Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην σημερινή νέα "αποψίλωση" των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, με την σημερινή κίνηση να αποδεικνύει το πόσο "fake" ήταν το +6,15% του Τραπεζικού δείκτη, στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ακόμα και αυτοί που ποντάρισαν σε ένα βραχύβιο "window dressing" εν όψει τέλους χρηματιστηριακού εννεαμήνου, σήμερα εγκατέλειψαν "στοιχήματα" και θέσεις, άρον - άρον.
Δυστυχώς για τους traders, την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, ακολούθησε "νηοπομπή" αρνητικών ειδήσεων - εκτιμήσεων, πάντα με επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο και την ανακεφαλαιοποίηση. Αποτέλεσμα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι αισιόδοξες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times και η εκτίμηση ότι "η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος από τους Πιστωτές». Για τους επενδυτές μέτρησε περισσότερο η εκτίμηση του υπουργού ότι η αξιολόγηση θα γίνει τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή με σχετική καθυστέρηση.
Εν τω μεταξύ, νέα παράταση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου από τις Τράπεζες, έδωσε με απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η απόφαση, η προθεσμία δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων με εισηγμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρατείνεται μέχρι την 31.10.2015, κάτι που ήταν απόλυτα αναμενόμενο από την Αγορά.
Ξεκινώντας από τον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο μικτής αξίας συναλλαγών, χρειάστηκε να συμπληρωθούν 31 λεπτά συνεδρίασης (!)
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, φτωχή σε συναλλαγές συνεδρίαση, αποδείχθηκε ικανή να αφαιρέσει 1,2 δισ ευρώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, σε περίπτωση που οι εν δυνάμει πωλητές κινηθούν επιθετικότερα "προς την έξοδο".
Εννοείται ότι και σήμερα, στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ δεν έλειψαν οι "παράπλευρες" απώλειες σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους.
Έτσι από το ταμπλώ του FTSE25, μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,76%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν για Viohalco (-6,05%) και ΔΕΗ (-5,59%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Μυτιληναίος και Jumbo και του 3% οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Lamda Development.
Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, ότι αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις σε Τραπεζικές μετοχές, σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα και γύρω στις 620 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, "ελλοχεύουν" τα "margin calls", αλλά και ρευστοποιήσεις με κριτήριο τις συγκριτικές αποτιμήσεις, που θα βάλλουν στο στόχαστρο τους τίτλους με σαφώς αμυντικότερη εικόνα.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Με την προσοχή της Αγοράς να επικεντρώνεται στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, σήμερα να είναι εμφανής η επιστροφή ξένων χαρτοφυλακίων στην πλευρά των πωλητών, παραμένει άγνωστο αν υπάρχει "ουρά" πωλήσεων για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Ο Τραπεζικός δείκτης (-15,14%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 194,21 μονάδες (-15,86%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση οριακά υψηλότερα.
Ο τίτλος της Alpha Bank (-16,3%) "είδε" το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,1080 ευρώ (-20%) για να κλείσει σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.
Η μετοχή της Εθνικής ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 0,4530 ευρώ με απώλειες 12,88%.
Μέχρι τα 0,023 ευρώ (-25,81%) υποχώρησε ο τίτλος της Eurobank για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,025 ευρώ με απώλειες 19,35% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνική Τράπεζας
Αναδύθηκε από το χαμηλό των 0,078 ευρώ (-17,02%) η Πειραιώς και έκλεισε στα 0,079 ευρώ με απώλειες 15,96%.
Τέλος, στο χαμηλό ημέρας των 0,030 ευρώ με απώλειες 16,67%, έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Αττικής.
Εικόνα καταστροφής και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 22,45%, της Alpha Bank με απώλειες 21,74% και της Πειραιώς με απώλειες 36,36%. Τα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά (!)
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε το "gap" στην περιοχή των 656 μονάδων και αν παραβιαστούν καθοδικά οι 650 μονάδες, θεωρείται μονόδρομος η επαναδοκιμασία των 620 μονάδων. Η μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση αλλάζει μόνο με ανοδική υπέρβαση και συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 760 μονάδων.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η σημερινή συνεδρίαση ενεργοποίησε κινήσεις "stop loss" για τους "long", δίνοντας σήμα εξόδου. Πρώτη αντίσταση στις 200 - 210 και δεύτερη σημαντικότερη στις 218 μονάδες.
Σε στάση πτωτικής αναμονής η αγορά
"Η Αγορά κρατάει στάση πτωτικής αναμονής, περιμένοντας τόσο την κίνηση των ξένων Αγορών, αλλά πολύ περισσότερο τις κεφαλαιακές ανάγκες του Τραπεζικού κλάδου" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η ερώτηση κλειδί, βέβαια, δεν είναι μόνο το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και το μέγεθος που θα συμμετάσχουν οι Ιδιώτες στις ΑΜΚ. Το επόμενο διάστημα θα είναι αυτό που θα κρίνει τις ανάγκες, αλλά πρωτίστως θα κρίνει και το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, μιας και οι ΑΜΚ είναι κόμβος για την συνέχεια.
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στην Αμερική φαίνεται να είναι σημαντικές, μιας και όλα δείχνουν πως έχει ανοίξει ο δρόμος για λύση που έχει να κάνει και με το θέμα χρέος και που θα είναι πακέτο μαζί με τα μέτρα.
Η Ευρώπη στην παρούσα ταλανίζεται τόσο από το σκάνδαλο των Αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά πολύ περισσότερο φαίνεται να έχει θέμα με τον Τραπεζικό κλάδο, που ουσιαστικά δεν έχει κάνει την εμφάνιση του σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ.
Η ΕΚΤ έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα και είναι λογικό να θέλει να λύσει πρώτα το μόνιμο "βραχνά" της που λέγεται Ελλάδα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει σημαντικές κινήσεις εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, μιας και μπροστά της έχει να υλοποιήσει δεσμεύσεις από προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια, ενώ σε περίπτωση που τα καταφέρει θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη των Εταίρων. Μέχρι τότε η Ελληνική Αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς πτωτικής αναμονής με χαμηλούς τζίρους.
Τα capital controls είναι δεδομένο ότι προβληματίζουν σημαντικά την Οικονομία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ουσιαστικές αλλαγές, μιας και όλα θα αρχίσουν να γίνονται μετά την νέα ανακεφαλαίοποίηση του Τραπεζικού κλάδου.
Η Αγορά ομολόγων συνεχίζει να έχει πολύ καλύτερη εικόνα, μιας και προεξοφλεί όχι μόνο λύση, αλλά και πιθανή συμμετοχή της Χώρας στο QE στο κοντινό μέλλον. Ειδικά τα εταιρικά ομόλογα αρχίζουν και κερδίζουν αισθητά έδαφος, ρίχνοντας μέρα με την μέρα τις μεγάλες αποδόσεις τους.
"Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα μέχρι τέλος του έτους είναι από τα πιο σημαντικά διαστήματα για την Οικονομία και θα είναι αυτό που θα κρίνει ουσιαστικά την προσπάθεια των αρκετών τελευταίων ετών. Επιμένουμε πως το πρόβλημα μας είναι ο χρόνος και όχι οι τιμές, κάτι που αποδεικνύει το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων, το τελευταίο μεγάλο διάστημα, με εξαίρεση τον κλάδο των Τραπεζών που είναι 'μία κατηγορία μόνος του", επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+1,42%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,32%).
Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επόμενη ομιλία Yellen (Τετάρτη) και τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ (Παρασκευή).
Στις αγορές βαραίνει η υπόθεση της Volkswagen με την ΕΚΤ να αναστέλλει την αγορά τιτλοποιημένων δανείων της και τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν να δηλώνει ότι το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για τις πιθανές επιπτώσεις του σκανδάλου της Volkswagen στην Οικονομία της Χώρας.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ τα προσωπικά εισοδήματα ενισχύθηκαν 0,3%, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.
Πιθανότατα θα προσαρμόσει προς τα κάτω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες Οικονομίες, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ. "Μία πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 3,3% δεν είναι πλέον ρεαλιστική. Ούτε μία πρόβλεψη για 3,8% του χρόνου. Ωστόσο θα παραμείνουμε πάνω από το όριο του 3%", επεσήμανε.
Το ΔΝΤ πρόκειται να ανακοινώσει τις ενημερωμένες οικονομικές προβλέψεις του τον Οκτώβριο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, η Moody's επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση "Caa3" και αναβάθμισε τις προοπτικές σε σταθερές από αρνητικές, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε την πρώτη Ιουλίου.
Βασικός λόγος επιβεβαίωσης της αξιολόγησης είναι η έγκριση του τρίτου προγράμματος και το γεγονός ότι έχει προκύψει πολιτικός σχηματισμός που είναι κάπως πιο υποστηρικτικός από τους προκατόχους του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το πρόγραμμα.
Την πώληση του συνόλου του ποσοστού που διαθέτει στη Finansbank (σ.σ. περίπου 99%) εξετάζει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης που πρόκειται να υποβάλει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).
Δύο νέες εισόδους και δύο αποχωρήσεις Ελληνικών μετοχών από τον δείκτη MSCI Emerging Markets προβλέπει σε έκθεσή της η HSBC.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι στον δείκτη θα συμπεριληφθούν οι μετοχές της ΔΕΗ και της Motor Oil, ενώ προβλέπει ότι θα αφαιρεθούν από τη σύνθεσή του οι τίτλοι των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς.
Με τιμή-στόχο τα 2,30 ευρώ και σύσταση "Buy", η IBG ξεκινά την κάλυψη της Intralot.
Για τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 657,89 (-2,56%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 654,7 μονάδες με απώλειες 3,03%.
Διακινήθηκαν στο ταμπλώ του 25αρη 116091502 μετοχές και συνολικά 130505532 τίτλοι.
Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Viohalco, Lamda Development, Jumbo.
---ΧΠΑ
Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν περαιτέρω συρρίκνωση στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αυξημένος όγκος παρατηρήθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.941 συμβόλαια).
Στα 9.731 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.294, 1.174 για τον Οκτώβριο, 120 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 192) κινήθηκε μεταξύ 191,25 και 199 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,62%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (22.019), Εθνική (8.238), Πειραιώς (13.765), Eurobank (10.283), ΟΠΑΠ (217), ΔΕΗ (696), ΟΤΕ (102).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες ήταν σχεδόν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου άλλαξαν χέρια μόλις 57 δικαιώματα (51 calls και 6 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 57%.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance