ΧΑ: Εκρηξη τζίρου και… αισιοδοξίας

Από τις 894 μονάδες θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο μετά το διήμερο σερί. «Πρωταθλητής» ο τραπεζικός δείκτης που έκανε «ταμείο» 28,6% σε δύο συνεδριάσεις. Εκτόξευση του όγκου συναλλαγών στα 220 εκατ. ευρώ.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, συνεχίστηκε το ράλι προεξόφλησης προσδοκιών στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις Τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της νέας ανοδικής αντίδρασης, αλλά τα Τραπεζικά warrants να σημειώνουν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές εκτιμήσεις της στήλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 12,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 28,6%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στις συνεδριάσεις Πέμπτης - Παρασκευής ενισχύθηκε κατά 6,7 δισ ευρώ, ή σε ποσοστό 14,34%.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι η τάση στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ακολουθεί λιγότερο την κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς οι μετοχές που έχουν την μεγαλύτερη "βαρύτητα" στον Δείκτη, είναι κατά κύριο λόγο εκτός Τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία του Χ.Α., που αλλάζουν κάθε μέρα, ο τίτλος με το μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" στον Γενικό Δείκτη είναι αυτός της ΕΕΕ (9,87%), ακολουθούμενος από Τιτάνα (6,97%), Εθνική (6,95%), Jumbo (5,68%), Folli Follie Group (5,64%).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +11,28% ("repetition" της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας) και στον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 27,56%.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 18% και διαμορφώθηκε στα 132,3 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε κέρδη 8,21%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει με αρνητική μεταβολή αθροίζοντας απώλειες 11,32%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/12/2014 (902,84 μονάδες).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σταθερά η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, από τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, όπου και σήμερα ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης με αρκετά αξιόλογες συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, καθώς έχουν ξεκινήσει οι μετακυλίσεις θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή είναι η λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σαφώς θετικότερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς οι επιθετικότερες κινήσεις από πλευράς αγοραστών, μείωσαν έτι περαιτέρω τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 3ετες (14,64%), 5ετες 12,12% και 3ετες (8,97%).

Εννοείται ότι η θετική εικόνα των τελευταίων δύο ημερών σε ομόλογα και μετοχές θα αναστραφεί με εντυπωσιακή ευκολία, αν οι αμέσως επόμενες ημέρες δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με περίπου εντυπωσιακό τρόπο, καθώς από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ, Μέτκα και Τιτάν δεν ξεκίνησαν με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Με περίπου κάθετη κίνηση ο Γενικός Δείκτης "είδε" το υψηλό ημέρας των 912,85 μονάδων και ο Τραπεζικός δείκτης το υψηλό των 906,81 μονάδων (+19,82%).

Ο τζίρος κατά το πρώτο 10λεπτο, βοηθούμενος και από το σημαντικό "short covering" ξεπερνούσε τα 22 εκατ., στο πρώτο ημίωρο έφθασε τα 41,7 εκατ. και η πρώτη ώρα των συναλλαγών συμπληρώθηκε με την μικτή αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 73 εκατ. ευρώ.

Εννοείται ότι στην συνέχεια ο τζίρος κατέβασε σημαντικά στροφές και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν αυτοί που στην αρχή της συνεδρίασης προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, ή αυτοί που διακράτησαν τίτλους περιμένοντας ένα θετικό αποτέλεσμα από το Eurogroup της Δευτέρας, 16 τρέχοντος.

Από τις μετοχές του FTSE25, τα μεγαλύτερα, αρχικά, ενδοσυνεδριακά κέρδη σημειώθηκαν σε Alpha Bank (μέχρι τα 0,4170 ευρώ, +19,14%), Eurobank (μέχρι τα 0,2090 ευρώ, +24,4%), Εθνική (μέχρι τα 1,42 ευρώ, +20,34%), Πειραιώς (μέχρι τα 0,7680 ευρώ, +20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μέχρι τα 2,28 ευρώ, +10,14%), ΔΕΗ (μέχρι τα 6,16 ευρώ, +11,19%), Ελλάκτωρα (μέχρι τα 2,55 ευρώ, +10,87%), ΟΠΑΠ (μέχρι τα 9,90 ευρώ, +10,12%) και ΟΤΕ (μέχρι τα 8,95 ευρώ, +11,18%).

