Σε τροχιά βραχυπρόθεσμης διόρθωσης τα ξένα χρηματιστήρια, πτωτικό σερί για τον S&P 500 στην... κατεψυγμένη Wall Street, σε αναζήτηση διεξόδου η Αθήνα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μετρά δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις πάνω από τις 1.200 μονάδες.
Στις 1.205,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά την οριακή (+0,05%) θετική αντίδραση της Παρασκευής, στις 396,52 μονάδες ο FT 25, για τον οποίο όσο διατηρείται άνω των 375 μονάδων παραμένει ενεργό το σενάριο της περαιτέρω ενίσχυσής του, με πρώτο στόχο τις 409-410 μονάδες.
Σε νέο σχέδιο του Αντ. Σαμαρά για το χρέος αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, κι οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν ανάλογα την κατάσταση (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Βραχυπρόθεσμα και βραχυμεσοπρόθεσμα (με ορίζοντα προς τις εκλογές του Μαΐου) οι πολιτικές εξελίξεις και το χρηματιστήριο έχουν -αναπόφευκτα- μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης με τους κλάδους-κλειδιά όπως λ.χ. οι τράπεζες να συγχρονίζονται με τις κινήσεις της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου και την ανάλογη στάση των «ξένων κεφαλαίων».
Για κρυφούς άσσους κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος, τη στιγμή που ο κλαδικός δείκτης μετρά απώλειες (-1,38%) προς τις 184,25 μονάδες. Ένα από τα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης για τον κλάδο και τον δείκτη η ευόδωση της ΑΜΚ της Eurobank και οι άμεσες -μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας- αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο που αφορούν πρωτίστως την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha Bank. Στο επίκεντρο -ούτως ή άλλως- ο κλάδος, που μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο δύσκολα θα υπερβεί πειστικά τις 210 μονάδες.
Σε νέα υψηλά (10,26 ευρώ) η μετοχή του ΟΤΕ, με 1.827 εργαζόμενους να αποχωρούν με την εθελουσία έξοδο και 500 νέες προσλήψεις να ετοιμάζονται. Χαώδης η διαφορά κόστους μεταξύ αυτών που αποχώρησαν και όσων θα προσλαμβάνονται, στο εξής θα αποτυπώνεται και στα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, θα λειτουργεί προεξοφλητικά και για τη μετοχή στο... ταμπλό.
Σε αντίθεση με τη μετοχή του ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ έχουν εγκλωβιστεί σε βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι προς τα 9,70-9,65 ευρώ και τα 10,80-10,70 ευρώ αντίστοιχα.
Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Intralot, MIG, FFG διατηρούν μεν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά τους, ωστόσο στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο υποχώρησης του δείκτη προς τις 392-388 μονάδες θα πληγούν ανάλογα.
Επιθετική η τελευταία ανοδική προσπάθεια για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πλέον στα 4,46 ευρώ, 1 ευρώ πάνω από τη «μάνα» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Να συνεκτιμηθεί πως από αύριο θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των 8.579.680 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στις 1.214 μονάδες ο FT Mid, εμφανίζει -βραχυπρόθεσμα- καλύτερη εικόνα από τον FTSE (βεβαίως και του Τραπεζικού Δείκτη) καθώς «ισχυρά χαρτιά» του (Fourlis, θυγατρικές ΒΙΟΧΑΛΚΟ, J&P Άβαξ, Υγεία, Eurobank, ΕΥΑΘ) διατηρούν το ανοδικό momentum τους.
Πονηρή η σημερινή συνεδρίαση, όπως και της Παρασκευής, καθώς δείχνει... διόρθωση για βασικούς δείκτες, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτονόμησης συγκεκριμένων τίτλων.
Ζητούμενη θεωρείται κατ' αρχάς η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (για τον Γ.Δ. το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων και το ουσιαστικό των 1.198-1.195 και για τον 25άρη η μη υποχώρησή του χαμηλότερα των 392 μονάδων).
Κλειδί η επιβεβαίωση των στηρίξεων της Εθνικής (διαδοχικά) μέχρι τα 4,04 ευρώ. Ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΟΤΕ προς τα 10,30 ευρώ θα λειτουργούσε εξισορροπητικά για την αγορά. Όπως και στηρίξεις από τις λοιπές δεικτοβαρείς μετοχές (CC HBC και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ).