Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος αλλά με… προσοχή

Ξεπέρασε γρήγορα το πρωϊνό κύμα πωλήσεων η αγορά αλλά οι κινήσεις είναι «προσεκτικές» και με περιορισμένο όγκο. Διατηρήθηκε η κινητικότητα σε τίτλους που επηρεάστηκαν από τις αλλαγές στον MSCI. Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα οι τραπεζικοί τίτλοι.

Με "ορατή και διά γυμνού οφθαλμού" την παρουσία της έντονης επιφυλακτικότητας, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, ενώ ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, δεν απέτρεψε τις εναλλαγές προσήμων.

Μάλιστα θα μπορούσαμε και σήμερα να είμαστε "στο ίδιο έργο θεατές" και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, όμως σήμερα οι ενεργοί παίκτες "είχαν τον νου τους" και έδωσαν τις απαιτούμενες βοήθειες στον Δείκτη από Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως οι ΟΤΕ (+2,94%), ΕΥΔΑΠ (+6,48%), ΕΧΑΕ (+3,67%), Τιτάν (+1,63%), Folli Follie Group (+2,3%), Motor Oil (+3,73%), Alpha Bank (+2,4%).

Από την άλλη, για μία ακόμα συνεδρίαση η ΔΕΗ (-3,47%) υπέστη αξιοπρόσεκτες απώλειες, στον απόηχο της επικείμενης εξόδου της από τον δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-7,01%), λόγω αποκοπής μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,70 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,63 ανά μετοχή).

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και μετά από την χθεσινή "ψυχρολουσία" και μηδενική ορατότητα νέων, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με "πτωτική ουρά" και πολύ γρήγορα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 815,85 μονάδες (-1,57%), ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατρακυλούσε μέχρι τις 653,63 μονάδες (-2,97%).

Κάπου εκεί πήραν κάποιες πρωτοβουλίες οι ενεργοί παίκτες και αφού μηδένισαν τις αρχικές απώλειες, ξεκίνησαν προσπάθεια να ωθήσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 843,46 μονάδες (+1,76%) και τον Τραπεζικό μέχρι τις 691,77 μονάδες (+2,69%).

Πολύ σύντομα τα ενεργά χαρτοφυλάκια διαπίστωσαν, για πολλοστή φορά, ότι μόνοι τους "γύριζαν χαρτιά" και έτσι μετά τις 16.32 άφησαν τις μετοχές να "κινηθούν ιδίοις δυνάμεις" με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των δεικτών, ενώ άρχισε να "παίζεται" και το τελικό πρόσημο, με τον Τραπεζικό δείκτη να μην αποφεύγει το "κόκκινο" στο "κουδούνι της λήξης".

Παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες των ενεργών παικτών να δείξουν ότι "κάτι κινείται", όσον αφορά τις επικείμενες εξελίξεις και ότι αυτοί που αγοράζουν στην παρούσα φάση, κάτι παραπάνω γνωρίζουν, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε σκέψεις τοποθετήσεων, αν δεν "ξεκαθαρίσει το τοπίο".

Αντίθετα μάλιστα και σύμφωνα με τους περισσότερο απαισιόδοξους, η τρέχουσα ειδησεογραφία σε καμία περίπτωση δεν συνηγορεί για αύξηση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Από την άλλη δείχνουν να μετριάζονται οι αρνητικές εκτιμήσεις, οπότε, πολύ ορθά, η Αγορά έχει επιλέξει την πλάγια κίνηση περιμένοντας τις εξελίξεις.

Από την άλλη, και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, ότι με μοναδικό "καύσιμο" τις προσδοκίες και τα σενάρια, δύσκολα ο Δείκτης θα δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 850 - 858.

