ΧΑ: «Έκλεψαν» την... παράσταση τα πακέτα

Κέρδη κατέγραψε η Σοφοκλέους με την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 93 εκατ. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, και Ελ. Πετρέλαια. Άνοδος για Coca Cola, Πειραιώς, Μυτιληναίο.

Σε μία συνεδρίαση που συνεχίστηκε το "rotation" στους Δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και με σαφείς ενδείξεις "κόπωσης" στα περισσότερα blue chips, αδιαφιλονίκητα οι πρωταγωνιστές ημέρας ήταν ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Εθνικής και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι δεύτερες έφθασαν τα 92,9 εκατ. (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ), επί συνολικού τζίρου 165,9 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μεταξύ διαχειριστών, όμως από την άλλη η κατακόρυφη πτώση της καθαρής αξίας συναλλαγών (73 εκατ.), δημιουργεί κάποιους πρώτους σοβαρούς ενδοιασμούς, καθώς η κίνηση για υψηλότερα επίπεδα απαιτεί και αυξημένους τζίρους.

Ο τίτλος του ΟΤΕ κινείται σε υψηλά 42 μηνών και αν υπερκεράσει την αποφασιστική αντίσταση στα 9,20 - 9,24 ευρώ, δεν αποκλείεται να επιδιώξει "αναμέτρηση" με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ.

Με θετικό πρόσημο, μετά τις 10.51, κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής και βέβαια αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον η πιθανή νέα "αναμέτρηση" με την σημαντική ζώνη αντίστασης στα 3,97 - 4,00 ευρώ.

Με περίπου παρεμφερή συμπεριφορά με αυτή της Εθνικής και η Πειραιώς, ο τίτλος της οποίας μετά τις 12.07 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ακόμα και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,53 ευρώ, θα χρειαστεί το "κάτι παραπάνω" προκειμένου να "δει" νούμερα υψηλότερα των 1,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στο τέλος της οποίας λήγουν και τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων, έδειξε αρκετά "μπουκωμένη" (κάτι που επιβεβαίωνε και η περίπου ισορροπημένη εικόνα στην αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, μέχρι το τελευταίο ημίωρο) και μπορεί να υπάρχει σχετική "φροντίδα" προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα, ή να κινηθεί και πλαγιοναοδικά, όμως θα χρειαστεί να "βγει κι άλλος λαγός από το καπέλο" προκειμένου το Χ.Α. να επανακτήσει δυναμική και να κινηθεί απαιτητικά για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο ημίωρο υπήρξε σχετική ενεργοποίηση των αγοραστών και με την βοήθεια των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Eurobank Properties, Frigoglass. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank.

Μένοντας στις μετοχές του FTSE25, δεν "συνάντησαν" το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, και Ελ. Πετρέλαια.

Δυστυχώς, τα κέρδη που κατοχυρώνονται στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δεν μεταφέρονται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και έτσι όσοι βγήκαν εκτός Αγοράς, παραμένουν εκτός, καθώς τα blue chips δεν διορθώνουν αισθητά για να δημιουργήσουν συνθήκες επαναγοράς και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων παραμένει στα αζήτητα (!)

"Η διόρθωση βρίσκει σχεδόν το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (πλην ΕΕΕ) σε τεχνική υπερβολή γεγονός το οποίο αναμένουμε να δώσει ισχυρότερα κίνητρα πωλήσεων σε όλο το εύρος των μετοχών που επηρεάζουν τον Δείκτη. Από την εξέλιξη των συναλλακτικών τζίρων αναμένουμε επίσης πληροφορίες για την εκτόνωση της διόρθωσης, αφού στο "ανέβασμα" η Αγορά είχε σταθερά την συνδρομή υψηλών συναλλαγών". Αυτά υποστηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, όμως η Αγοράς προς το παρόν δεν τους επιβεβαιώνει, καθώς οι όποιες διορθώσεις είναι είτε ενδοσυνεδριακές, είτε απόλυτα βραχύβιες.

Στην περίπτωση της ΕΕΕ, πολλά θα κριθούν αν επιστρέψει (με κλείσιμο) υψηλότερα των 20,74 ευρώ για να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 21,50 - 22,00 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1101,1 (-0,73%) και 1120,91 (+1,06%), μετά τις 13.08 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα" στις 17.00 βρέθηκε στις 1118,96 μονάδες (+0,88%) και τελικά έκλεισε στις 1119,36 μονάδες με κέρδη 0,92%.

