Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στο Χρηματιστήριο

Το νέο πρόσωπο του Χρηματιστηρίου μετά τις τραπεζικές αυξήσεις. Πώς διαφοροποιούνται τα δεδομένα από την άντληση κεφαλαίων «μαμούθ». Η «ταλαιπωρία», ο δρόμος προς τις κάλπες και ποια είναι τα μεσοπρόθεσμα πονταρίσματα. Τι δείχνουν οι κινήσεις των ξένων.

Η απρόσμενη ως προς την έκταση της διόρθωση στην συνεδρίαση της Παρασκευής σε αντιδιαστολή με την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών στις ευρωαγορές καταδεικνύει την σημασία της «πολιτικής παραμέτρου» για το ΧΑ.

Μόλις μία εβδομάδα πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δύο πριν την κρισιμότατη Κυριακή των ευρωεκλογών (της 25ης Μαϊού) αναδεικνύονται το ευάλωτο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ρηχότητά του, συνάμα δε ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει πλέον ο «ξένος παράγοντας».

Πλέον το ΧΑ έχει γίνει ξανά τραπεζοβαρές με την κεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών στα περίπου 30 δισ. ευρώ (29,6 για την ακρίβεια). Εύλογα η αύξηση της βαρύτητας του κλάδου έναντι των υπόλοιπων μετοχών του FT25 «μετρά» στην αγορά.

Κάτι που αποτυπώθηκε και στην διάρκεια της αναδιάταξης των δεικτών (rebalancing) με αφορμή την αλλαγή στάθμισης των Alpha Bank, Πειραιώς. Με την αγορά να... προετοιμάζεται για νέο rebalancing την εβδομάδα που μας έρχεται.

Χαμηλότερα των 1.200, στις 1.191,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αμέσως χαμηλότερη στήριξη στην ευρύτερη περιοχή των 1.180 μονάδων, που εάν διασπασθεί, ανοίγει την... κατηφόρα προς τις 1.150 μονάδες. Προσώρας όμως προέχει η επιβεβαίωση (ή όχι) των 1.180 μονάδων για τον ΓΔ. Και των 380-375 μονάδων για τον FT25.

Την Παρασκευή ξάφνιασε όχι τόσο ο... υπέρογκος τζίρος στη μετοχή της Eurobank, ούτε η νέα πίεση στη μετοχή της Εθνικής ή οι απώλειες για τη μετοχή του ΟΤΕ, όσο οι καθολικές πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT25 και του FTMID.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά προεξοφλείται πως θα δοκιμαστεί λίγο χαμηλότερα, μέχρι τις 1.180 μονάδες καθώς στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής φάνηκε πως υπάρχει... ουρά πωλήσεων στις περισσότερες μετοχές του FT25.

Αρκετοί αποδίδουν την αρνητική εικόνα της αγοράς στην ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο, την σεναριολογία για την... επομένη της 25ης Μαΐου κ.λπ. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, η αφορμή πρέπει να αναζητηθεί στην λήξη των Παραγώγων μηνός Μαΐου, την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαΐου.

Αυτό γιατί, όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, από την προηγούμενη λήξη Παραγώγων (triple witching 18/4) μεσολάβησαν σημαντικές εξελίξεις στην αγορά με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το διάστημα εντάθηκε και ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σε μία πρωτοφανή και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα «αφαίμαξη» κεφαλαίων/ρευστότητας που έχει συμβεί ποτέ στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η διαδικασία αποτέλεσε μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Ποσό 8,3 δισ. ευρώ, περίπου 5% του ΑΕΠ, εισφέρθηκε στην αύξηση κεφαλαίου των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής, κάτι που προ λίγων μηνών θα ακούγονταν αδιανόητο. 

Ωστόσο πέρα από τη συμμετοχή πολλών επενδυτικών χαρτοφυλακίων υπήρξαν και «κερδοσκοπικά» funds (όπως φάνηκε κυρίως στην περίπτωση της Eurobank).

Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από δυο μήνες. Ετσι, ήταν περίπου βέβαιο ότι θα προκαλούσε «αναταράξεις» στο Χρηματιστήριο δεδομένων και των χαμηλών τιμών στις οποίες διενεργήθηκαν οι ΑΜΚ προκειμένου να... δελεάσουν τα «ξένα κεφάλαια».

Δεν είναι τυχαίο, πως οι πρώτες ρευστοποιήσεις (κυρίως) ξένων χαρτοφυλακίων σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ ξεκίνησαν αρχές Απριλίου για να ακολουθήσουν άλλοι δύο γύροι πωλήσεων από τις 22-23/4 και 30/4-2/5 μέχρι τα χαμηλά της περασμένης Παρασκευής.

