ΧΑΑ: Στόχος η δημιουργία βάσης στις 2.100 μονάδες

Στα βήματα των ευρωαγορών δείχνει να πατά πάλι η Σοφοκλέους, εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί επιθυμητή για βραχυχρόνιες τοποθετήσεις και αποκόμιση κερδών. Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση των 2.100 μονάδων, με το ”φόβο” των 2.000 μονάδων να καιροφυλακτεί.

Ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις, η εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑΑ, καθώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά από μια περίοδο περίπου τριών μηνών, όποτε και αναλώθηκε σε εγχώριες ειδήσεις (μετοχοποίηση ΟΤΕ, μετοχοποίηση ΟΠΑΠ, αποκρατικοποιήσεις), ανέκτησε τον υψηλό βαθμό θετικής συσχέτισης που παραδοσιακά εμφανίζει με τις Ευρωαγορές, και δη το δείκτη DAX της Φρανκφούρτης.

Το volatility αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαιτέρως επιθυμητό, αφού επέτρεψε στα επενδυτικά σχήματα τις βραχυχρόνιες τοποθετήσεις και την αποκόμιση κερδών, ενώ το ίδιο συνέβη και στην αγορά παραγώγων, με τους περισσότερους να εκμεταλλεύονται τις ακραίες διακυμάνσεις, σε ημερήσια, όσο και σε εβδομαδιαία βάση.

Οι προοπτικές για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι άσχημες, αφού – τουλάχιστον προς το παρόν – οι αντίστοιχες διεθνείς κεφαλαιαγορές, μετά την έντονα πτωτική κίνηση των τελευταίων ημερών, δείχνουν επιτέλους να δημιουργούν μια βάση, έστω κι αν το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον δεν πείθει.

Επί του πρακτέου, αυτό μεταφράζεται σε μια ενδεχόμενη απόπειρα επαναπροσέγγισης των 2.100 μονάδων, αφού είναι αντιληπτό ότι η ευρύτερη αγορά επιθυμεί να μην δοκιμαστεί άμεσα η στήριξη στο ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Ενδεικτικό της αυξημένης διάθεσης για trading το γεγονός, ότι η μέση συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε απώλειες.

Τέλος, θα εφιστούσαμε την προσοχή των επενδυτών στο ΧΠΑ, το οποίο προσφέρεται για όσους επιθυμούν να διακρίνουν τάσεις, όπως επίσης και στον αυξημένο κίνδυνο τοποθέτησης (risk premium), που συνοδεύει αυτή την εποχή τις τηλεπικοινωνιακές μετοχές, και δη τον ΟΤΕ, ο οποίος λόγω της αυξημένης ελεύθερης διασποράς του επηρεάζεται τα μέγιστα – και φυσικά αρνητικά – από την τάση απεμπλοκής των ξένων θεσμικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v