Γιατί δεν σήκωσε... κεφάλι το Χρηματιστήριο

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Απώλειες υψηλότερες του 4% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Folli Follie. Στο -11% η Jumbo και στο -9% η Εθνική. Mικρή άνοδος για Coca Cola. Η προσοχή στο Eurogroup και τον MSCI.

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο και παρά την εντυπωσιακή άνοδο που είχε προηγηθεί, η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, καθώς στην πρώτη αλλαγή κλίματος η Αγορά δεν θα είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να επιστρέψει και μάλιστα εντόκως, τα χθεσινά κέρδη.

Ευτυχώς στην σημερινή, καθαρά πτωτική, συνεδρίαση, οι απώλειες ήταν σημαντικά λιγότερες από τα χθεσινά ημερήσια κέρδη, με σημαντικά χαμηλότερο τζίρο, όμως κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.

Έτσι, μετά το χθεσινό +7,98% του Γενικού Δείκτη και το +15,87% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, σήμερα και οι δύο δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 786,48 μονάδες (-4,82%), ο Γενικός Δείκτης και μέχρι τις 639,61 μονάδες (-8,42%) ο Τραπεζικός δείκτης, για να ανακάμψουν ελαφρώς και να κλείσουν σχετικά υψηλότερα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Και η σημερινή συνεδρίαση δεν ξέφυγε από την "πεπατημένη" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών μετοχών (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ) ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Ενδοσυνεδριακά, ο τίτλος της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,3030 ευρώ (-8,73%), της Εθνικής μέχρι τα 0,9610 ευρώ (-12,64%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,5540 ευρώ (-7,82%) και της Eurobank μέχρι τα 0,1340 ευρώ (-8,22%). Η τελευταία, μετά τις 16.00 πραγματοποίησε εντυπωσιακό "ντεμαράζ" και όχι μόνο κάλυψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και ημερήσια κέρδη 2,05%.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες σημείωσε η Jumbo, ο τίτλος της οποίας βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 9,12 ευρώ (-11,28%), για να κλείσει οριακά υψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 9,13 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 11,19%.

Ασφαλώς και δεν ήταν λίγα τα χτυπήματα που δέχθηκε η ψυχολογία των χθεσινών αγοραστών.

Έτσι, αμέσως μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ήλθαν οι δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε πως "στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα όλα τελείωσαν".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες "οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες της Χώρας".

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, την "σκυτάλη" πήρε η Fitch η οποία τοποθέτησε την αξιολόγηση "Β-" του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των Ελληνικών Τραπεζών σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές επιπτώσεις (Watch Negative) και πιθανότητα υποβάθμισης.

Όμως το μπαράζ των αρνητικών "εισαγόμενων" εκθέσεων δεν σταμάτησε εδώ (αρκετές θα αναφερθούν στην συνέχεια του σχολίου), καθώς σήμερα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα, σε "Β-" από "Β", προχώρησε η Standard and Poor's, ενώ θέτει την αξιολόγηση στον προθάλαμο περαιτέρω υποβάθμισης (creditwatch negative).

Την υπάρχουσα αρνητική τάση στην Αγορά ενδυνάμωσαν και οι σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, σύμφωνα μες τις οποίες το Δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, έκλεισε στο 185% του ΑΕΠ. "Υπάρχει μια μελέτη του Ινστιτούτου 'Levy' σύμφωνα με την οποία θα ξεπεράσει το 200% το 2015", είπε.

Στα αρνητικά και η σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που ανέφερε ότι "η νέα Ελληνική Κυβέρνηση δεν συζητά πλέον την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ (-2,38%) και ΟΛΘ (-5,57%)".

Σε αντίθεση με την Αγορά Παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι "δηλώνουν αδυναμία πρόβλεψης" και επιλέγουν να ακολουθήσουν την κίνηση της υποκείμενης Αγοράς, με σαφώς μειωμένες συναλλαγές, τα αρνητικά μηνύματα επέστρεψαν από την Αγορά ομολόγων, καθώς μετά το χθεσινή βραχύβια ανακωχή πωλήσεων, σήμερα οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι αυξάνοντας, εκ νέου, τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 10ετες (10,24%), 5ετες (15,87%) και 3ετες (19,93%).

Αν και το σύνολο των ενεργών επενδυτών έχει στραμμένη την προσοχή του στο σημερινό έκτακτο Eurogroup, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών γίνεται μόνο μέσω του ELA, ενώ στις 24.00 (τοπική ώρα) αναμένονται οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley. Οι όποιες αλλαγές υπάρξουν, θα τεθούν σε ισχύ μετά το πέρας της συνεδρίασης της 27ης Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, στα όρια νευρικής κρίσης βρίσκεται το σύνολο, όχι μόνο των ημερήσιων traders, αλλά και των αναλυτών, καθώς δεν μπορεί να προβλέψει αν τα ημερήσια "V" που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, είναι "volatility", ή "victory" για μία από τις "αντιμαχόμενες" πλευρές αγοραστών - πωλητών.

