Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα στους πωλητές

Σε θετικό έδαφος περνά το Χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Κέρδη υψηλότερα του 2% για ΟΠΑΠ, ΟΛΠ. Άνοδο καταγράφουν Πειραιώς, Motor Oil, Τιτάνας. Με αρνητικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ. Γύρισε πτωτικά η Alpha.

Επανέρχονται οι πωλητές στο ΧΑΑ, διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωχρηματιστήρια, προβληματίζουν τα ομόλογα.

Στο κόκκινο πέρασε και πάλι ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν από τις 13.00, την ώρα που σε βαθύ κόκκινο βάφονταν οι αγορές από τη Φρανκφούρτη, και το Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη. Επανακάμπτουν οι πωλητές και στα ομόλογα, με το γερμανικό bund να ξεπερνά το 0,66% ενώ εμφανείς είναι οι παρενέργειες και στο ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup δεν φαίνεται να καθησύχασε τις αγορές, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση της θέσης σε μετοχές, τάση που δεν περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό κλάδο.

Δεδομένης της κατάστασης στις ευρωαγορές, στην ελληνική ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές πώλησης σε εύρος μετοχών που περιλαμβάνει από CC/HBC και Alpha Bnk μέχρι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco κ.ά.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος (στα 30 εκατ. ευρώ) με το 60% στις τράπεζες και συγκριτικά ικανοποιητικά για ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο (που ενισχύονται) αλλά και για Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, FF Group κ.ά.

Η υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των σημαντικών 818 μονάδων (λίγο μετά τις 12.50) και του ft25 κάτω από τις 245 μονάδες ενεργοποίησε ρευστοποιήσεις σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ στο κόκκινο/short γύρισαν και αρκετά συμβόλαια του δείκτη για τη σειρά Μαΐου, που λήγει την Παρασκευή.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε απόλυτα φυσιολογική τη στάση των επενδυτών και λίγο ως πολύ αναμενόμενη την ταλαιπωρία ειδικά του κλάδου των τραπεζών μέχρις ότου γίνει γνωστή η απόφαση της ΕΚΤ.

Οι μέχρι τώρα λιγοστές κινήσεις των πιο εξειδικευμένων παικτών δεν αποσαφηνίζουν την εικόνα, κάτι που ίσως γίνει όταν μετά τις 13.30 θα αρχίσει να περνά στο σύστημα το σημαντικότερο μέρος των εντολών από τις ξένες αγορές, κυρίως δε την αμερικανική.

Στις 645-650 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, με την Εθνική να υποχωρεί στο 1,18 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,308, σε αντίθεση με την Πειραιώς και τη Eurobank, που μέχρι τις 13.15 παρέμεναν με θετικό πρόσημο. Στο 0,422 ευρώ η Πειραιώς, στο 0,136 η Eurobank.

Βαραίνει το -2,29% της δεικτοβαρούς CC/HBC, καθώς υποχωρεί έως τα 19,15 έχοντας ως χαμηλό ημέρας τα 19,06 ευρώ (από τις 12.10). Η διεύρυνση των απωλειών για τη μετοχή της CC/HBC επιβαρύνει τους βασικούς δείκτες, καθώς με στάθμιση σχεδόν 20% παραμένει το σημαντικότερο βαρόμετρο για τον 25άρη.

Χωρίς κίνητρο, άμεσα, η αγορά και χωρίς δέλεαρ οι βραχυπρόθεσμοι, περιορισμένα τα...στοιχήματα στην όποια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που εκτός από την υποκείμενη αποτυπώνεται και στην αγορά παραγώγων.

Στα 22,30-22,66 ευρώ η μετοχή της Τιτάν, που με 17,06% είναι μία από τις 25 του δείκτη με θετική απόδοση από την αρχή του έτους. Η Eurobank Equities προβλέπει πως ο όμιλος θα καταγράψει καθαρά κέρδη 67,2 εκατ. ευρώ και έσοδα 1,36 δισ. (2015) και χαμηλώνει κατά τι την τιμή-στόχο στα 19,7 από τα 20,2 ευρώ.  Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση hold για τη μετοχή.

Στα 6-6,20 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που όσο παραμένει πάνω από τα 6 ευρώ διατηρείται η βραχυπρόθεσμη τάση προς τα 6,45-6,50 ευρώ.

Σημαντική άνοδος στα 8,55 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, σημαντικές απώλειες για τον ΟΤΕ στα 7,87 και για τη ΔΕΗ στα 5,39 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v