Όσον αφορά τις σημερινές προσυμφωνημένες συναλλαγές, τα "πακέτα" που προκάλεσαν ιδιαίτερα σχόλια ήταν αυτά σε ΟΛΠ και ΟΛΘ. Για το Λιμάνι του Πειραιά άλλαξαν χέρια 987473 τεμ. στα 18,06 ευρώ και για αυτό της Θεσσαλονίκης 283888 τε. στα 24,40 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, ο αγοραστής των δύο "πακέτων" ήταν ξένο χαρτοφυλάκιο που διατηρεί έμμεσα συμφέροντα και για τις δύο μετοχές.

Τεχνικά, αν ο ΟΛΠ υπερβεί (σε κλείσιμο) τα 21,50 ευρώ και ο ΟΛΘ τα 25,00 ευρώ, αλλάζουν επίπεδο και θα δημιουργήσουν νέο κύμα "όψιμων" αγοραστών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Κώστας Φέγγος

Η Αγορά δημιουργώντας μία ισχυρή στήριξη στα επίπεδα των 1080 μονάδων, προσπαθεί να κινηθεί σε νέα υψηλά διετίας, σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.
 
Οι εξωτερικές ειδήσεις, προς τα παρόν, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενώ στο εσωτερικό η σχετική ηρεμία δείχνει να ευνοεί την ανοδική προσπάθεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
 
Οι προσδοκίες που στην παρούσα φάση κινούν την Αγορά, πρέπει να μετουσιωθούν σε ειδήσεις προκειμένου το Ελληνικό Χρηματιστήριο να διαπιστώσει την επιστροφή της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Η τελευταία συνεχίζει να ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και από ένα Κράτος που προσπαθεί να την αποστραγγίσει περισσότερο.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι εν όψει εξάσκησης των πρώτων warrants ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ δύσκολα η κυλιόμενη ρευστότητα θα διοχετευθεί στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.  
 
---Δημήτρης Τζάνας
 
Η αύξηση της μικτής αξίας των συναλλαγών σε τριψήφια επίπεδα τις τελευταίες συνεδριάσεις  δημιουργεί τις προϋποθέσεις μονιμότερης εδραίωσης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην έλευση μέρους της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υφίσταται στο ευρύτερο περιβάλλον και καθοδηγείται επιλεκτικά στις διάφορες Αγορές από τους βασικούς εκπροσώπους του διεθνούς "σκιώδους" Τραπεζικού Συστήματος, τα hedgefunds. Η διαδικασία αυτή διενεργείται τώρα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο,  με την ανοδική κίνηση μικρής ομάδας Δεικτοβαρών μετοχών στις οποίες περιλαμβάνονται και Τραπεζικές.
 
Στόχος είναι η ουσιαστική ενίσχυση των αποδόσεών τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, καθώς έχουν διαγνώσει ότι η "αβαθής" Ελληνική Αγορά στην οποία δέκα περίπου  μετοχές διαμορφώνουν, το τελευταίο διάστημα, μέχρι και πάνω από 80% της αξίας των συναλλαγών, μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίησή του στόχου τους.
 
Η παρούσα ανοδική κίνηση στο Χ.Α., μπορεί να δικαιωθεί αν η μετάταξή του στις αναδυόμενες Αγορές οδηγήσει σε ουσιαστικές τοποθετήσεις των διεθνών επενδυτικών φορέων σε Ελληνικούς τίτλους μετά το Νοέμβριο. Διαδικασία που συνδέεται με την πεποίθηση ότι από το 2014 η Ελληνική οικονομία θα γνωρίσει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, θα αναδιαρθρώσει το χρέος της (175% του ΑΕΠ σήμερα !),  θα προχωρήσει ταχέως σε διαρθρωτικές αλλαγές  (αποκρατικοποιήσεις  κ.α.), ενώ το Τραπεζικό Σύστημα θα προχωρήσει σε θετική πιστωτική επέκταση ( τρέχει με -3,9% τον Αύγουστο…) και οι εταιρείες θα βελτιώσουν ουσιαστικά  την κερδοφορία τους. Αν αυτές οι εξελίξεις συντελεστούν, η παρούσα ανοδική κίνηση είναι εύλογη.
 
