Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντράγκι έκανε τη διαφορά για το Χρηματιστήριο

Ανοδος κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα για την αγορά μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με τον ΓΔ να επιστρέφει στις 830 μονάδες, με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων. Στο επίκεντρο οι τράπεζες. Υψηλά κέρδη και για ΟΛΠ, Folli, ΓΕΚΤέρνα. Πού πόνταραν οι αγοραστές.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να "μετρά" αθροιστικές απώλειες 2,81% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να αθροίζει απώλειες 8,61%.

Από την άλλη, είμαστε σε εβδομάδα λήξης συμβολαίων, στην Αγορά Παραγώγων και όπως είναι γνωστό... όλα επιτρέπονται.

Έτσι, παρά το διστακτικό ξεκίνημα και την έλλειψη ουσιαστικής είδησης που θα μπορούσε να αποτελέσει τον θετικό καταλύτη, τις αρχικές εναλλαγές προσήμων, τις ακολούθησαν κάποιες πρωτοβουλίες από πλευράς αγοραστών, οι οποίοι με κινήσεις ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, επανέφεραν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε θετικό πρόσημο και τους διατήρησαν στο "πράσινο" μέχρι τέλους, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, κλείνοντάς τους, μάλιστα, αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας.

"Γκρίζο σημείο" για την σημερινή συνεδρίαση ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων), δίνει λαβή σε όσους υποστηρίζουν ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση ήταν περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα και ανακωχή από πλευράς πωλητών, που θα περιμένουν τις εξελίξεις και πολύ λιγότερο επιστροφή του όποιου αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., κλήθηκαν σήμερα να τιμολογήσουν δύο, σχετικά, σημαντικές εξελίξεις.

Τον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων από το σχετικά σύντομο Eurogroup, που, όπως περίμενε η Αγορά, εμπεριείχαν αποχρώσες θετικές ενδείξεις και την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

Στην πρώτη περίπτωση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού καλωσόρισαν την διαφαινόμενη (έστω και αργή) πρόοδο, επανέλαβαν πως από την στιγμή που οι Θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας.

Και οι δύο αυτές εξελίξεις δεν έδωσαν τα απαιτούμενα "καύσιμα" για την δημιουργία αποφασιστικής τάσης και μέχρι τις 15.00 ο Γενικό Δείκτης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Κάπου εκεί και συγκεκριμένα μετά τις 15.02, ο Γενικός Δείκτης γύρισε μόνιμα στο θετικό πρόσημο, καθώς οι λίγοι αγοραστές αποφάσισαν να πάρουν κάποια πονταρίσματα, πως κάτι καλό θα προέκυπτε από την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις ανακοινώσεις που θα ακολουθούσαν.

Έτσι με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, που "είχε φάει και το περισσότερο ξύλο" κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, επιχειρήθηκε μία προσπάθεια απομάκρυνσης του Δείκτη από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, κάτι που θα δημιουργούσε και το απαιτούμενο ανοδικό "μαξιλάρι" για την συνέχεια και μέχρι η Αγορά να δει που θα καταλήξουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Έτσι και η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η αρχική μέριμνα των ενεργών παικτών είναι να μην απειληθεί η ζώνη 800 - 780, καθώς καθοδική διαφυγή θα φέρει νέο κύμα από κινήσεις "stop loss".

Στην περίπτωση της απόφασης της ΕΚΤ, θα μπορούσε με άνεση να υποστηριχθεί ότι "γλυτώσαμε τα χειρότερα".

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση να αυξήσει το όριο για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η αύξηση αυτή ανεβάζει το συνολικό όριο στα 80 δισ. ευρώ. Το περιθώριο που έχει μείνει, καθώς δεν είχε γίνει χρήση του συνόλου των προηγούμενων ορίων, είναι συνολικά 3,5 δισ. ευρώ.

Το καθεστώς όσον αφορά στο "κούρεμα" της αξίας των ενεχύρων που καταθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πάρουν ρευστότητα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) παραμένει ως έχει. Το θέμα του "κουρέματος" ωστόσο αναμένεται να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

Η είδηση της "αποφυγής του κουρέα" δεν έδωσε το κάτι παραπάνω, πλην του κλεισίματος του Δείκτη κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό και αυτό αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με το σενάριο διατήρησης της επιφυλακτικότητας να δείχνει εξαιρετικά ισχυρό.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα ξένα ΜΜΕ, κεντρικό θέμα ήταν η προειδοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ρευστότητα αρκεί για δυο μόνο εβδομάδες στην Ελλάδα.

