Σε πιεστικό κλοιό και υπό ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων, το Χ.Α. με βαρίδι τις τράπεζες υποχωρεί σημαντικά χαμηλότερα.Σε Ελλάδα και Κίνα στραμμένη η προσοχή και των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων, καθώς μικτές τάσεις επικρατούν από πριν σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και σε Μιλάνο, Μαδρίτη. Επανέρχονται οι πιέσεις και στην κυριότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Γκρίζες ζώνες και δημιούργησαν πιέσεις από την προσυνεδρίαση, με την πλειονότητα των εντολών που πέρασαν από την αρχή στο σύστημα να αφορά πωλήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών. Με καθοδικό χάσμα άνοιξε η συνεδρίαση για τον Τραπεζικό Δείκτη, που δεν χρειάστηκε περισσότερα από 5΄ για να υποχωρήσει έως τα χαμηλά των 644 μονάδων. Σχεδόν αντανακλαστικά ακολούθησαν ρευστοποιήσεις στο σύνολο των μετοχών του FT 25 (πλην της δεικτοβαρούς CC HBC), καθώς οι εν δυνάμει αγοραστές περίμεναν αρκετά χαμηλότερα.
Στα πρώτα 10΄ της συνεδρίασης δοκιμάζονταν οι σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και για τους τρεις βασικούς δείκτες, αφού ο Γενικός διόρθωσε έως τις 815 μονάδες (σημείο αναφοράς οι 817), ενώ για τον FT 25 δοκιμάσθηκαν οι 244 όπου και έχουν πουληθεί ορισμένα συμβόλαιά του (από τα τελευταία υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας). Ειδικότερα για τον FT 25 χρήσιμη είναι μία... δεύτερη ματιά στο διάγραμμα(*).
Με τις τράπεζες σε διόρθωση, η υποχώρηση της υπόλοιπης αγοράς εξελίσσεται αναπόφευκτα, καθώς οι εντεινόμενες πιέσεις, οι νέοι «εκβιασμοί» κι η στάση-κλειδί της ΕΚΤ δημιουργούν και πάλι ένα κλίμα ρευστότητας (κα ) στην αγορά. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μέχρις ότου φανούν οι προθέσεις του Μ. Ντράγκι.
Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκαθαρισθεί και έχει προεξοφληθεί από την αγορά πως στο σημερινή Eurogroup δεν αναμένεται κάτι θεαματικά ουσιώδες, όμως θα έχει τη σημασία της η όποια απόφαση της ΕΚΤ τη στιγμή που στελέχη της ελληνικής πλευράς ξαναβάζουν στο παιχνίδι το χαρτί της... δόσης προς το ΔΝΤ.
Ήταν γνωστό στην αγορά πως το Χ.Α. χωρίς μία ενέργεια ουσίας (μάλλον) από την ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα έχει λόγους και κίνητρο για να δοκιμάσει άνω των 850 μονάδων, περιοχή που ούτως ή άλλως βρήκε ισχυρή αντίσταση στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης.
Έως τις 644 μονάδες νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης, με τις 656 να θεωρούνται από αναλυτές σημαντικό σημείο αναφοράς για τον κλάδο.
Από το 1,19 στο 1,14 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, έχοντας πλέον το 1,22 ευρώ ως σημαντική αντίσταση, την οποία θα χρειαστεί να υπερβεί στην επόμενη ανοδική κίνηση του κλάδου. Από το 0,317 στο 0,304 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που χαμηλότερα του 0,30 ευρώ θα προβληματίσει και πάλι έντονα. Πιέσεις και στο warrant της μετοχής μέχρι το 0,454 ευρώ. Από το 0,445 στο 0,431 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, από το 0,143 στο 0,137 ευρώ της Eurobank.
Εύλογες οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, καθώς τα όρια ρευστότητας κι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν τα κύρια κλειδιά (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Σημαντικές πωλήσεις και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με τη μετοχή της Επιχείρησης να υποχωρεί έως τα 5,51 ευρώ. Σημαντικές οι εξελίξεις σε έναν κλάδο, που ενδιαφέρει τα μέγιστα τους δανειστές - ο Μιχάλης Καϊταντζίδης αποκαλύπτει το παρασκήνιο της προωθούμενης απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας (υπό την πίεση των... εταίρων). Στα 2,83-2,72 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με τον ΧΑΜαιλέοντα να αναφέρεται στην τελευταία απόφαση του York Capital να μετατρέψει μέρος του ομολογιακού δανείου σε μετοχές.
Με πωλητές και στη μετοχή του ΟΤΕ, που υποχώρησε έως τα 7,90 ευρώ μία μέρα πριν από την ανακοίνωση των μεγεθών πρώτου τριμήνου. Η Eurobank Equities περιμένει μείωση κερδών 13% παρ' όλα αυτά δεν μεταβάλλει την τιμή-στόχο των 12,4 ευρώ και τη σύσταση για αγορά για τη μετοχή.
(*) Εμφανείς οι στηρίξεις και οι κρίσιμες τεχνικά περιοχές, όπως τις έχει μετρήσει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης.