Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Σε επίπεδα πέριξ των 810 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να εστιάζουν στο κρίσιμο Eurogroup. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι πιέσεις. Ισχυρές απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Viohalco. Σε θετικό έδαφος η Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος.

Μειώθηκαν οι ρευστοποιήσεις - πιέσεις στις τράπεζες, βρήκε στηρίξεις στις 808 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Οριακό εξαρχής το Eurogroup για την κυβέρνηση, σημείωναν από νωρίς η Μαρίνα Μάνη και ο Φίλιππος Πανταζής, νέο θρίλερ με το ΔΝΤ και τη ρευστότητα συμπλήρωνε αργότερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της και στη συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη σε λίγη ώρα.

Σε αναμονή από χαμηλότερα επίπεδα κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι, με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση και ερώτημα το εάν θα ξεκλειδώσει σύντομα το θέμα της ρευστότητας.

Στην αγορά θεωρούν πως η αυριανή δόση (764 εκατ. ευρώ) προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί τελικά έστω στο... παρά ένα, ωστόσο τα δυσκολότερα είναι μπροστά, μετά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως ακόμη και αν καταβληθεί εμπρόθεσμα η τρέχουσα δόση τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς στο διάστημα 5 - 19 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν πάλι στο ΔΝΤ άλλα (περίπου) 2 δισ. ευρώ συνολικά. Πρακτικά ακόμη και εάν δεν κινηθεί άμεσα η ΕΚΤ προς την άρση του ορίου στα έντοκα ή σε κάποια άλλη ενέργεια, θα πρέπει να βρεθεί διέξοδος το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Αναφερόμαστε μόνο σε όσα αφορούν τις υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ, χωρίς να παραβλέπουμε την ασφυξία που κυριαρχεί στην εγχώρια αγορά λόγω της εσωτερικής στάσης πληρωμών, ούτε βέβαια στις υπόλοιπες υποχρεώσεις προς τρίτους δανειστές κ.λπ.

Εύλογα ο κλάδος που επηρεάζεται πρώτος και ανάλογα δίνει τον τόνο στο υπόλοιπο ταμπλό είναι ο τραπεζικός. Από τις 692,69 μονάδες ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε σημαντικά μέχρι τις 630,84, χάνοντας τη σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη των 656 μονάδων. Στον Εκηβόλο ανεβάσαμε νωρίτερα διάγραμμα του δείκτη, τριμήνου, με εμφανείς τις στηρίξεις προς τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Η επιβεβαίωση ή όχι αυτών των τεχνικών περιοχών θα εξαρτηθεί κατ' αρχάς από τη σημερινή συνάντηση, από το αν θα καταβληθεί τελικά (όπως προεξοφλείται στην αγορά ) η δόση προς το ΔΝΤ, κυρίως όμως από την απόφαση της ΕΚΤ.

Χωρίς ενεργοποίηση κάποιου τρόπου - μηχανισμού χρηματοδότησης οι τράπεζες δύσκολα θα αποφύγουν την πτώση τους χαμηλότερα, ενδεχόμενο που θα παρασύρει και την αγορά σε δοκιμασία των 800-790 μονάδων.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως εάν η ΕΚΤ παραμείνει ουδέτερη, λ.χ. δεν αυξήσει το όριο στα έντοκα, το πιθανότερο ενδεχόμενο θα είναι αυτό των νέων ρευστοποιήσεων-πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Κι αυτό γιατί σημαντικό μέρος της ρευστότητας που τοποθετήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης μπορεί να έγινε προεξοφλώντας πως στο Eurogroup δεν θα ληφθούν αποφάσεις αλλά η ΕΚΤ θα κάνει ένα... μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης.

Εάν αυτό το... μικρό βήμα δεν γίνει, τότε δεδομένης και της λήξης του ΣΜΕ του FT 25 στα παράγωγα την Παρασκευή τα «στοιχήματα» θα παιχτούν στη διόρθωση της αγοράς. Ήδη ο FT 25 κινείται στο εύρος των 241,50-251,52 μονάδων, μετρώντας απώλειες περίπου 3%, καθώς οι τράπεζες διορθώνουν και πάλι 8%, με τις πωλήσεις να εντείνονται και στις 4 μετοχές.

Μέτριος μεν ο τζίρος(*), αλλά το 70% στις τράπεζες, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Με πωλητές από την αρχή της συνεδρίασης και οι 4 τραπεζικές μετοχές, με την ΕΤΕ από το 1,19 στο 1,13 ευρώ με σχεδόν 8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 25% των συνολικών συναλλαγών. Το αρνητικό για την ΕΤΕ είναι πως κινδυνεύει η περιοχή του 1,12 ευρώ, ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα επιτάχυνε τη διόρθωση προς το 1,09 ευρώ.

Έχασε ενδοσυνεδριακά το 0,30 ευρώ, υποχωρώντας στο 0,299 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με την τεχνική εικόνα της να επιβαρύνεται και πάλι. Πάνω από 10% οι απώλειες για τη μετοχή της Πειραιώς, που νωρίτερα πραγματοποιούσε συναλλαγές στο 0,42 ευρώ. Ανάλογο ποσοστό και για τη μετοχή της Eurobank, στο 0,134 ευρώ.

Στο όριο των 8 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα υποχώρησε και στα 7,82 ευρώ, μία μέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Ανθεκτικότερος, και τεχνικά, ο ΟΠΑΠ στα 8,33 ευρώ, που θα πρέπει να κρατήσει τα 8,25 σε κλείσιμο.

Μόλις 3 από τις 25 μετοχές του δείκτη πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση, με την Αεροπορία Αιγαίου σταθερή στα 7,50 ευρώ, τη δεικτοβαρή CC HBC με την ανοδική αντίδρασή της να περιορίζει κάπως τη διόρθωση του 25άρη και την Grivalia στα 7,65 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κατηγορία, με τον FT Mid να υποχωρεί 2,25% στις 870 μονάδες. Μόλις 2 από τις 20 (Ικτίνος, Intralot) κόντρα στην πτώση, η Autohellas χωρίς πράξη, και η Frigoglass με απώλειες 0,52% στο 1,70 ευρώ από τις λίγες που διασώζονται.

(*) Στις 13.50 η αξία των συναλλαγών έφθανε μόλις τα 35 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v