Μπορεί η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας να είναι η δεύτερη συνεχόμενη καθοδική για τον Γενικό Δείκτη (ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1149 μονάδες με πτώση 0,8%), όμως η γενικότερη εικόνα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δείκτης του Χ.Α. είχε αρχίσει να "γέρνει" όταν ακόμα οι διεθνείς Αγορές σημείωναν πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι Τραπεζικοί προβληματισμοί στην Πορτογαλία, αλλά και ενταθούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες σε Ουκρανία και Γάζα.
Από το πρόσφατο υψηλότερο κλείσιμο της 10/6 (1322,9 μονάδες), κάθε επόμενη "κορυφή" του Δείκτη (σε κλείσιμο) ήταν χαμηλότερη από την αμέσως προηγούμενη, ενώ από την άλλη, κάθε νεότερο χαμηλότερο κλείσιμο του Δείκτη είναι χαμηλότερο από το αμέσως προηγούμενο χαμηλό.
Αν αυτό το διάγραμμα δεν είναι "καραμπινάτη" περίπτωση πλαγιοκαθοδικής Αγοράς, τότε αρκετοί από τους αναλυτές θα πρέπει να σκίσουν τα πτυχία τους.
Περίπου η ίδια εικόνα και για τον Τραπεζικό δείκτη, που δείχνει να χάνει με εντυπωσιακή ευκολία την μία μετά την άλλη, τις θεωρούμενες ισχυρές στηρίξεις και τις Τραπεζικές μετοχές να εξελίσσονται για πολλοστή φορά σε "μαλακό υπογάστριο" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.
Μάλιστα η σημερινή καθοδική διαφυγή από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 0,6000 ευρώ για την Alpha Bank (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 0,5950 ευρώ και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στα 0,6030 ευρώ) και των 1,50 ευρώ για την Πειραιώς, σε συνδυασμό με την καθοδική διαφυγή της Εθνικής χαμηλότερα των 2,50 ευρώ και της Eurobank χαμηλότερα των 0,3500, που είχε προηγηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής, ανέβασαν σημαντικά τις στροφές στις κινήσεις "stop loss", ενώ πλήθυναν και τα "margin calls"
Εξαφανισμένοι, από την πλευρά των αγοραστών και οι ξένοι ενεργοί διαχειριστές, επιλέγουν την "διακριτική" μείωση θέσεων με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, αφού το "μπαράζ" των προηγούμενων υπερθετικών "εισαγόμενων" εκθέσεων για τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα, δεν δημιούργησε νέο κύμα αγοραστών.
Αν συνεχιστεί η "ταλαιπωρία" στο Τραπεζικό ταμπλώ και με δεδομένη την υψηλή βαρύτητα που έχουν οι Τραπεζικοί τίτλοι στον Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το ποιες μετοχές του 25αρη θα ηγηθούν της επόμενης ανοδικής αντίδρασης;
Τεχνικά και αν χαθούν οι 152 μονάδες, η επόμενη σημαντική στήριξη για τον Τραπεζικό δείκτη, εντοπίζεται στις 141 μονάδες, ενώ οι επόμενες στηρίξεις στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 0,5500 ευρώ, για την Εθνική στα 2,20 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,30 ευρώ και για την Eurobank στα 0,3300 ευρώ.
Για τον Γενικό Δείκτη, αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1138 (εδώ φρενάρισε σήμερα) και 1115 μονάδες.
Κακή η τελική αναλογία ανοδικών (43) - πτωτικών (77), ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ενδοσυνεδριακά οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών.
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, καθώς περίμεναν την "Τραπεζική αποκαθήλωση" σχετικά αργότερα και αποδίδουν την εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση στις εκτιμήσεις για νέες Τραπεζικές κεφαλαιακές ανάγκες, στις ανησυχίες για πιθανές πρόωρες εκλογές, στα κακά μαντάτα από το μέτωπο της εγχώριας πραγματικής οικονομίας και την επερχόμενη νέα φορολογική επιδρομή, στην επιφυλακτικότητα που επιστρέφει στις διεθνείς Αγορές και στην αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών από τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς μετοχές.
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ." ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. χωρίς το καθαρό ποσό € 1,50 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1163,38 (+0,44%) και χαμηλό τις 1138,63 (-1,63%), "φορώντας τα κόκκινα" από τις 10.47 και μετά. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1144,13 μονάδες (-1,22%) και με την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1149 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,80%.
Ο τζίρος, στα επίπεδα της Παρασκευής, ξεπέρασε τα 105 εκατ. από τα οποία τα 29,5 εκατ. αφορούσαν τις ιδιαίτερα υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ). Πέντε "γνωστοί" τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ) απέσπασαν το 73% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Motor Oil, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Μέτκα και στο υψηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Eurobank Properties, Jumbo.