Τόσο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όσο και οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, τερμάτισαν την συνεδρίαση σε επίπεδα τιμών αρκετά χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, ήδη "γράφουν" τις πρώτες λογιστικές υποαξίες, ποντάροντας να συνεχιστεί το θετικό κλίμα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τις αφορμές απομάκρυνσης από τα υψηλά ημέρας έδωσαν αφ΄ ενός τα υψηλότατα πρωινά κέρδη, αλλά και οι δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, που επανέφεραν, κάπως, το κλίμα επιφυλακτικότητας.

"Απέχουμε πολύ από τη συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν" δήλωσε ο επικεφαλής της τελευταίας κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο κανάλι "France 24". "Η δημοσιονομική ισορροπία έχει ύψιστη σημασία" τόνισε.

Πολύ απαισιόδοξος δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, για το εάν θα μπορέσουν οι Υπουργοί Οικονομικών να κάνουν τη Δευτέρα ένα στέρεο βήμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Δανειστών για το πρόγραμμα διάσωσης. Μιλώντας σε Ολλανδούς δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η Χώρα έχει πολλές ανάγκες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η νεότερη αύξηση των συναλλαγών, ενώ σημειώθηκε και "κινητοποίηση" αγοραστών και χαμηλότερα του 25αρη, φθάνοντας μέχρι και στα "χαρτιά της αδιαφορίας".

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης του θετικού σεναρίου, λίγο ψηλότερα από εδώ, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το πρώτο ανοδικό κύμα στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς, παρά το σφυροκόπημα που έχουν δεχθεί οι Τραπεζικές μετοχές, τα περισσότερα από τα "καυτά" μέτωπα (διαρκής αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, "σεισάχθεια", ακριβή χρηματοδότηση από τον ELA, Κ.Λ.Π.) παραμένουν ανοιχτά και δεν θα αποτελέσει έκπληξη η σταδιακή μεταφορά του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές εταιρειών της "πραγματικής Οικονομίας".

Το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αν το αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίσει να επεκτείνεται και χαμηλότερα του 25αρη, όπως φαίνεται ο όμιλος Viohalco δείχνει να επαναβρίσκει "θαυμαστές", με την μετοχή της Σωλ. Κορίνθου (+19,6%) να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου. Επίσης δεν αποκλείεται να ισχυροποιηθεί το "bottom fishing", για τίτλους που, θεωρητικά, πιέστηκαν αδικαιολόγητα και τα θεμελιώδη θα δικαιολογούσαν μία καλύτερη "μεταχείριση" από τους ενεργούς επενδυτές.

Συμπερασματικά, σε περίπτωση θετικών εξελίξεων και αφού προηγηθεί το "profit taking" των "γρήγορων" παικτών, η Αγορά θα γίνει πιο επιλεκτική, εστιάζοντας στα επιμέρους ρίσκα και ευκαιρίες των εισηγμένων εταιρειών.

Αν και όλα συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και Δανειστών, τεχνικά και με βάση τα απολύτως ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σημαντικά υψηλότερα των 863 μονάδων, αφήνει "παράθυρο αισιοδοξίας" για κίνηση προς τον επόμενο στόχο των 930 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

