Παρά την αδυναμία ανακοίνωσης, ακόμα και κοινού ανακοινωθέντος από το χθεσινό Eurogroup, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά εκτίμησε ότι μία συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Δανειστών της Χώρας είναι πολύ κοντά και τα πονταρίσματα στο θετικό σενάριο αυξήθηκαν σημαντικά κατά την σημερινή συνεδρίαση. Ευνόητο είναι ότι αν οι προσδοκίες δεν επαληθευτούν, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα επιστρέψει στα πρόσφατα χαμηλά, αν όχι χαμηλότερα!
Θετικά στην γενικότερα ικανοποιητική εικόνα του Χ.Α. επέδρασε και ο θετικός βηματισμός των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία συμφωνήθηκε εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της 15ης Φεβρουαρίου, στο μέτωπο της Ουκρανίας. Προβλέπεται απόσυρση βαρέος στρατιωτικού οπλισμού και απελευθέρωση ομήρων. Ακολούθησε και συμφωνία με το ΔΝΤ για παροχή $17,5 δισ. στην Ουκρανία.
Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, συμφωνία μέσα στην διαφωνία "είδε" σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα ανοδικά, ενώ σε αντίθεση με αρκετές από τις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στην πορεία, η ανοδική τάση ανέβαζε στροφές και δεν άφησε "εκτεθειμένους" τους πρωινούς αγοραστές.
Στα θετικά ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. τερμάτισαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, ενώ ο τζίρος επέστρεψε σημαντικά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Πιστοί στην στρατηγική των τελευταίων ημερών, οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, όμως αύξησαν τις συναλλαγές, καθώς υπήρξαν σημαντικές κινήσεις "stop loss" από όσους διατηρούσαν θέσεις "short", ενώ ξεκίνησαν και οι μετακυλίσεις θέσεων, στο συμβόλαιο του δείκτη.
Σε αντίθεση με την Αγορά Παραγώγων, σαφώς θετικότερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς σημειώθηκε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να πιεστούν αξιοπρόσεκτα οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 10ετες (9,73%), 5ετες (14,26%) και 3ετες (17,38%).
Από εκεί και πέρα, στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., βρήκε τους επαγγελματίες του χώρου με απόλυτα διιστάμενες απόψεις.
Οι περισσότερο συντηρητικοί υποστήριζαν ότι "αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις σε ένα συνοδευτικό κείμενο σαν επίλογο μία συνάντησης, αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμα και στο επόμενο Eurogroup", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Από την άλλη η περισσότερο αισιόδοξη σχολή σκέψης υποστήριζε ότι σήμερα η Αγορά θα "πατούσε" στις διαρροές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις ήλθαν αρκετά κοντά σε συμφωνία και ότι "τυπικές αντιρρήσεις" που θα ήθελαν μία ποιο "εύπεπτη" ανακοίνωση, δεν επέτρεψαν την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος!
Όμως οι πληροφορίες - φήμες που έδωσαν τα σημαντικά περισσότερα "καύσιμα" της σημερινής σημαντικής ανόδου, ήταν αυτές που άρχισαν να κάνουν τον γύρο της Αγορά μετά τις 12.00 και σύμφωνα με τις οποίες στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και το Ελληνικό ζήτημα και είναι "επί θύραις" μία κατ΄ αρχήν συμφωνία σε κάποιας μορφής "τροποποιημένου προγράμματος" (modified program), που θα βοηθήσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας 16 τρέχοντος!
Και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για σημαντικό αριθμό Δεικτοβαρών μετοχών (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ), ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο" την "προσοχή" των αγοραστών απέσπασαν οι Τραπεζικοί τίτλοι, τα περισσότερο "ευέλικτα" Τραπεζικά warrants και η μετοχή της Jumbo (+12,16%), που χθες τερμάτισε την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μία ανάσα χαμηλότερα από το άνω άκρο της ζώνης 840 - 847, με την οποία όλες οι προηγούμενες "αναμετρήσεις" του τον είχαν βγάλει "ηττημένο", σχηματίζοντας διαδοχικές τοπικές κορυφές.