Σε μία Αγορά που θυμίζει περισσότερο Καζίνο, η τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από δημοσιεύματα, αλλά και τις δηλώσεις των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Η Αγορά κινείται αποκλειστικά από χαρτοφυλάκια εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, είτε από "γρήγορους" που προχωρούν σε τοποθετήσεις σε σημαντικά "βυθίσματα" του Δείκτη, είτε από χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά και επιλέγουν να ακολουθήσουν την ημερήσια τάση με σχετικά χρονοκαθυστέρηση και τις περισσότερες φορές βρίσκονται "εκτεθειμένα", στην πρώτη αλλαγή κλίματος και διαθέσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Νίκος Καυκάς

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει την βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του Τραπεζικού κλάδου στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2013, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς. Παρόμοια είναι η εικόνα και των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μερικές φορές ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις ακόμα και για τους επαγγελματίες της Αγοράς.

Οι ενδείξεις σύγκλισης που όντως εντοπίζουμε, κυρίως από την Ελληνική πλευρά, δεν προεξοφλούν την επιτυχία του εγχειρήματος εξεύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης άμεσα, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία υπό όρους συμφωνία χρονικής παράτασης των διαπραγματεύσεων.

Αν και σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα |αναπνεύσει αέρα ανόδου", δεδομένης και της ελκυστικότητας των αποτιμήσεων, ο στόχος δεν μπορεί να προκαθοριστεί καθώς ο "διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες ενός πιθανού συμβιβασμού".

"Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η διατήρηση της ζώνης των 800-750 μονάδων, δείχνει ότι καταγραφή νέων χαμηλών, ήτοι κάτω από τις 700 μονάδες, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν επιβεβαιωθεί ρήξη με τους Εταίρους μας, ή αν προκύψει θέμα χρηματοδότησης της Χώρας" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

-Κώστας Φέγγος

Οι έντονες διακυμάνσεις συνεχίζονται, με τον Γενικό Δείκτη τη μια να πέφτει 6% και την άλλη να ανεβαίνει 7%, ενώ διακυμάνσεις της τάξης του 20% για πολλές μετοχές και κυρίως τις Τράπεζες, έχουν αρχίσει να θεωρούνται φυσιολογικές, τονίζει ο Κώστας Φέγγος.

Οι διακυμάνσεις είναι εν πολλοίς απρόβλεπτες, αλλά το γεγονός ότι οι πτώσεις εναλλάσσονται με ανόδους σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα κεφάλαια πρόθυμα να τοποθετηθούν, έστω και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ή να στηρίξουν τις θέσεις τους στο Χ.Α.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι η πτώση οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην πτώση του δείκτη των Τραπεζών, που αναγκάστηκε να κάνει "split" για να διατηρηθεί σε κάποια λογικοφανή επίπεδα, ενώ πολλές μετοχές κυρίως βιομηχανικές και εξαγωγικού χαρακτήρα, διατηρούν υψηλά επίπεδα τιμών και προσφέρουν καλές αποδόσεις σε όσους τις επέλεξαν.

Με τη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Χώρας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εν μέσω εξαιρετικά τεταμένου κλίματος, κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής.

Ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ, υπενθυμίζει ότι οι μετοχές πέφτουν, αλλά δεν "κουρεύονται" με πολιτικές αποφάσεις, ενώ τα μετρητά δεν πέφτουν, αλλά "κουρεύονται" ή υποτιμώνται. Τέλος, οι μετοχές είναι τίτλοι κυριότητας πραγματικών αξιών και επηρεάζονται θετικά από νομισματικές υποτιμήσεις.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ακόμα μία συνεδρίαση μικτών προσήμων για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι Sensex 30 (+0,63%) και Hang Seng (-0,87%). Σχετικά χαμηλές οι συναλλαγές, καθώς η Αγορά στο Τόκιο παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

Απόλυτη επιφύλαξη δείχνει η εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με όλο και περισσότερους διεθνείς αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα κέρδη των Αμερικανικών μετοχών έχουν τρέξει σημαντικά περισσότερο από τα κέρδη των Αμερικανικών Επιχειρήσεων, με τις εξαγωγικές εταιρείες να συνεχίζουν να πλήττονται από το ισχυρό δολάριο.