Ξεκινώντας από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, η ΔΕΗ (-2% και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) επιβεβαίωσε την απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από αίτημα αναίρεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία πρακτικά αποφαίνεται ότι ο λιγνίτης δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ΔΕΗ, αφού και άλλοι μπορούν να τον εκμεταλλευτούν.
Από την άλλη, επέστρεψαν οι πιέσεις στα Τραπεζικά warrants, καθώς πάνε πίσω οι εξελίξεις και αυτό φέρνει πίεση στις τιμές.
Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,51 ευρώ (-5,03%) με συναλλαγές 1204857 τεμ., της Πειραιώς στα 0,8180 ευρώ (-5,10%) και όγκο 1936646 τεμ. και της Εθνικής στα 0,6690 ευρώ (-6,43%), διακινώντας 213342 τεμ.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Inform Λύκος, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, ενώ ο Fourlis προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά. Οι "ανοιχτές" εντολές αγορών δεν έδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στον Επίλεκτο και σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Compucon.
Η ειδησεογραφία
Ξεκινώντας από τα "εσωτερικά" νέα, στα 67,25 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν τα χρέη των φορολογουμένων στην Εφορία στα τέλη Ιουνίου.
Από την άλλη, η Τράπεζα της Ελλάδος σε "workshop" που διενήργησε πρόσφατα κατέληξε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 110 με 115 δισ. ευρώ. Το ύψος των δανείων που θεωρείται πρακτικά αδύνατο να εισπραχθούν ανέρχεται, με βάση τις μελέτες, σε 20 με 23 δισ. ευρώ.
Σε απολύτως "υγιή" κατάσταση, με σημαντικές προοπτικές, βρίσκεται μόλις το 1/3 των Επιχειρήσεων. Οι υπόλοιπες κινούνται στα όρια και απαιτούνται λύσεις ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Σχετικά ανησυχητικά τα μηνύματα και από τις Αγορές ομολόγων, καθώς το CDS του Ελληνικού 10ετούς, από τις 483 μονάδες που βρισκόταν στις 4/7, σήμερα "αναμετρήθηκε" με τις 520 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 7,66%.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας σύμφωνα με τον δείκτη "Sovereign Risk" της BlackRock.
Τιμή στόχο τα 10 ευρώ με σύσταση "Overweight" δίνει η Beta Sec. για την μετοχή της Sarantis Group, καθώς όπως εκτιμά η μετοχή παραμένει υπερβολικά υποτιμημένη. "Καθώς η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η αύξηση της κατανάλωσης θα αυξήσει τις πωλήσεις του ομίλου κατά 8% και τα καθαρά κέρδη κατά 21%, στα 256 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 2013-2016".
Οι διεθνείς αγορές
Εγρήγορση δείχνει να επικρατεί και στις τάξεις των διεθνών αναλυτών, καθώς μπορεί να επικρατεί "επιφανειακή ηρεμία" στις διεθνείς Αγορές και κυρίως στην Wall Street, όμως έχουν αρχίσει να σημειώνονται κάποιες πρώτες ενδείξεις που απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά.
Έτσι κατά την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση των 10ετών Γερμανικών ομολόγων υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, υποδηλώνοντας την στροφή των επενδυτών σε χρεόγραφα χαμηλού ρίσκου και μακριά από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Επίσης, συνεχίζεται η "βουτιά" δανεισμού για το Αμερικανικό Δημόσιο, με τους επενδυτές να αναζητούν "ασφαλέστερες" τοποθετήσεις, ενώ από την άλλη η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του γεν παραπέμπει σε περιορισμό των κεφαλαίων που κινούνται από την Ιαπωνική προς την Αμερικάνικη οικονομία Αγορά.
Ο Christopher Flowers, ένας από τους μεγαλύτερους private equity επενδυτές στον Τραπεζικό κλάδο, προειδοποιεί ότι οι πιέσεις των Ρυθμιστικών Αρχών έχουν συρρικνώνει τόσο πολύ την κερδοφορία, που τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν θα μπορέσουν να βρουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια για να επιβιώσουν στην επόμενη χρηματοοικονομική κρίση. Και συμπλήρωσε: "Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς πως μπορεί να σχεδιαστεί ο κλάδος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει άλλη Τραπεζική κρίση. Σας εγγυώμαι ότι θα υπάρξει και άλλη Τραπεζική κρίση".
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (κλειστό το Τόκιο λόγω αργίας), σε "κόκκινο φόντο" κινούνται Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και Wall Street (στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης) και ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη θα ανακοινώσει σύντομα και νέες κυρώσεις κατά Ρωσικών εταιρειών και φυσικών προσώπων.
Οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τις στρεβλώσεις στις τιμές που θα μπορούσε να προκαλέσει η νομισματική πολιτική και να βοηθήσουν ώστε να αποτραπούν οι "φούσκες" στα assets, σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, για την δυνατότητα ανταλλαγής των νομισμάτων τους, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία επιτρέπει στις δύο Κεντρικές Τράπεζες να αγοράζουν και να πωλούν τα νομίσματά τους έως το ποσό των 150 δισ. γουάν ή 21 δισ. Ελβετικών φράγκων.
Tι σχολιάζουν αναλυτές
H εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με μία άτονη αντίδραση και ολοκληρώθηκε με την λήξη των συμβολαίων να μας βρίσκει και πάλι πτωτικά, υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Πλέον μένει να δούμε αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αρκεστεί με το χαμηλό του 365 ή θα θελήσει να δοκιμάσει και την περιοχή του 360. Το πολύ θετικό είναι πως πλέον το "stop" μας στο "short" και είσοδος μας κατέβηκε στο 385, σε κλείσιμο, μιας και διάσπαση θα μας δώσει σε πρώτη φάση μία κίνηση προς το επίπεδο των 401 μονάδων. Οι όγκοι σχετικά χαμηλοί με αρκετά "πακέτα" να κάνουν την εμφάνιση τους στα τρέχοντα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να θέλει να τεστάρει και πάλι την περιοχή των 1130 μονάδων, ενώ όσο συντηρεί την ζώνη του 1100 κρατάει και την ανοδικότητα των τελευταίων 2 ετών.
Αντίστοιχα ο Τραπεζικός δείκτης χρειάζεται μία διάσπαση, σε κλείσιμο, των 165 μονάδων για να μας δώσει ένα αγοραστικό σήμα. Με βάση τα πολύ κοντινά "stop" θα μπορούσαμε να περιμένουμε για να προχωρήσουμε σε νέες τοποθετήσεις.
Δεν έχουμε κάποια καινούργια νέα, τουλάχιστον μέσα στο Καλοκαίρι, που να φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά ενώ η Αγορά φοβάται α) τυχόν πρόωρες εκλογές και β) τυχόν νέες αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο, εν όψει των "stress tests" του Φθινοπώρου.
Από την άλλη το πολύ σημαντικό δεδομένο στον κλάδο των τραπεζών, είναι οι αποφάσεις σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια, ειδικά σε Επιχειρήσεις, μιας και μία τελική απόφαση θα έχει άμεση σχέση με την ρευστότητα στην Αγορά. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποφάσεις σε σχέση με τους δανειολήπτες και η κωλυσιεργία είναι ότι χειρότερο σε σχέση με την κίνηση της Χρηματιστηριακής Αγοράς και όχι μόνο.
Συνεχίζουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, όσο τα επίπεδα των 1100 μονάδων συντηρούνται. Το 1190-1200 έχει γίνει, στην παρούσα, κοντινή αντίσταση ενώ μία διάσπαση του 1196 επιπέδου μας δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενη κίνηση στην περιοχή των 1250 μονάδων.
"Η Ελληνική Χρηματαγορά συνεχίζει να κινείται με Καλοκαιρινούς ρυθμούς περιμένοντας λόγο ή κεφάλαια να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
ΧΠΑ
Πτωτικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τις συναλλαγές να μειώνονται σημαντικά, όπως και αναμενόταν, για το συμβόλαιο του δείκτη, ενώ έμειναν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.086 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.658, 7.548 για τον Αύγουστο, 90 για τον Σεπτέμβριο, 20 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 366,5) κινήθηκε μεταξύ 365,5 και 374,5 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,85%.
Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (13.800 ΟΤΕ, 11.700 Εθνική, 25.000 Πειραιώς, 45.300 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (396), ΔΕΗ (644), Alpha Bank (11.427), Εθνική (2.781), Πειραιώς (3.851), MIG (369), Eurobank (1.172), ΟΠΑΠ (224), ΓΕΚ (313), Ελ. Πετρέλαια (429), Ελλάκτωρα (144), Μυτιληναίο (453), ΕΧΑΕ (167), Folli Follie Group (116), Intralot (172).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 38%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν υψηλός στα 5.092 δικαιώματα (4.350 calls και 742 puts).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα παραπάνω calls, τα 3555 ήταν λήξης Αυγούστου και με τιμή εξάσκησης τις 410 μονάδες, κάτι που δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον για την συνέχεια (!)
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (77.199.250 τεμ.), Εθνική (3.749.390 τεμ.), Πειραιώς (19.800.282 τεμ.), Eurobank (14.670.807 τεμ.).