Ο Γενικός Δείκτης μετά από τέσσερις διαδοχικές προσπάθειες ανοδικής διάσπασης των 847 μονάδων, κατάφερε στην πέμπτη όχι μόνο να περάσει πάνω από αυτή αλλά και να εκτοξευτεί ως πεπιεσμένο ελατήριο προς την αντίσταση των 922 μονάδων, επίπεδο από όπου διέρχεται η γραμμή, που ενώνει τους δύο τοπικούς πυθμένες του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η επιβεβαιωμένη διακράτηση των κεκτημένων της ανοδικής τμήσης θα θέσει ως πρώτο σοβαρό διαγραμματικό στόχο την ανοδική λύση της περιοχής των 935 με 960 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν δοκιμαστεί και διαπεραστεί με επιτυχία θα ανοίξει το δρόμο για το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων αφήνοντας πίσω τα "κακώς κείμενα" των 750 και 710 μονάδων.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ισχυρότατος τζίρος, που έχει πραγματοποιηθεί σε εκείνες τις έξι εβδομάδες που ο Γενικός Δείκτης λάμβανε τιμές μεταξύ των 850 και 710 μονάδων στοιχείο, που άνετα θα μπορούσε να προσομοιωθεί ως μάζεμα από τα "ισχυρά χέρια".

Διαγραμματικά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία θα λάβουν σάρκα και οστά όταν ο Δείκτης δηλώσει άρνηση επιστροφής χαμηλότερα των 820 μονάδων, καθώς η οποιαδήποτε γρήγορη εξαέρωση των βίαιων ανοδικών μονάδων θα φέρει εκνευρισμό και πολλαπλούς εγκλωβισμούς με πιθανό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καθοδικού "peak" στις 790 μονάδες.

Όσον αφορά τώρα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ανοδική τμήση της ζώνης αντίστασης των 246 με 250 μονάδων ανοίγει την όρεξη στους "Bulls" για κίνηση προς τις 294 με 310 μονάδες. Εκεί όμως θα χρειαστεί πολύ προσοχή καθώς περνάει ένα σημαντικό σύμπλεγμα διαγραμματικών τεχνικών ζωνών και γραμμών με μεγάλη δυσκολία διαπερατότητας. Τεχνικό στοιχείο, όπου μπορεί να επιφέρει ανοδικό φρενάρισμα με ρευστοποιήσεις προς αποκομιδή κερδών.

"Εδώ ως αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να εκληφθεί η επαναφορά του δείκτη κάτω από τις 240 μονάδες", σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Βαγγέλης Σιούτης

Δεύτερη ανοδική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μέσα όμως από αυξημένη μεταβλητότητα απόλυτα δικαιολογημένη ενόψει σημαντικών εξελίξεων, τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το φως που διαφάνηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλες για επίτευξη συμφωνίας, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στη διάσπαση των 850 μονάδων που τον είχαν ταλαιπωρήσει αρκετά, από τις 29/12, όταν και διασπάστηκε καθοδικά μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Ζητούμενο, η επιβεβαίωση, την επόμενη εβδομάδα, της διάσπασης αυτής ώστε να επιτευχθεί η κίνηση προς τις 950 μονάδες. Προϋπόθεση για αυτό η επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα με τους εταίρους, έστω και αν αυτό δεν συμβεί στο προσεχές Eurogroup την Δευτέρα αλλά τις επόμενες μέρες. Η πίεση της ρευστότητας ίσως βοηθήσει τις δύο πλευρές σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για πιο γρήγορη συμφωνία.

"Αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση η Χρηματιστηριακή Αγορά θα μπορεί να επικεντρωθεί στη συνέχεια στις επιδόσεις της Οικονομίας αλλά και στις επιδόσεις των εισηγμένων" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust.

-Μάνος Χατζηδάκης

Με τα δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, το τέλος της εβδομάδας βρίσκει την Χρηματιστηριακή Αγορά σε νέο υψηλό έτους για το 2015, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μετά από ένα κρεσέντο ακραίων διακυμάνσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις της τάσης, η Αγορά βρήκε ανοδικό βηματισμό μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δύο συνόδους που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες. Μπορεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, η κινητικότητα ωστόσο που παρατηρείται προϊδεάζει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει διευθέτηση του θέματος, επαναφέροντας σταδιακά την Αγορά στα προ-Προεδρικής εκλογής επίπεδα.