"Ας γνωρίζουμε ωστόσο, ότι επενδυτική φυσιογνωμία των φορέων που πραγματοποιούν την ανοδική κίνηση στο Χ.Α. είναι τέτοια που δεν θα διστάσουν να αποεπενδύσουν επιθετικά αν διαγνώσουν ότι το 'στοίχημά τους' στο Ελληνικό  Χρηματιστήριο δεν εκπληρώνεται" επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο FTSE100 κινείται με οριακά θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ξεκινήματος της συνεδρίασης στηνWall Street, ενώ οι Αγορές στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω Εθνικών αργιών.
 
Μέτρα "επιβίωσης" απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ κοινοποίησε προς τους πελάτες της η Bank of America Merrill Lynch. "Οι επενδυτές πιθανώς να έρθουν αντιμέτωποι με νέα σοκ αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών", αναφέρει ο οίκος, συνιστώντας αποφυγή των τοποθετήσεων σε θέσεις περιορισμένης ρευστότητας. 

"Η έλλειψη δεδομένων γύρω από το ζήτημα, μειώνει την αστάθεια των Αγορών βραχυπρόθεσμα, απλώς και μόνο επειδή δεν γνωρίζει η Αγορά τα σημαντικά γεγονότα", υπογραμμίζει η BofA Merrill Lynch. "Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μη "σορτάρουν" στις ισοτιμίες του δολαρίου με το Βραζιλιάνικο ρεάλ, το συνάλλαγμα της Νότιας Κορέας και την Ινδική ρουπία", τονίζει η Αμερικανική Τράπεζα.
 
Μια έκτακτη φορολόγηση της τάξεως του 10% στις καθαρές καταθέσεις θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του χρέους των Χωρών της Ευρωζώνης, σημειώνει το ΔΝΤ σε έκθεση εργασίας με τίτλο Fiscal Monitor. Όπως αναφέρει το Ταμείο, η έντονη επιδείνωση των Δημόσιων οικονομικών σε πολλές Χώρες έχει οδηγήσει σε αναβίωση του ενδιαφέροντος για έναν έκτακτο φόρο στον Ιδιωτικό πλούτο, ως ένα έκτακτο μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
 
Αθήνα και Λευκωσία χρειάζονται οριστικά μια "άφεση" χρέους, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" και επισημαίνει ότι όσο οι Χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές  δεν επιστρέφουν και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. "Για να μπορέσει μια Χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ" πρόσθεσε.
 
Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν συνιστά - ει δυνατόν - σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, ενώ υποστηρίζει ότι ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην Χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο Ελληνικού ενδιαφέροντος, τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Olli Rehn, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε παράλληλα ότι κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο - όταν διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα - θα εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και τόνισε ότι θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα κατά σειρά προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
 
Oι Ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, δήλωσε κατά την άφιξη του στο Eurogroup o Γ. Άσμουσεν, λέγοντας πως η Χώρα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικό κενό 5 με 6 δισ. ευρώ. Εξαρτάται από το μέγεθος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό και αυτόδεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση ομολόγων που αντιστοιχεί σε νομισματική χρηματοδότηση". "Αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για το Ευρωσύστημα" τόνισε.
 
Απροσδόκητα εκτενής, η νέα έκθεση της Citigroup για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τις εισηγμένες. 
Σε σχέση με τους ελέγχους της Blackrock στις Τράπεζες, τονίζει ότι τα αποτελέσματα, που αναμένονται έως το τέλος του έτους, θα παράσχουν καλύτερη εικόνα και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Περιμένει ένα"διαχειρίσιμο" αποτέλεσμα, αν και θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη σαφήνεια στο "plan B" σε περίπτωση χειρότερων αποτελεσμάτων. Αναφορικά με τα "κόκκινα" δάνεια, τονίζει ότι η μείωσή τους είναι μια πολυετής διαδικασία. 
 
Όπως σημειώνει, αναμένει καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις Τράπεζες και την οικονομία λόγω και των διενέξεων με την τρόικα, αλλά και διψήφια ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων προς το 2016-17. Η Citi διατηρεί την σύσταση "neutral" για τον κλάδο, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις πλέον είναι κοντά ή και πάνω από τις αντίστοιχες των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.    
 