Γνωρίζοντας οι ξένοι εκ των προτέρων πως οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλότερες τιμές, έχοντας εικόνα του «βάθους» της υποκείμενης αγοράς και των Παραγώγων, αποδείχθηκε πως είχαν εύκολο έργο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως αρχές Απριλίου η μετοχή της Εθνικής ήταν οριακά πάνω από τα 4 ευρώ αλλά και του ΟΤΕ στα 12,60-12,70 ευρώ. Ανάλογη έκθεση είχαν στην πλειονότητα των μετοχών του FT25 και σε στις 4-6 μετοχές του FT Mid, που διατηρούν θέσεις.

Και φτάνει η αγορά στις 1.191 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να αφήνει πίσω του την δεύτερη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης των 4 συστημικών τραπεζών (η πρώτη έγινε πέρυσι σε τιμές έως 75% υψηλότερα από την τελευταία) και τα «ξένα κεφάλαια» να έχουν αποκτήσει θέσεις περί τα 8-9 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Πρακτικά κυρίως τα «ξένα κεφάλαια» συμμετέχουν πλέον:

- Με 43% στο μ.κ της Εθνικής (στο 57% το ποσοστό του ΤΧΣ) με τιμή αγοράς 2,20 ευρώ (στα 4,30 ευρώ είχε καλύψει πέρυσι το ΤΧΣ),

- Με 65% στο μ.κ της Eurobank (στο 35% περιορίζεται η συμμετοχή του ΤΧΣ) με τιμή αγοράς στα 0,31 ευρώ,

- Με 33% στο μ.κ της Πειραιώς (ΤΧΣ στο 67%) και τιμή κόστους 1,71 ευρώ/μτχ και

- Με 31% στο μ.κ της Alpha Bank (ΤΧΣ στο 69%) και τιμή κόστους 0,65 ευρώ.

Τρέχουσες τιμές, για τη μετοχή της Εθνικής στα 2,54 ευρώ, της Eurobank στα 0,351, της Πειραιώς στα 1,68 ευρώ και της Alpha Bank στα 0,65 ευρώ.

Εάν συνεκτιμηθεί η τρέχουσα τιμή (και ανά μετοχή σχέση/αναλογία για κάθε μία ξεχωριστά) φαίνεται πως τα «ξένα κεφάλαια» όχι μόνο τοποθετήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλά έχουν την δυνατότητα να μειώσουν και άλλο τη μέση τιμή κτήσης «παίζοντας» παράλληλα πτωτικά (short) την αγορά και Συμβόλαια δεικτών & μετοχών.

Άλλωστε τα στατιστικά στοιχεία Απριλίου δείχνουν αύξηση της συμμετοχής των ξένων με μείωση της θέσης των ελλήνων.

Εάν σε αυτά προστεθούν οι ομολογιακές εκδόσεις για παράδειγμα της ΔΕΗ (700 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου) των Ελληνικών Πετρελαίων (400 εκατ. ευρώ μέχρι τις 9/5), η «πολιτική παράμετρος» και τα επίπεδα μόχλευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δικαιολογείται η αρνητική εικόνα της αγοράς. Εικόνα, που μπορεί να αναδείχθηκε την τελευταία εβδομάδα, αλλά που διαμορφωνόταν σταδιακά από τις αρχές Απριλίου.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί βραχυπρόθεσμα, οπότε και θα ζητηθεί η επιβεβαίωση (ή όχι) των 1.180 μονάδων (και χαμηλότερα, των 1.150), με το εκλογικό αποτέλεσμα (εν μέρει) της 18/5, κυρίως όμως της 25/5 που μπορεί να επιδράσει καταλυτικά για τη συνέχεια.

Ωστόσο βραχυ-μεσοπρόθεσμα, κρίνοντας από τα μέσα κόστη εισόδου των «ξένων κεφαλαίων» κυρίως στις 4 συστημικές τράπεζες, πιθανότατα να επιχειρηθεί ένας σημαντικός ανοδικός γύρος με σκοπό την αποκόμιση υπεραξιών.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.191,70 μονάδες με πτώση 3,91%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 4,13% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 2,42%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε μόνο ο κλάδος Κατασκευές- Υλικά (+1,74%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τηλεπικοινωνίες (-7,83%), Τράπεζες (-6,83%), Ασφάλειες (-5,59%) και Βιομηχανικά Προϊόντα- Υπηρεσίες (-4,27%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Compucon (63,16%), Γενική Τράπεζα (36.47%), ΓΕ Δημητρίου (32%), Sato (28,57%), Εριουργία Τρία Άλφα (18,97%), Σίδμα (17,14%), Medicon (16,97%), Αιολική ΑΕΕΧ (16,12%), Altec (13,79%) και Αττι-Κατ (13,79%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος Εκδοτική (-48,08%), Ίλυδα (-30,80%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (-30%), Dionic (-28,13%), Eurobank (-27,33%), Παρνασσός (-26,04%), Alco (-22,05%), Pasal (-21,34%), Yalco (-21,14%) και AXON Συμμετοχές (-20,27%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v