Σε αυτή την ανοδική φάση η Αγορά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιμέρους διαφοροποιήσεις, είχε σαν σημείο αναφοράς τον Τραπεζικό κλάδο οποίος κινήθηκε με ένταση όγκων και αύξηση της μεταβλητότητας. Η επόμενη φάση ωστόσο θα είναι πιο στοχευμένη και λιγότερο "αγελαία".

Η φάση αυτή θα ξεκινήσει όταν τα διαφορικά επιτόκια στην ΗΔΑΤ επανέλθουν σε πιο συμβατά με την αξιολόγηση της Χώρας επίπεδα. Μέχρι τότε η τεκμαρτή μείωση του κόστους του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να συνεχίσει να δίνει ανοδικά ερείσματα.

Η Ελληνική Αγορά έχει επίσης το σχετικό πλεονέκτημα της σοβαρής υποαπόδοσης σε σχέση με τις ξένες Αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά, ή σε πολυετή υψηλά. Μάλιστα η Ελληνική Αγορά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή έχοντας τις Τράπεζες σε σημαντική έκπτωση (50%) σε σχέση με την εσωτερική τους αξία και πολλές Εμποροβιομηχανικές εταιρείες με μονοψήφια Ρ/Ε και αύξηση κερδών σε σχέση με το 2014.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η σχετικά σύντομη περίοδος αναταραχής που φαίνεται να τελειώνει για την Ελληνική Οικονομία, η οποία δεν θα εκτρέψει σημαντικά τα νούμερα από τις εκτιμήσεις του 2015, περιορίζοντας ίσως την δυναμική του α' τριμήνου και αυτή μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Επομένως η ανοδική αντίδραση που παρατηρήθηκε μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση είχε μεν στοιχεία υπερβολής, όμως από την άλλη πλευρά τα επιχειρήματα των αγοραστών ήταν επαρκή για να τροφοδοτήσουν την τάση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής επανήλθε σε ανοδική τροχιά διασπώντας διαδοχικά τις χρονοσειρές των 50 και 30 ημερών. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι τα σήματα έχουν ακόμα αρκετό ανοδικό περιθώριο δεδομένου ότι οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ύφεση, ενώ η επόμενη αντίσταση των 910 μονάδων είναι το μοναδικό "οχυρό" πριν το πρώτο τετραψήφιο νούμερο του Δείκτη.

Από την άλλη πλευρά οι 800 μονάδες άντεξαν δημιουργώντας μια πολύ ισχυρή βάση, οι τζίροι που έχουν συσσωρευτεί σε αυτά τα επίπεδα δείχνουν μεγάλη διάθεση συγκέντρωσης. Συμπερασματικά αυτό το οποίο έγινε διαγραμματικά την εβδομάδα που πέρασε μπορεί να αποδοθεί ποδοσφαιρικά ως "κόντρα στην ροή του αγώνα". Η πτωτική τάση αντιστράφηκε, τα τεχνικά δεδομένα άλλαξαν δραματικά και οι πιθανότητες είναι πλέον με το μέρος των αγοραστών. Αν μάλιστα υπερβούν σύντομα το σκαλοπάτι των 910 μονάδων, η προσέγγιση των 1000 μονάδων θα έρθει με την ίδια ταχύτητα που η Αγορά έπεσε μετά την ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής.

