ΧΑ: Δεν σηκώνει... κεφάλι ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά κινούνται Πειραιώς, Eurobank και ΕΤΕ, αλλά η πίεση στην Coca Cola (-4%) οδηγεί χαμηλότερα το ΧΑ. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Αναβάθμιση ΟΤΕ από Moody's. Παραμένει η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Στον Μάριο Ντράγκι τα βλέμματα των επενδυτών.

Σε αρνητικό έδαφος και πάλι εδώ το Χ.Α., καθώς οι πωλητές έχουν επανέλθει στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χαμηλότερα των 1.090 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μέχρι τώρα στο εύρος των 1.071,66-1.100,72 μονάδων στην ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.Ο FT25 στην περιοχή των 342,68- 352,57 μονάδων αλλά με ο Τραπεζικός Δείκτης σε αναστροφή, ξεκινώντας από τα χαμηλά των 136,32 μονάδων κι αντιδρώντας μέχρι τις 142,53.

Η αξία των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάνω από 82 εκατ. στις 14:30, από τα οποία το 59% στις τράπεζες. Στοιχείο που δείχνει τη διάχυση των κινήσεων σε κλάδους πέραν του τραπεζικού με σημαντικές τοποθετήσεις και σε τίτλους εκτός των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Συγκριτικά λιγότερα πακέτα από ό,τι εχθές, στοιχείο που επίσης δείχνει τη διασπορά (κυρίως) του βραχυπρόθεσμου πονταρίσματος και σε άλλες μετοχές του 25άρη. Ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα των βασικών δεικτών είναι εν μέρει πλασματική αφού η σταθερή υποχώρηση της δεικτοβαρούς CC/HBC διευρύνει το ποσοστό διόρθωσης για τον FT25 και τον Γ.Δ.

Στα 6,2 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου της Coca Cola, βαραίνει σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Βέβαια η... υπαιτιότητα της CC δεν αναιρεί την αδυναμία της αγοράς να δώσει σήμερα πειστική αντίδραση, γεγονός που δικαιολογείται στατιστικά και τεχνικά. Στο ενδεχόμενο ένατου συνεχόμενου πτωτικού κλεισίματος ισοφαρίζεται ένα από τα χειρότερα σερί των τελευταίων μηνών (σε απόλυτο αριθμό συνεδριάσεων) και τεχνικά δεν εφησυχάζει την αγορά από τον κίνδυνο δοκιμασίας των 1.063 μονάδων.

Έως 1,57% αντιδρά ο Τραπεζικός Δείκτης, μετά τη θεαματική διόρθωσή του (σε διάστημα εβδομάδος, μηνός και από τις αρχές Ιουνίου), σε μία τεχνική και μόνον κίνηση και τίποτε περισσότερο.

Μπορεί οι μέχρι τώρα πληροφορίες από πηγές της ΤτΕ να επιμένουν πως είναι πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα αποτελέσματα της ΕΚΤ, ότι δεν φαίνεται οι πρώτες εκτιμήσεις να δικαιολογούν τη σεναριολογία για υπέρογκες απαιτήσεις, ωστόσο η ζημιά έχει γίνει, γίνεται.

Ο κλάδος παραμένει υπό επενδυτική ομηρεία, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ. Στο σχετικό θέμα των Γιώργου Α. Σαββάκη - Χρήστου Κίτσιου θίγεται και το καίριο ερώτημα των πιθανών νέων αυξήσεων κεφαλαίου και των -όπως το... ταμπλό δείχνει- χαμηλότερων τιμών των αυξήσεων κεφαλαίων με την επενδυτική κοινότητα να κρατά μικρό καλάθι για τις τράπεζες.

Αναλαμπές, τεχνικής μορφής ανοδικές διορθώσεις μετά από γενναίες διορθώσεις είναι αναμενόμενες. Παικτικά όμως οδηγούν την τιμή μίας μετοχής σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα και δε δοκιμασία των στηρίξεών της. Ωστόσο η αγορά δείχνει να έχει εξοικειωθεί με την ταλαιπωρία των τραπεζών με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να έχει στραφεί και προς τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ειδικότερα για τη μετοχή του Οργανισμού (που αναβαθμίστηκε από τη Moody's) σημειώθηκε σαρωτικό μάζεμα εχθές-σήμερα από τις χαμηλές τιμές των 9,35-9,49 ευρώ, ενώ για τον τίτλο της ΔΕΗ που δοκίμασε την πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη στήριξη των 10 ευρώ περισσότερα αναφέρονται στον Εκηβόλο (σε... μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη). Στα 10,55 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ.

Στον ρυθμό και των αποτελεσμάτων η αγορά με τη CC να πληρώνει την εικόνα των μεγεθών 6μήνου, ενώ η Frigoglass ακολουθεί.

Προσεκτικές οι κινήσεις στις μετοχές των Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακής - ΓΕΚ Τέρνα αλλά και σε Motor Oil, FFG, JUMBO, τη στιγμή που συνεχίζεται η πίεση σε άλλες μετοχές σηματωρούς. Ενδεικτική η συνεχιζόμενη διόρθωση για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που παρά το αρνητικό σερί χάνει ακόμη 3,11% φτάνοντας σωρευτικά το 10% περίπου σε διάστημα εβδομάδας.

Σημαντικές πιέσεις μέχρι 5,2% στη μετοχή της Folli Follie, που είχε αποφέρει υψηλότατες υπεραξίες, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις διορθώνει σημαντικά.

Αρκετά, αν και λιγότερα απ' ό,τι εχθές την ίδια ώρα, τα πακέτα σε μετοχές των δύο βασικών δεικτών, αναφερόμαστε στα 75.000 στα 7,16 ευρώ, που άλλαξαν χέρια στο Πλαίσιο.

Στα υπόψη η παράμετρος των «ανοικτών» και «υποχρεωτικών» πωλήσεων που έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά προς το κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης. Στο αρχικό μείον της συνεδρίασης φαίνεται πως οοκληρώθηκαν και οι τελευταίες «υποχρεωτικές» ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχές του FT25, κάτι που ήταν από τα ζητούμενα των ημερών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v