Από την άλλη, η εφημερίδα "Bild" κατηγόρησε την Ελληνική Κυβέρνηση για... απάτη κατά την αποπληρωμή δόσης του δανείου στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Bild", η πληρωμή έγινε όχι με χρήματα του Ελληνικού Κράτους, αλλά με όσα προορίζονταν για να πληρωθεί η συνεισφορά του ως Μέλους του ΔΝΤ και με σύμφωνη γνώμη των Δανειστών, καθώς σε άλλη περίπτωση η Αθήνα θα χρεοκοπούσε σήμερα και θα βρισκόταν, δίχως πλέον άλλα χρήματα, αυτομάτως εκτός ευρώ.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών επέδρασε η εκτίμηση Κοινοτικών Πηγών σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υφίστανται ακόμα κάποια θέματα στα οποία καταγράφονται αποκλίσεις.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση "αγόρασε χρόνο" δίνοντας απόσταση σχετικής ασφάλειας από τα επίπεδα που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τα αρνητικά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση παραμένει τεχνικά ζητούμενο, προς τα "βόρεια" η υπέρβαση (με κλείσιμο) υψηλότερα των 858 μονάδων και προς τα "νότια" η αποφυγή καταγραφής επιπέδων χαμηλότερα των 800 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 780 μονάδων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τους traders που κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, οι 251 μονάδες είναι το "stop" για όσους πήραν θέσεις "short" και οι 233 μονάδες είναι το "stop" για όσους διατηρούν θέσεις "long".

Ενδεχόμενο κλείσιμο κάτω από τις 230 μονάδες, θα αναιρέσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό σενάριο και θα οδηγήσει την Αγορά χαμηλότερα, προς τις 214-204 μονάδες.

Μένοντας στα τεχνικά δεδομένα, θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε ορισμένα "gap" σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε το τεχνικό κενό στα 1,22 ευρώ για την Εθνική και στα 8,15 ευρώ για τον ΟΤΕ. Παραμένουν τα "gap" στα 0,3290 ευρώ, για την Alpha Bank και στα 5,65 ευρώ, για την ΔΕΗ. 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η 'αναγνώριση προόδου' από το τελευταίο Eurogroup είχε ένα μόνο πρακτικό αποτέλεσμα: τη διατήρηση της ανοικτής στρόφιγγας σε σχέση με τη διοχετευόμενη ρευστότητα της ΕΚΤ προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, όπως αυτή επιβεβαιώνεται με τη συνεχή αύξηση των ορίων του ELA" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, η ανταπόκριση του Κράτους στο σύνολο των υποχρεώσεών του, δανειακές και λοιπές ανελαστικού χαρακτήρα, δεν θα είναι δυνατή πέραν του τρέχοντος μήνα. Καθίσταται έτσι, απολύτως επιτακτική η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να εκταμιευθούν δανειακά κεφάλαια και να αναστραφεί το συντελούμενο στράγγισμα διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την αποπληρωμή των δανείων στο βωμό της αποφυγής του πιστωτικού γεγονότος, με τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στην ήδη χειμαζόμενη Οικονομία.

Τυχόν μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει τη "Σισύφειων χαρακτηριστικών" κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας σε αχαρτογράφητο έδαφος με το σενάριο "Grexit" να επανακάμπτει ως πιθανό ενδεχόμενο.

Τελικά, η χρονική παράταση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης λειτουργεί εμφανώς αρνητικά για την Ελληνική Οικονομία και την προοπτική επανεκκίνησής της που θα είχε συντελεστεί αν είχε κλείσει συμφωνία, όπως δείχνουν τα θετικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής του Μαρτίου, παρά την αδυναμία χρηματοδοτικής στήριξης των Επιχειρήσεων από τις Τράπεζες.