Όμως ακόμα και σε περίπτωση επίτευξης κατ΄ αρχήν συμφωνίας, αυτή πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή και τα Κοινοβούλια των Εταίρων, ενώ τα προβλήματα στην Οικονομία θα παραμείνουν. Η πραγματική Οικονομία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών ενώ οι εσωκομματικές αντιθέσεις, η πόλωση του πολιτικού σκηνικού, τα μεγάλα ζητήματα των Ιδιωτικοποιήσεων, των "κόκκινων" δανείων και η εφαρμογή της συμφωνίας θα προκαλούν αναταράξεις στην Χρηματιστηριακή Αγορά. Η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις σημαντικές αντιστάσεις, αποτελεί λογική τακτική σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι αύριο είναι η λήξη των συμβολαίων Μαϊου, αμέσως μετά και κυρίως στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας (αν συνεχιστεί η ειδησεογραφική "ανομβρία"), δεν αποκλείεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να εγκαταλείψει την πλάγια τάση - συσσώρευση και να επιδοθεί σε κίνηση εκτόνωσης, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, σαν αποτέλεσμα της κόπωσης η οποία διακατέχει όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εκτός από τον σημαντικά χαμηλότερο του χθεσινού, τζίρο (συμπληρώθηκαν πέντε συνεδριάσεις με μικτή αξία συναλλαγών χαμηλότερη από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ.), ίσως αξίζει αναφοράς η σημερινή διαφορετικότητα που παρουσίασαν τα Τραπεζικά warrants.

Έτσι, ενώ ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank (+8,13%) έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και με αξιοπρόσεκτα κέρδη, οι άλλοι δύο παραστατικοί τίτλοι έκλεισαν στο "κόκκινο" (ΕΤΕΤΠ, -2,83%) και στο "βαθύ κόκκινο" (ΠΕΙΡΤΠ, -9%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την τεχνική εικόνα και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύσκολη, με την κύρια στήριξή μας στο 244-243 επίπεδο που πρέπει να κρατήσει αν δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπο με το ημερήσιο "Make or break" του 239.

Επειδή ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των traders, αξίζει να σημειωθούν κάποια τεχνικά σημεία τα οποία μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερης σημασίας.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, αποφασιστικές αντιστάσεις θεωρούνται τα 0,3550 και 0,3680 ευρώ, για την Εθνική τα 1,27 και 1,30 ευρώ, για την Eurobank τα 0,1570 και 0,1730 ευρώ και για την Πειραιώς η ζώνη 0,4880 - 0,50 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στις καθυστερήσεις φαίνεται να παίζει ο Γενικός Δείκτης την ανοδική διάσπαση των 850 μονάδων, προσπαθώντας να βρει την κατάλληλη ευκαιρία, με τον κατάλληλο καταλύτη νέων, για να μπορέσει να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί με επιτυχία προς το επόμενο βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 875 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Σημείο, όπου εάν τμηθεί ανοδικά, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να δώσει διαγραμματικά τον αρχικό στόχο των 920 μονάδων. Ιδιαίτερη ενίσχυση στο ανοδικό σενάριο μας προσφέρει η έκταση της συσσώρευσης των τελευταίων 12, τουλάχιστον, συνεδριάσεων μέσα στο εύρος διακύμανσης των 60 μονάδων, από τις 785 έως τις 845 μονάδες, γεγονός, που μέχρι τώρα δεν έχει δώσει τα εχέγγυα για το χαρακτηρισμό ως πλάγια κίνηση "διανομής" μετοχών της κερδοφόρας ανοδικής κίνησης, που ξεκίνησε από τις 710 μονάδες. Η συσσώρευση αυτή -βάση της μέχρι τώρα εικόνας- μπορεί να δώσει έντονη ανοδική κίνηση με αυτοτροφοδοτούμενα ποσοστά κέρδους υπεράνω των 920 μονάδων.

Συνήγορος στο σενάριο αυτό εμφανίζεται, εδώ και μέρες και το μεσοπρόθεσμο "Bullish Divergence" του γνωστού ταλαντωτή "Relative Strength Index" στο weekly chart δίνοντας έτσι "τροφή" όχι μόνο για τη καταγραφή τριψήφιων τιμών άνω των 900 μονάδων, αλλά και για τη μετέπειτα αποτύπωση τετραψήφιων τιμών άνω του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.

