Ο Αύγουστος ήταν των τραπεζών. Με μηνιαία απόδοση 14,24% (έναντι μόλις 1,73% του Γενικού Δείκτη) ο κλάδος δικαιωματικά επανέρχεται στο προσκήνιο. Και εάν κρίνουμε από τα θέματα που αναδεικνύουν τις τελευταίες ημέρες η Αναστασία Παπαϊωάννου και Χρήστος Κίτσιος, ο κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο και τον Σεπτέμβριο.Ας μην ξεχνάμε, πως στις 17 του μήνα έρχονται στην Αθήνα οι της Επιτροπής Ανταγωνισμού/DGCom με επικεφαλής τον σκληρό G. Koopman (με εξειδίκευση στις κρατικές ενισχύσεις state aid ) με κύρια θέματα στην ατζέντα βαλκάνια, δίκτυα και ολίγη από πλειστηριασμούς.
Ωστόσο ο Αύγουστος ήταν καλός, χρηματιστηριακά, για τον τραπεζικό κλάδο και για τον πρόσθετο λόγο ότι τα οικονομικά αποτελέσματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο επιφυλάσσονταν αρκετοί.
Σίγουρα τα τρίμηνα παρουσιάζουν τεχνητές υπεραξίες, καταγράφονται όμως ενθαρρυντικές ενδείξεις που σχετίζονται με την λειτουργική κερδοφορία, τις επισφάλειες- μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κόστη κ.λπ.
Αναμφίβολα ο κλάδος έχει δρόμο, πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του και δεν μπορείς ακόμη να ασπασθείς την αισιόδοξη εκτίμηση της Exotix. Κάτι φαίνεται να γίνεται όσον αφορά στο λειτουργικό μέρος των τραπεζών. Γιατί τα άλλα που αφορούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, στις καταθέσεις χωλαίνουν και ανησυχούν όσους βλέπουν σε βάθος χρόνου.
Το ότι ο Αύγουστος «έκλεισε» με τον Γενικό Δείκτη οριακά χαμηλότερα των 900 μονάδων δεν λέει και πολλά καθώς ζητούμενη ήταν η πειστική υπέρβαση των 950 μονάδων, ενδεχόμενο που τις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα «κάηκε» .
Επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον οι 890-880 μονάδες (έσχατη στήριξη στις 870), ο Ftse Large Cap στις 307,68 και ο Ft Mid στις 983,29 μονάδες με λιγοστές επιλεγμένες μετοχές να ξεχωρίζουν πέραν των τραπεζικών.
Υπό άλλες συνθήκες θα ποντάραμε στην προοπτική παρουσίασης των ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο ( 5-6/9) την ερχόμενη εβδομάδα αλλά οι εξελίξεις στο «συριακό μέτωπο» μας υποχρεώνουν να παραμείνουμε εξαιρετικά προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Τα νεότερα μπορεί να έχουν παρατείνει για λίγο στην επέμβαση ή όχι, οι αγορές όμως κινούνται στον ρυθμό της Μέσης Ανατολής. Ακόμη και εάν στη Wall Street για 2-3 ημέρες δόθηκε προτεραιότητα στο ΑΕΠ, τα επιδόματα ανεργίας κ.λπ., πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο.
Ανάλογα στο ΧΑ, δόθηκε μικρό περιθώριο να μετρήσουν προς το τέλος της εβδομάδας και τα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς μετά από καιρό παρατηρούνται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις. Ακόμη και μεταξύ εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο διαπιστώνονται αποκλίσεις. Απ΄ ότι φάνηκε δε στο διήμερο 29-30 έγιναν κινήσεις (αγορές-πωλήσεις) με γνώμονα και τα μεγέθη τριμήνων.
Η «ανάσα», που περίμεναν στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από την αύξηση του τουρισμού δίνεται σε διάφορα μέτωπα. Από την αναθεώρηση των αφίξεων, τις συνολικές εισπράξεις, την πληρότητα συγκεκριμένων περιοχών.
Χωλαίνουν παρ΄ όλα αυτά πολλά σε θέματα ανασφάλιστης εργασίας, προβολής στις διεθνείς αγορές, ανατροπής του...μύθου περί ακριβού προορισμού. Πράγματι ο τουρισμός μετρά μια καλή χρονιά και εκτίμηση διορατικών παραγόντων είναι πως τα έσοδα από τον κλάδο θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 25 δισ. ευρώ το 2020.
Ζήτημα, που εκ των πραγμάτων καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι και το ΤΑΙΠΕΔ με τις έξωθεν εντεινόμενες πιέσεις. Τα τελευταία δημοσιεύματα των Financial Times, των New York Times ενισχύουν τη εκτίμηση πως όντως υπάρχει θέμα και πράγματι ασκούνται πιέσεις από την πλευρά μερίδας των δανειστών. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να διαψεύδει μετά βδελυγμίας τα σχετικά δημοσιεύματα αλλά η πίεση παραμένει.
Κατηγορηματικά διαψεύδει δημοσιεύματα και σενάρια ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Και μακάρι να επιβεβαιωθεί, μέχρι τέλους.
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899,92 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,66%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 2,66% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,70%.
Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος των Τραπεζών (2,45%).
Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Ακίνητης Περιουσίας (-9,12%) και Πετρέλαιο & Αέριο (-8,96%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Spider (40,91%), Μάρακ (31,58%), ΕΛΥΦ (31,58%), Περσεύς (26,70%), ΝΕΛ (21,43%), Αθηνα (20%), Τζιρακιάν (19,69%), Χαιδεμένος (18,16%), Μαίλλης (17,91%) και Χαλκόρ (15,43%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος Εκδοτική (-58,49%), Εριουργία Τρία Άλφα (-48,77%), Σίδμα (-47,13%), Παρνασσός (-40,74%), Μπούταρης (-33,33%), Φιερατέξ (-23,60%) Βερβερέσος (-20%), Κεπένου Μύλοι(-19,09%), Yalco (-17,19%) και Tηλέτυπος (-14,29%).