Την υψηλότερη αξιολόγηση από τις εισηγμένες μετοχές, μετά τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, από τη Citi, λαμβάνει η ΜΕΤΚΑ.
 
Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, η Τράπεζα εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με 9,2 P/E το 2013 και 9,4 το 2014, σχέση EV/EBITDA 6,3 και 5,6 και βρίσκεται στο 1,7 και 1,5 της λογιστικής της αξίας. Για τον Μυτιληναίο εκτιμά τι διαπραγματεύεται με P/E 16,6 το 2013 και 8,2 το 2014 και στο 0,7 και 0,7 της λογιστικής του αξίας. Για τη Frigoglass εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με P/E 27,7 το 2013 και 13,4 το 2014 και 2,2 και 2 τη λογιστικής της αξία.
 
Για την ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με P/E 16,6 το 2013, 13,4 το 2014 και μια φορά τη λογιστική της αξία.
 
Για τον Ελλάκτωρα εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με P/E 83,6 το 2013 και 24 το 2014 και 0,5 τη λογιστική του αξία.
 
Για τον Fourli η Citi αποφεύγει να κάνει προβλέψεις κερδοφορίας, ενώ για τη Folli Follie οι εκτιμήσεις είναι ότι διαπραγματεύεται με P/E 9,4 φέτος και 11 το 2014. Για τον Σαράντη η εκτίμηση είναι ότι διαπραγματεύεται με P/E 13,7 φέτος και 12,8 το 2014, ενώ η λογιστική του αξία είναι στο 1,3 φέτος και 1,2 του χρόνου.
 
Για τη Jumbo αντίστοιχα, το P/E διαπραγμάτευσης είναι 15,3 και 15,9 με 2,2 και 2 αντίστοιχα τη σχέση της μετοχής με τη λογιστική αξία. Η μετοχή διαπραγματεύεται 10 και 9,9 τη σχέση EV/EBITDA. Η Coca Cola διαπραγματεύεται με P/E 24,7 το 2013 και 21,9 το 2014 με ΕV/EBITDA 10,6 και 9,8 και 2,3 και 2,2 τη λογιστική της αξία.
 
Η Citi για το 2013 δίνει P/E 20,3 στη μετοχή της Ιntralot και 20,5 στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Για το 2014, 17,4 και 26,3 αντίστοιχα. Η Intralot "παίζει" πάνω στη λογιστική της αξία, ενώ ο ΟΠΑΠ είναι 2,8 φορές για το 2013. Προβλέπει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα γυρίσει σε κερδοφορία το 2014 και εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται στο μισό της λογιστικής της αξίας.
 
Για την Τερνα Ενεργειακή εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με P/E 16 το 2013 και 11 το 2014 και μία φορά στη λογιστική της αξία. Για τη Motor Oil, εκτιμά ότι διαπραγματεύεται P/E 13,2 το 2013 και 8,1 το 2014 και EV/ EBITDA 7,3 το 2013 και 5, 9 το 2014 και λογιστική αξία 1,9 το 2013  και 1,6 το 2014, με προβλεπόμενη μερισματική απόδοση 6,4% το 2014. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, το P/E 18,3 φέτος και 12,2 το 2014, διαπραγματεύεται 1, 2 φορές τη λογιστική της αξία, και η μερισματική της απόδοση στο 4,8%.
 
Σημαντική πτώση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, διαπιστώνει η Deutsche Bank. Όπως επισημαίνει, οι Ελληνικές αποδόσεις δεν κινούνται πλέον σε διψήφια ποσοστά, ενώ σχεδόν τα μισά από τα ομόλογα που είχαν απομείνει, μετά την ανταλλαγή στο πλαίσιο του PSI, επαναγοράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα, η Γερμανική Τράπεζα παροτρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν Ελληνικό χρέος.
 
Αν και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τόσο η βραχυπρόθεσμη τάση, όσο και αυτοί που δημιουργούν κλίμα και διαθέσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο, "βλέπουν" πλαγιοανοδικά, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι οι τρέχουσες τιμές των περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων έχουν πλησιάσει, αν δεν έχουν ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχους (!) 
 
Ασφαλώς και υπάρχουν και οι περισσότερο αισιόδοξοι. Τα Ελληνικά spreadς στο 10ετές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, με την διαφορά ότι ακόμα είναι νωρίς για να μιλήσουμε για έξοδο στις Αγορές, έστω και σε δοκιμαστική φάση, μιας και το επιτόκιο είναι πέριξ του 8,5%. 
 