Το Χρηματιστήριο, πιστό στη φύση του και όντας εξαρτημένο από κεφάλαια κινούμενα με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ευλόγως συνεχίζει να παλινδρομεί ανάμεσα σε προκαθορισμένο εύρος.

Αδυνατεί έτσι να ξεπεράσει αισθητά την περιοχή των 800 μονάδων καθώς οι αντιστάσεις απαιτούν ισχυρότερους όγκους συναλλαγών και τη συνδρομή κάποιων κεφαλαίων μακράς πνοής που έχουν μάλλον ξεχάσει την Ελληνική Αγορά, λόγω υψηλού "countryrisk". Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις αποεπένδυσης δεν έχουν την ένταση του προηγούμενου διαστήματος, αποτρέποντας την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 700 μονάδων (όπως είχε συμβεί το Μάρτιο), ψηφίζοντας ότι έστω και στο "πάρα πέντε" θα υπογραφεί συμφωνία με τους Δανειστές, σε συνέχεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα, το διεθνές "sell-off" πολυετών ομολόγων που ανεβάζει τις αποδόσεις τους δεν φαίνεται να περιλαμβάνει και τους (ήδη υψηλών αποδόσεων) Ελληνικούς τίτλους.

Πάντως, η αναζήτηση δανειακών κεφαλαίων από τρίτους (Ρωσία, Κίνα κ.ο.κ.), θα μπορούσε να περιλάβει και τους Αμερικανικούς Κολοσσούς που διαθέτουν λιμνάζοντα διαθέσιμα 1,73 τρισ $ (μεταξύ αυτών και την Apple που έχει ταμείο 194 δισ $), υπ΄ όψιν των οποίων θα μπορούσε να τεθεί η τοποθέτησή τους στο Ελληνικό χρέος. Το αντάλλαγμα ωστόσο που θα εζητείτο, δύσκολα θα γινόταν δεκτό από μια Κυβέρνηση που δεν έχει μέχρι τώρα επιδείξει δείγματα γραφής τέτοια που να προϊδεάζουν ότι αιτήματα όπως η εξασφάλιση φορολογικού παραδείσου, ή η εγκατάσταση με προνομιακούς όρους που αναφέρει το Bloomberg, θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά.

"Πρόκειται ωστόσο για τη συνταγή που υιοθέτησε ο Ντενγκ στην Κίνα μετά το 1978 δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την οικονομική απογείωση της Κίνας τις επόμενες δεκαετίες" υπενθυμίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Sensex 30 (-2,29%) και τα μεγαλύτερα κέρδη ο Shanghai (+1,56%).

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Συνεχίζονται οι μαζικές πωλήσεις στα Κρατικά ομόλογα, πιέζεται το δολάριο, σε θετικό έδαφος κινούνται χρυσός, ευρώ και πετρέλαιο.

To ράλι στην τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους δύο μήνες έχει εκτροχιάσει την όποια τάση εξισορρόπησης και θα οδηγήσει σε διαδοχική μείωση των τιμών, προειδοποίησε σήμερα η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον οίκο, "αυτή η ανοδική εκτόνωση πήγε υπερβολικά ψηλά". Η GS εκτιμά ότι η Παγκόσμια Αγορά πετρελαίου θα έχει πλεονάζουσα προσφορά 1,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2015 λόγω της αύξησης της παραγωγής στο Ιράκ, στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Αυστραλιανή Qantas Airways ανακοίνωσε την πιθανότητα διανομής μερίσματος για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Royal Ahold και Delhaize Group επιβεβαίωσαν πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για συγχώνευσή τους. "Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και ενδεχομένως να μην καταλήξουν σε συμφωνία", διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ahold. Μια συγχώνευση της Ahold με την Delhaize θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 400-600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Jefferies.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ανοικτές θέσεις στην Αγορά Εργασίας έφτασαν τα 4,99 εκατ. από 5,14 εκατ. το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα ανοίγματα θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 19%.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στην εξαγορά της AOL Inc. από την Verizon Communications Inc. Η αξία της συμφωνίας αναμένεται να φτάσει τα 4,4 δισ. δολ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με την JP Morgan Asset Management, η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα παρήλθε και καθώς δεν προβλέπεται να δοθούν νέα κεφάλαια από τους διεθνείς Δανειστές, αυξάνονται οι πιθανότητες αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα. Είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να αθετήσει τις πληρωμές της αλλά να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης. Εκτιμάται ότι καμία πρόταση δεν μπορεί να επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα –ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται στο 175%– εάν δεν περιλαμβάνει μείωση του χρέους.