Σημαντικές πιέσεις στον χρυσό, αλλά και στο US Oil μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα Αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 417,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση κατά 4 εκατ. βαρέλια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό του 1,137 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο ήταν αυξημένο στο 2,5% έναντι του 2,15% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, οι αναλυτές της Credit Agricole εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της και θεωρούν ότι το "Grexit" είναι "ακραίος κίνδυνος". Η συμβιβαστική συμφωνία πιθανόν να περιλαμβάνει ένα μίγμα από επέκταση στις διάρκειες, παραχωρήσεις στα επιτόκια, δημοσιονομική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η δημοσιονομική χαλάρωση, κατά τη γνώμη των αναλυτών, όχι μόνο δεν θα αποδυναμώσει αλλά θα ενισχύσει την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, προσφέροντας πληθωριστικό παλμό στην Οικονομία και βελτιώνοντας εν τέλει τη βιωσιμότητα του χρέους. Η C.A. τονίζει ότι το βασικό της σενάριο είναι πολύ ευάλωτο σε τυχόν αρνητικό σοκ στην ανάπτυξη, που θα διακυβεύσει σοβαρά τη βιωσιμότητα του χρέους.

"Η θετική μας στάση για τις Ελληνικές Τράπεζες 'στράβωσε' τον τελευταίο μήνα, μετά την επικίνδυνη πολιτική των άκρων της νέας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ", λέει σε νέα της έκθεση η Wood & Company.

Ο οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank σε "hold" από "buy", διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "buy" για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή από 0,80 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 0,60 ευρώ από 1,65 ευρώ, για την Εθνική στα 1,50 ευρώ από 2,90 ευρώ και για την Eurobank στα 0,14 ευρώ από 0,35 ευρώ.

"Το Ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999" τόνισε ο Αμερικανός πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με δημοσίευμα-άρθρο στην ιστοσελίδα του "CNN MONEY", υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται "σε χειρότερο σημείο από την Ιαπωνία".

"Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Χώρα επιστρέψει στη δραχμή. Αν αποτύχουν οι συνομιλίες για την μελλοντική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για τις τέσσερις μεγαλύτερες Τράπεζες της Χώρας και η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα για τους μικρότερους δανειστές", υποστηρίζει η πρόεδρος της Τραπεζικής Αρχής εκκαθάρισης στην Ε.Ε., Elke Koenig.

Η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2015 είναι 25% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν 32 οικονομολόγοι. Σημειώνεται πως είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για το ενδεχόμενο "Grexit" σε δημοσκόπηση του Reuters, ακόμα και στο απόγειο της κρίσης χρέους την περίοδο 2011-2012.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Στις 17.00, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 793 (-4,03%) και ο Τραπεζικός στις 658,26 μονάδες (-5,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στις 793,09 (-4,02%) και 663,29 (-5,03%) μονάδες, αντίστοιχα.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 83,7 εκατ. από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ).

Διακινήθηκαν 163035281 τίτλοι, από τους οποίους οι 153714197 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.
Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, ενώ για 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή.

Η ΕΕΕ (5,516 δισ) δείχνει να σταθεροποιείται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ενώ σε σχετικά "πυκνή άφιξη" δείχνουν να ακολουθούν οι Alpha Bank (3,894 δισ), ΟΤΕ (3,705 δισ), Πειραιώς (3,551 δισ) και Εθνική (3,533 δισ).

---ΧΠΑ

Και νέα αλλαγή σκηνικού, που πλέον δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, με τους πωλητές να ξαναπαίρνουν τον πρώτο λόγο και στην Αγορά Παραγώγων.

Σημαντική η βύθιση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.175 συμβόλαια).

Η νέα αναστροφή του κλίματος οδήγησε σε αύξηση των ανοιχτών θέσεων για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο μήνα, στα 45.622 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.093, 7.254 για τον Φεβρουάριο, 839 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 233,5) κινήθηκε μεταξύ 232,5 και 240,25 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,70%.

Σχετικά μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.000 ΕΕΕ, 5.000 Intralot, 400.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.199), ΔΕΗ (586), Alpha Bank (9.675), Εθνική (10.687), Πειραιώς (6.650), Eurobank (16.773), ΟΠΑΠ (698), Μυτιληναίο (187), MIG (350), Ελλάκτωρα (141), ΕΧΑΕ (152), ΓΕΚ (219), Jumbo (230), Τιτάνα (196), Intralot (191), Μέτκα (157).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 81%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 390 δικαιώματα (388 calls και 2 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (46.953.788 τεμ.), Eurobank (24.122.468 τεμ.), Πειραιώς (29.958.609 τεμ.), Εθνική (1.113.172 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v