Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 1.200 με το «καλημέρα»

Ισχυρό ξεκίνημα στο νέο έτος για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 3,64% με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους. Περιορισμένος ο τζίρος. Άνοδος 7% για Εθνική στα 4,12 ευρώ. Υπεραπόδοση για Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Frigoglass.

Αν και ο τζίρος της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, σε καμία περίπτωση δεν συνηγορεί με τον πανηγυρικό χαρακτήρα που πήραν σήμερα οι ημερήσιες αποδόσεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι αγοραστές φρόντισαν να διατηρήσουν την παράδοση που θέλει, στην συντριπτική τους πλειονότητα οι πρώτες συνεδριάσεις του χρόνου να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια, από τα οποία τα εννέα αποδείχθηκαν θετικά και τα έξι αρνητικά για τον Γενικό Δείκτη, μόλις τέσσερις χρηματιστηριακές εκκινήσεις είχαν αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα στις 3/1/2001 (-0,84%), στις 2/1/2006 (-0,02%) και στις 4/1/2010 (-0,29%) και στις 2/1/2012 (-0,99%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή 16η εκκίνηση του χρηματιστηριακού έτους, έδωσε την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας 16ετίας, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 4/1/1999 (+6,71%), στις 3/1/2000 (+4,69%) και στις 2/1/2013 (+3,67%).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σχετικά "φουριόζικα" και η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 14,2 εκατ. όμως στην συνέχεια οι συναλλαγές κατέβασαν ρυθμούς και έτσι η τελική εικόνα του τζίρου έδωσε το δικαίωμα στους συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι η σημερινή αξιοπρόσεκτη άνοδος έγινε περισσότερο ελλείψει πωλητών και λιγότερο λόγω εντυπωσιακού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών στα 65,9 εκατ. από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΠΕΙΡΤΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΑΣΤΗΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ). Το 66% του τζίρου σε μόλις οκτώ τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, Folli Follie Group.

Απόλυτα αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την εντυπωσιακή αλλαγή της Αγοράς, χωρίς ουσιαστική είδηση, πλην ίσως της υπερπουλημένης εικόνας που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες συνεδριάσεις και της τυπικής ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Χώρα.

Ακόμα πιο αιφνιδιαστική η αλλαγή της συμπεριφοράς στο Τραπεζικό ταμπλό, αλλά και στους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους, με τους δεύτερους να παρουσιάζουν κινητικότητα μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις που είχαν υποστεί εν όψει της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας και τις Τραπεζικές μετοχές να ωθούνται από την φήμη σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση μείωσης του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 9 στο 8 για τις Ελληνικές Τράπεζες, κάτι που θα σημαίνει απελευθέρωση κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο είναι αίτημα των τραπεζιτών εδώ και αρκετούς μήνες, όμως κάποια επίσημη ανακοίνωση που να αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά ξεκίνησε, όπως το συνηθίζει άλλωστε, την νέα χρονιά με σημαντική άνοδο, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Κάθε φορά ψάχνουμε να δώσουμε μία δικαιολογία, ή αφορμή, σε κάθε κίνηση της Αγοράς και αυτό πάντα γίνεται εκ των υστέρων. Έτσι λοιπόν, όλο τον μήνα Δεκέμβρη το Χ.Α. κινήθηκε αλλοπρόσαλλα, με αφορμή και τον φόρο υπεραξίας. Όμως, παραδοσιακά ο Δεκέμβρης είθισται να είναι μήνας σημαντικών "αναταράξεων" μιας και υπάρχουν πολλές αναδιαρθρώσεις, συνήθως από Ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, που κάνουν την Αγορά να κινείται με μεγάλες ταχύτητες.
 
Αυτό που είναι δεδομένο αυτή την στιγμή είναι ότι ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πάρει θέσεις, χωρίς να πολυκοιτάνε τα "μικρά" νέα που σε εμάς φαίνονται τεράστια, έχοντας τον έλεγχο σε αρκετά Δεικτοβαρή "χαρτιά". 
 
Πολλοί Έλληνες και ειδικά μικροεπενδυτές μετά και τον νόμο για τον φόρο υπεραξίας, πούλησαν τις κερδισμένες θέσεις τους, είτε από φόβο είτε από ανάγκη, για να δουν την Αγορά με την καινούργια χρονιά ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έκανε γυρίσματα.
 
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το έχουμε στα Τραπεζικά warrants, μιας και όλες τις προηγούμενες μέρες τα περισσότερα έπαιζαν με χαρακτηριστικό discountκαι έξαφνα αποφάσισαν να το κλείσουν στην σημερινή συνεδρίαση αφήνοντας αρκετούς που είχαν πουλήσει τις προηγούμενες μέρες εκτός, ή αναγκάζοντας τους να βγουν αγοραστές σε υψηλότερα επίπεδα με τον καινούργιο χρόνο. 
 
