Πτώση χωρίς... ανάσα στον τραπεζικό κλάδο, με την κυβέρνηση να επιχειρεί μέσω διαρροών από την αντιπροεδρία να «απαντήσει» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε, «έγραφε» ο Λουίτζι Πιραντέλλο (το έργο «ανέβηκε» θεατρικά πρώτη φορά το 1917) σε μία συγκυρία, που η πλευρά των δανειστών αμβλύνει -στο μέτρο του δυνατού, για αυτήν- τις πιέσεις προς την Αθήνα.
Σε διπλό παζάρι που ανοίγει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αναφέρεται η Ρούλα Σαλούρου, εστιάζοντας στα αγκάθια, στο χρονοδιάγραμμα και στις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Ωστόσο η πλευρά των δανειστών, όπως σημειώναμε και εχθές με αφορμή σχετικό άρθρο της Έλενας Λάσκαρη, δίνει πίστωση χρόνου για τους φόρους σε αγρότες - ενοίκια, συμπληρώνοντας πως κυβέρνηση - δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα. Σε μία τέτοια περίπτωση η πλευρά των δανειστών αμβλύνει τις πιέσεις της, επί της ουσίας διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει, να κερδίσει χρόνο. Από αυτήν την άποψη, κάτι τέτοιο δεν θα δυσαρεστούσε τις αγορές, ειδικότερα δε τα ξένα funds που καλύπτουν τις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών. Απεναντίας μάλιστα.
Εάν στη διευκόλυνση των δανειστών συνεκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει από δύο πλευρές περιθώρια μεγαλύτερης ευελιξίας και χειρισμών.
Σε αυτό το περιβάλλον ολοκληρώνεται σταδιακά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την Εθνική να απευθύνεται στο ελληνικό κοινό την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια και από την εγχώρια αγορά, από τους μικρότερους ιδιώτες επενδυτές. Από αυτήν την άποψη η ενέργεια της ΕΤΕ αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς θα φανεί εάν θα τοποθετηθούν λιγότερα ή περισσότερα κεφάλαια από όσους θα ήθελαν να είχαν συμμετάσχει στις ΑΜΚ και των άλλων τριών συστημικών ομίλων.
Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται και στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως ήταν ο Μ. Ντράγκι και η ΕΚΤ που επί της ουσίας αποσύνδεσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν έρχεται ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup να μεταθέτει για το 2016 την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας. Απλά πράγματα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος και της ΕΕΤ επιμένει πως τα capital controls θα αρθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2016 (για το δεύτερο το βλέπει πάντως ο Γ. Χουλιαράκης), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τον κλάδο. Για να δούμε.
Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τα προδιαγεγραμμένα limit down για τη μετοχή της ΕΤΕ συνεχίζονται, μέχρις ότου η τρέχουσα τιμή «κουμπώσει» με αυτήν της αύξησης κεφαλαίου, συνεχίζοντας να δημιουργεί υψηλότατες υποαξίες στους υφιστάμενους μετόχους. Με την ΕΤΕ στο limit down, την Πειραιώς από κοντά, το χθεσινό μείον 20,79% ήταν αναπόφευκτο με τον ΔΤΡ να υποχωρεί κι άλλο προς τις 79 μονάδες.
Πλήγμα όμως και για το « μη τραπεζικό μέρος» του FT25, καθώς ο δείκτης υποχώρησε χάνοντας τις 194 μονάδες, αλλά με την αξία των συναλλαγών χαμηλότερη του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας. Στα 26,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος, κάτι που θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη, παραπέμποντας σε ελεγχόμενη προσφορά και ρευστοποιήσεις εντός πλαισίου.
Μάλιστα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής (όχι της Εθνικής) απέδιδε μέρος των χθεσινών πωλήσεων σε επενδυτές και παίκτες που προτίθενται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ΕΤΕ. Μείωση θέσεων φέρεται να αποδίδεται και σε χρηματιστηριακές αλλά και πελάτες τους, καθώς αρκετοί είναι οι επαγγελματίες της αγοράς οι οποίοι ενεργούν στη σχετική διαδικασία.
Εάν όντως αυτή η τακτική συνεχιστεί και σήμερα-αύριο τότε η κρίσιμη στήριξη των 640 μονάδων θα δοκιμασθεί εκ νέου. Θυμίζω πως στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 643,48 μονάδες (με... υψηλό ημέρας στις 657,41), δοκιμάζοντας για πρώτη φορά και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των 640 μονάδων. Όμως μένουν κατ' αρχήν η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για να φανεί εάν θα αντέξουν οι 640 ή θα κυλήσει ο Γ.Δ. ακόμη χαμηλότερα.
Στην... έσχατη στήριξη των 640 μονάδων αναφερόμασταν στον χθεσινό Εκηβόλο, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της περιοχής θα επιτάχυνε την... κατηφόρα προς τις 603 μονάδες.
Ωστόσο, παρά την βαριά εικόνα στις τράπεζες και τις χθεσινές πωλήσεις στα blue chips το στοίχημα της επαναφοράς προς τις 715 μονάδες παραμένει ενεργό. Θυμίζοντας πως η επαναφορά του τραπεζικού κλάδου στο Χ.Α. θα γίνει με άλλες τιμές (μετά τα reverse split), άλλες αποτιμήσεις πρακτικά με βαρύτερη στάθμιση από την τρέχουσα. Για αυτό από μία άποψη θεωρείται χρήσιμη η επισταμένη παρακολούθηση και της αγοράς Παραγώγων (στα 13.813 οι ανοιχτές θέσεις στα συμβόλαια του δείκτη για το μήνα Δεκέμβριο, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος για το ΧΠΑ) αλλά και παραμέτρων όπως των εταιρικών ομολόγων.
Εξαιρετικά κατατοπιστική η καταγραφή που επιχειρείται από τον Στέφανο Κοτζαμάνη με αναλυτικούς πίνακες και στοιχεία.