Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Το εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης αλλά και ο τζίρος των μόλις 43 εκατ. ευρώ σηματοδότησαν την ημέρα στο ΧΑ. Θετική η διατήρηση των 1.200 μονάδων. Ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους. Πιέσεις σε Πειραιώς, Alpha, Coca Cola. Ξεχώρισε με άνοδο 9% η Τέρνα Ενεργειακή.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της 30/12, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε: "Ερωτηματικό παραμένει το πως θα κινηθεί ό όγκος συναλλαγών από την αρχή του καινούργιου χρόνου, με τις προσδοκίες της Αγοράς, για κάτι καλύτερο, να στρέφονται σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα, στα ξένα χαρτοφυλάκια".

Δυστυχώς, μετά την χθεσινή "πανηγυρική", αλλά χαμηλού κόστους, έναρξη της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση του χρόνου ο τζίρος βυθίστηκε σε χαμηλά 62 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών να έχει σημειωθεί στις 2/10 (43,8 εκατ.). Μόνη θετική ένδειξη η διακράτηση των πρόσφατα κεκτημένων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικό ορίου των 1200 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη ουσιαστική "μάχη" για τον Δείκτη θα είναι στην περιοχή των 1235 μονάδων, ανοδική διάσπαση των οποίων θα λειτουργήσει "ψυχαναγκαστικά" για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα και εκτός Αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο σημερινός τζίρος περιορίστηκε στα 43,9 εκατ. από τα οποία, μάλιστα, τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ). Το 64% του τζίρου σε συναλλαγές μόλις εννέα τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνικής, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΑΛΦΑΤΠ, Ελ. Πετρέλαια, Folli Follie Group, Alpha Bank).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος περίπου εννέα μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1199,55 μονάδες (-0,45%) αλλάζοντας 15 φορές πρόσημο, Στις 17.00 βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1208,87 μονάδων (+0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1205,51 με οριακά κέρδη 0,05%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Αντίθετα δεν ήλθαν σε "επαφή με το κόκκινο" οι Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo και στο υψηλό ημέρας οι Τέρνα Ενεργειακή και Frigoglass.
Παρά την στενότητα στο εύρος διακύμανσης του Δείκτη και στην μικτή αξία συναλλαγών, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται σε επιμέρους τίτλους και αφορά όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ αναλυτική παρουσίαση των πρωταγωνιστών θα γίνει στην συνέχεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά

Με θετικές προσδοκίες ξεκινά το 2014, για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Για τις ΗΠΑ, η απόφαση της FED να προχωρήσει σε μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, υποστηρίζεται από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν βελτίωση στην Αγορά κατοικιών (ενάρξεις κατασκευών κατοικιών στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2008, πωλήσεις νέων κατοικιών στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008), υποχώρηση της ανεργίας (μείωσή της στο 7% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας υπερέβησαν τις 200.000 το Νοέμβριο), ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας (βρέθηκε το Νοέμβριο του 2013 στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011), άνοδο των εγχώριων πωλήσεων αυτοκινήτων (στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007) και αύξηση του ΑΕΠ (+4,1% το δ΄3μηνο του 2013).
 
Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι η διατήρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ (επιθυμητή αύξηση άνω του 2%) μετά τη σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2014, η αντιμετώπιση του ορίου χρέους και ο χαμηλός πληθωρισμός.
 
Η Ευρώπη βρίσκεται αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ, καθώς η ΕΚΤ φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το κύκλο μείωσης των επιτοκίων (οι Τράπεζες παρουσιάζονται επιφυλακτικές ως προς το δανεισμό των κεφαλαίων που διαθέτουν), η Τραπεζική ένωση προχωρά με αργά βήματα, ενώ η Κρατική κρίση χρέους δεν έχει παρέλθει ακόμα (μπορεί η Ιρλανδία να εξήλθε από το μνημόνιο και τα κεφάλαια που χρησιμοποίησε η Ισπανία για τις Τράπεζες να ήταν σημαντικά λιγότερα από τα συνολικά που της δόθηκαν, ωστόσο τα μέτρα λιτότητας και η υψηλή ανεργία συνεχίζουν να ταλανίζουν τις Χώρες του Νότου).
 
Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014 αποτελεί κομβικό έτος, καθώς προβλέπεται  από την Κυβέρνηση να επανέλθει στην ανάπτυξη και περιμένει να διαπραγματευθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα μπορεί από τη μια να μειώνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα για την επάρκεια ρευστότητας του συστήματος, αλλά από την άλλη αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις για την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους.
 
Επίσης, σημαντική ευκαιρία αποτελεί η ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Νότο, καθώς, κατά τη διάρκειά της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί "διαπραγματευτικό μπλόκ" έναντι της Γερμανίας, προκειμένου να αμβλυνθεί η πολιτική λιτότητας και να προωθηθεί η ανάπτυξη.
 
Για όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., αστάθμητους παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε εξωτερικό και εσωτερικό, οι οποίοι στην τρέχουσα φάση βρίσκονται σε ύφεση.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Κατακόκκινα" ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές που ακολούθησαν το χθεσινοβραδινό αρνητικό κλείσιμο των δεικτών στο NYSE, με τον δείκτη HSI να σημειώνει πτώση 2,24% μετά τα νέα απογοητευτικά μάκρο από την Κίνα. Το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο έμεινε και σήμερα κλειστό.
 
Ήπια ανοδική κίνηση στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street και ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke και άλλων αξιωματούχων της Τράπεζας, αργότερα, κατά την διάρκεια της ημέρας.
 
Στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει ο γνωστός Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στο "Project Syndicate", για τις προκλήσεις της επόμενης χρονιάς όπου τονίζει ότι "τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι πλέον πολιτικού χαρακτήρα". Ο κ. Σόρος, αναφέρεται και στην Ιαπωνία η οποία προχωρά σε ένα "επικίνδυνο πείραμα" με τη σαρωτική ποσοτική χαλάρωση που θα μπορούσε να καταστήσει μη βιώσιμη την εξυπηρέτηση του αστρονομικού χρέους της Χώρας. "Ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, προτίμησε να πάρει αυτό το ρίσκο από το να καταδικάσει την Ιαπωνία σε έναν αργό θάνατο. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει στην ίδια μακρά στασιμότητα από την οποία η Ιαπωνία ζητά απεγνωσμένα να αποδράσει" αναφέρει ο Σόρος.
 
Ο Laurent Fransolet, αναλυτής της Barlcays, δεν βλέπει μεγάλες πιθανότητες νέας κρίσης λόγω των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και λόγω της κατάστασης στις οικονομίες της Ευρωζώνης. "Ακόμη και σε Πορτογαλία και Ελλάδα είδαμε τον πάτο τα προηγούμενα τρίμηνα", σημειώνει, εκτιμώντας ότι επίκειται ανάκαμψη, αλλά πολύ ήπια.
 
Ο John Wyn - Evans, επικεφαλής στρατηγικής της Investec, υπογραμμίζει ότι θα απαιτηθεί ένας καταλύτης για μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη. Ένας τέτοιος καταλύτης θα μπορούσε να είναι η έλλειψη ανάπτυξης, σημειώνει. Εάν η Ευρώπη δεν αναπτυχθεί, πέφτει μεγάλο βάρος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Ο Alex Friedman της UBS σημειώνει ότι σε περίπτωση "αντίξοου αποτελέσματος" στις Ιταλικές εκλογές, επί παραδείγματι, θα υπάρξει άνοδος των ομολόγων "δοκιμάζοντας" εκ νέου τις αντοχές του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ. Ο λόγος που οι ευάλωτες Χώρες δεν αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη είναι ακριβώς οι δεσμεύσεις του Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζει.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, στις 7 Ιανουαρίου ανήγγειλε ο ΟΔΔΗΧ.
 
Από την άλλη και ενώ δεν "πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι" από τις σχετικά αισιόδοξες δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και ακολούθησε μπαράζ αντίθετων εκτιμήσεων από διεθνείς οίκους και αναλυτές.
 
"Νέο μνημόνιο ante portas"; Είναι το ερώτημα που βάζει η Pimco επισημαίνοντας ότι "οι διεθνείς Χρηματαγορές δεν φαίνεται να δίνουν πίστη στην εξαγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού θεωρώντας το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης μη ρεαλιστικό. Σύμφωνα με τον οίκο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση, φέτος, να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς Αγορές.
 