Η "DEGIRO" σταματά να προσφέρει μόχλευση για τις Ελληνικές μετοχές, όπως και δανεισμό Ελληνικών μετοχών. Η εταιρεία τονίζει σε σχετική ανακοίνωση προς τους επενδυτές, ότι όλοι οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις επενδύσεις σε Ελληνικές μετοχές επωμίζονται από τους ίδιους.

Στα 19,7 ευρώ από 20,2 πριν, περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Hold" για τη μετοχή της εισηγμένης. Ο όμιλος σημείωσε ανάμικτα αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο, αναφέρει η χρηματιστηριακή, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του 2015. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι θετικές προοπτικές του Τιτάνα αποτυπώνονται στα τρέχοντα επίπεδα. Για φέτος προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα διαμορφωθούν στα 67,2 εκατ. και τα έσοδα στα 1,36 δις.

Στα 4,4 εκατ. θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ το πρώτο τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας πτώση 8,3%, προβλέπει η IBG. Εκτιμά ότι τα έσοδα της ΕΧΑΕ στα διαμορφωθούν στα 10,2 εκατ. ευρώ. Η IBG διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,3 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 21,2 από 20 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral". Όπως αναφέρει, παρά την αβεβαιότητα στην Ελλάδα που επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση, οι προοπτικές για τον όμιλο παραμένουν θετικές καθώς αναμένεται:

Αύξηση περιθωρίων για τους Έλληνες εξαγωγείς λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Βελτιωμένη απόδοση στις ΗΠΑ λόγω αυξημένης ζήτησης, υψηλότερων τιμών και χαμηλότερου ενεργειακού κόστους. Σταδιακή ανάκαμψη αποδοτικότητας στην Αίγυπτο.

Από την άλλη, η Πέτρος Πετρόπουλος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την απόφαση για αγορά Ιδίων Μετοχών που εγκρίθηκε με την από 09.07.2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε εκτέλεση της από 16.04.2014 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρίας. Προτίθεται να προβεί σε πώληση 29.000 Ιδίων Μετοχών ήτοι ποσοστό 0,41% του μετοχικού κεφαλαίου της με κατώτατη τιμή πώλησης 3,26 €. Η πώληση των εν λόγω μετοχών θα πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος από 13.05.2015 έως 15.05.2015.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 811,62 (-0,77%) και 830,26 μονάδων (+1,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 827,49 (+1,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 829,1 με κέρδη 1,37%.

Ο τζίρος καταποντίστηκε στα 69 εκατ. από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ). Άλλαξαν χέρια 132019739 τίτλοι από τους οποίους οι 120145763 αφορούσαν συναλλαγές μέσα στο ταμπλώ του FTSE25.

Ικανοποιητική, σε πρώτη ματιά η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 39 πτωτικών, ενώ για 21 τίτλους (οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές) τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%.

Από το ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάν δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ αντίθετα δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, που κατέληξε σε αξιοπρόσεκτη άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων ανέβασαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σημαντικά μειωμένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.728 συμβόλαια).

Μειώθηκαν σημαντικά οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 34.376 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 53.997, 27.915 για τον Μάιο, 26.077 για τον Ιούνιο και 5 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 248,5) κινήθηκε μεταξύ 242,75 και 250 μονάδων, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,2%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 MIG, 35.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (770), Alpha Bank (11.655), Εθνική (16.397), Πειραιώς (20.332), Eurobank (19.002), ΟΠΑΠ (541), ΟΤΕ (787), MIG (409), ΓΕΚ (126), Frigoglass (184), Μυτιληναίο (249), Jumbo (278), ΕΕΕ (106), ΕΧΑΕ (101), Viohalco (217).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 62%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 230 δικαιώματα (224 calls και 6 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (64.729.845 τεμ.), Eurobank (30.031.003 τεμ.), Πειραιώς (26.494.575 τεμ.), Εθνική (8.516.747 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.427.794 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v