"Υπό άλλες συνθήκες το στήσιμο του εβδομαδιαίου διαγράμματος, με το Γενικό Δείκτη να φλερτάρει με την άνω πλευρά του μεσομακροπρόθεσμου καθοδικού καναλιού, στις 855 μονάδες και την επανείσοδό του σε επίπεδο κλεισιμάτων, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από τον Fibo απλό κινητό μέσο των 21 εβδομάδων, θα μας έδινε ισχυρό ποσοστό επαλήθευσης του προαναφερθέντος ανοδικού σεναρίου, αλλά με το Ευρωπαϊκό πολιτικοοικονομικό μέλλον της Χώρας να κρέμεται στη κυριολεξία σε μια κλωστή, μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς ανεβάζοντας στα ύψη το ρίσκο της όποιας επένδυσης" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Άλλη μία συνεδρίαση που επικράτησαν τα μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για Nikei (-0,98%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,14%). Αξιοπρόσεκτα κέρδη στην Ευρώπη, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, ενώ με θετικό βηματισμό ξεκίνησε και η συνεδρίαση στο NYSE. Μικρές πιέσεις για το πετρέλαιο, αξιοσημείωτα κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα και μικρότερα για το ευρώ (σε υψηλά 3μηνου, έναντι του δολαρίου).

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαϊου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 1.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 264.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Οι αιτήσεις έχουν παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 300.000 για δέκα διαδοχικές εβδομάδες. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 275.000.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση, μειώθηκε κατά το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό του 0,4% τον τελευταίο μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι συνολικές και οι δομικές τιμές θα αυξηθούν 0,1%.

Την πεποίθηση ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια νέα αναταραχή στις Αγορές από την αύξηση των επιτοκίων της Fed, εξέφρασε σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αlan Greenspan, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η έντονη μεταβλητότητα στα ομόλογα. Ο κ. Greenspan δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για το πόσο γρήγορα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια η Janet Yellen. Τόνισε, ωστόσο, πως η Οικονομία έχει βελτιωθεί κάπως, αλλά βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το κανονικό.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, επέκρινε τις εβδομαδιαίες αυξήσεις στο όριο χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών, από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), λέγοντας σε συνέντευξη του στη Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" ότι παραβιάζουν την απαγόρευση της χρηματοδότησης Κυβερνήσεων. Σε ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένος να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις Ελληνικές Τράπεζες και να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, ο κ. Weidmann απάντησε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι υπεύθυνες για την διάσωση Κρατών Μελών. "H απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν βρίσκεται στα χέρια των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά των πολιτικών", πρόσθεσε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 21.30 ώρα Ελλάδας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη Χώρα μας και ενημέρωση από τον Πολ Τόμσεν. Της συνεδρίασης αναμένεται μάλιστα να προεδρεύσει η Κριστίν Λαγκάρντ.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει ευέλικτο στις συνομιλίες με τις Ελληνικές και τις Ευρωπαϊκές αρχές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gery Rice. Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Rice απάντησε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Είμαστε σταθεροί στην ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί, υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ εξετάζει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Rice επανέλαβε ότι η βασική εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. "Είναι όμως η δουλειά μας να εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια. Αυτό κάνουμε για όλες τις Χώρες", τόνισε.

Ο κ. Rice επιβεβαίωσε ότι ο Paul Tomsen θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι μια τυπική ενημέρωση του Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει σε πολλές Χώρες. Ανέφερε ακόμα ότι η κ. Lagarde θα συναντηθεί με τον κ. Dragi. Δεν γνωρίζω τι θα συζητήσουν, φαντάζομαι ότι θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, υποστήριξε.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Τραπεζικών στελεχών, οι επισφάλειες στις εγχώριες Τράπεζες θα γνωρίσουν την κορύφωσή τους στο τέλος του 2015.

Ως ένα καθυστερημένο... πρωταπριλιάτικο αστείο χαρακτηρίζει την πρόσκληση που απηύθυνε η Ρωσία στην Αθήνα να ενταχθεί στην Τράπεζα των "BRICS", ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O' Neill. Τόνισε ότι "η αναπτυξιακή αυτή Τράπεζα, που δημιουργήθηκε πέρυσι ως το 'αντίπαλο δέος' του ΔΝΤ, θα διαθέτει εγκεκριμένο κεφάλαιο 100 δισ. δολαρίων και κάθε Ιδρυτικό Μέλος θα συνεισφέρει 10 δισ. δολάρια. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, του χρέους της προς το ΔΝΤ αλλά και του γεγονότος ότι ξεμένει ταχύτατα από ρευστό, η Ελλάδα μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη οικονομική βαρύτητα των αναπτυσσόμενων Χωρών που αποτελούν τα BRICS –δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής. Έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg, ο O' Neill θεωρεί ότι ο μόνος λόγος της πρόσκλησης είναι γεωπολιτικός.