Ουσιαστικά μπαίνουμε σε μία χρονιά που οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι μιας και μπροστά μας έχουμε τις Ευρωεκλογές και ο μεγαλύτερος φόβος είναι πολιτικός για το ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά οι ξένοι έχουν μπει στην Αγορά με βάση την θεωρητική απομάκρυνση "country risk" και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρευστοποιήσουν θέσεις αν διαπιστώσουν ότι κάτι αλλάζει επί τα χείρω.
 
Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, μπαίνουμε σε μία περίοδο που η οικονομία έχει να περιμένει την λύση σε σχέση με το μη βιώσιμο χρέος (κάτι που είναι θετικό για την Αγορά) αλλά και με τον φόβο ότι οι επικείμενες εκλογές μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο.
 
Από την άλλη, το Χ.Α. έχει αποκτήσει μεσοπρόθεσμη τάση (ανοδική) εδώ και μεγάλο διάστημα και αυτό είναι το σημαντικό που κάποιος πρέπει να κοιτάει χωρίς να προσπαθεί να εξάγει βραχυπρόθεσμα συμπεράσματα για την κίνηση της Αγοράς "day by day".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (μετά τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα), με διαθέσεις διόρθωσης η Ευρώπη και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Στο Τόκιο, το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω εθνικής αργίας.
 
Σε συνέντευξή του ο διοικητής της BoJ, Kuroda, τόνισε ότι η Ιαπωνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2014. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 είπε ότι το πρόγραμμα έχει ως θεμελιώδες στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.
 
Μάλιστα, αν πιαστεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% σε ορίζοντα διετίας, τότε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί. Παράλληλα, κάνοντας προβλέψεις για το 2014 ο Kuroda είπε ότι αναμένει μικρή πτώση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη.
 
Από την άλλη, η JP Morgan προβλέπει ότι ο S&P θα πιάσει τις 2075 μονάδες, μέσα στο 2014.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα επισκέφθηκε, σήμερα ο Εισηγητής ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα του Υπουργείου. Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Σαχινίδη ότι προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο με θέμα τον τρόπο διάθεσης των μετοχών Τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ και ότι θα το θέσει υπόψη των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap", όπως και αρκετοί από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1209,79 μονάδες (+4,05%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1203,29 (+3,49%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1204,96 μονάδες με κέρδη 3,64%.
 
Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/12 (1211,77 μονάδες).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην του Τιτάνα, όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του 25αρη έκλεισαν "στο πράσινο".
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι EurobankProperties, Intralot, Jumbo, Frigoglass, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
 
Όπως προαναφέρθηκε, σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε και στα Τραπεζικάwarrants. Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,19 ευρώ (+6,25%) με συναλλαγές 4379695 τεμ. της Εθνικής στα 1,28 ευρώ με κέρδη 10,34% και συναλλαγές 1258979 και της Πειραιώς στα 0,7950 (+4,19%) διακινώντας 2592474 τεμ.
 
Ανεξαρτήτως αν η σημερινή περίπου "πανηγυρική" συνεδρίαση άφησε πολλούς επιφυλακτικούς λόγω του χαμηλού της κόστους, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. επέστρεψαν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, ενισχύοντας το σήμα αγορών. Επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη θεωρούνται οι 1235 μονάδες, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 400 μονάδες, ανοδική διάσπαση των οποίων θα δημιουργήσει συνθήκες αναμέτρησης με την "σκληροτράχηλη" αντίσταση των 416 μονάδων.
 
Λίγα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε το κλείσιμο της MLS σε υψηλά 122 μηνών, η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development, η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την Προοδευτική με σημαντική αύξηση των συναλλαγών η προσπάθεια αντίδρασης στην Info Quest και η συνεχιζόμενη διόρθωση στην Forthnet, μετά την "νηοπομπή" των ουκ ολίγων ανοδικών συνεδριάσεων.  

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και θετική έκπληξη συνόδευσαν την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκαν με επιφυλακτική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.657 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο, σαφώς επιφυλακτικότερο από την κίνηση της spot Αγοράς, μείωσε την υπερτίμηση στο 0,70%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.176 - 3.065 Ιανουαρίου, 24 Φεβρουαρίου και 87 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 401) κινήθηκε μεταξύ 392 και 402,75 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.000 Alpha Bank, 20.000 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.130), ΔΕΗ (785),Alpha Bank (1.306), Εθνική (875), Πειραιώς (2.017), Μυτιληναίο (768), ΟΠΑΠ (499),MIG (420), Motor Oil (137), ΓΕΚ (269), Intralot (188), Ελ. Πετρέλαια (291), Ελλάκτωρα (176), ΕΧΑΕ (285).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στα επίπεδα του 38%, με τον όγκο συναλλαγών και εδώ χαμηλό, στα μόλις 272 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (251 δικαιώματα αγοράς και 21 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.520.822 τεμ.), Εθνική (2.143.130 τεμ.).
 
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v