Σε χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κατά 3,4% στις 1.084 μονάδες.
Το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 -πλην της Jumbo- κινείται στο κόκκινο, με τις τράπεζες να τίθενται στο στόχαστρο των πωλητών και σήμερα.
Απώλειες 3,5% καταγράφει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, πτώση 4,3% εμφανίζει η μετοχή της Alpha, ενώ κατά 2,8% στα 1,38 ευρώ υποχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς.
Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:
Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Ρωσία, μικτή εικόνα στις ευρωαγορές λόγω αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου και διόρθωση στο Χ.Α. με μικρής έκτασης «ξεπούλημα» προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης στην Αθήνα.
Εμφανής η σταδιακή αλλαγή της θέσης των ξένων για την ελληνική αγορά, παραμένουν η επιφυλακτικότητα κι η ανησυχία για τα stress tests, ενώ αναζητούνται δυνάμεις για ανάσχεση του συνεχιζόμενου πτωτικού σερί, που πλέον φτάνει τις 7 συνεδριάσεις.
Με τον Γενικό Δείκτη και τον FT25 οριακά στα χαμηλά ημέρας (1.123,39 και 359,67 μον.) και τον Τραπεζικό Δείκτη ακριβώς στο χαμηλό ημέρας των 146,80 μονάδων. Με συναλλαγές 112,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 66% στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με τα 38,2 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια στη μετοχή της Εθνικής.
Στις διεθνείς αγορές επικρατεί σχετικός προβληματισμός από την κίνηση της Μόσχας να προχωρήσει σε αντίποινα στις κυρώσεις των ΗΠΑ - Ε.Ε. Στη Wall Street τα καλά οικονομικά αποτελέσματα ήταν αυτά που περιόρισαν τις απώλειες για τους βασικούς δείκτες με τον S&P να υποχωρεί τελικά κατά 0,94% στις 1.920,80 μονάδες.
Η ρωσική παράμετρος παραμένει κλειδί των εξελίξεων και ισχυρός καταλύτης (και) για τις αγορές μετοχών, χρήματος με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις -κυρίως τις γερμανικές- να μετρούν σημαντικές ζημίες. Σημαντική η επιβάρυνση και για τον ελληνικό τουρισμό από τις μειωμένες αφίξεις Ρώσων τουριστών, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η μέχρι τώρα επίπτωση στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά. Παράμετρος που διατηρείται και -κατά γενική εκτίμηση των ξένων ΜΜΕ- βρίσκεται σε εξέλιξη (και όχι σε ύφεση).
Βέβαια το Χ.Α. δεν... χρειάζεται αφορμές από τα ξένα χρηματιστήρια. Διορθώνει λόγω κυρίως εγγενών προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Στο σχετικό θέμα για τα stress tests των ξένων οίκων για το χρηματιστήριο σημειώνεται: «Μετά τον... συνωστισμό των θετικών εκθέσεων από τους ξένους επενδυτικούς οίκους για τις ελληνικές μετοχές και τις τραπεζικές αξίες ειδικότερα, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σιγά-σιγά κάποιοι από αυτούς αρχίζουν να... λειαίνουν τις εκτιμήσεις τους εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests και των αμφίβολων αποτελεσμάτων που θα έχουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών».
Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι σε αυτήν τη συγκυρία ανακοινώθηκε η αναβάθμιση από τη Moody's (που ωστόσο κρύβει παγίδες και προειδοποιήσεις). Από την πλευρά της η Credit Suisse θεωρεί ακριβές τις ελληνικές τράπεζες, η Handelsblatt «ανησυχεί» μήπως και απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια (νέες αυξήσεις κεφαλαίου για τις συστημικές τράπεζες), ενώ και η BofA, που δεν θεωρεί πως θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, εμφανίζεται επιφυλακτική.