Η επιτυχή ανοδική διάσπαση των 847 μονάδων με άμεση διαφυγή από την περιοχή των 860 μονάδων, θα δώσει ανοδικά "σκαλοπάτια" για την καταγραφή τιμών υψηλότερα των 890 μονάδων, σενάριο, που εξαρτάται από τα μέχρι τώρα δισεπίλυτα πολιτικοοικονομικά δεδομένα.
Από την άλλη μια εκ νέου πτωτική αντιπαράθεση του Γενικού Δείκτη με την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των 800 με 750 μονάδων, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει εκ νέου σε καθοδική λύση με άμεσο αποτέλεσμα την αρχική κατάβαση προς τις 730 με 710 μονάδες.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, η Κυβέρνηση θα είναι "χαρούμενη" αν φύγει με ένα ελαφρύτερο πακέτο μέτρων και με μία παράταση στις "βαλίτσες" που θα της δώσει τον χρόνο να αποδείξει τα λεγόμενά της.
Τα δύσκολα "αν περάσουμε αυτό τον κάβο" θα έρθουν στο τέλος της παράτασης, παρόλα αυτά μία θετική έκβαση θα μπορούσε να δώσει μία χρονική ανάσα στην Αγορά προς τις 1000 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η Ελληνική Αγορά εκτοξεύτηκε σήμερα, δίνοντας νέες "συγκινήσεις" στους λιγοστούς επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών, επισημαίνει ο Δημήτρης Μέξης.
Καταλύτης υπήρξε η "χθεσινή συμφωνία" με την Ε.Ε., παρότι διαφωνήσαμε στην διατύπωση που θα έκανε πιο "ευκολοχώνευτο" το συμβιβασμό στα διαδηλώνοντα πλήθη της Αθήνας.
Η συμφωνία αυτή, πιθανότατα, περιλαμβάνει κατά 70% την παλιά συμφωνία ως έχει και κατά 30% την παλιά συμφωνία με νέο πιο "ευέλικτο" λεξιλόγιο.
Το συμπέρασμα της χθεσινής μέρας ήταν οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ένα πρόγραμμα που από την αρχή σχεδιάστηκε λάθος (βλέπε τους πολλαπλασιαστές) για αυτό και θα μας στηρίξουν μέχρι να βρούμε το "σωστό βηματισμό".
Οι Κυβερνώντες, από την άλλη, πρέπει να αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχει "λευκή επιταγή" και ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα όπου οι χρηματορροές θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του χρέους (κάποτε).
Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα που "στο τέλος της ημέρας" θα είναι θετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Δανειστές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αγορά θα βρει περιθώρια ανόδου, τουλάχιστον μέχρι τα επίπεδα που ήταν πριν τις εκλογές και πριν, μερικώς, "τραβήξει την πρίζα" ο Nτράγκι.
"Τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα; Καταρχήν όταν επέλθει η οριστική συμφωνία οι Τραπεζικές μετοχές θα υπέρ-αποδώσουν έναντι όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων στο ταμπλώ του Χ.Α., καθότι είχαν πιεστεί περισσότερο από τις άλλες μετοχές, αλλά οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είμαστε ακόμα μια Οικονομία "στην εντατική" και ότι οι άνοδοι στο Χρηματιστήριο είναι το αποτέλεσμα τις "χορήγησης φαρμάκου" από τους Δανειστές" αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής και CEO της LYNX CAPITAL ΑΕΕΔ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,85% του Nikkei (σε υψηλό 7,5 ετών, με τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών να πρωταγωνιστούν καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γιεν).
Θετικό, όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.
