ΧΑ: Ποια στοιχήματα «παίζουν» τώρα οι αγοραστές

Η «ανοσία» των επενδυτών απέναντι στα αρνητικά νέα και το ισχυρό ταμείο από το υψηλού ρίσκου εβδομαδιαίο ράλι. Τι έδειξε για τις διαθέσεις των αγοραστών η συνεδρίαση της Παρασκευής. Τα 2+1 σενάρια για τις επόμενες μέρες.

Εβδομάδα αλλεπάλληλων κερδών για το χρηματιστήριο, η πρώτη ύστερα από καιρό (και μετά τις εκλογές) που δημιούργησε αρκετές «ανάσες» στις αγορές ελληνικών μετοχών, κρατικών τίτλων.

Στο διάστημα αυτών των πέντε συνεδριάσεων οι εξελίξεις σε κυρίως δύο μέτωπα (Ουκρανία, ελληνική κρίση) ήταν αυτές που ώθησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τον DAX, τον S&P, σε υψηλά 7ετίας τις ευρωαγορές, σε ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, σε αναθέρμανση και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Στο ΧΑ μετά από μία «τρικυμιώδη» εβδομάδα το ταμείο ήταν θετικό, αλλά η συνέχεια εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκβαση της διαπραγμάτευσης «δανειστών- Αθήνας».

Θετικό ταμείο με ομολογουμένως θεαματικές αποδόσεις για πλειάδα μετοχών, με ανατροπές στην κατάταξη των αποτιμήσεων, δημιουργία σχηματισμών αναστροφής και προσδοκίες για την συνέχεια. Κλειδί η μεταβλητότητα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες (κυρίως όμως στις πέντε συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας) ενώ όπως φαίνεται θα χρειαστεί λίγο καιρό για να εξομαλυνθεί.

Θυμίζουμε ενδεικτικά τα ποσοστά μεταβολής του ΓΔ, που παραπέμπουν περισσότερο σε διακύμανση... γιο-γιο παρά βασικού χρηματιστηριακού δείκτη. Στην χθεσινή συνεδρίαση ενισχύθηκε κατά 5,61%, μετά το 6,73% της Πέμπτης. Είχε προηγηθεί η διόρθωση κατά 4,02% την Τετάρτη, η... εκτίναξη με 7,98% την Τρίτη σε μία εβδομάδα που ξεκινούσε από την... βύθιση με 4,75% της περασμένης Δευτέρας.

Τελικός απολογισμός για τον ΓΔ συν 11,28% που τον επαναφέρει σε συνολική θετική απόδοση 8,21% από την αρχή του έτους.

Η... ανοσία στις δηλώσεις Γιούνκερ

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε, πως η χθεσινή είδηση των δηλώσεων Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν επηρέασε παρά για λίγο τους αγοραστές, καθώς επανέκαμψαν μέσα σε 15-20΄, στοιχείο που δείχνει την πεποίθηση τους ότι μία «αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία» θα επιτευχθεί, εν τέλει.

Επειδή επρόκειτο για σημαντική εξέλιξη θα σταθούμε λίγο παραπάνω στο διάστημα 16.30/16.45 μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης, συμπεριλαμβάνοντας την διαδικασία της "δημοπρασίας" αλλά και το "κλείσιμο" των Συμβολαίων του FT25 μηνός Φεβρουαρίου.

Περίπου στις 16.40-16.45 γίνεται γνωστή η πληροφορία, πως ο επικεφαλής της Κομισιόν (σε συνέντευξη του στην France 24) θεωρεί, ότι Αθήνα-ΕΕ είναι ακόμη μακριά από μία συμφωνία (είχε προηγηθεί η «απαισιοδοξία» του επικεφαλής του Eurogroup).

Στο διάστημα που ακολούθησε μπορεί να έγιναν ρευστοποιήσεις περίπου 8-10 εκατ. ευρώ (με τον ΓΔ να διολισθαίνει μέχρι τις 840/850 μονάδες αλλά στη συνέχεια μέχρι και τις 17.15/17.20 έγιναν και νέες τοποθετήσεις σε σταδιακά υψηλότερες τιμές.

Συνολικά η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 220,2 εκατ. ευρώ με 352,9 εκατ. τεμάχια ανεβάζοντας αισθητά και τον εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Να συνεκτιμηθεί πως στο διήμερο 12-13/2 άλλαξαν χέρια συνολικά περί τα 350 εκατ. ευρώ (περί τα 130 την Πέμπτη και 220 την Παρασκευή) που θεωρείται υψηλός τζίρος όταν μάλιστα πραγματοποιείται σε κορύφωση ανοδικής αντίδρασης με τους βασικούς δείκτες σε σημαντικά τεχνικά σημεία/ισχυρές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Ενθαρρυντική τεχνική ένδειξη.