Η νέα μορφή χρηματοδότησης είναι τα ομολογιακά έστω και με μεγάλο επιτόκιο στην παρούσα. Οι ξένοι που ουσιαστικά δανείζουν δεν βλέπουν μόνο το μεγάλο κουπόνι που έχουν από τις εκδόσεις, αλλά πιθανότατα προβλέπουν πως το ρίσκο τους αρχίζει και μικραίνει αισθητά το επόμενο διάστημα. Ακόμα η οικονομία δεν έχει κάνει το "άλμα" εκείνο στα macro (και παραμένει ζητούμενο αν θα το κάνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα) αλλά παρόλα αυτά τα ξένα χαρτοφυλάκια βλέπουν πως το "πρόβλημα" Ελλάδα θα λυθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
 
Η προφανής διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το πώς θα λυθεί το θέμα να γίνει βιώσιμο το χρέος, δείχνει ότι θα υπάρξει λύση σχετικά σύντομα. Το αν θα ονομαστεί "κούρεμα" στον Επίσημο Τομέα, ή η Ευρώπη θα θελήσει να το "βαπτίσει" αλλιώς, έχει μέτρια σημασία μιας και την Ελλάδα την ενδιαφέρει μόνον η λύση και όχι ο τρόπος.
 
Παραμένει ζητούμενο αν οι εταίροι - δανειστές της Χώρας βλέπουν πως το μόνο που μπορούν να συνεχίσουν είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι καινούργια φοροεισπρακτικά μέτρα, μιας και πλέον δεν έχουν αποτέλεσμα. Αν θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και να μην συνεχίσουν να ρίχνουν μέσα στο "πηγάδι" δανεικά, θα πρέπει να δώσουν ρευστότητα, να μειώσουν τα επιτόκια, να χρηματοδοτηθούν έργα για υποδομές κ.λ.π. για να αρχίσει και πάλι η οικονομία να ανακάμπτει.
 
Προχωρώντας στα στενότερα πλαίσια του Χ.Α. και μεταφερόμενοι χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη μέρα υψηλών συναλλαγών για την Βιοκαρπέτ. Στα 0,6490 ευρώ άλλαξαν χέρια 310000 τεμ., με το "bid" των αγοραστών να είναι χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο. Ο τίτλος έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονται σε ενδοομιλικά "πακέτα".
 
Σε υψηλά πέντε μηνών ο τίτλος της ΕΒΖ, ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικάTrastor και Αστέρας, με τον δεύτερο να εμφανίζει εντυπωσιακό "bid" και να αυξάνει σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.
Τέλος τα υψηλά πέντε μηνών επαναπροσεγγίζει η Lamda Development, η οποία στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις "μετρά" έξι ανοδικές και μία πτωτική.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, με τις μετακυλίσεις θέσεων να είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό στην Αγορά Παραγώγων.
 
Οι τελευταίες αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ πολύ χαμηλότερα κινήθηκε ο όγκος συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.728 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε premium 0,40%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.634, 6.822 Οκτωβρίου, 6.758 Νοεμβρίου και 54 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 374,25) κινήθηκαν μεταξύ 365 και 375,25 μονάδων.
 
Συνεχίστηκε, ο δανεισμός τίτλων (199.400 Alpha Bank, 8.000 ΔΕΗ, 5.300 Ελλάκτωρα, 124.100 Εθνική), αλλά και οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.526), ΔΕΗ (894), Alpha Bank (5.149), Εθνική (2.575), Πειραιώς (2.377), ΟΠΑΠ (194), Μυτιληναίο (495), MIG (890), ΓΕΚ (143), Ελ. Πετρέλαια (117), Ελλάκτωρα (125), Motor Oil (216), ΕΧΑΕ (143), Eurobank(116), Βιοχάλκο (111), Σωλ. Κορίνθου (122).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTASE ο όγκος ήταν αυξημένος στα συνολικά 1.102 δικαιώματα (969 δικαιώματα αγοράς και 133 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανέβηκε στο 44%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.468.135 τεμ.), Εθνική (1.417.819 τεμ.).
Να σημειωθεί ότι 40.923 συμβόλαια λήξεως Οκτωβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v