ΧΑ: Βουτιά 9% στον τραπεζικό κλάδο με το καλημέρα

Απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 820 μονάδες. Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στις Βρυξέλλες, μετά και το Eurogroup. Παραμένει κρίσιμη η ζώνη των 850 μονάδων.

Υπό την πίεση των επόμενων κρίσιμων 24ώρων (και) το Χ.Α., μετά τις τελευταίες ανατροπές και τον γερμανικό δάκτυλο στη συμφωνία Τσίπρα - Γιούνκερ. Στο αποκαλυπτικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναφέρονται καθοριστικές λεπτομέρειες που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα λίγο πριν από το Eurogroup και ξαναφέρνουν (και) το χρηματιστήριο στο σημείο εκκίνησης.

Αυτήν τη φορά δε υπό στενότερα χρονικά περιθώρια, με λιγότερες εναλλακτικές για την Αθήνα και με τη ρευστότητα να είναι όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Με σημαντικές απώλειες που στα πρώτα λεπτά έφθασαν στο 1,72% (855 μονάδες) για να διευρυνθούν με το που πέρασαν στο σύστημα οι εντολές πώλησης για τραπεζικές μετοχές, ξεπερνώντας το 4,45% (820 μονάδες), ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Με νέες μεγάλες απώλειες έως 9,20% για τον Δείκτη Τραπεζών που στις 10.35 είχε ήδη διορθώσει προς τις 685 μονάδες, με -10,25% στο 1,08 ευρώ για τον τίτλο της ΕΤΕ, απώλειες έως 9,95% για Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ενδεικτικό το ότι στα πρώτα 5΄-10΄ η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. ευρώ από τα οποία το 55% στις 4 τραπεζικές μετοχές.

Υποχωρούν και οι 25 μετοχές του δείκτη, μεγαλύτερη η διόρθωση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Viohalco.

Μία πρώτη προσπάθεια συμμαζέματος επιχειρήθηκε στις 10.40 με μικρά αποτελέσματα, καθώς ο Γ.Δ. κυμάνθηκε προς τις 830 μονάδες (-3,38%).

Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στον προβληματισμό των διοικήσεων των τραπεζών όσον αφορά την καθυστέρηση των εμπλεκόμενων μερών να δώσουν ένα τέλος στο θρίλερ των τελευταίων ημερών. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, συμπληρώνει, επισημαίνουν ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία, προκειμένου να μην υπάρξουν ακραία φαινόμενα στο μέτωπο της ρευστότητας.

Ο χρόνος και οι δανειστές πιέζουν, το τι δίνει και τι θέλει η Αθήνα, αναλύει η Έλενα Λάσκαρη και το εύλογο ερώτημα είναι εάν στις επόμενες ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τη λήξη του τελεσίγραφου του Βερολίνου μπορεί να υπάρξουν οι ανατροπές στις οποίες αναφέρεται ο Γιώργος Παπανικολάου.

Η χθεσινή συνεδρίαση, εάν δεν είχε επέλθει η βίαιη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Ε.Ε. (όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times) θα μπορούσε να αποτιμηθεί ως μία αναμενόμενη διόρθωση, μετά από ένα μίνι ράλι προεξόφλησης, ως μία απαραίτητη υποχώρηση με παράλληλη επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων ήταν (και παραμένει, εάν αλλάξουν τα δεδομένα) ισχυρό σημείο αναφοράς. Κλειδί ήταν και παραμένουν οι τράπεζες, με τον κλάδο να επηρεάζεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στις θετικές και στις αρνητικές εξελίξεις.

Με ακραία μεταβολή, βραχυπρόθεσμες... βυθίσεις και ανάλογες... εκτινάξεις, όπως αυτές της προηγούμενης εβδομάδας.

Στις τράπεζες παίζεται το παιχνίδι (και) χρηματιστηριακά ο κλάδος θεωρείται το «μαλακό υπογάστριο» της υπόθεσης και το κλειδί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Σημαντικές οι χθεσινές απώλειες, κατά 11,50% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 754,84 μονάδες, με συναλλαγές περίπου 55 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 90 εκατ. ευρώ) με διψήφια ποσοστά για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Είναι προφανές πως εάν στο χθεσινό Eurogroup είχε υπάρξει συμφωνία ή είχε διαμορφωθεί κλίμα καλύτερο, σήμερα ο κλάδος θα γύριζεμε... +11,50%. Βεβαίως οι εξελίξεις προδικάζουν την ακριβώς αντίθετη πορεία σήμερα, με αναπόφευκτο έναν νέο κύκλο συντονισμένων ρευστοποιήσεων και πιέσεων που για τον κλαδικό δείκτη φτάνουν έως και 80-100 μονάδες χαμηλότερα προς τα επίπεδα των 650-670.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση (οπότε και η κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ) πιθανότατα να δοκιμαστούν και πάλι οι «ελάχιστες τιμές» που διαμορφώθηκαν στο 2ήμερο της 28ης-29ης Ιανουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v