Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Ήπιες μεταβολές στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 820 μονάδων. Υπεραποδίδει η Πειραιώς. Ανοδικά κινούνται Alpha, Eurobank, Εθνική, ΟΠΑΠ, Motor Oil. Aπώλειες για Coca Cola, OTE. Σταθεροποιητικά η ΔΕΗ.

Περιμένοντας την ΕΚΤ κλείνουν τα παράγωγα. Σκιές από τη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με σημαντικές απώλειες ξανά χαμηλότερα των 11.500 ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο ΧΑΑ οι όποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις είναι σε μέγιστο βαθμό συσχετισμένες με τη στάση του Ντράγκι.

Σχετική μεταβλητότητα για τον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων να είναι οι πρώτες που επηρεάζονται από την προσπάθεια προεξόφλησης της απόφασης του Μ. Ντράγκι.

Απόλυτα εύστοχη η αναφορά της Αναστασίας Παπαϊωάννου, στα 2+1 σενάρια για τις κινήσεις του κεντρικού τραπεζίτη με ζητούμενη τουλάχιστον τη μη αύξηση του haircut στα ενέχυρα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Πράγματι η χθεσινή ανακοίνωση-μη ανακοίνωση του Eurogroup μπορεί να μην λύνει, επί της ουσίας, κάποιο από τα προβλήματα, πλην όμως δεν προσθέτει και άλλα που ειδικά ο τραπεζικός κλάδος δύσκολα θα μπορούσε να αφομοιώσει χωρίς νέα σημαντική υποχώρηση.

Μεταξύ των 817,93 και των 825,34 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια πως το χαμηλό (ημέρας) είναι άνω του χθεσινού (των 804,78 μον.) ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Και ακριβώς σε αυτήν ποντάρει ένα μέρος της αγοράς με αφορμή την ΕΚΤ και καταληκτική συνεδρίαση της Παρασκευής και λόγω της λήξης των συμβολαίων του ft25 για τον Μάιο.

Ανάλογη εικόνα και για τον ft25, που εάν επιβεβαιωθεί το χαμηλό στις 244,40 μονάδες δεν αποκλείεται να υποχρεώσει αρκετούς πωλητές/short να μετακυλίσουν τις θέσεις τους σε αγορά/long ή ακόμη καλύτερα να τις κλείσουν σε αυτά τα επίπεδα.

Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς το χθεσινό άδειασμα δημιούργησε υπόνοιες για short-squeeze (εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων στο ΧΠΑ) από κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν και εφόσον η απόφαση της ΕΚΤ ήταν λίγο καλύτερη από αυτήν που προεξοφλεί η αγορά.

Κλάδος-σηματωρός ο τραπεζικός, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την προσπάθεια προεξόφλησης που επιχειρείται σταδιακά μετά την επιβεβαίωση των χαμηλών στα πρώτα 10-15΄ της συνεδρίασης.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη συναλλαγές πραγματοποιούνται στις 641,91-669,25 μονάδες, αφού και στις 4 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές. Το 65% των μέτριων μέχρι τώρα συναλλαγών γίνεται σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank με τη σηματωρό ΕΤΕ στο 1,18-1,23 ευρώ.

Εκτός από τις τραπεζικές συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος στον ΟΠΑΠ (8,49-8,63), στον ΟΤΕ (7,90-8,13) αλλά και σε CC/HBC (19,40-19,64), Μυτιληναίο (6,05-6,20), ΔΕΗ (5,43-5,58 ), ενώ από τα warrants υψηλές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέχρι τώρα στο ΠΕΙΡ τπ (0,098-0,103).

Μέτριες οι συναλλαγές και ο τζίρος ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας των επενδυτών αλλά και της αναμονής που τηρούν στην πλειονότητά τους. Περιορισμένη και η μέχρι τώρα διάθεση για έκθεση σε κίνδυνο, ενώ από τη ροή συναλλαγών φαίνεται πως στη συνέχεια της συνεδρίασης θα δοκιμαστούν πάλι τα χαμηλά ημέρας, που σημειώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης.

Από την επιβεβαίωση ή όχι αυτών των περιοχών πιθανότατα θα κριθεί η συνέχεια (σήμερα-αύριο) με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει βαρόμετρο και συγκεκριμένες μετοχές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στα 5,09-5,34 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με φειδωλή μέχρι τώρα προσφορά, αν και κρίσιμο θεωρείται το διάστημα μετά τις 13.00-13.30, στα 5,34-5,50 τα ΕΧΑΕ, στα 7,97-8,10 η ΜΕΤΚΑ (όπου αργά ή γρήγορα θα επιχειρηθεί η ανάκτηση του... αποκοπέντος μερίσματος), στο 1,80-1,85 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από τον FT Mid σχετική κινητικότητα σε Attica Bank, Frigoglass, Intralot και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Στις 11.30 η αξία των συναλλαγών είχε διαμορφωθεί στα 16 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v