Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με κέρδη 28,06% έκλεισε το 2013

Στις 15/7 τα χαμηλά έτους στις 800,91 μονάδες, στις 2/12 τα υψηλά, στις 1.228,23 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Κέρδη 24,27% στο έτος για τον FTSE 25. Περσεύς, Sato και Forthnet οι "πρωταθλητές" αποδόσεων. "Κόκκινος" ο Δεκέμβριος με απώλειες 2,76%.

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και της χρηματιστηριακής χρονιάς, η οποία άφησε ανάμικτα συναισθήματα σε όσους παρακολούθησαν τα δρώμενα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και σαφώς μεγαλύτερους προβληματισμούς για την χρονιά που έρχεται, καθώς το Χ.Α. καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρα δεδομένα, όπως ο φόρος υπεραξίας και το "πόθεν έσχες" για την αγορά μετοχών.

Από εκεί και πέρα, για μία ακόμη χρονιά το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε την ρηχότητά του, σαν Αγορά, αλλά και τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται κάποιοι Δεικτοβαρείς τίτλοι έναντι της υπόλοιπης Αγοράς και οι οποίοι σχεδόν επί καθημερινής βάσεως συγκέντρωναν, περίπου, το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά, ο τελευταίος μήνας του χρόνου αποδείχθηκε αρνητικός για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαίες απώλειες 2,76%, τον FTSE25 απώλειες 2,62% και τον Τραπεζικό δείκτη μηνιαίες απώλειες 9,48%.

Μεταφερόμενοι στα στατιστικά του έτους που μόλις ολοκληρώθηκε, ο Δείκτης σημείωσε το χαμηλότερο κλείσιμο στις 15/7 (800,91 μονάδες), το υψηλότερο στις 2/12 (1228,23 μονάδες) και τερμάτισε την χρηματιστηριακή χρονιά με κέρδη 28,06%. Από κοντά και ο FTSE25, που ολοκλήρωσε το 2013 με κέρδη 24,27%.

Σε αντίθετη πορεία ο Τραπεζικός δείκτης, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών, αποχαιρέτησε το 2013 με ετήσιες απώλειες 20,51%, ενώ το -17,9% του δείκτη Μεσαίας - Μικρότερης κεφαλαιοποίησης επιβεβαιώνει την "ηχηρή" απουσία των λεγόμενων "Περιφερειακών δυνάμεων" και την συνεχιζόμενη απαξίωση που συντελείται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλό.

Το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς βρήκε την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να "ακουμπά" στα 67,5 δισ. ευρώ, ενώ από τους θετικούς ετήσιους πρωταγωνιστές, στις τρεις πρώτες θέσεις ξεχώρισαν οι Περσεύς (+748,48%), Sato (+580%) και Forthnet (+485,9%).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαίωσε απόλυτα την ημιαργία σε ωράριο, συναλλαγές και ενδιαφέρον, καθώς αποδείχθηκε απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 12 μονάδων, αλλάζοντας πρόσημο 10 φορές, με χαμηλό ημέρας τις 1155,12 (-0,25%) και υψηλό τις 1167,78 μονάδες (+0,84%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1163,79 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1162,68 μονάδες με κέρδη 0,40%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 63,4 εκατ. από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΕΥΠΡΟ, ΤΡΑΣΤΟΡ).

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Frigoglass και μόνιμα με θετικό οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Motor Oil.

Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Τιτάνας και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Ασφαλώς και η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, δεν έδωσε κάποιο καινούργιο στοιχείο σε όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχει εισέλθει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και θα παραμείνει σε αυτό όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 200 - 190 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιη η δοκιμασία της ζώνης στήριξης στις 165 - 160 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1175 - 1180 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 1100 - 1095 μονάδων.

Υπέρβαση των 1180 μονάδων θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην περιοχή των 1230 μονάδων, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί η είδηση - καταλύτης, που θα δώσει "καύσιμα" για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Τέλος, όσον αφορά τον FTSE25, η διατήρηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα της ζώνης 400 - 395, δίνει δικαίωμα στους "short" να ελπίζουν σε minimum υποχώρηση προς τις 365 - 350 μονάδες.

Υπέρβαση των 400 μονάδων, θα φέρει τον εν λόγω δείκτη αντιμέτωπο με την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 410 - 416 μονάδων.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο έμεινε σήμερα κλειστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιαπωνικός Nikkei κατάφερε να καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις το 2013 σημειώνοντας άνοδο 56,7% και καταγράφοντας την καλύτερη χρονιά από το 1972.

Μπορεί ο Nikkei να κατέγραψε φέτος τα υψηλότερα κέρδη από το 1972 αλλά οι "καλές μέρες" θα συνεχιστούν και το 2014 εκτιμά η Nomura. Όπως προβλέπει ο διεθνής οίκος οι Ιαπωνικές μετοχές θα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως το επόμενο έτος. Η Nomura προβλέπει ότι ο δείκτης Nikkei θα πιάσει τις 18.000 μονάδες έως το τέλος του 2014. Με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο του διεθνούς οίκου ο δείκτης θα μπορούσε να φτάσει και τις 25.000 μονάδες αν η οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού Άμπε αποδώσει.

Ήπιες κινήσεις σε Ευρώπη και Wall Street με τις Αγορές να "ξεκουράζονται" από τα πολυετή ή ιστορικά υψηλά που σημείωσαν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Ημιαργία σε Λονδίνο και Παρίσι, κλειστό το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Κακή χρονιά για τον χρυσό, με το κίτρινο μέταλλο να ολοκληρώνει το 2013 με ετήσιες απώλειες που προσεγγίζουν το 28%, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και οποίες είναι οι μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από το 1981 (!)

