ΧΑ: Ρευστοποιήσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

Στα μηνύματα και τις δηλώσεις Ελλήνων και ξένων εν όψει του σημερινού Eurogroup στρέφεται η προσοχή (και) της αγοράς. Με πτώση στα όρια του 4% άρχισε η συνεδρίαση. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων.

Όλα τα αποτελέσματα ανοιχτά στο κρίσιμο Eurogroup, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως η διαπραγμάτευση «είναι αγώνας αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη Δημοκρατία»...

Σε ακριβώς αυτήν την προοπτική, δηλαδή της μη ευόδωσης της σημερινής συνάντησης κορυφής, θα πρέπει να προσαρμοσθεί (και) το Χ.Α., έχοντας τρέξει την προηγούμενη εβδομάδα ένα ράλι προεξόφλησης με διψήφια ποσοστά και ισχυρές αποδόσεις.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης σημειώνονται εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,8% με τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση μεταξύ 5 - 8%. Υποχωρούν επίσης Ελλάκτωρ (-7%), ΟΤΕ (-3%), ΟΠΑΠ (-5%)

Δεν εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για σήμερα ο Β. Σόιμπλε, καθώς ο Γερμανός «τσάρος» της οικονομίας επαναβεβαιώνει πως δεν θέλουν (σ.σ. οι δανειστές/το Βερολίνο) έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στο Χ.Α., παρότι οι βραχυπρόθεσμοι είναι αυτοί που έχουν τον κύριο λόγο σε αυτήν τη φάση της αγοράς, πληθαίνουν σταδιακά και όσοι επιχειρούν να δουν στην επόμενη ημέρα. Και αυτό ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο, εάν υποτεθεί πως οι βραχυπρόθεσμοι που κερδίζουν ήδη διψήφιες αποδόσεις εύλογα θα επιχειρήσουν να κάνουν ταμείο σε μία συνεδρίαση όπως λ.χ. η σημερινή.

Άλλωστε, αφορμή για διόρθωση αναζητούν. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, «ούριος άνεμος θα φυσήξει για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων». Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεκάδες εισηγμένες προσδοκούν βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους για το 2015».

Ικανό κίνητρο ώστε να αυξηθούν σταδιακά και υπό προϋποθέσεις και οι μεσοπρόθεσμες θέσεις αγοράς σε μετοχές επιλεγμένων εταιρειών από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο.

Συνεπώς στο Χ.Α. παίζονται δύο στοιχήματα, το ένα άκρως βραχυπρόθεσμο που φτάνει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, δηλαδή με τη λήξη στα παράγωγα της σειράς Φεβρουαρίου, και ένα πιο βραχυμεσοπρόθεσμο με ορίζοντα το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι βραχυπρόθεσμοι μετρούν ήδη εβδομαδιαία απόδοση σχεδόν 17%, που σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως στις τράπεζες) ξεπέρασε ακόμη και το 40% σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων, που πρακτικά τους δίνει τη δυνατότητα και ταμείο να κάνουν και αν υποχωρήσει η αγορά να ξανατοποθετηθούν από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όμως στην αγορά (και στις «αγορές») έχει ενισχυθεί αισθητά η εκτίμηση της επίτευξης συμφωνίας, αν όχι σήμερα, ίσως σε ένα έκτακτο Εurogroup, αφού είναι πρόδηλες οι θέσεις της Αθήνας αλλά και η διάθεση του Βερολίνου.

Εκτίμησή μας πως στο ενδεχόμενο διόρθωσης θα δοκιμασθούν οι πρώτες στηρίξεις οπότε και θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, η προεξόφληση της αγοράς πως ούτως ή άλλως συμφωνία θα υπάρξει.

Άλλωστε, όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η κίνηση της ΕΚΤ, ενδεικτική της χαλαρότερης στάσης της Φρανκφούρτης για τις ελληνικές τράπεζες, προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επόμενες εβδομάδες. Συνεπώς, εάν βγει το ποντάρισμα του κλάδου για μία γρήγορη συμφωνία, τότε η περιοχή των 750 μονάδων θα μπορούσε να είναι μία σχετικά ασφαλής ζώνη τιμών για τον Δείκτη Τραπεζών. Θυμίζω πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής κυμάνθηκε στις 756,82 - 906,81 μονάδες για να κλείσει στις 852,97 με 12,70% και 41,44% εβδομαδιαία απόδοση.

Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή αναλύονται οι παράμετροι του σημερινού Eurogroup, με μικρές προσδοκίες λύσης, ό,τι αυτό συνεπάγεται (και) χρηματιστηριακά. Δεδομένου ότι η υπεραπόδοση της Πέμπτης - Παρασκευής στηρίχθηκε κυρίως στην προεξόφληση πιθανότατης λύσης στη σημερινή συνάντηση, θα χρειαστεί να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές. Στις 848,09 μονάδες ήταν το χαμηλό της Παρασκευής και στις 912,85 το υψηλό, με τον Γ.Δ. τελικά στις 893,98 μονάδες.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως πειστική ανοδική διάσπαση των 920 μονάδων θα επιτευχθεί στις συνεδριάσεις όπου θα αναμένεται η επίτευξη της συμφωνίας. Κι αυτό γιατί θα υποστηριχθεί από τις τράπεζες, που υπό προϋποθέσεις θα φέρνει τον Δείκτη των Τραπεζών προς τις 1.040 μονάδες.

Συνεπώς διασφαλίζουμε τα νώτα μας, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων και στη συνέχεια βλέπουμε, συνεκτιμώντας σε κάποιο βαθμό ακόμη και το «παρασκήνιο πίσω από την εκλογή του ΠτΔ».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v