Μικρά κέρδη για τον χρυσό, σημαντικά μεγαλύτερα για ευρώ και US Oil.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι η Οικονομία της Χώρας κινδυνεύει από τον αποπληθωρισμό, εξαιτίας της χαμηλής εγχώριας ζήτησης.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, η βιομηχανική παραγωγή έμεινε αμετάβλητη, το Δεκέμβριο, σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,2%. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη είχε αυξηθεί κατά 0,1%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά 25.000 και διαμορφώθηκε στις 304.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Είναι η πρώτη φορά στις τελευταίες έξι εβδομάδες, που τα μεγέθη ξεπερνούν το όριο των 300.000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για 290.000 αιτήσεις.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,8% τον Ιανουάριο, μετά την πτώση 0,9% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "WSJ", ανέμεναν ότι οι συνολικές πωλήσεις θα υποχωρούσαν τον Ιανουάριο, κατά 0,5%.
Να αγνοήσουν τον καθημερινό "θόρυβο" αναφορικά με την Ελλάδα και την στρατηγική της Fed για τα επιτόκια και να συνεχίσουν να αποταμιεύουν για τα... γηρατειά τους, συμβουλεύει τους επενδυτές που σχεδιάζουν τη συνταξιοδότησή τους ο πρόεδρος της BlackRock, Robert Kapito. Από την πλευρά του, ο Russ Koesterich, Chief Investment Strategitst της BlackRock σημείωσε πως αν και τα προβλήματα στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστούν, οι Ευρωπαϊκές μετοχές αποτελούν μια λογική επένδυση. Κατά τον ίδιο, Παγκοσμίως, οι καλύτερες ευκαιρίες βρίσκονται στην Ασία.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, χωρίς εκπλήξεις από Ελληνικής πλευράς, ολοκληρώθηκε η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Τόσο ο δείκτης MSCI Greece Standard όσο και ο δείκτης MSCI Small Cap Greece, διατηρούν τις μετοχές που συμμετέχουν σε αυτούς.
Σταθερή στο 25,8% διαμορφώθηκε η ανεργία το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε 1,9%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αναλυτικότερα το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας το Νοέµβριο του 2014 ανήλθε σε 25,8% έναντι 27,7% τον Νοέµβριο του 2013 και 25,8% τον Οκτώβριο του 2014.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,682 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της παράτασης της καταβολής ΦΠΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, καθώς και της μη απόδοσης των αναμενόμενων εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,489 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ ή 23,1 % έναντι του στόχου.
To χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα, καθώς δεν υπήρξε ούτε ανακοινωθέν τονίζει η Commerzbank. Η Γερμανική Τράπεζα προειδοποιεί ότι αν και το επόμενο Eurogroup αποτύχει τότε θα αυξήσει σημαντικά από το τρέχον 25% τις πιθανότητες πτώχευσης και εξόδου της Χώρας από το ευρώ. Τονίζει ακόμη πως ένα "Grexit" δεν θα οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης. Ωστόσο εκτιμά ως περισσότερη πιθανή μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών παρά το μαύρο σενάριο της χρεοκοπίας.
Οι συζητήσεις μεταξύ της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαίων Εταίρων δεν είναι ιδιαίτερα ομαλές ως τώρα, αλλά υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία, εκτιμά η ABN AMRO. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν απογοητευτικό για την Ελλάδα, παρά τις ήδη χαμηλές προσδοκίες. Παρά αυτήν την καθυστέρηση, η ABN συνεχίζει να βλέπει περιθώρια για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα κάνει εξαιρέσεις όσον αφορά την παροχή έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, δήλωσε στους Financial Times το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet. Νωρίτερα ο κ. Praet σημείωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι "οι Χώρες πρέπει να επιδείξουν πως είναι σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής, για να έχουν διαρκή στήριξη στα κεφάλαια του ELA".
"Η ΕΚΤ επεκτείνει το όριο χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 5 δισ. ευρώ", όπως μετέδωσε η Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt". Δεδομένου ότι το όριο ήταν στα 60 δισ. ευρώ, αυξάνεται στα 65 δισ. ευρώ.