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις 16.45 ανακοινώνεται το PMI του Σικάγου με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις στο 61, ενώ στις 17.00 η πιο σημαντική ανακοίνωση της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη για το μήνα Δεκέμβριο, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο 76,3.

Από εκεί και πέρα, ο Αμερικανικός χρηματιστηριακός πάροχος Nasdaq θα αγοράσει μερίδιο 5% στο Borsa Istanbul A.S. στο πλαίσιο συμφωνίας που περιλαμβάνει επίσης ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών, ανακοίνωσαν τα δύο Χρηματιστήρια. Το Nasdaq θα έχει δικαίωμα αύξησης του μεριδίου στον Τουρκικό πάροχο κατά 2% και θα απολάβει μια σειρά αποπληρωμών σε ρευστό. Με την συμφωνία ολοκληρώνεται η διαδικασία συνεργασίας του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και του δείκτη της Wall Street, που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

"Ολοκληρώθηκε μια χρηματιστηριακή χρονιά με πολλές συγκινήσεις και αξιόλογα κέρδη" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης. Tόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και στον FTSE25 τα κέρδη ήταν σημαντικά τόσο στους δείκτες, όσο και σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, σε αντίθεση με τον Τραπεζικό δείκτη που ολοκλήρωσε την χρονιά με σημαντικές απώλειες.

Η ανακοίνωση της υποβάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη Αγορά από την MSCI, τον Ιούνιο, έδωσε νέα δυναμική στον Γενικό Δείκτη και όσο πλησιάζαμε στην 26/11, ημέρα τυπικής εφαρμογής της υποβάθμισης, σημειωνόταν αύξηση στις εισροές κεφαλαίων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από την Moody's.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν συνεχώς αυξανόμενη, κατά την διάρκεια του έτους και οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την Ελληνική οικονομία όλο και περισσότερες ενώ οι τιμές - στόχοι των μετοχών άλλαζαν προς νέες υψηλότερες.

Το 2014 είναι η πιο κρίσιμη χρονιά των τελευταίων ετών για το Χρηματιστήριο και την Ελληνική οικονομία. Μετά τη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το 2013, είναι απαραίτητη η ανάσχεση της ύφεσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει πράξη αυτό. Η πολιτική σταθερότητα που έχει τον "σκόπελο" των Δημοτικών εκλογών και των Ευρωεκλογών και η ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους που έχει τον "σκόπελο" των διαφορετικών απόψεων Ευρώπης και ΔΝΤ, καθώς και την έλλειψη αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων να δοθεί λύση στο τόσο σημαντικό θέμα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, την εισροή νέων επενδύσεων και την έξοδο της Χώρας στις Αγορές.

Σημαντικό επίσης θέμα, είναι η προσπάθεια που θα γίνει επανιδιωτικοποίησης των Τραπεζών που θα απελευθερώσει κεφάλαια του ΤΧΣ, θα βοηθήσει τις Τράπεζες να ξεκινήσουν την χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων και θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελληνική οικονομία.

Με τόσα ζητήματα ανοιχτά, οι διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται έντονες αλλά και οι ελπίδες που γεννιούνται για σημαντικά κέρδη ρεαλιστικές.

Η έλευση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, πιθανότατα να επαναδραστηριοποιήσει τα ξένα χαρτοφυλάκια, ή να σηματοδοτήσει την είσοδο νέων ξένων παικτών που θα βοηθήσουν την Αγορά να δοκιμάσει νέα υψηλά.

Αντίθετα, προβληματισμό στην Αγορά αναμένεται να φέρει η επιστροφή της τρόικας, στα μέσα Ιανουαρίου, ιδιαίτερα αν ξεκινήσουν εκ νέου οι ατέρμονες συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust, η διάσπαση των 1170 - 1180 μονάδων και η παραμονή υψηλότερα από αυτό το επίπεδο, είναι βασική προϋπόθεση, αν ο Δείκτης θέλει να δοκιμάσει τα προηγούμενα υψηλά, με επόμενη σημαντική αντίσταση τις 1270 μονάδες, ενώ στόχος για το 2014 είναι οι 1500 μονάδες. Στήριξη, η περιοχή των 1050 μονάδων καθοδική διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει τον Δείκτη στη περιοχή των 820 μονάδων.

Τι έγινε στο ΧΠΑ

Απόλυτα υποτονική η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου στην Αγορά Παραγώγων, που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την διεύρυνση του premium στο συμβόλαιο του δείκτη (1,42%) και την περαιτέρω βύθιση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (4.421 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.329 - 1.272 Ιανουαρίου, 5 Φεβρουαρίου και 52 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 392) κινήθηκε μεταξύ 386 και 393,79 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΤΕ, 5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (454), ΔΕΗ (245), Alpha Bank (1.087), Εθνική (472), Πειραιώς (616), Μυτιληναίο (280), ΟΠΑΠ (244), MIG (117), Motor Oil (124), ΓΕΚ (156), Intralot (146).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων διαπραγματευτήκαν 672 δικαιώματα αγοράς και μόλις 1 δικαίωμα πώλησης, με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα, να ενισχύεται υψηλότερα του 50%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.518.822 τεμ.), Εθνική (2.149.130 τεμ.).

ΥΓ: Το 2014 να είναι η χρονιά εκείνη που θα φέρει υγεία, αισιοδοξία και έμπνευση 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v