Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για τα 77 δισ.

Μια «μάχη αριθμών», που αφορά τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον B. Σόιμπλε και τον εκπρόσωπο του SPD για τα δημοσιονομικά Σνάιντερ. Τι υποστηρίζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Πώς απαντά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για τα 77 δισ.

Δημοσίευμα της Bild υποστήριξε χθες ότι μεταξύ των ετών 2015 και 2020 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 77 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, με βάση την εφημερίδα, αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.

Τι απαντά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών; Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην Deutsche Welle, «σημασία έχουν όχι οι μικτές, αλλά οι καθαρές (χρηματοδοτικές) ανάγκες, δηλαδή οι ανάγκες οι οποίες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας- δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν. Ο κ. Σνάιντερ συγχέει καθαρά και μικτά ποσά».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι «οι αριθμοί που αναφέρονται, από τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι τελείως πεπαλαιωμένοι. Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη την αναθεώρηση του προγράμματος τον Νοέμβριο του 2012, συμπεριλαμβανομένων της επαναγοράς ομολόγων και των μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», όπως είναι η μείωση των τόκων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Για όλα αυτά η σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, παρουσία του κ. Σνάιντερ, όπως τονίζει, έγινε στις 30 Νοεμβρίου του 2012.

Όσον αφορά λοιπόν το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα έτη 2015-2016 μπορεί να ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ, συνολικά περίπου στα 11 δισ. ευρώ, εάν συμπεριλάβει κανείς το τρέχον πρόγραμμα».

Οι ανάγκες αυτές, όπως διευκρίνισε, προκύπτουν ως επί το πλείστον, από ομόλογα που λήγουν και τα οποία κατέχει κυρίως η ΕΚΤ ή από δάνεια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει νόημα να εικοτολογεί κανείς για πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πρόσθετου προγράμματος. «Γι΄ αυτό θα μιλήσουμε στα μέσα του 2014, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα».

Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, από τις 21 Φεβρουαρίου 2012 η ευρωζώνη έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v