ΧΑ: Μακροβούτι κάτω από τις 1.100 μονάδες για ΓΔ

Βαριές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές και πτώση 3,7% για ΓΔ. Πτώση στα όρια του 10% για Πειραιώς και Alpha, ρευστοποιήσεις σε ΕΤΕ. Χάθηκαν βραχυπρόθεσμες στηρίξεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ. Συναγερμός με τα margin. Μεγάλη πτώση σε Ιταλία και Πορτογαλία.

Προς νέα χαμηλά τριών μηνών συνεχίζεται η διόρθωση του Χ.Α., καθώς σημαντική «ουρά» πωλήσεων από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης βγαίνει από το πρώτο λεπτό, μέχρι πριν από λίγο, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα και των 1.100 μονάδων.

Σημαντικές απώλειες για βασικούς δείκτες. Ενδεικτικά ο Γ.Δ. υποχώρησε μέχρι τις 1.082,(3,65%), ο FT 25 μέχρι τις 343 (4,42%), με τον Τραπεζικό να διορθώνει 7,7% προς τις 135 μονάδες. Την πρώτη ώρα της συνεδρίασης έγιναν συναλλαγές 41 εκατ. ευρώ ( το 62% στις τράπεζες), με τις 24 μετοχές του δείκτη στο κόκκινο. Στις 11.20 κρατούσε μόνον η CC/HBC στα 17,35 ευρώ, όπως και εχθές.

Από χαμηλά επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση (1.117,31 μονάδες), με καθοδικό χάσμα σε χαμηλότερα συνέχισε με τον Γ.Δ. να επιστρέφει προς τα χαμηλά επίπεδα της 19ης-20ής Μαΐου. Όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, η... ουρά πωλήσεων από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης βάρυνε από την αρχή της ημέρας, καθώς πραγματοποιήθηκαν σημαντικές υποχρεωτικές πωλήσεις για να καλυφθούν κωδικοί που είχαν περάσει στο κόκκινο.

Οι κωδικοί με περιθώριο μόχλευσης (margin) απασχόλησαν εχθές την αγορά και όπως φαίνεται την απασχολούν και σήμερα, αφού σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία επιταχύνονται οι πωλήσεις δεικτοβαρών μετοχών.

Τα ίδια στελέχη συμπλήρωναν πως το πρόβλημα της συνεχιζόμενης άτακτης υποχώρησης πλέον είναι κατά μείζονα λόγο εσωτερικό και δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία παρότι οι πιέσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν μετά το μεσημέρι. Κατά συνέπεια, οι λόγοι θα πρέπει να αναζητούνται και να αποδίδονται κυρίως σε όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό, στην αλλαγή στάσης των ξένων οίκων που εξηγούν τη σταθερή μείωση θέσεων ισχυρών πελατών.

Το γεγονός πως πλέον η στάση αυτή δεν περιορίζεται στις τράπεζες, αλλά εκτείνεται και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και τελευταία και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύει την εκτίμηση πως κυρίως ξένα κεφάλαια προχωρούν σε σημαντική εκποίηση θέσεών τους.

Λίγο η επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις τράπεζες, λίγο η αβεβαιότητα για το τι ακριβώς θα προκύψει από τα stress tests κι η προεξόφληση πως ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα επιχειρηθεί να γίνουν σε τιμές σημαντικά χαμηλότερα της προηγούμενης (δεύτερης φάσης) έχουν ενισχύσει το short παιχνίδι στην υποκείμενη αγορά και στα παράγωγα. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις εξελίξεις στην Πορτογαλία και το σχέδιο διάσωσης της BES, υπόθεση που ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στα πρώτα βήματα εκτός Μνημονίου.

Μειώνει τον λογαριασμό η ΕΚΤ, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, όμως οι πωλήσεις και στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά συνεχίζονται αμείωτες με τον κλαδικό δείκτη να πέφτει κάτω από τις 140 μονάδες. Στο 1,27 ευρώ με -10% η μετοχή της Πειραιώς, στα 2,12 η ΕΤΕ, σταο 0,545 η Alpha Bank και προς το 0,30 ευρώ η Eurobank και όπως εξηγούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής η αγορά προεξοφλεί την επίσπευση των διαδικασιών στις τράπεζες, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ακόμη χαμηλότερες τιμές και επίπεδα κάτω και από τις 140 μον. για τον κλαδικό δείκτη.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μείωση θέσεων στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ μετά και το χθεσινό αρνητικό γύρισμα καθώς έχουν χαθεί βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (60 ημερών) και οι πωλητές δεν φαίνεται να σταματούν.

Στα 9,60 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με την αγορά να προεξοφλεί επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης των μεγεθών του ομίλου - τα οικονομικά αποτελέσματα, σημειωτέον, θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί.

Όμως ρευστοποιήσεις αλλά με μικρότερη πίεση-υποχώρηση της τιμής σημειώνονται και σε μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν καλή εικόνα στα οικονομικά μεγέθη τους. Με απώλειες και η μετοχή του Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ - ο όμιλος ανακοίνωσε νωρίτερα τα αποτελέσματα τριμήνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v