Σε αυτήν την ομοβροντία παρεμβάσεων το ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχωρεί στα χαμηλά 2 μηνών (στο 6,4% ενισχύεται η απόδοση), ο ΟΔΔΗΧ αντλεί 812,5 εκατ. ευρώ (από 6μηνα έντοκα, στο 2,02% το επιτόκιο), η Goldman Asset Management και η DB Private Equity προσφέρουν περίπου 500 εκατ. δολάρια για την απόκτηση της NBGI, το management της εταιρίας διαπραγματεύεται την παραμονή του μετά την ολοκλήρωση του deal, ενώ το φθινόπωρο θα κατατεθεί στη Βουλή η ανανεωμένη σύμβαση παραχώρησης για το έργο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δευτερευόντως και οι εσωτερικές εξελίξεις κυρίως παραμένουν ρυθμιστές για ακόμη μία συνεδρίαση, τη σημερινή, και το πιο εύλογο ερώτημα των ανθρώπων της αγοράς είναι εάν και πώς θα ανακοπεί το πτωτικό σερί.
Για τον FT25 πολλά συμβόλαια έχουν ανοίξει ακόμη χαμηλότερα (προς τις 350 μονάδες), ενώ σημείο αναφοράς παραμένουν οι 341-342 μονάδες (19-20/5), δηλαδή το χαμηλό έτους για τον δείκτη.
Το κλείσιμο και των τριών μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ στο χαμηλό ημέρας προβλημάτισε και προβληματίζει τους ανθρώπους της αγοράς με τη μετοχή του ΟΤΕ στα 9,78 ευρώ (με συναλλαγές 11,6 εκατ. ευρώ), του ΟΠΑΠ στα 11,79 ευρώ (5,3 εκατ. ευρώ) και της ΔΕΗ στα 10,69 ευρώ με συναλλαγές 2,7 εκατ. ευρώ. Και με την προσφορά ξένων χαρτοφυλακίων να έχει συνέχεια.
Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως από τη δυνατότητα αυτών των τριών μετοχών να αντιδράσουν θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η αναστροφή του Χ.Α. ή η περαιτέρω διόρθωσή του.
Θα πρέπει επίσης να φανεί εάν σε μετοχές που έκλεισαν εχθές στα χαμηλά ημέρας υπάρχει επιπλέον προσφορά (συγκεκριμένα στους τίτλους των ΒΙΟΧΑΛΚΟ (4,07 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (3,55), ΕΛΠΕ (5,51ευρώ), Eurobank Properties (9,08 ευρώ), Ιntralot (1,74 ευρώ), Motor Oil (7,85 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (21,60 ευρώ) και από τις τράπεζες στην Πειραιώς (στο 1,42 ευρώ).
Στα 6,20 ευρώ με απώλειες 2,20% και 127.273 τεμάχια η μετοχή της Μυτιληναίος και στα 11,68 με -2,26% η μετοχή της ΜΕΤΚΑ με συναλλαγές 52.363 τεμαχίων. Ο όμιλος ανακοινώνει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ αύριο το πρωί κρίσιμη θεωρείται η ανακοίνωση των μεγεθών του ΟΤΕ.
Σε Μυτιληναίο- ΜΕΤΚΑ (σήμερα), ΟΤΕ (αύριο) έχει στραφεί το ενδιαφέρον της αγοράς καθώς θεωρείται πως από την αντίδραση αυτών των μετοχών και τη στάση ξένων και «ισχυρών χεριών» θα κριθούν αρκετά και για άλλους εισηγμένους ομίλους που ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους στη συνέχεια.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ θεωρείται ιδιαίτερο στοίχημα, καθώς η μετοχή διορθώνει από τα υψηλά των 13,20 στις 13 Μαρτίου έχοντας ενδιάμεσα ένα σύντομο διάστημα αντίδρασης (στα επίπεδα των 12 ευρώ από τις 10 μέχρι τις 20 Ιουνίου), με τους ξένους να μειώνουν σταθερά τη συμμετοχή τους από τις αρχές Ιουλίου. Πρόκριμα σήμερα ο όμιλος Μυτιληναίου, περισσότερο όμως αύριο ο Οργανισμός αφού θα γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη η στάση ξένων (κυρίως αμερικανικών) χαρτοφυλακίων.
Του Σωτήρος σήμερα -υγεία και χρόνια πολλά στους φίλους και γνωστούς!- και να δούμε εάν θα ανακοπεί ή θα συνεχιστεί το πτωτικό 7ήμερο σερί και αν θα υπάρξει αντίδραση από τα χαμηλά 2,5 μηνών για το Χ.Α.