"Συμφωνία Έδρας" μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας EBRD, η οποία ενεργοποιεί ουσιαστικά την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στη Χώρα μας, υπογράφηκε σήμερα στην Τιφλίδα της Γεωργίας από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους της Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου,"η Τράπεζα με την αριθμό 177/27-2-2015 Απόφαση του Συμβούλιου των Διοικητών της, είχε αποφασίσει να αποδώσει στην Ελλάδα καθεστώς αποδέκτριας Χώρας, προσωρινά και έως το 2020. Το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε "hold" από "buy" υποβαθμίζει η Exotix τη σύσταση για τα Ελληνικά ομόλογα και τα GDP Warrants. Βραχυπρόθεσμα, ο διεθνής οίκος βλέπει αυξημένο κίνδυνο να επιβαρυνθεί η ψυχολογία της Αγοράς, καθώς οι δύο Πλευρές έρχονται αντιμέτωπες. Ένα "default" θα μπορούσε να επηρεάσει και τα δάνεια του EFSF (αν και αυτό προϋποθέτει πολιτική απόφαση), υπογραμμίζει η Exotix.

Ανάλογο των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει το πρώτο τρίμηνο του ΟΤΕ η Eurobank Equities σε report, στο οποίο διατηρεί την τιμή-στόχο των 12,4 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για την μετοχή της εισηγμένης. 

Σε "accumulate" από "buy" υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Σαράντης η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, μετά την πρόσφατη υπεραπόδοση του τίτλου, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 8,8 ευρώ. 

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 815,85 (-1,67%) και 843,46 μονάδες (+1,76%), ενώ μετά τις 11.40 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στις 17.00 βρέθηκε στις 833,86 (+0,6%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 833,42 μονάδες με κέρδη 0,55%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 76,3 εκατ. από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ).

Διακινήθηκαν, συνολικά, 116838875 τίτλοι, από τους οποίους οι 96167438 αφορούσαν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι (όχι όλοι με πειστικές συναλλαγές) έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου και ΔΕΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Folli Follie Group. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, επόμενη "μάχη" θα κριθεί στα 30,00 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, 2η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Revoil (+6,43%) και 3η συνεχόμενη ανοδική για την Lamda Development (+2,6%). Συνεχίζουν να στηρίζουν τις επιλογές τους, οι αγοραστές, στην Frigoglass (+3,5%), ενώ μερική συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στο Γαλαξίδι (-19,25%), με ... μάλλον αρνητικά αποτελέσματα.

Τέλος, η Centric (+22,73%), αποδεικνύεται σαν το πλέον κινητικό, συναλλακτικά, "χαρτί", από την μικρή κεφαλαιοποίηση.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, ακολούθησε σχετική αντίδραση, αλλά και κλείσιμο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ παρά το volatility και τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (58.917 συμβόλαια).

Μειώθηκαν σημαντικά οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 13.111 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 44.435, 16.456 για τον Μάιο, 27.976 για τον Ιούνιο και 3 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 249,5) κινήθηκε μεταξύ 244,25 και 253,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,21%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΕΕΕ,14.500 ΟΤΕ, 10.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.336), Alpha Bank (8.296), Εθνική (14.696), Πειραιώς (17.706), Eurobank (11.783), ΟΠΑΠ (517), ΟΤΕ (1.037), MIG (1.590), Frigoglass (237), Μυτιληναίο (112), Jumbo (354), Folli Follie Group (118), Ελ. Πετρέλαια (403), Viohalco (144), Μέτκα (215).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η κινητικότητα ήταν περιορισμένη αφού καταγράφηκαν μόλις 147 δικαιώματα (94 calls και 53 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 65%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (68.729.845 τεμ.), Eurobank (30.227.965 τεμ.), Πειραιώς (22.339.936 τεμ.), Εθνική (8.516.747 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.578.080 τεμ.).

Πηγή:Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v