδυτές), των προσπαθειών της κυβέρνησης να περάσει και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αλλά και των αποτελεσμάτων 9μηνου.
Στα 641,52 έως 647,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με συνεχείς αλλαγές προσήμου πάντα στο στενό εύρος και με δοκιμασία- επιβεβαίωση των 640 μονάδων λίγο μετά τις 12.15΄ Από τα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε μετοχές των ΟΠΑΠ, δευτερευόντως ΟΤΕ, ενώ επιθετικότεροι έγιναν οι αγοραστές στη μετοχή της ΔΕΗ.
Η κίνηση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη δεν κράτησε πάνω από μία ώρα, καθώς μετά την αρχική αντίδραση (γύρω στις 11.00) ακολούθησαν πωλήσεις ξεκινώντας από την ΕΤΕ, συνεχίζοντας σε Πειραιώς, σε αντίθεση με τις Alpha Bank, Eurobank που διαφοροποιούνται από την αρχή της συνεδρίασης και μέχρι πριν λίγο.
Η διαφοροποίηση των Alpha Bank, Eurobank έναντι των ΕΤΕ, Πειραιώς γίνεται όλο και πιο εμφανής τις τελευταίες συνεδριάσεις, αποτέλεσμα της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των δύο ομίλων. Οι δύο μετοχές αντιδρούν και για επιπλέον λόγο, καθώς οι μετοχές τους θα τεθούν προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης (θα ακολουθήσουν ΕΤΕ, Πειραιώς).
Ξεπερνούν τα 270 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές με 110 και πλέον να έχουν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς ενώ αυξημένη παραμένει η συναλλακτικότητα και για τις άλλες τρεις.
Η απόφαση του MSCI να διατηρήσει τις τραπεζικές μετοχές στον διεθνή δείκτη της, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης βοηθά σε κάποιο βαθμό στην αλλαγή της στάσης των βραχυπρόθεσμων παικτών πλην όμως στην περίπτωση της ΕΤΕ δεν επαρκεί για να αποτρέψει τα νέα χαμηλά των 0,125 του ευρώ.
Στα μέσα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων ο τζίρος με το 42% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Συγκριτικά αυξημένος σε τίτλους των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και Grivalia, EXAE, Jumbo, FF Group, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ , Κύπρου, Μυτιληναίου, Viohalco.
Από την 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ το ενδιαφέρον εύλογα επικεντρώνεται στη μετοχή της ΔΕΗ που ενισχύεται με εισροές νέων κεφαλαίων (καθώς εντάσσεται στον δείκτη MSCI Global Standard) με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σταθερά πάνω από τα 5 ευρώ. Ειδικότερα στα 5,10-5,42 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, που όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας μετά την επιβεβαίωση των 4,90 και την σημερινή επαναφορά "βλέπει" προς τα 5,50 ευρώ.
Σταθεροποιητικά ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με ζητούμενο την αντίδραση κυρίως του ΟΠΑΠ καθώς μετρά απώλειες 5,11% σε διάστημα εβδομάδας (και 23,98% στο μήνα). Σε καλύτερη θέση η μετοχή του ΟΤΕ με τις συναλλαγές στα πλαίσια των 9,13-9,26 ευρώ.
Από τις μετοχές του FT25 η Grivalia και λόγω του αρχικού πακέτου παρουσίασε ενδιαφέρον έως τα 7,45 ευρώ. Το πακέτο 102.272 τεμαχίων έγινε στα 7,25 ευρώ. Ενα σημαντικό πακέτο 117.000 μετοχών στα 9,18 ευρώ άλλαξε χέρια στον ΟΤΕ και ένα των 7.000.000 στα 0,14 του ευρώ στην ΕΤΕ.
Με αγοραστές Grivalia, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ και ΟΛΠ.