Ωστόσο με την υπεραντίδραση της Παρασκευής «καλύπτεται» το μεγαλύτερο μέρος του κενού/διόρθωσης που ταλαιπώρησε την αγορά(*)

Ανάλογη ήταν η εικόνα στην αγορά Παραγώγων, με μικρές μόνο μεταβολές στην απόκλιση/premium του FT25, που όμως στο τέλος "έκλεισε" στις 272 μονάδες. Με υψηλό ημέρας στις 278,37 μονάδες. Αναλυτικά στοιχεία για τα ΣΜΕ του FT25, τον δανεισμό τίτλων και λοιπά στοιχεία, που αφορούν το ΧΠΑ εν όψει της επόμενης Παρασκευής αναφέρονται στο σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

Τα δύο ενδεχόμενα και το... απευκταίο

Ο ίδιος χρηματιστηριακός παράγων διευκρινίζει, ότι μετά και το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της Παρασκευής και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών το ΧΑ θα έχει να διαχειριστεί από Δευτέρα τα σενάρια:

α) συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

β) συμφωνία σε νέα, δεύτερη, έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη συνέχεια της εβδομάδας.

γ) εικόνα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις

Τα δύο πρώτα ενδεχόμενα βασίζονται στην εκτίμηση της επίτευξης συμφωνίας με διαφορά λίγων ημερών, συνεκτιμώντας δε πως ο χρόνος περνά δραματικά και τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο. Διττό το ερώτημα, που εάν κρίνουμε από την εικόνα της υποκείμενης αγοράς (μετοχών) και των Παραγώγων μετά και την συνεδρίαση της Παρασκευής μοιράζεται με σοβαρές πιθανότητες μεταξύ των δύο... απαντήσεων. Ωστόσο στο πρώτο ενδεχόμενο η συνέχεια στην αγορά θα είναι περισσότερο απρόσκοπτη από ότι στο δεύτερο που λογικά θα επιφέρει έναν διορθωτικό κύκλο. 

«Μετρώντας» τα δύο ενδεχόμενα, η περιοχή των 840 μονάδων θεωρείται ως βάση-στήριξη και οι 910/920 αντίσταση. Στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ούτε την Δευτέρα ενδεχομένως να απαιτηθεί η επιβεβαίωση κι άλλων χαμηλότερων στηρίξεων (η χαμηλότερη μας φέρνει εκ νέου στις 780 μονάδες). Στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στις 16/2 η αγορά θα χρειαστεί έναν μέσο όρο συναλλαγών τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ για να δοκιμάσει την υπέρβαση των 910/920 μονάδων.

Το...απευκταίο σενάριο της «ρήξης» δεν χρήζει ανάλυσης. Τα "τελευταία χαμηλά" των 708,61 μονάδες είναι το μόνο ορατό σημείο αναφοράς πριν το... κενό.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893,98 μονάδες με άνοδο 11,28%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 12,98% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,37%.

Εβδομαδιαία πτώση σημείωσε μόνο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-18,52%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (+27,56%), Χημικά (+21,62%), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (+16,75%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+14,69%) και Υγεία (+14,54%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (80%), Χαϊδεμένος (49,67%), Viohalco (35,66%), Εθνική Τράπεζα (35,64%), Eurobank (34,81%), Σιδενόρ (33,11%), Χαλκόρ (30%), Πλαστικά Θράκης (28,71%), ΣΩΛΚ (26,17%) και Attica Bank (24,19%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττι-Κατ (-41,67%), Compucon (-40%), Spider (-37,50%), Τηλέτυπος (-19,51%), Μπουτάρης (-18,92%), Audiovisual (-18,52%), Ίντεργουντ (-17,93%), ΕΛΙΧΘ (-15,87%), Μύλοι Κεπένου (-15,03%) και Μοχλός (-14%).

 

(*) Στο σχόλιο της Παρασκευής «Εκτόξευση τραπεζικού δείκτη...» (στις 11.02΄) αναφερόταν, πως «Με συντονισμένες αγορές που είχαν περαστεί στο σύστημα από την προσυνεδρίαση, δείκτες και μετοχές εκτινάχθηκαν σε μία αναμενόμενη κίνηση προεξόφλησης απόρροια των τελευταίων εξελίξεων από το μέτωπο δανειστών - Αθήνας.

Το βασικότερο, κατά την εκτίμησή μας, είναι το γεγονός πως για την αγορά καλύπτεται εξ ολοκλήρου η χαμένη περίοδος από τις 9-10/12, όταν με αφορμή τις τότε πολιτικές εξελίξεις είχε σημειωθεί στο Χ.Α. το δεύτερο χειρότερο ιστορικό ρεκόρ».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v