"Ξεκινάει η πιο κρίσιμη μετεκλογική εβδομάδα με την 1η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο Σαββατοκύριακο για την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι. Την Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Στο τέλος της εβδομάδας λήγουν τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου ενώ την Τετάρτη το πρωί η Coca Cola θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του δ' τριμήνου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με "κόκκινη" εξαίρεση τον Nikkei (-0,37%). Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+2,33%), λόγω Rio Tinto καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράςς μετοχών αξίας 2 δισ. δολαρίων.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Σημαντικά κέρδη για πολύτιμα μέταλλα και πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014, μετά από άνοδο 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση κατεγράφη άνοδος 0,9% το δ' τρίμηνο από 0,8% το γ' τρίμηνο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για αύξηση 0,2% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Από την άλλη, σε ετήσια βάση το Γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 1,4%. Ο DAX δοκίμασε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 11000 μονάδων, κινούμενος προς νέα ιστορικά υψηλά, αλλά στην συνέχεια ακολούθησαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 2,8% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ εξαιτίας της βουτιάς στην τιμή του αργού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Εξαιρουμένων των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν απώλειες 0,7%. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές θα διολισθήσουν κατά 3,5%. Τον Δεκέμβριο οι τιμές εισαγωγών είχαν υποχωρήσει 1,9%. Το τελευταίο έτος οι τιμές εισαγωγών έχουν βουτήξει 8%, αλλά μόλις 0,9% εξαιρουμένων των τιμών στο πετρέλαιο. Πτώση 2% κατέγραψαν οι τιμές εξαγωγών τον Ιανουάριο.

Μεγάλη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο. Ο δείκτης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 93,6 μονάδες από 98,1 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα διαμορφωθεί στις 98,1 μονάδες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απόκλιση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έχει καταγραφεί.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στο 0,82% του ΑΕΠ (δηλαδή πάνω από το στόχο του 0,6% του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε η ανάπτυξη του 2014 με βάση την πρώτη εκτίμηση που διατύπωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε μείωση 0,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2014, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται αύξηση 1,7%.

Την ουδέτερη στάση της για τον Τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα διατηρεί η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι η μεταβλητότητα στις μετοχές του κλάδου αναμένεται να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα και όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Ωστόσο, εάν τεθεί εν αμφιβόλω η στήριξη της ΕΚΤ στις Ελληνικές Τράπεζες ή εάν επιβληθούν περιορισμοί κεφαλαίων, αναμένεται να καταγραφούν νέες πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές.

O οίκος διατηρεί τιμή-στόχο στα 0,55 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,9 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στο 1 ευρώ για την Εθνική και στα 0,2 ευρώ για τη Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 891,26 (+5,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 893,98 μονάδες με κέρδη 5,61%.

Από τις μετοχές του FTSE25 και πλην των ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ που "είδαν" και τα δύο πρόσημα, όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Άκρως ικανοποιητική η τελική εικόνα με 112 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων αναρριχήθηκε στα 220,3 εκατ. από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ). Έξι "γνωστοί ύποπτοι" (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν 352963696 τίτλοι, από τους οποίους τα 313429481 τεμ. αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

----ΧΠΑ

Έντονα ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων, στο συμβόλαιο του FTSE25 και την νέα σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (112.019 συμβόλαια).

Οι "short" θέσεις που κλείστηκαν ήταν περισσότερες από τις "long" που ανοίχτηκαν, με αποτέλεσμα οι ανοιχτές θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη στον πρώτου μήνα να μειωθούν στις 44.693.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 27.954, 23.738 για τον Φεβρουάριο, 4.216 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 267) κινήθηκε μεταξύ 259,75 και 279 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1,56%.

Αυξήθηκε κάπως ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 ΕΕΕ, 11.800 ΟΠΑΠ, 521.600 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.940), ΔΕΗ (1.609), Alpha Bank (18.932), Εθνική (24.141), Πειραιώς (28.049), Eurobank (28.959), ΟΠΑΠ (1.398), Μυτιληναίο (506), MIG (2.494), Ελλάκτωρα (605), ΕΧΑΕ (440), ΓΕΚ (656), Jumbo (121), Τιτάνα (137), Ελ. Πετρέλαια (299), Μέτκα (123), Motor Oil (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού άλλαξαν χέρια συνολικά 1.459 δικαιώματα (788 calls και 671 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 80%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (46.069.350 τεμ.), Eurobank (27.574.413 τεμ.), Πειραιώς (31.308.609 τεμ.), Εθνική (1.230.052 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v