Κούφια διόρθωση του Χ.Α. προς τις 785 μονάδες. Στο κόκκινο οι 24 από τις μετοχές του δείκτη, ενώ με συναλλαγές... ημιαργίας χάνεται χρηματιστηριακή αξία δισ. ευρώ.Λίγο μετά τις 11.10 προστέθηκε και η Grivalia ως δεύτερη μετοχή του FT25 με αγοραστές. Λίγο πριν από τις 11.30 γύρισε ανοδικά και η μετοχή της Εθνικής προς το 1,33 ευρώ συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των απωλειών του κλαδικού δείκτη και του 25άρη.
Ωστόσο ο τζίρος παραμένει ισχνός και με λίγες πράξεις -μερικές εκατοντάδες ευρώ- ένας τίτλος ταλαιπωρείται έως και 3,80% χαμηλότερα.
Αλλη μία παράδοξη συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο με απόντες τους αγοραστές και τους λιγοστούς πωλητές να «πετυχαίνουν» τιμές αρκετά χαμηλότερα ελλείψει ουσιαστικού ενδιαφέροντος.
Πτωτική από το άνοιγμα η συνεδρίαση με δημιουργία καθοδικών χασμάτων και για τους τρεις βασικούς δείκτες, όμως με τέτοιο τζίρο δύσκολα αναφέρεσαι σε αντιπροσωπευτική εικόνα της αγοράς. Εκτός αγοράς επενδυτές, διαχειριστές (ξένοι και Έλληνες), λιγοστές οι όποιες κινήσεις σχεδόν αποκλειστικά από traders και μετρημένους επιχειρηματίες και χρηματιστηριακές.
Θα σημειώσω και σε αυτό το σχόλιο πως είναι η πρώτη φορά (απ΄ όσο θυμάμαι) που στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας η ανάληψη ρίσκου (είτε από αγοραστές/long είτε από πωλητές/short) είναι μηδαμινή. Μετρημένες οι θέσεις «πώλησης» σε συμβόλαια του FT25 και σε 4-5 δεικτοβαρείς μετοχές και πέραν αυτών ουδέν.
Εως 1,95% οι απώλειες για τον δείκτη που υποχωρεί προς τις 249 μονάδες με τις 242-244 να θεωρούνται τεχνικά σημαντική περιοχή (σχετική αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr).
Κατά 2,25% διορθώνει ο τραπεζικός δείκτης στις 87/88 μονάδες καθώς υποχωρούν και οι 4 μετοχές του κλάδου, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες 4,42% στο 0,432 ευρώ σημειώνονται για τον τίτλο της Alpha Bank. Ουσιαστικά και για τις 4 μετοχές αλλά και για τον κλαδικό δείκτη τα ιστορικά ελάχιστα επίπεδα είναι προς επιβεβαίωση ή όχι. Σε συνεχή αμφισβήτηση οι 81,04 μονάδες για τον δείκτη, αλλά και το 1,23 ευρώ για την ΕΤΕ όπως και το 0,154 ευρώ για τη Eurobank.
Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων το πρόβλημα παραμένει διττό, καθώς σε μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία υπάρχουν «διαρκείς εντολές πώλησης» σε μετοχές λ.χ. του ΟΠΑΠ ή του ΟΤΕ αλλά λόγω της ρηχότητας της αγοράς δεν μπορούν να εκτελεστούν στο σύνολό τους, με συνέπεια να δίνεται καθημερινά ένα μέρος, ένα ποσοστό της εντολής προκειμένου να διαφυλαχθούν κάπως και οι τιμές.
Η δεύτερη παράμετρος που προβληματίζει σχετίζεται με τον υψηλότατο βαθμό αβεβαιότητας και την απουσία ισχυρών παικτών που ρισκάροντας θα μπορούσαν να κινήσουν μετοχές και δείκτες επιθετικότερα (είτε ανοδικά είτε πτωτικά). Με τόσο ισχνό τζίρο δεν γίνεται λόγος για συνεδρίαση αντιπροσωπευτική των προθέσεων των επενδυτών. Το ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον στερεί την αγορά από «στηρίξεις».
Είναι ενδεικτικό πως στις 11.20-11.25 στις παρακάτω μετοχές του δείκτη η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει καν τις 50.000 ευρώ, κι αναφερόμαστε στα λεγόμενα «ισχυρά χαρτιά» του χρηματιστηρίου.
Με μόλις 15.930 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί στα 5,18 ευρώ, με 6.858 ευρώ του ΟΛΠ στα 10 ευρώ, με 3.931 ευρώ της ΤΕΝΕΡΓ στο 1,86 ευρώ, με 23.546 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,87 ευρώ.
Προφανώς και είναι λυπηρό να μειώνεται η αξία μίας εισηγμένης με συναλλαγές λίγων χιλιάδων ευρώ, συνεκτιμώντας την αποτίμηση που χάνεται για αυτές τις εισηγμένες.
Κόντρα στη διόρθωση επιχειρείται να κινηθούν Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Εθνική και ΟΤΕ. Με πωλητές σε ΔΕΗ, CC/HBC, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίο.
Η σχέση ανοδικών - καθοδικών στο 15/49, ενώ αμετάβλητη παραμένει η τιμή για 190 μετοχές, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν καν ανοίξει.