Στα 16 από 18,20 ευρώ προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο της μετοχής της Coca Cola ΗΒC η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (IBG), σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold". Σύμφωνα με την IBG, η μείωση αντανακλά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Coca Cola ΗBC σε όλες τις Περιοχές που δραστηριοποιείται.
Στα 9,10 από 12 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή του ΟΠΑΠ η Citi σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral". H μείωση της τιμής-στόχου αντανακλά καθυστερήσεις στα VLT.
Επιστρέφοντας στην σημερινή, καθ΄ όλα, εντυπωσιακή συνεδρίαση, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισαν στο υψηλό ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης στις 846,48 μονάδες με κέρδη 6,73% και ο Τραπεζικός δείκτης στις 756,82 μονάδες με κέρδη 14,10%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 129,2 εκατ. από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ). Διακινήθηκαν 196293503 τίτλοι, από τους οποίους οι 182415045 άλλαξαν χέρια στο ταμπλώ του FTSE25.
Εντυπωσιακή η επίδειξη του συγκεντρωτισμού, καθώς μόλις 6 τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 81,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Άκρως ικανοποιητική η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 27 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.
Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank (+14,75%), Eurobank (+12,75%), Jumbo (+12,16%) και Εθνική (+18%) "Κόκκινη" εξαίρεση η Grivalia (-0,77%).
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη και πλην των Viohalco, Grivalia, EEE, Ελ. Πετρελαίων, Μέτκα και Τιτάνα, που "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Εντείνεται η "μάχη" για τις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την "σειρά αφίξεως" να διαμορφώνεται ως εξής: ΕΕΕ (5,832 δισ), ΑΛΦΑ (4,469 δισ), ΕΤΕ (4,169 δισ), ΟΤΕ (3,945 δισ) και ΠΕΙΡ (3,905 δισ ευρώ).
Χαμηλότερα του 25αρη και πλην των σταθερών πρωταγωνιστών των τελευταίων ημερών (ΠΛΑΘ, ΛΥΚ), σημαντική η κινητικότητα στον Όμιλο Viohalco, αξιοπρόσεκτα τα ημερήσια κέρδη για την FHL Κυριακίδης, ενώ αν συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, θεωρείται βέβαιη και η υπεραπόδοση των Τραπεζικών warrants.
--ΧΠΑ
Και νέα αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, που ακολούθησε την εντυπωσιακή κίνηση της spot Αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστροφή των αγοραστών συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.755 συμβόλαια). Ξεκίνησαν και οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, για το συμβόλαιο του FTSE25.
Η νέα αναστροφή του κλίματος οδήγησε σε αύξηση των ανοιχτών θέσεων για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο μήνα, στα 46.155 συμβόλαια, καθώς σημειώθηκε άνοιγμα αξιοπρόσεκτου αριθμού "long" θέσεων.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.484, 11.342 για τον Φεβρουάριο, 4.142 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 251,75) κινήθηκε μεταξύ 230 και 254,75 μονάδων, διατηρώντας την υποτίμηση στο 1%. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν με premium έως και 0,20%.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.342 Εθνική, 5.173 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.738), ΔΕΗ (1.011), Alpha Bank (13.079), Εθνική (14.119), Πειραιώς (10.723), Eurobank (10.959), ΟΠΑΠ (1.059), Μυτιληναίο (444), MIG (593), Ελλάκτωρα (356), ΕΧΑΕ (151), ΓΕΚ (437), Jumbo (149), Τιτάνα (205).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE Large Cap υποχώρησε στο 77%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 1.097 δικαιώματα (816 δικαιώματα αγοράς και 281 δικαιώματα πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (49.953.788 τεμ.), Eurobank (24.509.658 τεμ.), Πειραιώς (29.958.609 τεμ.).