"Tα επιτόκια για Ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 9 ετών κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο 8%. Εάν η Χώρα πάρει μεγάλα δάνεια με αυτούς του όρους, τότε η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM, καθώς τα δάνεια από το ESM κοστίζουν για την Αθήνα γύρω στο 2%" αναφέρει μεταξύ άλλων ο διεθνής οίκος.
 
Αλλά και ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέο μνημόνιο, το οποίο τοποθετεί χρονικά στο 2015. "Το χρέος και κατά συνέπεια το ύψος του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των επιτοκίων είναι τεράστιο" δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος στο Γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "dpa". "Είναι ο λόγος που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της στην ελεύθερη Αγορά". "Οι υποσχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα, ή ακόμη πρόκειται για κίνηση τακτικής για να αυξήσει τις πιέσεις στους δανειστές, ώστε να συναινέσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους", σημειώνει ο Μαρσέλ Φράτσερ.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η επιστροφή στις διεθνείς Αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις Αγορές από το 2015".
 
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε μπορεί το ενδιαφέρον, στη σημερινή συνεδρίαση, να ήταν χαμηλό από πλευράς τζίρου και εύρους διακύμανσης, όμως σε επιμέρους μετοχές συνεχίστηκαν κινήσεις που ίσως αξίζουν αναφοράς.
 
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα που έκλεισε σε υψηλά 34 μηνών. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια", ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η αναμέτρηση με την αντίσταση των 3,50 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 598,3 εκατ.
 
Υψηλά 45 μηνών για την Τέρνα Ενεργειακή που εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους διαμορφώνοντας τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 487,5 εκατ. Αν συνεχίσουν να επικρατούν οι αγοραστές, λίγο πιο πάνω βρίσκεται η αποφασιστική ζώνη αντίστασης των 4,50 - 4,80 ευρώ.
 
Σε υψηλά 48 μηνών ο τίτλος του ΟΤΕ που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 5 δισ ευρώ. Αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 10,00 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε minimum κίνηση προς τα 10,70 ευρώ.
 
Μπορεί να έκλεισε σε στο χαμηλό ημέρας και αμετάβλητη η μετοχή της Jumnbo, όμως στην διάρκεια της συνεδρίασης διεκδίκησε νέα υψηλά 78 μηνών. Η κεφαλαιοποίηση των 1,56 δισ δεν φαίνεται να δημιουργεί "υψοφοβικά σύνδρομα" στους αγοραστές (!)
 
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Μυτιληναίο που επέστρεψε σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Αποφασιστικής σημασίας η αντίσταση των 6,34 ευρώ, αν θέλει να ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,65 ευρώ.
 
Αρκετά τα άξια λόγου και χαμηλότερα του 25αρη, όπου η Ιντερτέκ "μετρά" δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδρίασεις, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συμπλήρωσαν Προοδευτική και Άβακας.
 
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΑΝΕΚ, ενώ τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, αθροίζουν InfoQuest και Τρ. Ελλάδος.
 
Επέστρεψε, εκ νέου, υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 6,00 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, ενώ το 5Χ5 έχουν κάνει οι αγοραστές στο Ιασώ και στηνLamda Development.
 
Από την άλλη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, βίαιης διόρθωσης, για την Forthnet.

 ---ΧΠΑ

Εξαιρετικά υποτονική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και δεύτερη του χρόνου, στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να ακολουθεί την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,80%, ενώ νέα υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.742 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.376 - 1.125 Ιανουαρίου, 25 Φεβρουαρίου και 226 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 399,75) κινήθηκε μεταξύ 396,5 και 401,5 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (45.800 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (312), ΔΕΗ (236), Alpha Bank (287), Εθνική (622), Πειραιώς (1.064), Μυτιληναίο (640), ΟΠΑΠ (118), MIG (984), MotorOil (140), ΓΕΚ (277), Ελ. Πετρέλαια (260), ΟΛΠ (119), Τέρνα Ενεργειακή (203).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 36% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική με μόλις 148 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (147 δικαιώματα αγοράς και 1 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.528.822 τεμ.), Εθνική (2.143.130 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v