Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά με τράπεζες

Πάνω από τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη άνω του 5%. Στο επίκεντρο και οι μετοχές του MSCI, με ΔΕΗ και ΓΕΚΤέρνα να υποχωρούν 5%. Ανοδος για ΕΛΠΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Με αγορές σε Εθνική, Alpha Bank και πωλήσεις στη ΔΕΗ ξεκίνησε η συνεδρίαση. Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν με το άνοιγμα και σε μετοχές εισηγμένων που λόγω MSCI βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κινητικότητα εκτός από τη ΔΕΗ σε Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, Frigoglass.

Ενώ ήπια άνοδος καταγράφεται στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, το Χ.Α. ξεκινάει με εισροή κεφαλαίων κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και σταδιακά σε 4-6 τίτλους-σηματωρούς του FT 25.

Αναγνωριστικές οι πρώτες κινήσεις, με τον Γενικό Δείκτη σε στενό εύρος 3-4 μονάδων, αλλά με τον Τραπεζικό να συνεχίζει προς τις 680 μονάδες, όπου και έχει διαμορφωθεί το πρώτο από σειρά βραχυπρόθεσμων σημείων, που (και τεχνικά) θα δοκιμάσει και πρέπει να υπερβεί ο δείκτης ώστε να υπάρξει συνέχεια.

Στην αγορά πλειοψηφούσα τάση παραμένει αυτή που βλέπει διέξοδο-λύση το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ οι πιο βραχυπρόθεσμοι παίκτες ενισχύουν τις θέσεις τους εν όψει της λήξης του συμβολαίου FT 25 μεθαύριο Παρασκευή.

Για τον Γενικό Δείκτη σημείο αναφοράς παραμένουν οι 818 μονάδες, ενώ για τον FT 25 οι 238-240.

Με το 65% των συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές και υψηλό τζίρο στη ΔΕΗ η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Μικτές οι διαθέσεις των επενδυτών, μικτές και οι τάσεις στη διακύμανση των τριών βασικών δεικτών, καθώς χρειάστηκαν περισσότερα από 15΄ για να αυξηθεί λίγο το εύρος διακύμανσής τους. Περιορισμένη μεταβλητότητα, κινήσεις σε πολύ κοντινές τιμές, καθώς αγοραστές-πωλητές συγκλίνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει βαρόμετρο και κλειδί για τη συνέχεια.

Με αγοραστές και αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, και χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κινητικότητα και από αμοιβαία χαρτοφυλάκια του ομίλου αλλά και από 1-2 ξένους διαχειριστές.

Πάνω από το 1,25 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που νωρίτερα συγκέντρωνε το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών (αναλογικά τόσο στον κλάδο όσο και στο σύνολο), με ζητούμενη την επαναπροσέγγιση του 1,27-1,28 ευρώ που θεωρείται κομβική τιμή. Ενδεχόμενη αντίδραση της ΕΤΕ εκτιμάται πως πιθανότατα θα παρασύρει σχεδόν άμεσα τα συμβόλαια της μετοχής που ήδη βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με μικρή θετική απόκλιση-premium.

Στο 0,469 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,328 ευρώ της Alpha Bank, στο 0,147 της Eurobank με αυξανόμενες συναλλαγές μετά τις 10.45-10.50.

Η συνέχιση της αντίδρασης για τον τραπεζικό κλάδο προφανώς επηρεάζει και την πλειονότητα των μετοχών του FT 25, καθώς σταδιακά μετά τις 10.50 άρχισε να δημιουργείται κλίμα και θετικότερη διάθεση. Έτσι μετά τα πρώτα 20΄-25΄ με αγοραστές ενισχύονταν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ προς τα 8,39 και τα 8,50 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ οι εντολές από τα χαμηλά των 5,26 ανέβηκαν έως τα 5,38 ευρώ με τον τίτλο να μετρά σταθερά απώλειες.

Στα 19,56 ευρώ ενισχύεται η δεικτοβαρής CC HBC, στα 5,28 ευρώ αντιδρά η ΕΥΔΑΠ (στην οποία ασκήθηκαν υποτιμητικές πιέσεις, τελευταία...), στα 8,17 ευρώ επανέρχεται η ΜΕΤΚΑ, στο 1,88 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα 22,70 ευρώ η μετοχή της Τιτάν καθώς διίστανται οι αναλύσεις των ειδικών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου. Στα 19,7 από 20,2 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο η Eurobank Equities, στα 21,2 από τα 20 ευρώ ανεβάζει τον πήχη η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Στα 7,70 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με τον Παναγιώτη Υφαντή να αναλύει όλες τις παραμέτρους της επέκτασης του δικτύου της αεροπορικής και των φιλόδοξων σχεδιασμών της διοίκησης Βασιλάκη.

Κινητικότητα και σε Viohalco - ΣΙΔΕΝΟΡ και σε θυγατρικές του ομίλου, που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη FT Mid Cap. Συνεχίζει η μετοχή της Intralot έως το 1,83 ευρώ «διπλώνοντας» από τα ελάχιστα του 0,99 ευρώ (στις 11/12/2014).

Μάλλον χαμηλός ο τζίρος, καθώς στις 11.00 μόλις είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένη όμως η συναλλακτικότητα σε τεμάχια μετοχών, που πρακτικά σημαίνει πως σε άλλους τίτλους «μικρότερης απόλυτης χρηματιστηριακής τιμής» υπάρχει κινητικότητα. Η περιορισμένης έκτασης διάχυση και σε μετοχές άλλων κατηγοριών συνεχιζόταν, τουλάχιστον, στα πρώτα 35΄-40΄ και της σημερινής συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v