Τελευταία προεκλογική συνεδρίαση και πρώτη μετά την κίνηση Ντράγκι. Η ΕΚΤ έκανε εχθές τη διαφορά στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον ευρωνότο να λάμπει μετά το QE, το Χ.Α. να ακολουθεί έστω στο... παρά πέντε και αργότερα το βράδυ στη Wall Street ο Dow Jones να κάνει άλμα 264 μονάδων.
Στον απόηχο της παρέμβασης της ΕΚΤ εκτιμάται πώς θα κινηθούν και σήμερα τα χρηματιστήρια, αν και αποτελεί κοινή εκτίμηση πως σε σημαντικό ποσοστό η ανακοίνωση για το QE έχει προεξοφληθεί και έχει ενσωματωθεί ήδη με τον τελευταίο ανοδικό κύκλο. Στη διάρκειά του σημειώθηκαν διαδοχικά ιστορικά υψηλά για τον DAX και επαναφορά πολλών ευρωπαϊκών σε «κορυφές» 6-7ετίας.
Στο Χ.Α. η όποια αντίδραση ήρθε προς το κλείσιμο, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται αναλυτικά στα της συνεδρίασης και ενώ άνθρωποι της αγοράς αποτιμούν τις εξελίξεις. Στις 791,80 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υψηλό ημέρας τις 795,10 και ποσοστό 1,14%, στις 250,28 μονάδες ο FT 25 με υψηλό ημέρας τις 251,67 και ποσοστό 1,16%, ενώ 1,44% αντέδρασε ο Τραπεζικός Δείκτης που έφτασε έως τις 89,47 για να κλείσει στις 87,99 μονάδες.
Το άξιον αναφοράς η μικρή αύξηση συναλλαγών σε αξία (78,6 εκατ. ευρώ) και σε τεμάχια (89 εκατ.), με ισοκατανομή σε τράπεζες (48%) και μετοχές της τριάδας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), αλλά (κυρίως) των FF Group, Jumbo, EXAE, CC HBC, Τιτάν, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ. Να σημειωθεί πως από τις... τελευταίες 11 μετοχές 4 έκλεισαν με απώλειες (FF Group, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και οι 7 με άνοδο της τιμής.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως προς το χθεσινό κλείσιμο σημειώθηκαν ίσως για πρώτη φορά μεμονωμένες προσπάθειες-κινήσεις προεξόφλησης. Πρακτικά εκτιμάται πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» επιχείρησαν να ποντάρουν όχι πλέον στο αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά στην... επαύριον και στα ενδεχόμενα που βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής Ηλίας Ζαχαράκης, στην αγορά επιχειρείται η προεξόφληση του σεναρίου να δημιουργηθεί αμέσως κυβέρνηση (ή κυβερνητικό σχήμα) και να αρχίσει μία διαπραγματευτική διαδικασία με τους δανειστές το ταχύτερο δυνατό. Βέβαια αυτό θεωρείται πως είναι ένα καλό σενάριο για τις αγορές, που θα έλυνε πολλές εκκρεμότητες και ενδεχομένως θα έδινε ώθηση (και) στη χρηματιστηριακή αγορά. Ουσιαστικά σήμερα θα φανεί κατά πόσον αυτά τα «ισχυρά χέρια» επιμένουν στη λογική της προεξόφλησης και σε ποιο βαθμό προτίθενται να εκτεθούν με αγορές και μέχρι τι τιμές.
Οι πρώτες ενδείξεις που είχαμε νωρίτερα από 3-4 χρηματιστηριακά γραφεία, ήταν μικτές με έμφαση για κινήσεις κυρίως στις τράπεζες. Να συνεκτιμήσουμε πως με τη χθεσινή θέση της ΕΚΤ για να μπει η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους δανειστές και να αποδεχθεί κάποιου είδους πρόγραμμα.
Όλα αυτά όμως θα αρχίσουν να αποτιμώνται από τη Δευτέρα, ανάλογα και με το αποτέλεσμα, συνεκτιμώντας δε πως στις 26/1 συνέρχεται το πρώτο eurogroup μετά Ντράγκι και με «νέα κυβέρνηση» στην Ελλάδα. Συν το ότι ήδη στα ξένα ΜΜΕ η ελληνική περίπτωση έχει επανέλθει ως... πρώτο θέμα και την Κυριακή το βράδυ θα μονοπωλήσει την προσοχή τους.
Ο Γιώργος Α. Σαββάκης καταγράφει τι ψηφίζουν οι ξένοι για την επομένη των εκλογών και τη συνέχεια, με τον Ιούλιο να αποτελεί τον μήνα ορόσημο για τα ελληνικά ομόλογα.
Τεχνικά και πολύ βραχυπρόθεσμα, ειδικά και μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, έχουμε κατά νου πως μόνο στην περίπτωση πειστικής υπέρβασης των 253-254 μονάδων για τον FT 25 θα μπορούσε η αγορά να δώσει μία αντίδραση έως την πρώτη σημαντική (βραχυπρόθεσμη) αντίσταση των 265 μονάδων. Πάντα σε αυστηρό χρονικό ορίζοντα Τ+2+1 και υπολογίζοντας ότι το stop μας για τον δείκτη είναι η περιοχή των 244-245 μονάδων.
Επίσης, στα υπόψη το ότι το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.997, 6.763 για τον Φεβρουάριο και 234 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 245) κινήθηκε μεταξύ των 241,75 και των 249 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 2,40%.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.800 Eurobank, 8.011 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.151), ΔΕΗ (1.244), Alpha Bank (8.272), Εθνική (9.924), Πειραιώς (1.090), Eurobank (3.976), ΟΠΑΠ (339), Μυτιληναίο (299), MIG (327), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (147), ΓΕΚ (115).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE διαμορφώθηκε στο 66%, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα 238 δικαιώματα (1 calls και 237 puts).