Πρώτη, μετά την αναβάθμιση της Moody's, συνεδρίαση για το Χ.Α. Με την κυβέρνηση, τους κάθε λογής εμπλεκόμενους, τα «ισχυρά χέρια» και τους ξένους να έχουν κάθε εύλογο ενδιαφέρον να περάσουν τα μηνύματά τους.
Εμφανής η προσπάθεια του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου να αξιοποιήσουν (και) πολιτικά τη λίγο έως πολύ αναμενόμενη κίνηση του αμερικανικού οίκου (η νέα αξιολόγησή του συγκλίνει με αυτήν της Fitch και της S&P), και αυτό μένει να αποτυπωθεί (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Στις 1.162,89 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 372,41 ο FT25, με τις τράπεζες εγκλωβισμένες και τον κλαδικό δείκτη και πάλι στην περιοχή των 150-155 μονάδων. Δηλαδή μία από τα ίδια για τον τραπεζικό δείκτη - με τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν σε 4-5 συνεδριάσεις του Ιουλίου.
Στα τέσσερα «κλειδιά» και στη... Moody's αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνοντας πως «ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο επτάμηνο εξακολουθεί να εμφανίζει παράλληλη πορεία, δείχνοντας πως η αγορά θα ήθελε να ξεπεραστούν κάποια σημαντικά ρίσκα πριν αποφασίσει να επενδύσει δυναμικά σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία».
Ακριβής, περιεκτική καταγραφή μιας σημαντικοής αιτίας αυτού του «εγκλωβισμού», που ειδικά από την αρχή του Ιουλίου διαμορφώνει έναν απόλυτα συμμετρικό σχηματισμό με κορυφή τις 1.245 και «πυθμένα» τις 1.165 μονάδες.
Στο σχετικό θέμα του Σαββάτου γίνεται όσο το δυνατόν προσεκτικότερη προσέγγιση για τις «παρακαταθήκες» που δημιουργεί η αναβάθμιση της Moody's. Με 2-3 κύριες παραμέτρους να κάνουν τη διαφορά. Αφενός του διεθνούς περιβάλλοντος και της σημαντικής διόρθωσης των χρηματιστηρίων, αφετέρου της στάσης των ξένων παικτών και των εξελίξεων στις τράπεζες.
Σχετικά με τις τελευταίες, εκτενή αναφορά κάνει ο Γιώργος Παπανικολάου σημειώνοντας: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, είναι ίσως θέμα ημερών να αποκτήσουν οι τραπεζίτες της Ευρώπης την πλήρη εικόνα του 'τεστ αντοχής' που για πρώτη φορά θα περάσουν, με ενιαίο υποτίθεται τρόπο, στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, όμως, για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν αυτά τα τεστ δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Κι αυτό διότι υπάρχουν πληροφορίες από έγκυρες πηγές ότι η διαδικασία 'πάσχει' κι ότι στην επικοινωνία των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών με τους Έλληνες τραπεζίτες παρουσιάζονται 'περίεργες' ανακολουθίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις παραδοχές και τα στοιχεία που ζητούνται στο πλαίσιο αλλεπάλληλων επαφών».
Στα 2,40 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, μετρώντας απώλειες 37,6% από την αρχή του έτους, ενώ επουδενί δε θα πρέπει να χαθεί η στήριξη των 2,31 ευρώ, ειδάλλως σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να... ψαχνόμαστε για άλλα σενάρια.
Στο πλαίσιο της αναδιάταξης του κλάδου θα πρέπει να ενταχθεί και η κίνηση της κυβέρνησης να περάσει με αιφνιδιαστική τροπολογία ριζικές αλλαγές στη διαφήμιση και στα ΜΜΕ, ό,τι αυτό αυτό προοιωνίζεται για τις αναπόφευκτες ανακατάξεις από Οκτώβριο - Νοέμβριο. Κι αυτό καθώς σημαντικό μέρος δανείων, υποχρεώσεων κ.λπ. ΜΜΕ θα πρέπει να ομαδοποιηθεί και να καταστεί διαχειρίσιμο από τις συτημικές τράπεζες.
Τεχνικά, ο Τραπεζικός Δείκτης δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 150 (των 145 στη χειρότερη περίπτωση...). Οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης σήμερα - αύριο θα πρέπει να δώσει κλείσιμο -οπωσδήποτε- πάνω από τις 159-160 μονάδες για να έχει τύχη η όποια επιχείρηση αναστροφής.
Ένα από τα κλειδιά ο διεθνής παράγων, σημειώνοντας ενδεικτικά τη σημαντικότατη διόρθωση λ.χ. του DAX. Στις 9.210 μονάδες ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης που σημειωτέον υποχωρεί από τις αρχές Ιουλίου και διαγραμματικά δείχνει να σπάει στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας χάνοντας σχεδόν 800 μονάδες από τα τελευταία ιστορικά υψηλά του, στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου.
Θεαματική υποχώρηση σε μικρό χρονικό διάστημα που ή βγάζει γενναία αντίδραση (προς τις 9.450-9.500) ή κάτι πολύ σοβαρότερο συμβαίνει σε Γερμανία, Ευρώπη με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στην Ουκρανία (δηλαδή τις κλιμακούμενες κυρώσεις κατά της Μόσχας) και τελευταίο...σπινθήρα τη «χρεοκοπία» της Αργεντινής.
Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως τα ευρωχρηματιστήρια είναι πολύ κοντά στα χαμηλά - στηρίξεις απ΄ όπου δικαιολογείται μία σημαντική ανοδική αντίδραση που εάν συμβεί μπορεί να παρασύρει ανάλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με ή χωρίς τις τράπεζες, που έχουν τα προβλήματα και τις εκκρεμότηές τους, η αγορά θα πρέπει να προσπαθήσει να αξιοποιήσει την αφορμή της Moody's. Εάν βοηθήσουν και τα ευρωπαϊκά, τότε το συζητάμε.
Εκτός από τις τράπεζες, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και από το... μέτωπο του ΟΤΕ καθώς η μετοχή διορθώνει σταθερά από τα 13,20 ευρώ (στις 13/3) και κλείνοντας στα 10,14 - χαμηλό ημέρας την 1η Αυγούστου- κινδυνεύοντας πλέον με επιστροφή στα τοπικά χαμηλά του Μαΐου (9,46 ευρώ στις 19/5). Ό,τι χειρότερο δηλαδή.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο τεχνικά στοιχεία (ανάλυση του Γενικού Δείκτη από τον Μ. Βελλιανίτη) και τα επικρατέστερα ενδεχόμενα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.